Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016

Απλή αναλογική: Πίσω ΚΑΙ στο αίτημα για Απλή Αναλογική κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αφού έκανε πίσω στο ζήτημα του μνημονίου, αφού εγκατέλειψε ακόμα και το ρεφορμιστικό του σύνθημα για «Λογιστικό Έλεγχο του χρέους», αφού όχι μόνο δεν κατήργησε (όπως είχε δεσμευτεί ότι θα κάνει) συγκεκριμένα φορολογικά αντιλαϊκά μέτρα των προηγούμενων κυβερνήσεων (βλ. ΕΝΦΙΑ), τα οποία αύξησε κιόλας, αφού εγκατέλειψε (κάτω και από τις πιέσεις των ιμπεριαλιστών - δανειστών) το παράλληλο πρόγραμμα (που ήταν απλά ένα τμήμα των δεσμεύσεων του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, που ήταν απλά ένα τμήμα των δεσμεύσεων του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ), φαίνεται τώρα να κάνει πίσω και σε αιτήματα που πάντοτε οι λεγόμενες αριστερές δυνάμεις του τόπου στήριζαν (έστω και στα λόγια).
Συγκεκριμένα και ενώ έχει περάσει ένας χρόνος και 5 μήνες από την αρχή της 1ης διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα να γίνει πράξη ένα από τα βασικά προτάγματα του προγράμματός του, η καθιέρωση της Απλής Αναλογικής ως εκλογικού συστήματος. Ένα λαϊκό αίτημα πολλών χρόνων που πρώτον, θα εξασφάλιζε την αντιπροσωπευτικότερη και δημοκρατικότερη αντανάκλαση του εκλογικού αποτελέσματος μέσα στο αστικό κοινοβούλιο και δεύτερον, θα εξανάγκαζε τις αστικές - φιλοϊμπεριαλιστικές δυνάμεις να ενωθούν - άρα και να εκτεθούν - για να μπορέσουν να σχηματίσουν κυβερνήσεις και να ψηφίσουν μέτρα κατά της εργατικής τάξης και των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων.
Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του Υπ. Εσωτερικών Π. Κουρουμπλή στην ερώτηση του δημοσιογράφου Δ. Οικονόμου «Γιατί δεν πάτε σε αυτό που έλεγε παγίως η Αριστερά, ένα απλό άδολο σύστημα;»: «Κοίταξε αν πάμε σε ένα τέτοιο δεν θα κυβερνηθεί η χώρα ποτέ». Από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρξε καμία αντίδραση, παρόλο που από τη δημιουργία του βρισκόταν στις βασικές εξαγγελίες - διεκδικήσεις του.



Οι δηλώσεις του Υπ. Εσωτερικών Π. Κουρουμπλή στο παραπάνω βίντεο (7:23)

Ο Κουρουμπλής δεν είναι ο πρώτος που εκφράζει διαφωνίες για την καθιέρωση του συστήματος της Απλής Αναλογικής ως εκλογικού νόμου. Στο παρελθόν και ο Π. Τατσόπουλος (βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τότε) είχε εκφράσει έντονες διαφωνίες χρησιμοποιώντας τα ίδια επιχειρήματα και παρομοιάζοντας την Απλή Αναλογική «ως ιδανικό δρόμο προς την κόλαση και την ακυβερνησία» (Βήμα FM, 31/10/2013), παρόλο που ήταν από τις βασικές διεκδικήσεις του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Η επιλογή της ηγεσίας του να μην τον διαγράψει για εκείνες τις δηλώσεις του καταδεικνύει τις πραγματικές της προθέσεις.



Οι δηλώσεις του Π. Τατσόπουλου (τότε βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ) στο παραπάνω βίντεο (1:47)

Προθέσεις που από ότι διαφαίνεται δεν έχει σκοπό να υλοποιήσει ο Πρωθυπουργός Α. Τσίπρας παρόλο που λίγους μήνες πριν από τις δηλώσεις Τατσόπουλου (ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τότε) στην παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ στην «Αθηναΐδα» δεσμεύτηκε για την καθιέρωση της «Απλής και Ανόθευτης Αναλογικής» (Αθηναΐδα 31/5/2012).


Οι δηλώσεις του Α. Τσίπρα στην «Αθηναΐδα» για την Απλή Αναλογική (55:20)

Να σημειώσουμε εδώ, ότι η καθιέρωση της Απλής Αναλογικής είναι ένα μέτρο με μηδενικό δημοσιονομικό κόστος, στο οποίο αν παρέμβουν οι ιμπεριαλιστές - δανειστές θα έχουν κάνει ακόμα πιο ξεκάθαρες τις βασικές επιδιώξεις τους σε σχέση με τη χώρα: Παραγωγική ερημοποίηση, ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας σε δικές τους επιχειρήσεις, ενίσχυση των μεγαλοαστών, γκρέμισμα κάθε εργασιακού δικαιώματος και των δημοκρατικών ελευθεριών, αλλά ακόμα περισσότερο καθιέρωση ενός ανελεύθερου και ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ συστήματος διακυβέρνησης που μόνο σκοπό έχει να αναπαράγει τον εαυτό του και τη διαφθορά που αυτό εξυπηρετεί

Δεν υπάρχουν σχόλια: