Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

Georgi Dimitrow: «Ο Στάλιν και το διεθνές προλεταριάτο»

Georgi Dimitrow - 65 χρόνια από το θάνατό του

dimitrov-stalin

Στην φωτογραφία (3.3.1934) φαίνονται από αριστερά προς τα δεξιά: Knorin, Molotow, Popow, Kuibyschew, Tanew, Ordschonikidse, Dimitrow, Stalin, Woroschilow, Manuilskij, Kaganowitsch

Είναι παρμένη από: BRAUNBUCH II, DIMITROFF CONTRA GOERING, PARIS 1934, ED. DUCARREFOUR

Τιμώντας τη μνήμη του Georgi Dimitrow αναδημοσιεύουμε το τελευταίο τμήμα από άρθρο του αφιερωμένο στα 60 χρόνια από τη γέννηση του Ι.Β. Στάλιν με τίτλο «Ο Στάλιν και το διεθνές προλεταριάτο» (Δεκέμβρης 1939):

«Οι σοσιαλδημοκράτες λακέδες μας αποκαλούν συχνά «σταλινιστές» και πιστεύουν, ότι μ’ αυτό προσβάλλουν τους κομμουνιστές. Όμως εμείς οι κομμουνιστές είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτόν τον χαρακτηρισμό, όπως είμαστε υπερήφανοι και για τον χαρακτηρισμό «λενινιστές». Για τον προλετάριο επαναστάτη δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή από το να είναι ένας αληθινός λενινιστής, ένας αληθινός σταλινιστής, από το να είναι ως το τέλος πιστός οπαδός του Λένιν και του Στάλιν. Και δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευτυχία για έναν κομμουνιστή από το να αγωνίζεται κάτω από την καθοδήγηση του μεγάλου Στάλιν για το θρίαμβο της δίκαιης υπόθεσης του προλεταριάτου.

Δε μπορεί ο καθένας να είναι σταλινιστής. Ο τιμητικός χαρακτηρισμός ενός λενινιστή-σταλινιστή πρέπει να αποχτιέται με μπολσεβίκικη πάλη, με μπολσεβίκικη σταθερότητα, με αφοσίωση μέχρι αυταπάρνηση για την υπόθεση της εργατικής τάξης. Η λενινιστική-σταλινική φρουρά των αγωνιστών του προλεταριάτου, που αποτελεί το χρυσό απόθεμα του εργατικού κινήματος του κόσμου, μεγαλώνει από μέρα σε μέρα, διευρύνει τις γραμμές της και βρίσκεται σε άνοδο σ’ όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου. Μόνο αυτοί οι αγωνιστές, και όχι οι αξιοπεριφρόνητοι σοσιαλδημοκράτες λεκέδες του ιμπεριαλισμού, εκφράζουν τα συμφέροντα και τις ανάγκες της εργατικής τάξης και αυτή η ένδοξη φρουρά των αγωνιστών θα οδηγήσει το διεθνές προλεταριάτο με τη σημαία των Μάρξ-Ενγκελς-Λένιν-Στάλιν στη νίκη πάνω στις δυνάμεις του παλιού κόσμου.

Οι μπολσεβίκοι όμως γνωρίζουν, ότι η νίκη δεν έρχεται ποτέ μόνη της, ότι θα πρέπει να προετοιμαστεί και να κερδηθεί. Κοντά στον Στάλιν να διδασκόμαστε τον δημιουργικό μαρξισμό, κοντά στον Στάλιν να διδασκόμαστε την οικοδόμηση του μπολσεβίκικου κόμματος, κοντά στον Στάλιν να μαθαίνουμε πως δυναμώνει κανείς κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες τη σύνδεση με τις μάζες, κοντά στον Στάλιν να μαθαίνουμε να διεξάγουμε την πάλη ενάντια στο σοσιαλδημοκρατισμό, κοντά στον Στάλιν να διδασκόμαστε την επαναστατική τόλμη και τον επαναστατικό ρεαλισμό, κοντά στον Στάλιν να διδασκόμαστε να είμαστε άφοβοι στην πάλη και ανελέητοι ενάντια στον ταξικό εχθρό, κοντά στον Στάλιν να μαθαίνουμε πως με αλύγιστη θέληση ξεπερνάει κανείς όλες τις δυσκολίες και νικά τον εχθρό, κοντά στον Στάλιν να μαθαίνουμε να είμαστε ως το τέλος πιστοί στην υπόθεση του προλεταριακού διεθνισμού. Αυτά είναι η πιο σπουδαία προϋπόθεση για την προετοιμασία και την κατάκτηση της νίκης της εργατικής τάξης» (Georgi Dimitrow, Aus Reden und Schriften, σελ. 89-90, Stern-Verlag, Wien 1950)

Σημειώσεις «Ανασύνταξης»:

1) Το άρθρο του Dimitrow «Ο Στάλιν και το διεθνές προλεταριάτο» δεν έχει σκόπιμα συμπεριληφθεί στην τρίτομη έκδοση έργων του Dimitrow του Dietz Verlag Berlin - DDR, 1956 και πιθανόν σ' όλες τις εκδόσεις των τότε ρεβιζιονιστικών καπιταλιστικών χωρών.

2) Τα έργα του Dimitrow έχουν υποστεί φασιστική ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ απ' τις ηγετικές προδοτικές χρουτσωφικές κλίκες αυτών των χωρών και απ' τα χρουτσωφικά ρεβιζιονιστικά κόμματα της Δύσης που συμφωνούσαν με αυτή τη φασιστική λογοκρισία - εκφράζοντας έτσι όλα μαζί το ταξικό τους μίσος απέναντι στον ΙΩΣΗΦ ΣΤΑΛΙΝ αλλά και απέναντι στο GEORGI DIMITROW - και στα ως σήμερα δεν την έχουν ποτέ καταγγείλει, συμπεριλαμβανομένων σ' αυτές και τις εκάστοτε ηγεσίες του σοσιαλδημοκρατικού «Κ»ΚΕ.

3) Ας περιοριστούμε ενδεικτικά σε τρεις μόνο περιπτώσεις φασιστικής ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑΣ από τις δεκάδες:

α) «Και όλα αυτά πρέπει να τα κάνουμε, γιατί μόνο μ' αυτό τον τρόπο θα είναι ικανή η εργατική τάξη, επικεφαλής όλων των εργαζόμενων, συνενωμένη σε μια επαναστατική μαζική στρατιά καθοδηγούμενη από την Κομμουνιστική Διεθνή, με έναν τόσο μεγάλο, σοφό τιμονιέρη όπως ο αρχηγός μας σύντροφος Στάλιν, να εκπληρώσει σίγουρα την ιστορική της αποστολή – να εξαφανίσει από το πρόσωπο της γης το φασισμό και μαζί με αυτόν τον καπιταλισμό!». (G. DIMITROW: Arbeiterklasse gegen Faschismus, σελ. 88, Prometheus Verlag, Strassburg, 1935). Στις ελληνικές εκδόσεις (ΑΡΙΩΝ, Αθήνα 1973 και ΠΟΡΕΙΑ 1975) η μετάφραση έχει γίνει από το Dietz Verlag, Berlin-DDR 1958 η οποία είχε ήδη υποστεί φασιστική λογοκρισία. Έχει απαλειφθεί η φράση: «με έναν τόσο μεγάλο, σοφό τιμονιέρη όπως ο αρχηγός μας σύντροφος Στάλιν».

β) «Η εργατική τάξη έχει μια ισχυρή οργανωμένη πρωτοπορία, την Κομμουνιστική Διεθνή. Αυτή έχει τον δοκιμασμένο και αναγνωρισμένο, μεγάλο και σοφό ηγέτη Στάλιν» (G. DIMITROW: Arbeiterklasse gegen Faschismus, σελ. 124, Prometheus Verlag, Strassburg, 1935). Στις ελληνικές εκδόσεις (ΑΡΙΩΝ, Αθήνα 1973, σελ. 157 και ΠΟΡΕΙΑ 1975, σελ. 157) έχει απαλειφθεί η φράση: «Αυτή έχει τον δοκιμασμένο και αναγνωρισμένο, μεγάλο και σοφό ηγέτη Στάλιν» και λίγο παρακάτω στην ίδια σελίδα το όνομα του Στάλιν έχει διαγραφεί από τους κλασικούς.

γ) «Είμαι πραγματικά ένας ενθουσιώδης οπαδός και θαυμαστής του σοβιετορούσικου Κομμουνιστικού Κόμματος, γιατί αυτό το κόμμα κυβερνάει την πιο μεγάλη χώρα του κόσμου, το ένα έκτο της γης, και με επικεφαλής τον Μεγάλο μας ηγέτη Στάλιν οικοδομεί τόσο ηρωικά και με επιτυχία το σοσιαλισμό» («Η Δίκη για τον εμπρησμό του Ράϊχσταγκ, Ντοκουμέντα, Γράμματα, Σημειώσεις (Γερμανικά)», σελ. 57, εκδοτικό για ξενόγλωσση λογοτεχνία Μόσχα 1942). Στην ελληνική έκδοση («Νέοι Χρόνοι», Αθήνα 1967, σελ. 74) που η μετάφρασή της έχει γίνει από το Dietz Verlag, Berlin-DDR 1961 έχει επίσης υποστεί φασιστική λογοκρισία και απαλειφθεί η φράση: «με επικεφαλής τον Μεγάλο μας ηγέτη Στάλιν».

Δεν υπάρχουν σχόλια: