Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015

Ηγεσία του «Κ»ΚΕ: Πέμπτη φάλαγγα των ιμπεριαλιστών και εντός βουλής

Στις 15 Αυγούστου, ξημερώματα, η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έφερε στη βουλή το νέο μνημόνιο υποταγής και ξεπουλήματος της χώρας στους ιμπεριαλιστές. Το νέο μνημόνιο πέρα από τα αντιλαϊκά μέτρα που ενσωματώνει (βλ. μειώσεις στις συντάξεις, ξεπούλημα της κρατικής περιουσίας, αύξηση φόρων, κλπ.), πέρασε σε περίοδο διακοπών και με διαδικασίες που ακόμα και οι πιο αντιδραστικές κυβερνήσεις του τόπου δεν τόλμησαν. Η εσπευσμένη, αλλά κυρίως αντισυνταγματική, διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν βέβαια προϊόν των εξευτελιστικών πιέσεων των ιμπεριαλιστών προς την Ελληνική κυβέρνηση να περάσουν τα προαπαιτούμενα για την εφαρμογή του προγράμματος. Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ η Βουλή θα ήταν κλειστή μέχρι και τις 16 Αυγούστου, οι εκπρόσωποι των ιμπεριαλιστών απαίτησαν από την Ελληνική κυβέρνηση να περάσει τα νέα μέτρα μέχρι τις 14 Αυγούστου το πρωί.

Ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας αν και είχε δηλώσει στις 9/2/2015 στην ολομέλεια της βουλής ότι «είμαστε κάθε λέξη από το Σύνταγμα αυτής της χώρας και αυτό θα υπηρετήσουμε μέχρι τέλους», δεν δίστασε να εφαρμόσει κατά γράμμα τις απαιτήσεις των ιμπεριαλιστών και να τσαλαπατήσει το αστικό Σύνταγμα για χάρη τους. Μάλλον ήρθε το τέλος του. Μάλιστα, δεν δίστασε να υιοθετήσει πρόταση του πρώην αρχηγού του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλου (μάστορα της αντισυνταγματικότητας) για μετονομασία του νομοσχεδίου για να ξεπεραστεί ο σκόπελος της αντισυνταγματικότητας.

Πρέπει να σημειωθεί εδώ, ότι οι όποιες προσπάθειες βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να μην περάσει το 3ο «μνημόνιο» ή να μπλοκαριστεί η ψήφισή του (όπως πχ. η πρόεδρος της βουλής Ζ. Κωνσταντοπούλου) με προμετωπίδα την εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας, τους εκθέτει ανεπανόρθωτα μιας και η χώρα έχει χάσει την όποια εθνική κυριαρχία είχε από όταν εντάχθηκε στην ΕΟΚ και αργότερα στην ΕΕ και ΟΝΕ-ΕΥΡΩ. Κάτι που βέβαια ηθελημένα δεν θέλουν να αναφέρουν όταν εκφωνούν τους «πύρρειους λόγους» τους στην βουλή, ώστε να μπορούν να δημαγωγούν εξαπατώντας το λαό.

Σταθερό στήριγμα στις επιδιώξεις των ιμπεριαλιστών για άλλη μια φορά η ηγεσία των χρουστσωφικών ρεβιζιονιστών του «Κ»ΚΕ. Στην Διάσκεψη των προέδρων στις 12/08/2015 που συγκλήθηκε έκτακτα από την πρόεδρο της Βουλής Ζ. Κωνσταντοπούλου ο εκπρόσωπος του «Κ»ΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος δήλωνε εκ του ασφαλούς: «Εμείς, λοιπόν, ως ΚΚΕ δεν συναινούμε και θεωρούμε ότι δεν συντρέχει κανείς απολύτως λόγος για να ανοίξει η βουλή ΚΑΙ ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ 'ΤΑΝ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ ΠΟΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ. Ποτέ να μην συζητηθεί το 3ο μνημόνιο. Το οποίο είναι πολύ πιο βάρβαρο, πολύ πιο αντιδραστικό. Και απ' αυτή την άποψη βεβαίως δεν συμφωνούμε και με την πρόταση της κυβέρνησης να έχει το χαρακτήρα του κατεπείγοντος και το καταγγέλλουμε. (...) Δεύτερον, είχαμε διαφωνήσει με την επίσπευση των διαδικασιών και με το άνοιγμα της βουλής. Η θέση αυτού του κόμματος είναι καθαρή, την επαναλάβαμε και τώρα. Βεβαίως ΔΕΝ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΚΙΑ ΜΑΣ ΨΗΦΟ ΑΝ ΘΑ ΑΝΟΙΞΕΙ Ή ΟΧΙ Η ΒΟΥΛΗ ΓΙΑΤΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΙ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΗ.»

Την επομένη (13/08/2015) στη Διάσκεψη των προέδρων το διακύβευμα ήταν αν ο Υπ. Οικονομικών Ε. Τσακαλώτος θα πήγαινε στο Eurogroup με ψηφισμένο το 3ο μνημόνιο (όπως απαιτούσαν οι ιμπεριαλιστές της ΕΕ) ή όχι. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι ναι μεν το 3ο μνημόνιο της υποτέλειας αργά ή γρήγορα θα ψηφιζόταν μιας και υπήρχε μεγάλη κοινοβουλευτική στήριξη από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ, όμως (αν και δευτερεύουσας σημασίας) αρκετά σημαντικό ήταν επίσης η παρουσία του Υπ. Οικονομικών στο Eurogroup να μην συνοδευόταν από ψηφισμένο νόμο στα χέρια του. Όλα αυτά γιατί οι ιμπεριαλιστές της ΕΕ (και κυρίως η Γερμανική πλευρά) ήθελαν να εμφανίσουν την διαδικασία σαν πρωτοβουλία της Ελληνικής κυβέρνησης και όχι ως ανοιχτή εξωτερική επέμβαση στην χώρα (δηλ. ως μέτρα που λαμβάνονται από την τρόικα και επιβάλλονται στην Ελληνική κυβέρνηση με πιέσεις). Απέναντι σε αυτή την εξέλιξη ο εκπρόσωπος του «Κ»ΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος τοποθετήθηκε ως εξής: «ΤΟ ΘΕΜΑ, ΛΟΙΠΟΝ, ΓΙΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝ ΘΑ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΤΙΣ 3 Η ΩΡΑ ΤΟ ΠΡΩΙ Ή ΣΤΗ 1 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ. Δεν θα τσακωθούμε, λοιπόν, αν θα είναι στις 3 ή στη 1.». Και λίγο αργότερα: «Για μας είναι πάρα πολύ ωραίο να μπλοκαριστεί αυτή η διαδικασία».

Στην ψηφοφορία που ακολούθησε κατατέθηκαν 2 προτάσεις προς ψήφιση. Η πρόταση της Προέδρου της Βουλής Ζ. Κωνσταντοπούλου που προέβλεπε καθυστέρηση στη ψήφιση έτσι ώστε να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη από το αστικό Σύνταγμα διαδικασία για να μην προλάβει ο Υπουργός να μεταβεί στο Eurogroup με ψηφισμένο μνημόνιο και η πρόταση της κυβέρνησης που προέβλεπε διαδικασίες εξπρές για να προλάβουν το Eurogroup. Στην ψηφοφορία που ακολούθησε το αποτέλεσμα ήταν:

Πρόταση Κωνσταντοπούλου: 8
Πρόταση Φίλη (κυβέρνησης): 10
Παρών: 2 (οι εκπρόσωποι του «Κ»ΚΕ)

Αν οι εκπρόσωποι του «Κ»ΚΕ στήριζαν την πρόταση της Κωνσταντοπούλου αυτή θα υπερίσχυε εξαιτίας της ισοψηφίας και της προεδρικής ψήφου. Όμως, η στάση τους αυτή οδήγησε σε νέα ψηφοφορία στην οποία ο Α' αντιπρόεδρος της βουλής Α. Μητρόπουλος άλλαξε την ψήφο του και υπερίσχυσε η πρόταση της κυβέρνησης.

Η στάση αυτή των εκπροσώπων του «Κ»ΚΕ δεν μας ξαφνιάζει. Αφού όλο αυτό το διάστημα δεν βλέπουν κάποια επέμβαση των ιμπεριαλιστών στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας, αλλά καταστροφή από μία άμεση έξοδο από το ΕΥΡΩ, ισότιμο ρόλο της χώρας στην ιμπεριαλιστική ΕΕ και - όπως λένε και στο πρόγραμμά τους - ότι «Ο καπιταλισμός στην Ελλάδα βρίσκεται στο ιμπεριαλιστικό στάδιο ανάπτυξής του».

Απέναντι σε όλα αυτά καθήκον των εργαζομένων, των ανέργων και των φτωχών αγροτών είναι μόνο η ανασύνταξη του Κομμουνιστικού Κόμματος στη βάση των αρχών και του προγράμματος του ΚΚΕ 1918-55 που θα ηγηθεί και θα οργανώσει τον αντιϊμπεριαλιστικό και αντιφασιστικό αγώνα του λαού μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: