Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2005

Πολιτική Ανακοίνωση της 11ης Διεθνούς Σύσκεψης των Μαρξιστικών-Λενινιστικών Κομμάτων και Οργανώσεων

Τον Οκτώβρη πραγματοποιήθηκε στην Ευρώπη η 11η Ολομέλεια της Διεθνούς Σύσκεψης των Μαρξιστικών-Λενινιστικών Κομμάτων και Οργανώσεων με την παρουσία των παρακάτω αντιπροσωπειών:

Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κόμμα Βραζιλίας (PCRB), Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κόμμα Άνω Βόλτας (Μπουρκίνα Φάσο) (PCRV), Κομμουνιστικό Κόμμα Κολομβίας μαρξιστών-λενινιστών (PC de C) (ml), Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Δανίας (APK), Κομμουνιστικό Μαρξιστικό Λενινιστικό Κόμμα Ισημερινού (PCMLE), Κομμουνιστική Οργάνωση Οχτώβρης Ισπανίας, Πανισπανική Επιτροπή των Κομμουνιστικών Οργανώσεων Ισπανίας (CEOC), Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Γαλλίας (PCOF), Κίνηση για Ανασύνταξη του ΚΚΕ 1918-55, Κόμμα Εργασίας Ιράν (Toufan), Κομμουνιστικό Κόμμα Μεξικού μαρξιστές-λενινιστές (PCM(ml)), Μαρξιστική-Λενινιστική Οργάνωση Επανάσταση Νορβηγίας, Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Τυνησίας (PCOT), Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας (TDKP) και Κομμουνιστικό Κόμμα Γερμανίας (KPD).

Σ’ αυτή τη συνάντηση έγινε απολογισμός για όσα αποφασίστηκαν στην προηγούμενη Σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στον Ισημερινό, σε σχέση με το περιοδικό «Ενότητα και Πάλη», όργανο των Συσκέψεων, για την επιτυχή πραγματοποίηση του Ένατου Σεμιναρίου: προβλήματα της επανάστασης στη Λατινική Αμερική, για τη συνδικαλιστική συνάντηση από χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραβαϊκής που πραγματοποιήθηκε στη Δομινικανή Δημοκρατία, για την ανάπτυξη της καμπάνιας αλληλεγγύης για την απελευθέρωση του κομμουνιστή και επαναστάτη ηγέτη της Κολομβίας, συντρόφου Francisco Karaballo και για άλλες δραστηριότητες σ’ όλους τους τομείς που απασχολούν τις Συσκέψεις των Μαρξιστών-Λενινιστών.

Η Σύσκεψη ανέλυσε επίσης και υπογράμμισε τη σημασία της Νίκης του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα για το Σύνταγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρχικά στη Γαλλία και μετά στην Ολλανδία. Η Σύσκεψη θεωρεί αναγκαίο ότι τα Μαρξιστικά-Λενινιστικά Κόμματα και Οργανώσεις πρέπει να διεξάγουν στις γραμμές της εργατικής τάξης και των δημοκρατικών δυνάμεων μια διαρκή πάλη ενάντια στις νεοφιλελεύθερες μηχανοραφίες και ενάντια στο σχέδιο εγκαθίδρυσης ενός ιμπεριαλιστικού μπλοκ σ’ αυτό το μέρος του κόσμου.

Εμείς οι Μαρξιστές-Λενινιστές καταδικάζουμε την επιθετική και κτηνώδη πολιτική της «Ευρώπης Φρούριο», που καταδιώκει και δολοφονεί μετανάστες απ’ τις χώρες της Αφρικής, όπως συνέβη Ceuta και Melilla. Οι μετανάστες αυτοί, άνδρες και γυναίκες, προσπαθούν να ξεφύγουν από την εξαθλίωση που υπάρχει στις χώρες τους εξαιτίας της κυριαρχίας του ιμπεριαλισμού.

Υπογραμμίστηκαν η όξυνση και το βάθεμα της κρίσης, που το ιμπεριαλιστικό σύστημα κυριαρχίας περνάει, αλλά και η ανάπτυξη των αντιιμεριαλιστικών αγώνων των εργατών και των λαών της Λατινικής Αμερικής, Αφρικής και Ασίας, η απόρριψη των τοπικών ιμπεριαλιστικών πολέμων, οι τρομοκρατικές, εγκληματικές και επιθετικές ενέργειες του ιμπεριαλισμού, πρώτα απ’ όλα του Βόρειο Αμερικάνικου, ενάντια στους λαούς του κόσμου.

Μεγάλη σημασία έχουν ο αγώνας της εργατικής τάξης και των λαών ενάντια στη νεοφιλελεύθερη ιδιωτικοποίηση και τα αντιλαϊκά μέτρα των αστικών, στην υπηρεσία του παγκόσμιου ιμπεριαλισμού, κυβερνήσεων και η αναγκαιότητα της αντίστασης, η οργάνωση και πάλη της εργατικής τάξης και των λαών ενάντια σ’ αυτά τα μέτρα σε συνδυασμό με την προοπτική της επαναστατικής αλλαγής της κοινωνίας, την οποία εμείς οι Μαρξιστές-Λενινιστές θεωρούμε σαν διέξοδο από τη γενική κρίση του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος.

Η Ολομέλεια της Σύσκεψης έκφρασε την αλληλεγγύη της προς την ηρωική αντίσταση του ιρακινού λαού ενάντια στην κατοχή των ιμπεριαλιστικών αμερικάνικων στρατευμάτων και των συμμάχων τους. Επίσης υποστηρίζει μαχητικά την πάλη του παλαιστινιακού λαού για τα εθνικά του δικαιώματα, ενάντια στις στηριζόμενες απ’ τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό επιθέσεις του  ισραηλινού σιωνισμού. Ταυτόχρονα η 11η Σύσκεψη απορρίπτει τις απειλές πολέμου που η κυβέρνηση Μπους εκτοξεύει κατά του Ιράν και της Συρίας και στιγματίζει τον αυθάδη και εγκληματικό τους χαρακτήρα.

Η 11η Ολομέλεια της Διεθνούς Σύσκεψης των Μαρξιστικών-Λενινιστικών Κομμάτων και Οργανώσεων συζήτησε και ενέκρινε μια πλατφόρμα τακτικής, η οποία θα αποτελέσει το γενικό καθοδηγητικό νήμα για την πολιτική πρακτική και τις δραστηριότητες των μελών της και του προοδευτικού τμήματος της εργατικής τάξης και των λαών ενάντια στον ιμπεριαλισμό, τα μονοπώλια και ολόκληρη τη διεθνή αντίδραση σαν όργανο για την καθοδήγηση στις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε χώρας και κάθε στιγμής του επαναστατικού αγώνα στις δραστηριότητες και την προσπάθεια των επαναστατικών Κομμάτων και Οργανώσεων για την προώθηση της ενιαίας πάλης ενάντια στους εχθρούς της ανθρωπότητας.

Η Σύσκεψη επικύρωσε την απόφαση αποβολής του κόμματος Bandiera Roja της Βενεζουέλας απ’ τις γραμμές της επειδή η Οργάνωση αυτή συνέχισε αδιάκοπα τις δραστηριότητες που αντιτίθενται στις δημοκρατικές λαϊκές διαδικασίες που αναπτύσσονται σ’ αυτή τη χώρα και που επιπλέον βρίσκονται στην υπηρεσία του ιμπεριαλισμού και των αντιδραστικών δυνάμεων.

Σ’ αυτή την Ολομέλεια της Σύσκεψης πάρθηκαν αποφάσεις και τέθηκαν καθήκοντα που θα διασφαλίσουν τη συνέχιση, την επέκταση και βελτίωση της πάλης ενάντια στον ιμπεριαλισμό, τη μπουρζουαζία και την παγκόσμια αντίδραση, τη συνέχιση της πάλης για την επανάσταση και το σοσιαλισμό.

Θα ξαναβρεθούμε εκ νέου σ’ έναν άλλο τόπο του πλανήτη για να επιβεβαιώσουμε τις υποχρεώσεις μας για τη συνέχιση της πάλης για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης και των λαών.

11η Ολομέλεια της Διεθνούς Σύσκεψης των μαρξιστικών-λενινιστικών Κόμματων και Οργανώσεων.
Ευρώπη, Οκτώβρης 2005

Εφημερίδα Ανασύνταξη Αρ. Φύλ. 215 1-15 Νοέμβρη 2005

Δεν υπάρχουν σχόλια: