Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ καταστρέφει τις παραγωγικές δυνάμεις και συνεχίζει να ξεπουλά τη δημόσια περιουσία

Ενιαίος πανεργατικός αγώνας ενάντια σε απολύσεις - φτώχια - ανεργία - εξαθλίωση

Το εκλογικό αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών του Μάη δεν ανέκοψε καθόλου τις κυβερνητικές κινήσεις για απολύσεις και νέα ακόμα πιο δυσβάσταχτα μέτρα ενάντια στο λαό και την εργατική τάξη. Αντίθετα η κυβέρνηση με τον ανασχηματισμό που έκανε, ο οποίος σηματοδοτεί ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή του μεγαλοαστικού ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και βαθαίνει ακόμα περισσότερο την κοινή συμφωνία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, προχωρεί σε ακόμα μεγαλύτερη επιτάχυνση του ιμπεριαλιστικού σχεδίου για την Ελλάδα με σχεδιασμούς για μαζικότερες απολύσεις και για ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.

Σχεδόν 5.000 δημοτικοί υπάλληλοι χαρακτηρίστηκαν «πλεονάζον προσωπικό» ενώ σύμφωνα με δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ο συνολικός αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων έχει μειωθεί κατά 250.000 άτομα μέσα σε λίγα χρόνια!

Αρνητική εξέλιξη έχουμε και στον ιδιωτικό τομέα αφού «την πρώτη έγκριση ομαδικών απολύσεων με τη νέα σύνθεση και τον αναβαθμισμένο ρόλο του έλαβε χθες το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, κατά τη διάρκεια πολύωρης συνεδρίασης στο υπουργείο Εργασίας επί της Σταδίου. Με ψήφους τέσσερις υπέρ και τρεις κατά, το ΑΣΕ ενέκρινε την απόλυση 45 εργαζομένων –έγκριση που εμπίπτει στη διαδικασία περί ομαδικών απολύσεων– από την εταιρεία Χαλυβουργία Ελλάδος, συμφερόντων Μάνεση.» («Καθημερινή», 12.6.2014).

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με δημοσίευμα, στο «Βήμα της Κυριακής» (22.6.2014), η Τρόικα και τα ιμπεριαλιστικά κέντρα, θέτουν προς την κυβέρνηση ζητήματα για αλλαγές στο ενιαίο μισθολόγιο του δημοσίου, με μεγάλες περικοπές στους μισθούς των ανέκαθεν χαμηλόμισθων και - εδώ και καιρό - εξοντωμένων εργαζομένων, που αποτελούν την μεγάλη μάζα του ελληνικού λαού: «Η κατεύθυνση είναι σαφής: οι μισθοί των υπαλλήλων υποχρεωτικής εκπαίδευσης (του Γυμνασίου) και αυτών που έχουν τελειώσει μόνο το Λύκειο να υποχωρήσουν στα επίπεδα των αμοιβών του ιδιωτικού τομέα.» («Βήμα», 22.6.2014).

Η κατάσταση για την εργατική τάξη, το λαό και τη νεολαία θα χειροτερεύσει αισθητά παραπέρα με βάση τα νέα πολύ μεγαλύτερα ελλείμματα και με την εφαρμογή των προαποφασισμένων μέτρων και όσα αναμένεται να ακολουθήσουν.

H κυβέρνηση προωθεί με την διαδικασία του κατεπείγοντος την ψήφιση στη Βουλή των έξι προαπαιτούμενων μέτρων που αφορούν την πρώτη από τις δύο δόσεις των 2 δισ. ευρώ. Η ψήφιση του νομοσχεδίου αναμένεται για την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου. Ενώ προωθεί την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ με ξεχωριστό νομοσχέδιο. Πρόκειται για ένα ακόμα βήμα ενάντια στα συμφέροντα του ελληνικού λαού, ένα ακόμα βήμα ξεπουλήματος - παραχώρησης δημοσίου πλούτου και δημοσίων αγαθών στα ιδιωτικά συμφέροντα, ένα ακόμα βήμα περεταίρω εκχώρησης της εθνικής κυριαρχίας και βαθέματος της εξάρτησης.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του γερμανικού ιμπεριαλισμού Σόιμπλε με τελευταία δήλωσή (24.06.2014) του απαίτησε τη συνέχιση της «αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας» δηλ. την πολιτική της άγριας λιτότητας.

Η σημερινή καταστροφική οικονομικο-κοινωνικο-πολιτικο-πολιτιστική κατάσταση της χώρας με οδυνηρά τραγικές συνέπειες για την εργατική τάξη και το λαό – πέραν των προερχόμενων απ’ τη λειτουργία του ντόπιου καπιταλισμού πολλαπλών προβλημάτων – αναδεικνύει το πρόβλημα της ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ (οικονομική-πολιτική-στρατιωτική) σε υπ’ αριθμόν 1 πρόβλημα της χώρας και θέτει εκ νέου το ζήτημα της απαλλαγής της απ’ την ιμπεριαλιστική ΕΞΑΡΤΗΣΗ, ειδικότερα την ΕΞΟΔΟ-ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ της από ΕΕ-ΟΝΕ-ΕΥΡΩ και καθιστά το αντιιμπεριαλιστικό σύνθημα-θέση «ΕΞΩ η Ελλάδα απ’ την ΕΕ» επίκαιρο, θέτοντάς το ταυτόχρονα στο κέντρο της πολιτικής δράσης και ως άμεσο στόχο της πάλης της εργατικής τάξης και του λαού. Κι αυτό τόσο εξαιτίας της παραπέρα οικονομικής υποδούλωσης της χώρας και της έντασης της ιμπεριαλιστικής εκμετάλλευσης όσο και της φασιστικοποίησης των πολιτικών σχέσεων Ελλάδας-ΕΕ. Ταυτόχρονα χρειάζεται ΕΝΙΑΙΟΣ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ενάντια σε απολύσεις - φτώχια - ανεργία - εξαθλίωση. Η Κίνηση για Ανασύνταξη του ΚΚΕ 1918-55, σε αντίθεση με τα ψευτο-αριστερά σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, θέτει στο κέντρο της πάλης αυτά τα ζητήματα και παλεύει προς αυτή την κατεύθυνση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: