Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Σοβαρές ζημιές στον τάφο του Ενβέρ Χότζα

enver-grabΣτις 8 Ιουνίου 2012, ο τάφος του Ενβέρ Χότζα (1908-1985), του κομμουνιστή ηγέτη της Λαϊκής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Αλβανίας και του Κόμματος Εργασίας Αλβανίας για περίπου πέντε δεκαετίες, βεβηλώθηκε για ακόμη μια φορά. Ωστόσο, η νέα βεβήλωση είναι πιο σκληρή από ποτέ και ο τάφος παρουσιάζει εικόνα εκτεταμένης καταστροφής.

Εκ μέρους της οικογένειας και της χήρας Nexhmije Χότζα, ο Ιλίρ Χότζα, ο πρεσβύτερος γιος του Ενβέρ, ειδοποίησε αμέσως την αστυνομία και το γραφείο του εισαγγελέα.


Τα λείψανα του Ενβέρ Χότζα, το 1992, θάφτηκαν στο δημόσιο νεκροταφείο στο Sharre δυτικά των Τιράνων, αφού είχαν βγει από τον τιμητικό τάφο  στο «νεκροταφείο των μαρτύρων του έθνους» στα νότια των Τιράνων, δίπλα στο διάσημο άγαλμα-μνημείο της "Μητέρας Αλβανίας" όπου είχαν εκταφεί αρχικά.

Το γεγονός εντάσσεται στο σημερινό πολιτικό περιβάλλον στην Αλβανία. Το 2012 είναι η 100ή grab-enver-klεπέτειος απ΄΄ο την Διακήρυξη της ανεξαρτησίας της Αλβανίας. Οι νέοι κυρίαρχοι κύκλοι στην Αλβανία, η νέα καπιταλιστική αστική τάξη - φαίνεται να θέλουν να χρησιμοποιήσουν αυτή την ημερομηνία σε ένα διακανονισμό με το έργο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Αλβανίας και του ιδρυτή του και του για δεκαετίες ηγέτη του Ενβέρ Χότζα.

Ένας φίλος βρέθηκε φέτος τον Αύγουστο για αρκετές μέρες στην Αλβανία και μας έδωσε την εικόνα της τρέχουσας κατάστασης του τάφου του Ενβέρ Χότζα.

.

Δεν υπάρχουν σχόλια: