Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2005

Αμερικάνικα στρατεύματα σε Βουλγαρία-Ρουμανία

Ο ανταγωνισμός μεταξύ των ιμπεριαλιστών δυνάμεων ΗΠΑ-ΕΕ-Ρωσίας συνεχίζεται αμείωτος στην περιοχή των Βαλκανίων.

Σ’ αυτά τα πλαίσια του σκληρού και οξύτατου ανταγωνισμού για κυριαρχία στην περιοχή, οι αμερικανοί ιμπεριαλιστές με δήλωση του αναπληρωτή Πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Βουλγαρία, Τζέφρι Λέβιν, έκαναν γνωστό ότι θα αποσταλούν σε Ρουμανία και Βουλγαρία 5.000 αμερικανοί στρατιώτες. Απ’ αυτούς 2.700 στη Βουλγαρία και 2.300 στη Ρουμανία.

Ο αμερικανός διπλωμάτης άφησε να εννοηθεί ότι η Βουλγαρία θα χρησιμεύσει σα βάση για την αποστολή αμερικάνικων στρατιωτικών δυνάμεων σε «σημεία κρίσεων», δηλ. στρατιωτικής επέμβασης σε άλλες χώρες. Επίσης δήλωσε ότι «η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ είναι ελκυστική για τους επενδυτές ως άλλη μια εγγύηση της σταθερότητας στη Βουλγαρία».

Απ’ την πλευρά του ο πρόεδρος της Ρουμανίας Τράϊαν Μπασέσκου δήλωσε γι’ αυτό το ζήτημα ότι «οι διαπραγματεύσεις έχουν ουσιαστικά ολοκληρωθεί».

Οι αμερικανοί ιμπεριαλιστές είναι φανερό πως φροντίζουν να αποκτήσουν και σταθεροποιήσουν την επιρροή τους σ’ αυτές τις χώρες πριν ακόμα ενταχθούν στην ιμπεριαλιστική Ευρωπαϊκή Ένωση, που έχει προγραμματιστεί για το 2007.
  
Ανασύνταξη, Αρ. Φύλ. 215 1-15 Νοέμβρη 2005

Δεν υπάρχουν σχόλια: