Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Πρωτοφανείς μειώσεις μισθών και συντάξεων – μαζική ανεργία, μεγάλη φτώχεια και απόλυτη εξαθλίωση

Νέα εξοντωτικά μέτρα πολλών δισεκατομμυρίων τον ερχόμενο Ιούνιο

Να καταργηθεί η προκλητικότατη ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ των κομμάτων αλλά και η απαράδεκτη ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ των βουλευτών απ’ τους ΦΟΡΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ–ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

Κατά της απάτης της «εκλογολογίας» – δυνάμωμα της πάλης των εργαζομένων κατά των επιθέσεων ξένου-ντόπιου κεφαλαίου

Με την ολοκλήρωση του διαβόητου «PSI» («αναδιάρθρωση του χρέους») οι εκπρόσωποι του ντόπιου κεφαλαίου (Σύνδεσμος βιομηχάνων, κυβέρνηση, κόμματα κλπ.) αλλά και εκείνοι των ξένων μεγάλων μονοπωλίων και του διεθνούς χρηματοπιστωτικού κερδοσκοπικού κεφαλαίου (ΔΝΤ,ΕΕ, τραπεζών, κλπ.) δικαιολογημένα θριαμβολόγησαν για την επιτυχία τους με τη νέα υποδουλωτική «δανειακή σύμβαση», αφού τα κράτη-μέλη της ΕΕ και το ΔΝΤ ανέλαβαν να διασώσουν τις τράπεζες και να «φουσκώσουν» με δισεκατομμύρια τις τσέπες του διεθνούς κερδοσκοπικού κεφαλαίου, ενώ παράλληλα προετοιμάζεται το έδαφος για μια χωρίς προηγούμενο λεηλασία του πλούτου της χώρας πρωτίστως απ’ τα γερμανικά και γαλλικά μονοπώλια αλλά και εκείνα των άλλων μεγάλων ιμπεριαλιστικών χωρών (ΗΠΑ, Αγγλία κλπ.). Θριαμβολόγησαν επιπλέον και για τη βοήθεια που προσφέρθηκε στη διαρκώς κλυδωνιζόμενη Ευρωζώνη που απειλεί με καταστροφικό ντόμινο και τις οικονομίες των άλλων ιμπεριαλιστικών χωρών.

Όμως για την εργατική τάξη και τον ελληνικό λαό το νέο υποδουλωτικό δάνειο αποτελεί μια σφιχτότερη θηλιά στο λαιμό τους που τους πνίγει καθημερινά σ’ όλα τα επίπεδα αλλά και για πολλές δεκαετίες. Οι «προβλέψεις»-μυθεύματα ότι τάχα το χρέος θα καταστεί «βιώσιμο» την επόμενη δεκαετία (2020) φτάνοντας στο 120% του ΑΕΠ δηλ. στο ύψος που ήταν το 2010 δεν έχουν απολύτως καμιά βάση, γιατί ακριβέστερες και πιο αξιόπιστες μετρήσεις κάνουν λόγο για ύψος 136% ως 160%.

Η οικονομική κατάσταση της χώρας αναμένεται στο επόμενο χρονικό διάστημα ζοφερότερη σ’ όλα τα επίπεδα με παραπέρα μείωση του ΑΕΠ, μεγάλη αύξηση της μαζικής ανεργίας, μαζικές χρεοκοπίες μικρών επιχειρήσεων, πρωτοφανείς μειώσεις μισθών και συντάξεων, κλπ., μ’ αποτέλεσμα η φτώχεια, η πείνα και η απόλυτη εξαθλίωση των εργαζομένων να πάρουν ασύλληπτες σε έκταση και βάθος διαστάσεις. Ήδη το 2011 η μείωση του ΑΕΠ ξεπέρασε το 7%, ενώ η ανεργία, με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (μέσα Μάρτη), έφτασε 20,7% δηλ. ξεπέρασε το 1 εκατομμύριο (η πραγματική κυμαίνεται περίπου γύρω στο 1.500.000), στη δε περίπτωση της νεολαίας ξεπέρασε το 51% (το πραγματικό ποσοστό είναι κατά πολύ μεγαλύτερο).

Οι μισθοί των εργαζομένων μειώθηκαν κατακόρυφα, την ίδια στιγμή που οι τιμές εκτινάσσονται διαρκώς φτάνοντας σε πρωτοφανή ύψη με την κερδοσκοπία να οργιάζει καθημερινά. Οι μισθοί των εργαζομένων υπέστησαν τεράστια μείωση που κυμαίνεται από 22%-32% με τον κατώτερο μισθό να μειώνεται στα 586 Ευρώ (μεικτά), ενώ σ’ εκείνους των κλαδικών συμβάσεων η μείωση φτάνει ως και 40%-50%. Το επίδομα ανεργίας που το παίρνουν μόνο 269.235 (στοιχεία ΟΑΕΔ) μειώθηκε από 461 Ευρώ στα 359 Ευρώ. Δραστική μείωση υπέστησαν τόσο οι κύριες όσο οι επικουρικές συντάξεις. Επιπλέον με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου καταργήθηκε βίαια η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και οι εργαζόμενοι μένουν πλέον στο έλεος της βαρβαρότητας των καπιταλιστών.

Αυτά τα εξοντωτικά για τους εργαζόμενους μέτρα δεν θα έχουν τέλος παρά τις δημαγωγικού χαρακτήρα παραπλανητικές διαβεβαιώσεις των κυβερνώντων, γιατί είναι γνωστό ότι και νέα θύελλα μέτρων πολλών δισεκατομμυρίων αναμένεται τον ερχόμενο Ιούνιο, ενώ οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών μονοπωλίων και του ΔΝΤ απαιτούν συνεχή και δραστικότερη μείωση μισθών στα πολύ χαμηλά επίπεδα των γειτονικών βαλκανικών χωρών.

Όταν η κατάσταση των εξαθλιωμένων εργαζομένων μαζών είναι ζοφερότατη, στο αντίπαλο στρατόπεδο της αντιδραστικής αστικής τάξης «βασιλεύει» η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή, ενώ τα κέρδη των υπερ«πατριωτών» μαφιόζων ντόπιων καπιταλιστών (αλλά και των ξένων), παρά τη μεγάλη κρίση, εκτινάσσονται σε δυσθεώρητα ύψη και ταυτόχρονα πολλές εκατοντάδες δις Ευρώ «παίρνουν καθημερινά το δρόμο» για τις ελβετικές τράπεζες, πέρα από εκείνα τα παλιότερα 600 και πλέον δις Ευρώ, δηλ. ποσό διπλάσιο του τότε εξωτερικού χρέος της χώρας, στο οποίο είχε αναφερθεί το έγκυρο βδομαδιάτικο γερμανικό μεγαλοαστικό περιοδικό «Der Spiegel». Πολύς θόρυβος έγινε στον τύπο για μεταφορά πολλών εκατομμυρίων σε ελβετικές τράπεζες και από βουλευτές αλλά ονόματα δε δόθηκαν στη δημοσιότητα, ακολουθώντας τη γνωστή λαϊκή παροιμία: «κόρακας κοράκου μάτι δε βγάζει». Επίσης στον τύπο διέρρευσε ότι βουλευτές έκαναν «νόμιμη εξαγωγή» εκατομμυρίων Ευρώ στο όνομα των συζύγων ή συγγενικών τους προσώπων.

Πέραν των παραπάνω και πολλών αμέτρητων άλλων προβλημάτων και δεινών, υπάρχουν και άλλα δυο ζητήματα που προκαλούν την εργατική τάξη και το λαό: η συνέχιση 1) της ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ των κομμάτων, και 2) της ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ των βουλευτών: να καταργηθεί η προκλητικότατη ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ των κομμάτων αλλά και η απαράδεκτη ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ των βουλευτών απ’ τους ΦΟΡΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ–ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ.

Τέλος, απ’ την πλευρά της ιμπεριαλιστικής ΕΕ ο «Γκαουλάϊτερ»Horst Reichenbach, επικεφαλής της «Τask Force», πλαισιωμένος από ολόκληρη στρατιά-κουστωδία 44 ατόμων προαναγγέλλει νέες μειώσεις μισθών, κάνοντας αναφορές στους μισθούς των Βαλτικών και Βαλκανικών χωρών, ενώ οι δανειστές της ΕΕ και του ΔΝΤ απ’ τη μια υποδεικνύουν στο λαό τι θα ψηφίσει στις προσεχείς εκλογές και απ’ την άλλη απειλούν κάθε «λίγο και λιγάκι» με διακοπή της εκταμίευσης των δόσεων του νέο υποδουλωτικού δανείου αν δεν εφαρμοστούν τα ήδη ψηφισμένα σκληρά εξοντωτικά μέτρα.

Κατά τ’ άλλα ο τόπος έχει μπει σε μια αποπροσανατολιστική προεκλογική περίοδο, με τον υπεραντιδραστικό, ακραίο εθνικιστή τυχοδιώκτη και θαυμαστή των εθνοπροδοτικών Ταγμάτων Ασφαλείας φασιστοειδές Α.Σαμαρά να δηλώνει πως «με τη βοήθεια του θεού θα κατακτήσουμε την αυτοδυναμία», μια γελοία φιγούρα που παριστάνει το «σωτήρα» του τόπου.

Μόνο μια καταβαράθρωση των εκλογικών ποσοστών ΟΛΩΝ των αστικών κομμάτων, μεγαλοαστικών (ΝΔ,ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ κλπ.) και σοσιαλδημοκρατικών («Κ»ΚΕ, ΣΥΝ, ΔΗΜΑΡ, κλπ.) στις επικείμενες εκλογές–απάτη ΕΚΤΟΝΩΣΗΣ – που δεν πρόκειται να λύσουν απολύτως κανένα πρόβλημα – θάδειχνε κάποιο βαθμό ωριμότητας του λαού και συνειδητοποίησης της εργατικής τάξης και των πλατιών λαϊκών μαζών της σημερινής καταστροφικής κατάστασης, συνειδητοποίηση εκφρασμένη με συνέχιση και ένταση της ταξικής πάλης κατά του ξένου και ντόπιου μεγάλου κεφαλαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: