Παρασκευή 6 Ιουλίου 2007

Διεθνής Συνδιάσκεψη, Κωνσταντινούπολη 9-10 Ιουνίου 2007

«ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ»

ΟΙ ΛΑΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΡΑΣΟΥΝ ΜΑΖΙ

Η συνδιάσκεψη για την Πάλη των Λαών Ενάντια στις Ιμπεριαλιστικές Επιθέσεις στη Μέση Ανατολή το οποίο διεξήχθη στην Κωνσταντινούπολη 9-10 Ιουνίου, ολοκληρώθηκε με μια διακήρυξη η οποία δίνει βάρος στον ενωτικό αγώνα. Η συνδιάσκεψη οργανώθηκε από το Κόμμα Εργασίας της Τουρκίας και το Εργατικό Κομμουνιστικό Κόμμα της Τυνησίας.

Έμφαση στον ενωτικό αγώνα

Ο Jelloul Azzouna, επικεφαλής της Ένωσης Ελεύθερων Συγγραφέων Τυνησίας (Free Writers Association of Tunisia) δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν σκοπό να εγκαταλείψουν το Ιράκ και εγγυήθηκε ότι σαν δημοσιογράφοι από την Τυνησία θα συνεχίσουν να αγωνίζονται μαζί με άλλους δημοσιογράφους ενάντια στην κατοχή. Επίσης δήλωσε ότι ο δρόμος για την απελευθέρωση του Ιράκ είναι η ενωτική δράση.

Ο Mansour Attassi, από το Συριακή Κομμουνιστική Οργάνωση (Syrian Communist Organisation), δήλωσε ότι οι ΗΠΑ καταρτίζουν σχέδια, όπως το «Επεκταμένο Σχέδιο για τη Μέση Ανατολή», για το πετρέλαιο στη Μέση Ανατολή και προετοιμάζονται να εισβάλουν προκειμένου να βάλουν σε εφαρμογή αυτά τα σχέδια. Ο Attasi έδωσε έμφαση στο συλλογικό αγώνα διακηρύσσοντας την αναγκαιότητα οι ΗΠΑ και το Ισραήλ να εγκαταλείψουν τα σχέδια τους για την περιοχή και να προχωρήσουν στον τερματισμό των συγκρούσεων, του διχασμού και της τρομοκρατίας.

Ο Abdallah Elharif από το Κόμμα του Δημοκρατικού Δρόμου (Party of Democratic Road) στο Μαρόκο, είπε ότι οι κατοχές στη Μέση ανατολή έδειξαν ότι η περιοχή είναι πολύ σημαντική από στρατηγική, στρατιωτική και εμπορική σκοπιά και επίσης είπε ότι η αντίληψη της δημοκρατίας από τις ΗΠΑ μεταβάλλεται ανάλογα με το βαθμό συμμόρφωσης στα συμφέροντα της. O Abdallah Elharif δήλωσε ότι ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός είναι ο μεγαλύτερος εχθρός των λαών και τόνισε ότι μερικές δυνάμεις όπως η Αλ Κάιντα υπηρέτησαν τις ΗΠΑ. Ο Abdallah Elharif είπε ότι δεν υπάρχουν εμπόδια για τη δημιουργία ενός πλατιού μετώπου και τόνισε ότι ούτε οι ΗΠΑ, ούτε οι σύμμαχοι της, ούτε οι κυβερνήσεις-μαριονέτες μπορούν να σταθούν εμπόδιο στο μέτωπο της αντίστασης.

«Οι ΗΠΑ υπηρετούν τα μονοπώλια»

Ο Sallameh Keileh, Σύριος ανεξάρτητος μαρξιστής, διακήρυξε ότι οι ΗΠΑ ενεπλάκησαν στον πόλεμο προκειμένου να γίνουν ηγεμονική δύναμη στην οικονομία και να υπηρετήσουν τα μονοπώλια και πρόσθεσε ότι αυτό που απειλεί ολόκληρη την ανθρωπότητα είναι η «μιλιταριστική παγκοσμιοποίηση».
Ο Abu Ahmet Fuad από το «Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης» είπε ότι «το ζήτημα της Παλαιστίνης δεν είναι ζήτημα μόνο του Αραβικού κόσμου αλλά όλων των ανθρώπων που είναι υπέρ της ελευθερίας. Ολόκληρη η περιοχή είναι στιγματισμένη από εμφύλιους πολέμους. Θέλουν η Παλαιστίνη να γίνει το μέσο για να εξυπηρετηθούν οι στρατηγικοί σκοποί του ιμπεριαλισμού».
Ο Javier Perez από το Κομμουνιστικό Κόμμα Κολομβίας Μ-Λ δήλωσε ότι ο ιμπεριαλισμός δε θέλει την ελευθερία των εθνών. Ο Perez τραβώντας την προσοχή παρατήρησε ότι τα ζητήματα στη Νότια Αμερική και τη Μέση ανατολή είναι παρόμοια, τονίζοντας ότι ένας από τους πολιτικούς στόχους του ιμπεριαλισμού ήταν οι ΗΠΑ να εμποδίσουν τις χώρες του Ανατολικού Μπλοκ να ανασυγκροτηθούν μετά την πτώση του.

Οι εχθροί των λαού, οι ιμπεριαλιστές και τα τσιράκια τους

Ο Nedim Koroglu, αντιπρόεδρος του Κόμματος Εργασίας (EMEP), έδωσε την τελική ομιλία της διήμερης συνδιάσκεψης.
Ο Koroglu είπε ότι στην Τουρκία όπως και σε όλο τον κόσμο, οι εχθροί του λαού είναι πρώτα οι ΗΠΑ, μετά οι ιμπεριαλιστές και μετά τα τσιράκια τους. Ο Koroglu συνέχισε λέγοντας expressed ότι οι ΗΠΑ και οι άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις προώθησαν και υπεράσπισαν φασιστικά και αντιδραστικά καθεστώτα στην περιοχή την εποχή του Ψυχρού Πολέμου με την ΕΣΣΔ. Υπενθύμισε επίσης ότι το πετρέλαιο και ο υπόλοιπος φυσικός πλούτος σφετερίζονται , μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης. Ο Koroglu έδωσε βάρος στο λόγο του στο ότι οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές ξεκίνησαν νέες επιθέσεις με στόχο να ανακόψουν την ανάπτυξη της Ρωσίας και της Κίνας στην περιοχή και ότι οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τις επιθέσεις τους στην περιοχή πρώτα με το «Μεγάλο Σχέδιο για την Μέση Ανατολή» και στη συνέχεια με τα «Εκτεταμένα Σχέδια για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική». Ο Koroglu υπογράμμισε ότι 30 εκατομμύρια Κούρδοι συνωστίζονται σε 4 χώρες της Μέσης Ανατολής και ότι είναι ένα από τα έθνη που θα παίξουν σημαντικό ρόλο στον εκδημοκρατισμό της περιοχής. Συγκεκριμένα είπε ότι «Ειδικά το Κουρδικό ζήτημα στην Τουρκία το οποίο αναζωπυρώθηκε αυτές τις μέρες με επιχειρήσεις έξω από τα σύνορα παραμένει άλυτο και αυτή η κατάσταση έχει μέγιστη σημασία για ολόκληρη την περιοχή».

«Πρέπει να ξεπεράσουμε τα εμπόδια στην αντίσταση»

Τη δεύτερη ημέρα της Συνδιάσκεψης, ο ομιλητής της «Ανατολικής Συνδιάσκεψης», καθηγητής Mehmet Bekaroglu είπε ότι πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα στην περιοχή λόγω της κατοχής καθώς επίσης επισήμανε ότι η κατοχή δεν υφίσταται μόνο σε στρατιωτικό και οικονομικό επίπεδο και η λεηλασία των μουσείων, των παλατιών και της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι η πιο καλή απόδειξη για αυτό.

Διευκρινίζοντας ότι έχει ταξιδέψει στην περιοχή για μελέτες με την ιδιότητα του μέλους της Ανατολικής Συνδιάσκεψης, ο Bekaroglu δήλωσε ότι ένα από τα κύρια προβλήματα είναι ότι σχεδόν όλες οι χώρες της περιοχής κυβερνούνται από δικτατορίες καλυμμένες κάτω από διάφορα ονόματα και όλες αυτές οι δικτατορίες συνεργάζονται με τους ιμπεριαλιστές. Επίσης ανέφερε ότι οι ιμπεριαλιστές υποσχέθηκαν να φέρουν τη δημοκρατία στην περιοχή αλλά τα ζητήματα για το ποια θα είναι η μορφή αυτής της δημοκρατίας και για το πώς αυτή θα εισαχθεί πρέπει να συζητηθούν από τους διανοούμενους της περιοχής.

Ο κ. Bekaroglu προσέθεσε ότι ο εθνικισμός και η ταμπέλα του τρομοκράτη αποδυνάμωσαν την αντίσταση και ότι πρέπει να οριστεί ξεκάθαρα τι σημαίνει «τρομοκρατία». Επίσης έδωσε έμφαση στο ρόλο της θρησκείας στην αντίσταση. Ακόμα δήλωσε ότι το «να είναι το κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (σ.τ.μ. το κόμμα του Ερντογάν το οποίο σε ευρωπαϊκό επίπεδο ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα των αντιδραστικών Μπαρόζο-Καραμανλή-Φρατίνι-κλπ.) στην εξουσία έχει μια σειρά από αρνητικές επιπτώσεις όπως το ότι το αντικατοχικό κίνημα δεν έχει βγει στους δρόμους και προσέθεσε ότι με μια πραγματική προοπτική η επίδραση της θρησκείας μπορεί να δημιουργήσει δυνατότητες (σ.τ.μ. εννοεί στην ανάπτυξη της αντίστασης)».

Δεν υπάρχουν σχόλια: