Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Δήλωση των μαρξιστικών-λενινιστικών κομμάτων της Λατινικής Αμερικής

Από την En Marcha, Κεντρικό Όργανο του Μαρξιστικού-Λενινιστικού Κομμουνιστικού Κόμματος του Ισημερινού #1589, 10-16 Αυγούστου, 2012

Πραγματοποιήθηκε τον Ιούλη στον Ισημερινό, περιφερειακή συνάντηση της Διεθνούς Σύσκεψης Μ-Λ Κομμάτων και Οργανώσεων της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής με συμμετοχή των αδελφών κομμάτων και οργανώσεων από τη Βραζιλία, την Κολομβία, τον Ισημερινό, το Μεξικό, τη Δομινικανή Δημοκρατία, το Περού και τη Βενεζουέλα.

Δήλωση των μαρξιστικών-λενινιστικών κομμάτων της Λατινικής Αμερικής

(Απόσπασμα)

Μαζευτήκαμε τα μαρξιστικά-λενινιστικά Κομμουνιστικά Κόμματα της Λατινικής Αμερικής για να συζητήσουμε διάφορα θέματα, ιδίως την παρακολούθηση της κατάστασης στις χώρες μας και σε διεθνές επίπεδο, καθώς και να καθορίσουμε τις δεσμεύσεις σχετικά με τα καθήκοντα που απορρέουν από τη συνεδρίαση. Μετά από ανταλλαγές απόψεων και συζητήσεων καταλήξαμε στα ακόλουθα συμπεράσματα:

Η κρίση του καπιταλιστικού συστήματος συνεχίζεται και θα επιδεινωθεί, παρόλα τα μέτρα που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις, που βρίσκονται στην υπηρεσία του χρηματιστικού κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστικών μονοπωλίων, για να την αποτρέψουν. Θα συνεχίζουν να παίρνουν μέτρα που είναι σε βάρος της εργατικής τάξης, των εργαζομένων και του λαού γενικότερα.

Υπό την έννοια αυτή, μειώνουν συνεχώς τους μισθούς και τους καθιστούν περισσότερο επισφαλείς, προχωρούν σε μαζικές απολύσεις στις ιδιωτικές επιχειρήσεις και τους δημόσιους φορείς, αυξάνουν τα όρια συνταξιοδότησης και μειώνουν τις συντάξεις, μειώνοντας, μεταξύ άλλων, τα κονδύλια για την παιδεία, την υγειονομική περίθαλψη, την κοινωνική ασφάλιση και άλλους τομείς υπηρεσιών που αφορούν την εργατική τάξη και το λαό γενικότερα. Την ίδια στιγμή αυξάνουν τους φόρους σε αγαθά και υπηρεσίες, είδη λαϊκής κατανάλωσης, και όλα αυτά για να εισπράξουν χρήματα για να πληρώσουν το εθνικό χρέος και να σώσουν από τη χρεοκοπία τις ιδιωτικές τράπεζες, στις οποίες έχουν δοθεί πολλά δισεκατομμύρια δολάρια και ευρώ, που υφαρπάζονται από την εργατική τάξη και τους λαούς.

Οι σύνοδοι κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που πραγματοποιούνται από το 2008, διατείνονται ότι προωθούν την οικονομική ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την αντιμετώπιση της κρίσης. Όμως, παρά τις συμφωνίες που έχουν εγκριθεί και τα χρήματα που δίνονται στις ιδιωτικές τράπεζες, η διαφημιζόμενη ανάπτυξη δεν έχει ακόμη φανεί, ενώ περισσότερες εταιρείες και τράπεζες χρεοκοπούν.

Οι κυβερνήσεις, που βρίσκονται στην υπηρεσία του χρηματιστικού κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστικών μονοπωλίων, επιμένουν να πληρώσουν την κρίση η εργατική τάξη και οι λαοί .

Στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από την κρίση, το χρηματιστικό κεφάλαιο και τα μονοπώλια ψάχνουν για νέες πηγές συσσώρευσης κεφαλαίου, και εδώ πρέπει να τονίσουμε το ξεπούλημα, τις αντι-εθνικές και αντι-λαϊκές πολιτικές των περισσότερων κυβερνήσεων της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, οι οποίες παραδίδουν τον ορυκτό πλούτο και όλους τους φυσικούς πόρους σε ξένες εταιρείες.

Εκτός από τη λεηλασία των λαϊκών πόρων, το ξεπούλημα έχει σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον και τις κοινότητες στις οποίες βρίσκονται οι φυσικοί πόροι, προσθέτοντας ένα ακόμη στοιχείο για τη λαϊκή αγανάκτηση και εξέγερση.

Η εργατική τάξη, οι εργαζόμενοι, η νεολαία και οι λαοί απορρίπτουν αυτές τις πολιτικές των κυβερνήσεων. Σε κάθε ήπειρο οι αγώνες των εργαζομένων και των λαών γενικότερα αναπτύσσονται, παίρνοντας, μεταξύ άλλων, τη μορφή μαχητικών απεργιών, διαδηλώσεων και καταλήψεων κτιρίων.

[...] Δηλώνουμε ότι την οικονομική κρίση και τις συνέπειές της, στις χώρες μας, συνοδεύουν κατασταλτικές πρακτικές των κυβερνήσεων που ποινικοποιούν τις διαμαρτυρίες, απειλώντας ακόμη και με φυλακή τα λαϊκά και επαναστατικά συνδικάτα, εκπαιδευτικούς, τη φοιτητική κοινότητα, τους αγωνιστές αγρότες, οι οποίοι διαδηλώνουν την αντίθεσή τους στις πολιτικές και τα μέτρα των κυβερνήσεων. Σοβαρά πλήγματα δέχονται οι λαϊκές ελευθερίες και τα δημοκρατικά δικαιώματα τα οποία προστίθενται στα παλιά προβλήματα από τα οποία υποφέρουν η εργατική τάξη και οι λαοί.

Αντιμέτωποι μ' αυτή τη γενική κατάσταση του καπιταλιστικού συστήματος και ιδιαίτερα των χωρών μας, εμείς τα κομμουνιστικά κόμματα ορθωνόμαστε και επανεκδηλώνουμε τη βούλησή μας να προωθήσουμε τους αγώνες των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων γενικότερα για την ικανοποίηση των κοινωνικών και πολιτικών διεκδικήσεων, για δημοκρατικές και επαναστατικές αλλαγές, για το σοσιαλισμό.

Καλούμε τα μέλη μας να συνεχίσουν να ενισχύουν την οργάνωση και την πάλη των καταπιεσμένων και εκμεταλλευόμενων, να μπουν επικεφαλής αυτών των αγώνων  χωρίς να λογαριάζουν τις συνέπειες.

Στο σύνθημα να πληρώσουν οι πλούσιοι την κρίση, πρέπει να προστεθεί η συστηματική καταγγελία των δημαγωγικών και λαϊκίστικων κυβερνήσεων που για να αποκρύπτουν τη δουλοπρεπή στάση τους απέναντι στις ολιγαρχίες και τον ιμπεριαλισμό αυτοαποκαλούνται αριστερές ή ακόμα και σοσιαλιστικές. Να προσθέσουμε επίσης την υπεράσπιση των λαϊκών ελευθεριών και των δημοκρατικών δικαιωμάτων, την καταδίκη της ποινικοποίησης των διαμαρτυριών, την απαίτηση οι κυβερνήσεις να σέβονται τα δικαιώματα που είναι κατοχυρωμένα σε εκείνα τα Συντάγματα, που έχουν προκύψει ως αποτέλεσμα των λαϊκών αγώνων, μεταξύ των οποίων είναι το δικαίωμα στη διαμαρτυρία και την ελευθερία στο συνδικαλισμό της εργατικής τάξης και των εργαζομένων. Είναι επίσης απαραίτητο να προωθηθούν οι αγώνες των μαζών για την προοδευτική μεταρρύθμιση των πολιτικών και κοινωνικών καθεστώτων μέσω της Συντακτικής Συνέλευσης, στις χώρες εκείνες όπου ένα απαρχαιωμένο πολιτικό και κοινωνικό σύστημα αρνείται τα θεμελιώδη δικαιώματα των κυρίαρχων λαών.

Ένα σημαντικό μέρος των αγώνων μας θα πρέπει να κατευθυνθεί στην υπεράσπιση του νερού, την άρνηση από το λαό της παράδοσης των μετάλλων και των φυσικών πόρων, και στην αλληλεγγύη με τα κινήματα διαμαρτυρίας. Αξιοσημείωτες περιπτώσεις είναι εκείνες που αναπτύσσονται από τους λαούς στη Cajamarca στο Περού, στην Catamarca στην Αργεντινή, στην Oaxaca στο Μεξικό και στη Σερεχόν στην Κολομβία.

Διαμαρτυρόμαστε για τους συστηματικούς βομβαρδισμούς από τον κολομβιανό στρατό εναντίον διαφόρων πολιτικών και ανυπεράσπιστων κοινοτήτων που είχαν ως αποτέλεσμα εκατοντάδες νεκρούς, τραυματίες και εκτοπισμένους, με το πρόσχημα την καταπολέμηση της εξέγερσης των ανταρτών του FARC, (Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας) , του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN) και του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (EPL), που δεν έχουν παραιτηθεί από το δικαίωμά τους να αγωνιστούν μαζί με το λαό για την εθνική και κοινωνική απελευθέρωση.

Με μαχητική αγανάκτηση, απορρίπτουμε επίσης το πραξικόπημα της ολιγαρχίας και του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού στην Παραγουάη εναντίον του προέδρου Fernando Lugo, γεγονός που εκφράζει με σαφήνεια την αποφασιστικότητά τους να ανατρέψουν τις κυβερνήσεις που δεν ανταποκρίνονται πλήρως στα συμφέροντα και τους στόχους τους. Στην Παραγουάη, πριν από την εκλογή του Lugo, κατά τη διάρκεια της κυβέρνησής του και μετά την ανατροπή του, οι αγρότες και οι εργαζόμενοι έχουν ζήσει στη φτώχεια, χωρίς πρόσβαση στη γη, την υγεία και την εκπαίδευση. Στηρίζουμε αποφασιστικά τους αγρότες, τους εργαζόμενους, τους εκπαιδευτικούς και τη νεολαία στον αγώνα τους για τη γη και το δικαίωμα να οργανώνονται και να απεργούν, τους πατριώτες, τους δημοκράτες και τους επαναστάτες που αγωνίζονται για την κοινωνική και εθνική επανάσταση.

Επανεπιβεβαιώνουμε τη θέληση ως κομμουνιστικά κόμματα της εργατικής τάξης να βρεθούμε στην πρωτοπορία επικεφαλείς των αγώνων των λαϊκών στρωμάτων, με στόχο να καταλάβουν την πολιτική εξουσία, για να πραγματοποιήσουν την επανάσταση προς το σοσιαλισμό, την απόφασή μας να μετατραπούμε σε ισχυρά μεγάλα κόμματα με επιρροή στην πολιτική και κοινωνική ζωή των χωρών μας, που αποτελεί την απαραίτητη προϋπόθεση για να είμαστε σε θέση να προωθήσουμε το επαναστατικό προτσές. Ως εκ τούτου καλούμε τα μέλη μας να αγωνιστούν με αποφασιστικότητα και συνέπεια πάνω στους στόχους της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων γενικότερα, για την ανάπτυξη όσο το δυνατόν στενότερων οργανωτικών δεσμών, μέσα στον αγώνα, με την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, να πυκνώσουν τις γραμμές μας τα πιο πρωτοπόρα στοιχεία της τάξη μας, αφιερωμένα στο λαϊκό και επαναστατικό αγώνα.

Τακτική συνεδρίαση των μαρξιστικών-λενινιστικών κομμάτων της Λατινικής Αμερικής

Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κόμμα Βραζιλίας,
Κομμουνιστικό Κόμμα Κολομβίας (Μαρξιστικό-Λενινιστικό),
Κομμουνιστικό Κόμμα Εργασίας της Δομινικανής Δημοκρατίας,
Μαρξιστικό-Λενινιστικό Κομμουνιστικό Κόμμα του Ισημερινού
Κομμουνιστικό Κόμμα Μεξικού (Μαρξιστικό-Λενινιστικό)
Κομμουνιστικό Κόμμα Περού (Μαρξιστικό-Λενινιστικό)
Μαρξιστικό-Λενινιστικό Κομμουνιστικό Κόμμα Βενεζουέλας

Ισημερινός, Ιούλιος, 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: