Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Κομμουνιστικό Κόμμα Εργατών Γαλλίας: Όχι σε στρατιωτική επέμβαση κατά της Συρίας

menu_15

Οι ηγέτες των μεγάλων δυτικών δυνάμεων ετοιμάζουν μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Η απόφαση λαμβάνεται με τη συνδρομή και του Ομπάμα, ο οποίος εξακολουθεί να θέλει να εξασφαλίσει την υποστήριξη των συμμάχων του αλλά και της πλειοψηφίας των εκλεγμένων του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Οι περισσότεροι από τους ηγέτες των ευρωπαϊκών κρατών, τα μέλη του ΝΑΤΟ, συντάσσονται με αυτή την επιλογή, ειδικά εάν επιλεγεί ο βομβαρδισμός, με ελάχιστη ανάπτυξη στρατευμάτων στο έδαφος. Το ίδιο είναι και στις ΗΠΑ, όπου η Δεξιά μέσω κυβερνητικών εκπρόσωπων πίεζε εδώ και μήνες για μια στρατιωτική επέμβαση για την ανατροπή του καθεστώτος του Μπασάρ αλ - Άσαντ, με την ίδια επιθυμία να αποφευχθεί η μαζική αποστολή αμερικανικών χερσαίων στρατευμάτων, έχοντας το φόβο συνεχούς αύξησης της στρατιωτικής ισχύος των ομάδων δράσης τζιχαντιστών, που ήδη δρουν στο Συριακό έδαφος, και να είναι σε θέση να κερδίσουν.

Η στρατηγική που επιλέγεται είναι αυτή των «στοχευμένων» βομβαρδιστικών επιθέσεων με στόχο την αποσταθεροποίηση του καθεστώτος, πιο συγκεκριμένα να του στερήσουν την αεροπορική του ικανότητα των κέντρων λήψης και μετάδοσης – εικόνα που θυμίζει τον πόλεμο κατά του καθεστώτος Μιλόσεβιτς. Αυτό επιτρέπει σε ομάδες να αγωνίζονται ελεύθερα ενάντια στο συριακό καθεστώς , να επιτεθούν και να καταστρέψουν στρατηγικούς τομείς της κυβέρνησης... Οι επιχειρήσεις αυτές ελέγχονται ήδη από το στρατό και τους ειδικούς από την Ιορδανία, το Ισραήλ, τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο... Η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ θα αναλάβουν ένα μέρος της χρηματοδότησης όλων των επιχειρήσεων. Είναι αυτό που είχε κάνει το ΝΑΤΟ στη Λιβύη.

Ο Ολάντ και η κυβέρνησή του έχουν ζητήσει εβδομάδες τώρα μια στρατιωτική επέμβαση. Ανδρες των ειδικών Δυνάμεων είναι στο έδαφος, όπως έχει φανεί επανειλημμένα, χωρίς να διαψευστεί. Οι πρόσφατες δηλώσεις του Φαμπιούς επιβεβαιώνουν αυτό τον προσανατολισμό.

Η δικαιολόγηση αυτής της επέμβασης γίνεται με την απόδοση στο συριακό καθεστώς της χρήσης τοξικών αερίων εναντίον αμάχων. Αυτή η κατηγορία επαναλαμβάνεται συνεχώς από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, για την προετοιμασία της κοινής γνώμης για μια στρατιωτική επέμβαση και να δικαιολογήσει τη σκληρότητα που αποδίδεται στο καθεστώς. Αυτό μας θυμίζει τα «αποδεικτικά στοιχεία» που κράδαινε ο Μπους και ο στρατός του για να δικαιολογήσει τον πόλεμο κατά του Ιράκ.

Καταδικάζουμε προφανώς τη χρήση τοξικών αερίων εναντίον του λαού.

Δεν έχουμε κανέναν τρόπο να ελέγξουμε το αληθές των κατηγοριών εναντίον του καθεστώτος, όπως και δεν το εμπιστευόμαστε, όταν λέει ότι είναι μια πράξη που διαπράχθηκε από « ξένους τρομοκράτες».

Αλλά γνωρίζουμε ότι οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις χρησιμοποιούν αυτό το είδος των επιχειρημάτων, προσπαθώντας να δικαιολογήσουν τις επεμβάσεις και τους πολέμους τους στα μάτια των λαών τους.

Έχουμε καταγγείλει επανειλημμένα το αντιδραστικό καθεστώς του Μπασάρ αλ - Άσαντ, αλλά κυρίως προειδοποιήσει και εκφράσει την αντίθεσή μας σε οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που θέλουν να απαλλαγούν από το συριακό καθεστώς, να βάλουν στη θέση του Άσαντ κάποιον άλλο, ευνοϊκό γι’ αυτούς.

Αλλά ο επερχόμενος πόλεμος δεν θα είναι «στοχευμένος» ή «περιορισμένος». Θα έχει τεράστιες ανθρώπινες και υλικές ζημιές και θα βυθίσει τη Συρία σε εμφύλιο πόλεμο. Θα επιστρέψει η χώρα αυτή σε κατάσταση παρόμοια με αυτή που επικρατεί στο Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Λιβύη... δηλαδή της φτώχειας, τις συγκρούσεις μεταξύ φατριών, τη διάλυση της χώρας... αποσταθεροποιώντας περαιτέρω ολόκληρη την περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της ενθάρρυνσης του ισραηλινού καθεστώτος να συνεχίσει τις αντιδραστικές πολιτικές του εναντίον του παλαιστινιακού λαού και τις προκλήσεις εναντίον του Ιράν.

Καλούμε τους εργαζόμενους, το λαό, τις προοδευτικές δυνάμεις, τις αντι - ιμπεριαλιστικές δυνάμεις να εκφράσουν την αντίθεσή τους σ’ αυτό τον πόλεμο και τη συμμετοχή της Γαλλίας.


Παρίσι, 27 Αυγούστου 2013
Κομμουνιστικό Κόμμα Εργατών Γαλλίας
www.pcof.net

Δεν υπάρχουν σχόλια: