Παρασκευή 29 Ιουνίου 2007

ΚΑΗΚΕ ΟΛΟΣΧΕΡΩΣ Η ΠΑΡΝΗΘΑ

ΕΜΠΡΗΣΜΟΙ ΔΑΣΩΝ 

 ΚΑΗΚΕ ΟΛΟΣΧΕΡΩΣ Η ΠΑΡΝΗΘΑ 

Για καταπάτηση και ιδιοποίηση δημοσίας γης
Ο εμπρησμός των δασών, όπως και η καταστροφή καλλιεργήσιμων εκτάσεων διότι η φωτιά δεν κάνει διακρίσεις, τους θερινούς μήνες και ιδιαίτερα όταν η θερμοκρασία φτάνει τους 40 βαθμούς Κελσίου και επικρατούν ισχυροί άνεμοι ,έχει γίνει κατάσταση στην χώρα μας για πολλά χρόνια. Για να είναι αποτελεσματικό το έργο των εμπρηστών ,τις ημέρες που είναι ευνοϊκές για πυρκαγιές έχουμε δεκάδες φωτιές σε διάφορα μέρη της χώρας ,ώστε η κατάσβεση τους να είναι αδύνατη ,και έτσι καταστρέφονται τα δάση που είναι η κυρία επιδίωξη τους. Εφημερίδα Ανασύνταξη
Για την αποτελεσματική καταστροφή του δάσους ,όπως στην περίπτωση του Σέϊχ Σου στη Θεσσαλονίκη, εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα πυρκαγιές σε πολλά σημεία του δάσους οπότε ήταν δυσχερής ή και αδύνατη η κατάσβεση τους, από όπου βγαίνει και το συμπέρασμα ότι ενήργησαν βάση οργανωμένου σχεδίου. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η φωτιά εκδηλώθηκε στις δύο το μεσημέρι και σε πολλά σημεία στο Σέϊχ Σου. Αν η κατάσβεση της ήταν αδύνατη μέχρι το βράδυ, όπως και αυτό συνέβη, τότε η φωτιά ανεξέλεγκτη μπορούσε τη νύκτα να συνεχίσει το καταστρεπτικό της έργο, που ήταν και ο επιδιωκόμενος σκοπός των εμπρηστών.
Ο εμπρησμός του Σέϊχ Σου στην Θεσσαλονίκη, όπως και η καταστροφή του δάσους της Πεντέλης πριν από μερικά χρόνια αποτελεί κοινωνικό έγκλημα ,καθόσον τα δάση αυτά αποτελούσαν πνεύμονες πρασίνου για τα εκατομμύρια των κατοίκων που ζούνε σε αυτές τις μεγαλουπόλεις. Χαρακτηριστικό κι αυτό γνώρισμα και πρακτική της αστικής ασυδοσίας, όπου τα κέρδη των ολίγων αποβαίνουν σε βάρος της υγείας και της ζωής των κατοίκων των πόλεων.
Οι εμπρησμοί δεν είναι οι μόνες αιτίες που προκαλούν τις φωτιές στα δάση, φωτιές επίσης προκαλούνται από κεραυνούς, βραχυκυκλώματα σε καλώδια της ΔΕΗ, όπως και από αμέλεια των, κατοίκων, αναφερόμαστε, βέβαια, στους εμπρησμούς διότι αποτελούν συνειδητές και συστηματικές ενέργειες που καταλήγουν στην καταπάτηση και ιδιοποίηση της δημόσιας γης.
Τα αυθαίρετα που κτίζονται στη καταπατημένη καμένη γη, ο αποχαρακτηρισμός που στην συνέχεια γίνεται των δασικών περιοχών, διευκολύνει τους καταπατητές να κτίζουν ολόκληρους οικισμούς, που αφού προμηθευτούν με νερό, φως, τηλέφωνο ,τελικά νομιμοποιούνται μπαίνοντας στο σχέδιο πόλεων. Επικρατεί, βέβαια, η άναρχη δόμηση, και η αυθαιρεσία πάνω στη γη καθόσον με τον καιρό μεγαλώνουν οι οικιστικές ανάγκες στις μεγάλες πόλεις, μεγαλώνει η αξία της γης και οι καταπατητές της δημόσιας γης καθορίζουν τα όρια των πόλεων. Αυτή είναι η εικόνα της πλήρους αναρχίας στη δόμηση. Αντί να υπάρχει μελετημένο σχέδιο πόλεων που να ικανοποιούνται οι βασικές ανάγκες των κατοίκων με μεγάλους δρόμους, πάρκα, πλατείες, χώρους για αθλητικές δραστηριότητες κλπ. Σχετικά με την δασοπροστασία, τις επίγειες δυνάμεις για την κατάσβεση των πυρκαγιών, όσο και τις δυνάμεις από τον αέρα δηλ. τα αεροπλάνα, υπάρχουν βασικές ελλείψεις σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Δασοπόνων, με τους οποίους θα συμφωνήσουμε διότι πως θα ήταν δυνατό το έργο του εμπρησμού, όπου από την κερδοσκοπία της δημόσιας γης ωφελούνται όχι μόνο οι καταπατητές αλλά και όλοι οι αρμόδιοι των διαφόρων υπουργείων που άμεσα εμπλέκονται στην νομιμοποίηση όλων αυτών των αυθαιρέτων.
Εφημερίδα Ανασύνταξη

Δεν υπάρχουν σχόλια: