-- Αποτέλεσμα της βαρβαρότητας του καπιταλισμού για ολοένα και περισσότερα κέρδη
Περισσότεροι από 450 Ινδοί μετανάστες που εργάζονταν στο Κατάρ σκοτώθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια (2012-2013), σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από την ινδική πρεσβεία. Πρόκειται για εργαζόμενους που σκοτώθηκαν στις κατασκευές των έργων που σχετίζονται με τη διοργάνωση του Μουντιάλ, το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου του 2022 στο Κατάρ. Κατά μέσο όρο, 20 μετανάστες έχαναν τη ζωή τους κάθε μήνα, με χειρότερο τον Αύγουστο του 2013, όταν ο αριθμός των θυμάτων ανήλθε σε 27. Συνολικά έχασαν τη ζωή τους στα έργα 218 εργάτες το 2012 και άλλοι 218 μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου 2013.
Το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA, Τέο Τσβάντσιγκερ, παραδέχθηκε προ ημερών ότι οι συνθήκες εργασίας των μεταναστών εργατών στις αθλητικές εγκαταστάσεις που κατασκευάζονται για το Μουντιάλ είναι «απαράδεκτες και φρικτές», αλλά, δεδομένης της κατάστασης, δεν είναι εφικτό να αφαιρεθεί η διοργάνωση από το Κατάρ.Η βρετανική εφημερίδα «The Guardian» δημοσίευσε μια έρευνα στα τέλη Σεπτεμβρίου, στην οποία κατήγγειλε ότι 44 εργάτες έχασαν τη ζωή τους μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου σε μια τοποθεσία του Κατάρ, γεγονός που οι αρχές της χώρας αρνήθηκαν. Επιπλέον, έγραψε ότι 400 μετανάστες από το Νεπάλ έχασαν τη ζωή τους σε εργοτάξια στο Κατάρ, χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τη χρονική διάρκεια που σημειώθηκαν οι θάνατοι.
Στην αστική νομοθεσία και δημοσιογραφία οι θάνατοι αυτοί αναφέρονται και καταγράφονται ως «εργατικά ατυχήματα». Ουσιαστικά όμως πρόκειται για δολοφονίες εργαζομένων κύρια ως αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της εργασίας και της έλλειψης μέτρων ασφάλειας στους χώρους εργασίας με στόχο τη μεγιστοποίηση των κερδών των αφεντικών, στα πλαίσια της εκμετάλλευσης και καταπίεσης των εργαζομένων, από την βαρβαρότητα των καπιταλιστών και του χαρακτήρα του κοινωνικού τους συστήματος τον καπιταλισμό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου