Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ


Δήλωση των μαρξιστικών-λενινιστικών Κομμάτων και Οργανώσεων της Ευρώπης που συναντήθηκαν τον Ιούνη στη Στουτγάρδη Γερμανίας

Με μεγάλη οργή βλέπουμε, πως η Τουρκική Κυβέρνηση προσπαθεί με ωμή βία να καταπιέσει τις διαμαρτυρίες των λαών.

Με μεγάλο θαυμασμό βλέπουμε, πως οι λαοί της Τουρκίας αντιδρούν και δυναμώνουν την πάλη ενάντια στην καταπίεση, την αυθαιρεσία, τον αντιδραστικό έλεγχο της καθημερινής κοινωνικής ζωής εκ μέρους της κυβέρνησης και την τρομοκρατία της Αστυνομίας, αλλά και για δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες. Χαιρετίζουμε αυτή την αντίσταση και συμπαραστεκόμαστε στα αιτήματά τους.

Η Τουρκική κυβέρνηση θέλει να καταστρέψει, προς όφελος του κεφαλαίου, το πάρκο Gezi στην Istanbul, για να οικοδομήσει ένα μεγάλο συγκρότημα. Αυτό αποτέλεσε την αιτία που στην Τουρκία αναπτύχτηκε μια πλατιά αντίσταση, αρχικά με τη συμμετοχή της νεολαίας. Τώρα η αντίσταση προχώρησε παραπέρα και στρέφεται ενάντια στην αντιδραστική κυβέρνηση του ΑΚP με επικεφαλής τον Εrdogan! Εκφράζει την οργή των πλατιών μαζών ενάντια σε αυτή την κυβέρνηση.

Με την ωμή αστυνομική βία η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Erdogan ξεσκεπάζεται ως μια δικτατορία ενάντια στο λαό και προς όφελος των μονοπωλίων. Γι’ αυτό σωστά οι διαδηλωτές απαιτούν την παραίτησή του καθώς και ελευθερία και δημοκρατία.

Η Τουρκική Κυβέρνηση εδώ και χρόνια έχει την υποστήριξη της ΕΕ και των ιμπεριαλιστικών χωρών της Ευρώπης για την αντιδραστική πολιτική της που ως τώρα επαινέθηκε σ’ όλους τους τόνους ως ένα φιλελεύθερο-δημοκρατικό μοντέλο για τις ισλαμικές χώρες της περιοχής. Τώρα τα ιμπεριαλιστικά ευρωπαϊκά κράτη στις τοποθετήσεις τους για την αστυνομική βία εξαιτίας της πλατιάς αγανάκτησης του λαού κρατούν υποκριτικά αποστάσεις. Ο Erdogan αντιστρέφει αυτή την υποκριτική κριτική στην κυβέρνησή του, με το να δηλώνει στην κοινή γνώμη της Τουρκίας, ότι αυτές οι διαδηλώσεις υποκινήθηκαν από κράτη του εξωτερικού. Δηλώνουμε ότι αυτός ο ισχυρισμός της κυβέρνησης Erdogan δεν είναι μόνο μια φτηνή δημαγωγία, αλλά και ένα σημάδι ότι δεν εμπιστεύεται το λαό του που αγωνίζεται για δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες.

Και το επιχείρημα της κυβέρνησης, ότι και στις άλλες δυτικές χώρες εξασκήθηκε παρόμοια αστυνομική βία, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Αυτή η αλήθεια δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για τις διώξεις. Επειδή αυτό το γεγονός από τη μια αποδεικνύει, ότι η κυβέρνηση Erdogan παίρνει ως παράδειγμα τις αντιδημοκρατικές πρακτικές των δυτικών κρατών, ενώ από την άλλη τα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες δεν μπορούν να κατακτηθούν με την προσχώρηση στην ΕΕ αλλά μόνο με την πάλη των λαών.

Σ’ όλη την Ευρώπη υπάρχουν ανάλογα σχέδια όπως η υπερταχεία σιδηροδρομική γραμμή στην Ιταλία που προκάλεσε την αντίσταση στη Val di Susa, στη Stuttgart Γερμανίας, όπου ο λαός πάνω από τρία χρόνια έχει αναπτύξει μια πλατιά αντίσταση ενάντια στην κατασκευή ενός υπόγειου σταθμού που κοστίζει πάνω από 6,8 δισεκατομμύρια Ευρώ, που έχει την μισή λειτουργικότητα-χωρητικότητα του παλιού σιδηροδρομικού σταθμού, στο Βερολίνο που επενδυθήκαν πολλά δισεκατομμύρια Ευρώ σε ένα τεράστιο αεροδρόμιο που δεν λειτουργεί. Στη Γαλλία το αεροδρόμιο της Notre Dames της χώρας που ο λαός έχει μαχητικά ξεσηκωθεί ενάντια, κλπ. Όλα αυτά σε μια περίοδο μείωσης μισθών και κοινωνικών δαπανών είναι υπερβολικά ακριβά, δεν έχουν καμιά ωφέλεια για την εργατική τάξη και το λαό, όμως πληρώνονται από αυτούς. Επιπρόσθετα καταστρέφουν τη φύση και το περιβάλλον. Εξυπηρετούν μόνο τις τράπεζες, τα οικοδομικά κοντσέρν και τους κερδοσκόπους Ακινήτων. Και όλα αυτά τα σχέδια-έργα επιβάλλονται με τη βία και δημαγωγία ενάντια στην αντίσταση των λαών.

Υποστηρίζουμε όλους αυτούς τους αγώνες και είμαστε αλληλέγγυοι μαζί τους. Σ’ αυτά τα κινήματα υποστηρίζουμε όλες τις τάσεις που επιδιώκουν τη διεύρυνση του αγώνα και πέραν των συνόρων των χωρών και δεν διεξάγουν μόνο περιορισμένο αγώνα, αλλά προσδίδουν σ’ αυτόν πολιτική προοπτική για ελευθερία και δημοκρατία και για μια άλλη κοινωνία.

Στη σημερινή κατάσταση καλούμε σε αλληλεγγύη με τον αγώνα των λαών της Τουρκίας, υποστηρίζοντας τον αγώνα τους για ελευθερία και δημοκρατικά δικαιώματα.

16.6.2013, Στουτγκάρδη

Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Δανίας (APK)
Οργάνωση για την οικοδόμηση του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Γερμανίας
Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Γαλλίας (PCOF)
Κίνηση για Ανασύνταξη του ΚΚΕ 1918-55
Κομμουνιστική Πλατφόρμα Ιταλίας
Κομμουνιστικό Κόμμα Ισπανίας (PCE/ML)
Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας (TDKP)

Δεν υπάρχουν σχόλια: