Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

Δεκάδες χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων σχεδιάζει η κυβέρνηση

Δεκάδες χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων σχεδιάζει η κυβέρνηση

Ενιαίος πανεργατικός ανυποχώρητος αγώνας υπεράσπισης των κατακτήσεων του ελληνικού λαού - ΕΞΩ η Ελλάδα από ΕΥΡΩ-ΟΝΕ-ΕΕ

Πριν ακόμα μπούμε στην προεκλογική περίοδο των διπλών εκλογών του Μάη είχαμε επισημάνει ότι τα βασικά ζητήματα που έμπαιναν στο επίκεντρο της πάλης για το λαϊκό και το εργατικό κίνημα ήταν πρώτο, το ζήτημα της ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ και η πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς ως άμεσο ταχτικό αίτημα του λαού μας και δεύτερο, το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων με κυριότερη αιχμή την πάλη ενάντια στις απολύσεις - διαθεσιμότητες.

Αναλύοντας τα στοιχεία που υπάρχουν είναι σαφές ότι η επίθεση της κυβέρνησης στο κομμάτι των εργασιακών κατακτήσεων εντείνεται και μετά τις Ευρωεκλογές όχι μόνο δεν ανέκοψαν αυτή την πορεία αλλά αντίθετα παίρνουν μέτρα για την επιτάχυνσή της.

Σύμφωνα με στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας οι απολύσεις από το χώρο του Δημοσίου έχουν φτάσει τις 8.000:
-2.500 από την ΕΡΤ
-1.000 περιπτώσεις μέσω πειθαρχικών συμβουλίων ή για λόγους υγείας
-1.500 σχολικοί φύλακες
-2.500 ιατροί του πρώην ΕΟΠΥΥ που δεν αποδέχθηκαν την αποκλειστική απασχόληση
-200 περίπου δημοτικοί αστυνομικοί.

Επίσης, υπάρχουν οι απολυμένες καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ και των ΔΟΥ, οι εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί των ΕΠΑΛ, οι διοικητικοί των Πανεπιστημίων, οι δημοτικοί υπάλληλοι και πολλοί άλλοι κλάδοι.

Όπως επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης (20.6.2014), ο συνολικός αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων έχει μειωθεί κατά 250.000 άτομα.

Ωστόσο οι απαιτήσεις των ιμπεριαλιστικών κέντρων δε σταματούν εδώ καθώς μέχρι το τέλος του 2014 θα πρέπει να γίνουν 7000 επιπλέον απολύσεις.

Ο προγραμματισμός των απολύσεων μέχρι το τέλος του έτους περιλαμβάνει:
-500 απολύσεις από τους διοικητικούς των πανεπιστημίων
-2000 απολύσεις από τις υπόλοιπες ειδικότητες σε διαθεσιμότητα
-1000 απολύσεις από τον περιορισμό του προσωπικού σε εταιρείες και οργανισμούς, κυρίως των υπουργείων Μεταφορών και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σ' αυτό το διαμορφωμένο κλίμα ξεσπάνε εργατικοί αγώνες, έστω και αποσπασματικοί. Πρέπει να επισημανθεί η ηρωική προσπάθεια που σηκώνουν κάποιοι κλάδοι εργαζομένων ενάντια στις απολύσεις με πρωτοστάτες τις καθαρίστριες οι οποίες έκαναν καθημερινές διαμαρτυρίες έξω από το Υπουργείο Οικονομικών, ανέπτυξαν πολύμορφους αγώνες και πάλεψαν μέσα σε κλίμα αλληλεγγύης και ταξικής ενότητας.

Η κυβέρνηση απάντησε με βίαιες επιθέσεις από ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ οι οποίες επιτέθηκαν στις καθαρίστριες με γκλομπ και χημικά προκαλώντας τραυματισμούς. Η κυβέρνηση ξεδίπλωσε όλο το ταξικό μίσος της αστικής τάξης με την αίτηση αναίρεσης που κατέθεσε το ΥΠ.ΟΙΚ. στον Άρειο Πάγο ενάντια στην απόφαση που είχε πάρει το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, το οποίο έκρινε παράνομη την απομάκρυνση των καθαριστριών του ΥΠΟΙΚ και των ΔΟΥ και παράλληλα διέτασσε την επαναπρόσληψή τους.

Ο Άρειος Πάγος έκανε δεκτή την αίτηση αναίρεσης του υπουργείου Οικονομικών (12.6.2014) και στη συνέχεια τα ΜΑΤ επιτέθηκαν στις καθαρίστριες (η κυβερνητική ΝΕΡΙΤ έκανε λόγω για "καθαρίστριες κινήθηκαν εναντίον των ΜΑΤ" φτάνοντας στο ανώτατο επίπεδο ξεπεσμού).

Αγώνα για την επαναπρόσληψή τους κάνουν επίσης και οι σχολικοί φύλακες, οι οποίοι πέτυχαν, προσωρινές έστω, επαναπροσλήψεις σε μια σειρά δήμους (Ξάνθη, Κατερίνη, κ.α.) μέσω προσφυγών.

Αντίστοιχες αποφάσεις υπάρχουν και για άλλους κλάδους ενώ η ΑΔΕΔΥ έχει προκηρύξει απεργία για τις 9 Ιουλίου.

Το επόμενο διάστημα πρέπει οι εργαζόμενοι να μπουν με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στον αγώνα υπεράσπισης των κατακτήσεων τους, με σημείο αιχμής τον αγώνα ενάντια στις απολύσεις - διαθεσιμότητες. Χρειάζεται ενιαίος πανεργατικός ανυποχώρητος μαζικός αγώνας με απεργίες και διαδηλώσεις ώστε να ανατραπεί το αντιδραστικό αντεργατικό πλαίσιο που επιβάλλουν κυβέρνηση - ξένα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: