Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

Ρεφορμιστική ηγεσία του «Κ»ΚΕ: πρωτοστατεί στη συγκάλυψη του μεγάλου σκανδάλου «NOVARTIS»

Στάση στην υπηρεσία των συμφερόντων του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου
Να καταργηθεί ο τωρινός νόμος περί «ευθύνης υπουργών»

Είναι αναγκαίο να υπενθυμιστεί για πολλοστή φορά από την πλευρά μας, ότι το μεγάλο σκάνδαλο της «NOVARTIS», με κόστος για το λαό 23-24 δισ. Ευρώ, δεν αποκαλύφθηκε από κανένα απ’ τα αστικά πολιτικά κόμματα της χώρας (παραδοσιακά αστικά και ρεφορμιστικά) ούτε απ’ την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ – γεγονός που φωτίζει όχι μόνο το ρόλο τους στην υπηρεσία των συμφερόντων του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου, αλλά και την με κάθε τρόπο συγκάλυψη των όποιων σκανδάλων ( π.χ. σκάνδαλο «Siemens», κλπ.) – σύμφυτων προφανώς στο εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα – που τα πληρώνει η εργατική τάξη και γενικότερα ολόκληρος ο ελληνικός λαός. Αντίθετα, αυτό, όπως σημειώναμε απ’ την πρώτη στιγμή, «ανακινήθηκε και αποκαλύφθηκε απ’ την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ εξαιτίας του σφοδρότατου ανταγωνισμού μεταξύ των ισχυρών πολυεθνικών μονοπωλίων της φαρμακοβιομηχανίας», και παρόλα αυτά ΟΛΑ τα κόμματα (εμπλεκόμενα και μή) προσπαθούν προκλητικότατα να συγκαλύψουν το σκάνδαλο «NOVARTIS».
Απ την αρχή ήταν φανερό πως δεν ήθελαν καν να αναγνωριστεί ότι υπήρχε σκάνδαλο, ενώ μερικά ισχυρίζονταν, υποτιμώντας προκλητικά τη νοημοσύνη του λαού, και συνεχίζουν ακόμα και τώρα να ισχυρίζονται, ότι είναι «σκευωρία»(!) με «πρώτο και καλύτερο» το γνωστό φασιστοειδές, με την αλητο-κουτσαβάκικη συμπεριφορά, Α.Σαμαρά, που απ’ τα ελάχιστα που ως τώρα έγιναν γνωστά, υπήρξε πρωθυπουργός – υπαλληλίσκος της «NOVARTIS» Αθήνας.
Μετά τη συγκρότηση της Προανακριτικής Επιτροπής για το σκάνδαλο της «NOVARTIS», συνεχίζεται η προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου, με πρώτο το Σαμαρά να αρνείται να προσέλθει στην Επιτροπή, δηλ. να τρέπεται σε «άτακτη φυγή», ακολουθώντας το παράδειγμά του ολόκληρη η στρατιά των άλλων εμπλεκόμενων (με εξαίρεση το Βενιζέλο).
Προς το τέλος του πρώτου δεκαήμερου του Μάρτη γίνεται η δεύτερη προσπάθεια συγκάλυψης, με την αποχώρηση της ρεφορμιστικής ηγεσίας του «Κ»ΚΕ από την ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ για τη «NOVARTIS», με τον εκπρόσωπό του Ν. Καραθανασόπουλο να ανακοινώνει κουτοπόνηρα-παραπλανητικά: «Εμείς ως κόμμα είχαμε δηλώσει ότι δεν θα νομιμοποιήσουμε διαδικασίες εκφυλισμού της λειτουργίας της επιτροπής, τη συσκότιση των πραγματικών υπευθύνων και φάνηκε πολύ γρήγορα ότι επιβεβαιωνόμαστε», προσθέτοντας ότι «με ευθύνη της πλειοψηφίας η προκαταρκτική επιτροπή οδηγείται σε εκφυλιστικές διαδικασίες ως προς το αν έχει αρμοδιότητα να εξετάσει τα συγκεκριμένα σκάνδαλα και ξαφνικά το ανακάλυψαν 15 μέρες μετά τη σύστασή της».(«Ρ» 9/3/2018, σελ.9), ανόητο και χονδροειδές πρόσχημα συγκάλυψης αυτού του μεγάλου σκανδάλου.
Τα ίδια επαναλαμβάνει σε συνέντευξή του ο Κουτσούμπας στο ρ/σ «Παραπολιτικά» και το δημοσιογράφο Γ. Τράγκα («Ρ» 16/3/2018, σελ. 6), ενώ ο «Ριζοσπάστης» πρόβαλλε τη συνέντευξη με ενδιάμεσο τίτλο: «Η σκανδαλολογία συμβάλλει στον αποπροσανατολισμό του λαού» δηλ. ότι ΤΑΧΑ ΔΕΝ υπάρχει καν σκάνδαλο «NOVARTIS».
Όμως πέρα απ’ τους ανόητους και γελοίους τακτικισμούς της ρεφορμιστικής ηγεσίας, για εξαπάτηση του λαού, ήταν ευθύς εξαρχής φανερό, ότι η αποχώρηση του «Κ»ΚΕ έγινε για να συγκαλυφθεί το σκάνδαλο – μέσω της υπονόμευσης της Επιτροπής – και επιπλέον να καλυφθεί η εξόφθαλμα προσχεδιασμένη και με βεβαιότητα αναμενόμενη αποχώρηση και των άλλων κομμάτων, με το «Κ»ΚΕ να έχει αναλάβει να παίξει το ρόλο «πρωτοπορίας» σ’ αυτή την κατεύθυνση, γεγονός που είχε την αφέλεια να προαναγγείλλει ο Ν.Καραθανασόπουλος, όταν παρουσίασε την απόφαση της αποχώρησης στους εκπροσώπους του Τύπου: «ο βουλευτής εκτίμησε ότι θα υπάρξουν και άλλες αποχωρήσεις από την Επιτροπή βάσει των τοποθετήσεων στη σημερινή συνεδρίαση» («Εφ. Συντακτών» 9/3/2018).
Έτσι, μετά το «Κ»ΚΕ, στις 20 Μάρτη, ακολούθησε η αναμενόμενη αποχώρηση ΟΛΩΝ των κομμάτων της Αντιπολίτευσης απ’ την Επιτροπή για τη «NOVARTIS»,με τη ΝΔ «να σέρνει πρώτη το χορό» δηλώνοντας: «όσο η Επιτροπή δεν αποφασίζει για την αρμοδιότητα, εμείς αποχωρούμε».
Μ’ όλη αυτή τη στάση η σοσιαλδημοκρατική ηγεσία του «Κ»ΚΕ αναδεικνύεται σε «πρωτοπορία» της συγκάλυψης.
Μετά από αυτά η Δικογραφία επιστρέφει στη Δικαιοσύνη, με τον εισηγητή Ν. Παρασκευόπουλο να σημειώνει πως «η ΝΔ ονομάζει αίτημα προς διαλεύκανση ένα ωμό αίτημα για παραγραφή», συνεχίζοντας: «ο τρόπος διαλεύκανσης περνά μέσα από τη Δικαιοσύνη, διαλεύκανση, φως και δικαιοσύνη έχουμε μόνο αν η υπόθεση πάει στη Δικαιοσύνη. Δικαιοσύνη σημαίνει δίκη. Βουλή σημαίνει εξάλειψη». Πέρα απ’ τον κυριότερο λόγο εξυπηρέτησης των συμφερόντων του κεφαλαίου, η ηγεσία του «Κ»ΚΕ έχει φαίνεται και έναν άλλο λόγο που θέλει να συγκαλυφθεί το σκάνδαλο της «NOVARTIS», αφού στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ υπάρχουν και δικά της πρώην στελέχη, όπως οι: Α. Λοβέρδος (πρώην στέλεχος της «Κ»ΝΕ), τωρινός τραπεζίτης Στουρνάρας (πρώην στέλεχος της «Κ»ΝΕ), Κύρτσος (πρώην στέλεχος της «Κ»ΝΕ), που έφτασε ως το Ναζι-φασιστικό ΛΑΟΣ, Τ. Θεοδωρικάκος ((πρώην γραμματέας της «Κ»ΝΕ), τωρινός σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, κλπ., κλπ.























ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ «NOVARTIS»
Λήγει στο τέλος Απρίλη λόγω μη ... αρμοδιότητας
Τη λήξη της Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση «Novartis» - στην οποία πλέον συμμετέχουν μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ μετά την αποχώρηση όλων των άλλων κομμάτων - εισηγήθηκε και επίσημα πια η κυβερνητική πλειοψηφία κατά τη συνεδρίαση που έγινε το απόγευμα της Παρασκευής.
Ο εισηγητές του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Παρασκευόπουλος, και των ΑΝΕΛ, Γ. Λαζαρίδης, χαρακτήρισαν τη Βουλή αναρμόδια να διερευνήσει την υπόθεση και πρότειναν ο φάκελος της δικογραφίας να επιστρέψει στη Δικαιοσύνη. Η επόμενη συνεδρίαση προγραμματίστηκε στις 17 Απρίλη προκειμένου, κατά τον πρόεδρο της Επιτροπής, Θ. Δρίτσα, να παρουσιαστούν οι προτάσεις των δύο εισηγητών «πιο τεκμηριωμένες από νομικής απόψεως». Στις 28 Απρίλη αναμένεται το τελικό πόρισμα της Επιτροπής, το οποίο θα κατατεθεί στην Ολομέλεια.
Η όλη εξέλιξη επιβεβαιώνει πλήρως το ΚΚΕ, το οποίο είχε αποχωρήσει από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν τα επικοινωνιακά παιχνίδια ανάμεσα στην κυβέρνηση, στη ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα. Ενώ παράλληλα είχε αναδείξει ότι η Προκαταρκτική Επιτροπή είναι πολιτικό όργανο με εισαγγελικές αρμοδιότητες. Δηλαδή, είχε κάθε αρμοδιότητα να εξετάσει όλες τις κατηγορίες, ακόμα και αυτές που μπορεί τυχόν να έχουν παραγραφεί με τον απαράδεκτο νόμο περί «ευθύνης υπουργών», να εξετάσει όλα τα στοιχεία της υπόθεσης, υποβοηθώντας μάλιστα το έργο της τακτικής Δικαιοσύνης
(«Ρ»31/3/2018–1/4 2018 σελ.16)
Θυμίζουμε ότι η Προανακριτική Επιτροπή συγκροτήθηκε μετά από πρόταση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, υποτίθεται για να έρθουν «όλα στο φως», αλλά με την έναρξη των εργασιών ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ «ανακάλυψαν» ότι υπάρχει θέμα αρμοδιότητας. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, πιάνοντας το νήμα, άρχισαν να θέτουν θέμα ακυρότητας, να κάνουν λόγο για «σκευωρία» και πάει λέγοντας, στήνοντας έναν βολικό καβγά για να διατηρούν τις κάλπικες διαχωριστικές γραμμές, βγάζοντας όλοι «λάδι» τους πραγματικούς υπαίτιους για τα σκάνδαλα, τη διαφθορά, την αντιμετώπιση της Υγείας του λαού ως εμπορεύματος.
Στο φόντο αυτών των εξελίξεων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος, μέλος της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης της υπόθεσης «NOVARTIS», έκανε χτες την ακόλουθη δήλωση:
«Το ΚΚΕ, από την πρώτη στιγμή, αλλά και κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, στις 22-2-2018, σχετικά με το σκάνδαλο "NOVARTIS", ζήτησε την πλήρη διερεύνηση αυτής της υπόθεσης, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα της σύμφυσης της πολιτικής εξουσίας με τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων, σύμφυση που εκδηλώνεται και στο χώρο του φαρμάκου.
1. Η εκδήλωση και αυτού του σκανδάλου, όπως και των άλλων, αποτελεί την επιβεβαίωση της φύσης του αστικού κράτους, ως θεματοφύλακα των συμφερόντων του κεφαλαίου, με συνέπεια οι μίζες και η διαφθορά να αποτελούν συστατικό στοιχείο του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος.
Η πρακτική της "NOVARTIS" αποτελεί τη συνήθη πρακτική των φαρμακευτικών εταιρειών στον ανταγωνισμό τους για την απόκτηση μεγαλύτερου μεριδίου στην αγορά του φαρμάκου. Η αποκάλυψή του αποτελεί ένα ακόμη επεισόδιο στον εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ.
2. Οι κυβερνήσεις, σημερινή αλλά και προηγούμενες, με πρόσχημα την υπαρκτή σπατάλη στο χώρο του φαρμάκου, μείωσαν τη δημόσια δαπάνη, μεταφέροντας τα βάρη της στις τσέπες των λαϊκών στρωμάτων, τη στιγμή που η διαφθορά συνεχίζεται με άλλους τρόπους.
3. Το ΚΚΕ από την αρχή δήλωσε ότι θα συμμετέχει στην Ειδική Προκαταρκτική Επιτροπή με στόχο την πλήρη και σε βάθος διερεύνηση της υπόθεσης, αντιπαλεύοντας αυταπάτες για τους λόγους συγκρότησης της επιτροπής και τις επιδιώξεις όλων των άλλων κομμάτων για να συσκοτίσουν τις αιτίες και να καλλιεργήσουν τον αποπροσανατολισμό. Η συμμετοχή του ΚΚΕ αποκάλυπτε αλλά και αντιμετώπιζε:
  • Τακτικισμούς ανάμεσα στα κόμματα
  • Παιχνίδια αποπροσανατολισμού
  • Επιδιώξεις συγκάλυψης
4. Το ΚΚΕ προειδοποίησε ότι δεν θα ανεχτούμε, με πρόσχημα νομικίστικους τακτικισμούς, να μην εξεταστεί η ουσία του σκανδάλου, όλα τα ενδεχόμενα αδικήματα, παραγεγραμμένα ή μη, να μην εξεταστούν με τη φυσική τους παρουσία όλοι οι μάρτυρες, ακόμα και οι "προστατευόμενοι".
5. Από την πρώτη στιγμή η πλειοψηφία των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έθεσε ως προτεραιότητα να εξεταστεί το θέμα της αρμοδιότητας ή μη της Επιτροπής για να προχωρήσει στη διερεύνηση του σκανδάλου, ζήτημα που είχαν αποσιωπήσει από τη συζήτηση στην Ολομέλεια. Σε αυτήν τους την παρελκυστική τακτική διευκολύνθηκαν και από τη στάση άλλων κομμάτων.
Αυτή η απαράδεκτη στάση οδήγησε το ΚΚΕ στην αποχώρησή του από τις διαδικασίες της Επιτροπής για να μη νομιμοποιήσει αυτούς τους σχεδιασμούς, δηλώνοντας ταυτόχρονα την ετοιμότητά του να πάρει μέρος στις εργασίες της Επιτροπής, αν η πλειοψηφία της αποφασίσει να εξετάσει την ουσία της υπόθεσης.
6. Η άρνηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να εξεταστεί η υπόθεση στην ουσία της, επικαλούμενη τη δήθεν αναρμοδιότητά της, είναι προσχηματική, στην πραγματικότητα δεν διευκολύνει ούτε τη Δικαιοσύνη στη διερεύνηση της υπόθεσης και εξυπηρετεί άλλες σκοπιμότητες.
Γι' αυτό επιμένουμε στην ανάγκη η Επιτροπή να συνεχίσει το έργο της και να διερευνήσει την ουσία του ζητήματος.
7. Τέλος, για μια ακόμη φορά, επισημαίνουμε την επιτακτική ανάγκη ριζικής αλλαγής του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ώστε αυτοί να διώκονται χωρίς κωλύματα, όπως όλοι οι πολίτες». («Ρ» 25/4/2018, σελ.10)

Αποχώρησε το ΚΚΕ καταγγέλλοντας τα «παιχνίδια» και τον εκφυλισμό («Ρ» 10-11/3/2018, σελ.12)
Εμείς, λοιπόν, αποχωρούμε από τη συγκεκριμένη διαδικασία, θα παρακολουθούμε τη λειτουργία της Επιτροπής, εφόσον επανεξετάσει τη στάση και μπει στην ουσία της υπόθεσης, που σημαίνει πλήρη εξέταση των στοιχείων, εξέταση όλων των μαρτύρων, ακόμα και των προστατευόμενων με τη φυσική τους παρουσία και το ονοματεπώνυμο, και μετά των φερόμενων ότι έχουν εμπλοκή στα συγκεκριμένα αδικήματα. Μόνο σε αυτήν την περίπτωση θα ξανασκεφτούμε ενδεχόμενα τη στάση μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: