Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2005

ΝΔ-Αντιδραστικό Ιερατείο προωθούν το Μεσαιωνικό Σκοταδισμό στα Πανεπιστήμια

Ανώτατες Εκκλησιαστικές Σχολές με τις ευλογίες της «δεξιάς του Κυρίου»

Το μοναρχοφασίστικο κόμμα της ΝΔ από την στιγμή που ανέβηκε στην εξουσία προσπαθεί να προωθήσει σε κάθε τομέα της κοινωνικής και πολιτικής ζωής αντιδραστικές και σκοταδιστικές αντιλήψεις μετατρέποντας ταυτόχρονα τον κρατικό μηχανισμό σε όργανο των υπολειμμάτων της Χούντας και του αντιδραστικού Ιερατείου.
 Όπως είχαμε επισημάνει και στο φύλλο 208 η ΝΔ επιχειρεί μια βαθιά συντηρητικοποίηση του εκπαιδευτικού συστήματος σε όλες τις βαθμίδες ενώ την ίδια στιγμή αναιρεί κάθε της προεκλογική υπόσχεση.
 Μετά τη λογοκρισία προοδευτικών κειμένων, την αύξηση των ορών των Αρχαίων ελληνικών (με τον τρόπο που μάλιστα γίνεται) και τις σκέψεις για την επαναφορά της έδρας (!) το Υπουργείο Παιδείας προχωράει ένα βήμα πιο πέρα με την ίδρυση 4 ολοκαίνουργιων Εκκλησιαστικών Πανεπιστήμιων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Γιάννενα και Κρήτη.
 Με νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην Βουλή προωθείται η μετατροπή των Εκκλησιαστικών Σχολών σε Ανώτατες Ακαδημίες. Σύμφωνα με το σχέδιο, που παρουσίασε η Γιαννάκου «Πρόσβαση στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες έχουν οι κάτοχοι απολυτηρίου Ενιαίου Λυκείου ή άλλου αντίστοιχου σχολείου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σύμφωνα με το σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, εφόσον είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι, ειδικά δε για τα Προγράμματα Ιερατικών Σπουδών γίνονται δεκτοί μόνο άρρενες υποψήφιοι».
 «Για την εισαγωγή στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, κριτήριο επιπλέον των αναφερομένων στην προηγούμενη παράγραφο αποτελεί η επιτυχής προκαταρκτική εξέταση του υποψηφίου, η οποία συνίσταται σε προφορική συνέντευξη που δίδεται ενώπιον Επιτροπής που συγκροτείται με απόφαση του υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, μετά από πρόταση του Ανώτατου Επιστημονικού Συμβουλίου. Η Επιτροπή, συνεκτιμώντας σχετική συστατική επιστολή του Επισκόπου του τόπου κατοικίας του υποψηφίου, διαπιστώνει εάν υπάρχει έφεση του υποψηφίου και εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για το ιερατικό λειτούργημα. Μετά το πέρας της εξέτασης, η επιτροπή διαβιβάζει στο υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων καταστάσεις αποτελεσμάτων».
 Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο νομοσχέδιο, αποστολή των ακαδημιών θα είναι: «Να καταστήσουν τους φοιτητές τους κοινωνούς των αξιών της Ορθόδοξης πίστης».
Με αυτό το νομοσχέδιο επιβάλλεται ένας νέος «Ιερός Μεσαίωνας» όπου η εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο εξαρτάται από την γνωμοδότηση του τοπικού επισκόπου ενώ ταυτόχρονα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο οι σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους προς όφελος μάλιστα της Εκκλησίας που έχει τον πρώτο λόγο στην επιλογή των εισαχθέντων! Φτάνουν λοιπόν στο σημείο να ζητάνε πιστοποιητικά θρησκευτικών φρονημάτων επιβάλλοντας τον σκοταδισμό και των μεσαίωνα.
 Το νομοσχέδιο μάλιστα χτυπάει ακόμα και το ίδιο το αστικό σύνταγμα αφού η λεγόμενη «αυτοτέλεια και αυτοδιοίκηση των Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων» που κατοχυρώνει το άρθρο 16  γίνεται θυσία στα πόδια του αντιδραστικού Ιερατείου και του Χουντόδουλου που έσπευσε να εκφράσει την ικανοποίησή του για τις ενέργειες των πνευματικών του παιδιών.
Την ίδια ώρα που η παιδεία υποχρηματοδοτείται -και η κυβέρνηση μείωσε τις δαπάνες για την Παιδεία από το 3,61% στο 3,58% αθετώντας την προεκλογική της υπόσχεση- αποκαλύπτονται οι πραγματικές της προτεραιότητες, αυτές της υπόκλισης στο αντιδραστικό φεουδο-αστικό Ιερατείο υπονομεύοντας ακόμη μια φορά το χαρακτήρα των Ελληνικών Πανεπιστημίων.

Αρ. Φύλ. 213 1-15 Οχτώβρη 2005

Δεν υπάρχουν σχόλια: