Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Κομμουνιστική Πλατφόρμα Ιταλίας: Η κατάσταση στην Ουκρανία και τα καθήκοντά μας

(αποσπάσματα από ανακοίνωση της Κομμουνιστικής Πλατφόρμας-Ιταλίας)

Στην Ουκρανία διεξάγεται μια σοβαρή σύγκρουση μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, κυρίως μεταξύ των ΗΠΑ, Ρωσίας, Γερμανίας. Η σύγκρουση διεξάγεται σε μια χώρα με τεράστιους φυσικούς πόρους, που διασχίζεται από ενεργειακούς διαδρόμους, όπου υπάρχει και μια από τις πιο σημαντικές ναυτικές βάσεις της Ρωσίας.

Η χώρα χωρίζεται σε ζώνες που υπόκεινται σε διαφορετικές επιρροές και σπαράσσεται από τους χρηματοπιστωτικούς Ομίλους που την έφεραν στα πρόθυρα της πτώχευσης, του εμφυλίου πολέμου και της διαίρεσης.  

Οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και της ΕΕ κατά τους τελευταίους μήνες έχουν εντείνει την επιθετικότητά τους και αξιοποιούν στην Ουκρανία εθνικιστικές δυνάμεις, αντιδραστικούς και νεοναζί, οι οποίοι, εκμεταλλευόμενοι τη γενικευμένη δυσαρέσκεια, ανέτρεψαν το διεφθαρμένο Γιανουκόβιτς, μια μαριονέτα του Πούτιν,  οποίος ήταν αντίθετος στη συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έγινε έτσι ορατή η στρατηγική περικύκλωσης και απομόνωσης της Ρωσίας, με στόχο να εξασφαλιστεί ο έλεγχος της ουκρανικής επικράτειας ώστε να τοποθετηθούν εκεί στρατιωτικές βάσεις. Οι ΗΠΑ έχουν ξεκάθαρο συμφέρον από την ανάμειξή τους στην περιοχή. Η ΕΕ, ιδίως η Γερμανία, μια ιμπεριαλιστική δύναμη που θεωρεί την Ουκρανία  ως «πίσω αυλή» της και τονίζει συνεχώς τον ηγεμονικό της ρόλο, στο πλαίσιο της ΕΕ, αποκαλύπτει το πιο αντιδραστικό πρόσωπό της.

Η Ρωσία αντέδρασε στην αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων στην Ουκρανία γρήγορα και βίαια. Κινητοποίησε το στρατό και έθεσε σε επιφυλακή δύναμη της αεροπορίας και το στόλο της στην περιοχή. Στρατεύματα της Ρωσικής Ομοσπονδίας (μεταξύ 10.000 και 15.000 στρατιώτες) εισήλθαν στην Κριμαία με πρόσχημα  την προστασία του ρωσόφωνου πληθυσμού, στην πραγματικότητα για την προστασία των (οικονομικών) συμφερόντων της Ρωσίας και του στόλου της στη Μαύρη Θάλασσα Μετά την απώλεια του Κίεβου, η Μόσχα δεν μπορεί να αφήσει να χάσει και την Κριμαία, επειδή, εκτός των άλλων, φοβάται κι άλλα αυτονομιστικά κινήματα.

Ο Πούτιν θέλει να εμφανιστεί ως υπερασπιστής της Ρωσίας και των Ρώσων από την επίθεση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, και καλεί σε ενότητα εναντίον των Δυτικών επιδιώξεων. Αλλά η σοβινιστική προπαγάνδα του, δεν μπορεί να αποκρύψει το γεγονός ότι η σημερινή Ρωσία δεν είναι ούτε σοσιαλιστική ούτε ένα κράτος καταπιεσμένων που αγωνίζεται για του εθνική ανεξαρτησία ενάντια σε μια μεγάλη δύναμη. Η Ρωσία είναι μια ιμπεριαλιστική χώρα που είναι έτοιμη,  με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της, να έρθει σε αντίθεση με τους αντιπάλους της, σε σύγκρουση και σε πόλεμο ώστε να διατηρήσει-κρατήσει τις ζώνες επιρροής της.

Οι ενέργειες της ρωσικής αστικής τάξης και της εκμεταλλευτικής μαφίας, η οποία παλινόρθωσε βίαια τον καπιταλισμό, δεν μπορούν να έχουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο προοδευτικό χαρακτήρα, δεν υπερασπίζονται τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των λαών. Με την επέμβαση του στρατού του «σωτήρα» Πούτιν και των συνεργών έχουν ως στόχο να αποπροσανατολίσουν τις εργατικές μάζες από το γεγονός ότι η Ρωσική οικονομία μπαίνει κι αυτή σε κρίση την οποία θα κληθούν να πληρώσουν οι εργαζόμενοι.

Η κατάσταση στην Ουκρανία, η οποία δείχνει την όξυνση – σ’ αυτήν την περιοχή – όλων των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων επικυρώνει πλήρως τη θέση του μαρξισμού-λενινισμού. Αντανακλά τα επίκαιρα λόγια του Λένιν ο οποίος κατήγγειλε την εκμετάλλευση των μισθωτών σκλάβων του κεφαλαίου για τα συμφέροντα μιας χούφτας εκμεταλλευτών και  "πατριωτών" καταπιεστών.

Κάτω ο καπιταλισμός, ο ιμπεριαλισμός και οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι!

Ζήτω η διεθνής αλληλεγγύη των εργαζομένων και των λαών!

Ζήτω η προλεταριακή επανάσταση!

3 Μάρτη 2014
Κομμουνιστική Πλατφόρμα-ΙΤΑΛΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: