Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Έξαρση και κλιμάκωση των εξοντωτικών μέτρων την καλοκαιρινή περίοδο

Η έξαρση και η κλιμάκωση των εξοντωτικών μέτρων απέναντι στον λαό της χώρας μας, αποτέλεσε και αποτελεί το βασικό χαρακτηριστικό της πολιτικής που ασκήθηκε κατά την καλοκαιρινή περίοδο από την αντιδραστική κυβέρνηση Σαμαρά, τα ιμπεριαλιστικά κέντρα και την ντόπια ξεπουλημένη αστική τάξη. Αποκορύφωμα αυτής της πολιτικής, η πρωτοφανούς μεγέθους φορομπηχτική λεηλασία που υλοποιείται μέσω του φόρου για την ακίνητη περιουσία, του γνωστού ΕΝΦΙΑ. Ο σαρωτικός, προκλητικός και εξοντωτικός χαρακτήρας στην υλοποίηση της φορομπηχτικής πολιτικής, έχει γονατίσει κυριολεκτικά τον, ήδη και προ πολλού, εξαθλιωμένο λαό, προκαλώντας γενική κατακραυγή, που ανάγκασε την κυβέρνηση σε μικρή αναβολή ενός μήνα, για «διορθωτικές παρεμβάσεις». Όλα τα νέα στοιχεία δείχνουν όμως πως ο ΕΝΦΙΑ ουσιαστικά δεν «επιδιορθώνεται» και πως θα παραμείνει αυτό που εξαρχής ήταν: ένας ταξικός αντιλαϊκός εξοντωτικός μηχανισμός διαρκείας και μεγάλης κλίμακας, που σε συνδυασμό με την τεράστια φορολογία εισοδήματος των λαϊκών στρωμάτων, τις συσσωρευμένες «οφειλές» τα αλλεπάλληλα χαράτσια, τα λεγόμενα «κόκκινα» και μη δάνεια και την εξόφληση τους, διαμορφώνουν μια πραγματικότητα γενικής λαϊκής εξαθλίωσης και αποτελούν θηλιά στο λαιμό του λαού, που σφίγγει ολοένα και περισσότερο.

Την ίδια ώρα, η ανεργία παραμένει «ακλόνητη» στα ίδια σταθερά επίπεδα - ρεκόρ και η κυβέρνηση της εξάρτησης και της λαϊκής εξόντωσης, η κυβέρνηση όργανο των ιμπεριαλιστικών κέντρων, συνεχίζει την ταχύρυθμη εφαρμογή των λεγόμενων διαρθρωτικών αλλαγών, των ξεπουλημάτων και ιδιωτικοποιήσεων. Ενώ όμως η εργατική τάξη και ο λαός βουλιάζει στην εξαθλίωση και στα χρέη, με βάση τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, στο 174,1% του ΑΕΠ έφτασε το λεγόμενο «δημόσιο χρέος» της Ελλάδας το πρώτο τρίμηνο του 2014.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2013 το «ελληνικό χρέος» μειώθηκε κατά 1%, ενώ σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2013 αυξήθηκε κατά 13,5%. Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ακόμη ότι επί του 174,1% του ΑΕΠ, το 131,3% είναι δάνεια και το 42,4% άλλοι τίτλοι. Με βάση την στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, στο πρώτο τρίμηνο του 2014 η Ελλάδα είχε το ψηλότερο «χρέος» στην ΕΕ, μετά έρχονται η Ιταλία με 135,6% και η Πορτογαλία με 132,9%, ενώ το χαμηλότερο «χρέος» έχουν η Εσθονία με 10%, η Βουλγαρία με 20,3% και το Λουξεμβούργο με 22,8%. Παράλληλα, πάντα το πρώτο τρίμηνο του 2014, παρατηρήθηκε αύξηση του χρέους σε τριμηνιαία βάση στην ευρωζώνη από 92,7% σε 93,9%, αλλά και στην ΕΕ από 87,2% σε 88%.

Μπροστά στο φθινόπωρο και την φθινοπωρινή ιμπεριαλιστική επιθεώρηση της χώρας μας που θα αρχίσει σε λίγες ημέρες, όχι στην Αθήνα αλλά στο Παρίσι, σε μια ακόμα κυβερνητική προσπάθεια δημιουργίας λαϊκής εξαπάτησης και εντυπώσεων, πως δήθεν «τελειώνουμε με την τρόικα». Μπροστά στην νέα έξαρση αντιλαϊκών πολιτικών που έρχονται με το πέρας της επιθεώρησης, αλλά και νέων ποικίλλων σχεδιασμών ενίσχυσης της εθνικής εξάρτησης και του ξένου κεφαλαίου στην χώρα, όπως φάνηκε καθαρά και με την επίσκεψη Δένδια στην Γερμανία και στον Σόιμπλε, ο δρόμος επιβίωσης και ελπίδας που ανοίγεται για το λαό και τη νεολαία της χώρας μας είναι μόνο η ανάπτυξη των αγώνων του και της μαζικής λαϊκής αντίστασης. Οι στόχοι και το περιεχόμενο των αγώνων συνδέονται ουσιαστικά με την αποτελεσματικότητα τους. Απέναντι στον συμβιβασμό, τη διάσπαση, την συσκότιση, μπαίνει η θέση και η γραμμή του λαϊκοδημοκρατικού κινήματος που λέει καθαρά στο λαό, στη νεολαία, στο κίνημα αντίστασης, να παλέψει ενάντια στην κυβέρνηση και τα ιμπεριαλιστικά κέντρα, για Εθνική Ανεξαρτησία, έξοδο από ΕΕ - ευρωζώνη - ΝΑΤΟ, για μη αναγνώριση ολόκληρου του «χρέους», ενάντια στην ιμπεριαλιστική εξάρτηση, για μια νέα πορεία με τον εργαζόμενο λαό κυρίαρχο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: