Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

Κομμουνιστικό Κόμμα Εργατών Γαλλίας: Όχι στην κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, όχι στην εθνική ενότητα

menu_15Οι επιθέσεις της 13ης Νοέμβρη προκάλεσαν ένα μεγάλο σοκ στο λαό μας.
Οι εκδηλώσεις συμπάθειας και αλληλεγγύης με τα θύματα ήρθαν από παντού. Η αντίδραση της νεολαίας και του λαού μας, δείχνουν πως οι τρομοκράτες δεν θα καταφέρουν ποτέ να επιβάλουν την αντιδραστική τους αντίληψη για την κοινωνία.
Η κυβέρνηση Ολάντ κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και ανακοίνωσε την εντατικοποίηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Συρία. Ο Ολάντ και η κυβέρνηση Βαλς επιχειρούν την οικοδόμηση μιας εθνικής ενότητας, την οποία ο Βαλς αποκαλεί “ιερή ενότητα”, μαζί με τη Δεξιά, υπό την πίεση της ακροδεξιάς που ξεδιπλώνει το δικό της πρόγραμμα μίσους και διχασμού.
Ο Ολάντ συγκάλεσε το Κογκρέσο (τη σύνοδο του Κοινοβουλίου και της Γερουσίας) στις 16 Νοέμβρη, για να ανακοινώσει μια σειρά μέτρων ενίσχυσης των μέσων για την αστυνομία και το στρατό. Προς τούτο, δεν υπάρχουν πλέον “περιορισμοί στον προϋπολογισμό”! Πρόσθεσε, επίσης, την άμεση κατάθεση ενός νομοσχεδίου που παρατείνει για τρεις μήνες την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης προς ψήφιση από τους βουλευτές και τους γερουσιαστές. Μια παράταση που ψηφίστηκε από μια συντριπτική πλειοψηφία: μόνο 6 βουλευτές καταψήφισαν. Χαιρετίζουμε το θάρρος τους. Για εμάς, έπρεπε η ψήφος να είναι αρνητική.
Μέσα στον ορυμαγδό, ο Ολάντ ανακοίνωσε ένα σχέδιο αναθεώρησης του Συντάγματος, στο οποίο θα εισαχθεί ένα “πολιτικό καθεστώς κατάστασης κρίσης”. Πολυάριθμες φωνές υπήρξαν που προειδοποιούσαν για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τις δημοκρατικές ελευθερίες από μια μεταρρύθμιση τέτοιου τύπου. Η κινητοποίηση πρέπει να ενταθεί για να παρεμποδίσουμε να προχωρήσει η εγκαθίδρυση ενός αστυνομικού κράτους και η στρατιωτικοποίηση του δημόσιου χώρου.
Μετά την κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, μια σειρά από διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις απαγορεύτηκαν. Αυτή η απαγόρευση θα υπάρχει για τους επόμενους τρεις μήνες. Βάσει αυτής λοιπόν, η διαδήλωση της Κυριακής 22 Νοέμβρη, για το ζήτημα της υποδοχής των μεταναστών, ένα τμήμα των οποίων προέρχεται ακριβώς από τη Συρία και το Ιράκ…απαγορεύτηκε.
Ταυτόχρονα, πολυάριθμες διαδηλώσεις, αρκετές αυθόρμητες, άλλες οργανωμένες, έλαβαν χώρα στο Παρίσι και την επαρχία. Συγκέντρωσαν χιλιάδες άτομα, πολλούς νέους, οι οποίοι θέλουν να δείξουν ότι δεν υποχωρούν στο κλίμα του φόβου και αντιτείνουν την αλληλεγγύη. Καταγγέλλουν την ταύτιση με την τρομοκρατία και το στιγματισμό των ανθρώπων με μουσουλμανική θρησκεία.
Το εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα αισθάνεται δικαίως πως απειλείται από τις διαδοχικές απαγορεύσεις και πολλά είναι τα συνδικάτα, οι εργαζόμενοι και οι αγωνιστές που επισημαίνουν την αναγκαιότητα να υπάρχει το δικαίωμα της διαδήλωσης, της υποστήριξης των εργασιακών δικαιωμάτων μας και την άρνηση οποιασδήποτε “κοινωνικής ανακωχής”. Εμείς χαιρετίζουμε την απόφαση συνέχισης των κινητοποιήσεων, ειδικά εκείνων που γίνονται προς υποστήριξη των εργαζομένων και των συνδικαλιστών της Air France, οι οποίοι περνούν από δίκη στις 2 Δεκέμβρη.
Το κόμμα μας πήρε θέση στις 14 Νοέμβρη, για να καταγγείλει τις επιθέσεις και να επαναδιατυπώσει την αντίθεσή μας στους πολέμους που διεξάγει ο γαλλικός ιμπεριαλισμός στη Συρία, το Ιράκ, την Αφρική. Αυτοί προκαλούν τις μαζικές ροές προσφύγων, σπέρνουν το χάος, διαιωνίζουν την πλήρη αποσταθεροποίηση όλης αυτής της περιοχής, κάτι που δημιουργεί το έδαφος επί του οποίου οι τρομοκρατικές ομάδες στρατολογούν. Η συνειδητοποίηση τούτου αυξάνεται: και ο Ολάντ και η κυβέρνησή του θέλουν να φιμώσουν την αντιπολίτευση εντός της πολεμικής πολιτικής τους, θέλουν να μας “στρατολογήσουν” στους βρώμικους πολέμους της καλλιεργώντας ένα κλίμα φόβου.
Ήδη από τις 16 Νοέμβρη, το κόμμα μας εξέφρασε το φόβο απέναντι στη στρατιωτικοποίηση του δημόσιου χώρου και απαίτησε να διατηρηθεί το δικαίωμα της διαδήλωσης, της διεκδίκησης, της καταπολέμησης των πολιτικών εξαθλίωσης και πολέμου. Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης θέτει σε αμφισβήτηση αυτά τα δικαιώματα: να γιατί την καταγγέλλουμε και θα είμαστε στο πλευρό των συνδικαλιστών και των συνδικάτων, των κινημάτων που παλεύουν για τα λαϊκά αιτήματα, και τα οποία καταγγέλλουν την πολιτική πολέμου…στο δρόμο, στις διαδηλώσεις και τις συγκεντρώσεις.
Όχι στην εθνική ενότητα
Όχι στην κατάσταση εκτάκτου ανάγκης
Για τα δικαιώματά μας, ας διαδηλώσουμε!
Παρίσι, 21 Νοέμβρη 2015
Κομμουνιστικό Κόμμα Εργατών Γαλλίας (PCOF)

Δεν υπάρχουν σχόλια: