Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

EMEP: Για τις εξελίξεις στην Τουρκία

Πώς μπορεί κανείς να ερμηνεύσει τις συνεχιζόμενες εκτεταμένες μαζικές διαδηλώσεις που ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα; Ώς την «τούρκική άνοιξη»; Ώς μια γενική αναταραχή; Ή ως μια απόπειρα πραξικοπήματος από τους εθνικιστές;

Για να γίνει μια ρεαλιστική ερμηνεία, πρέπει κανείς να εξετάσει τα τελευταία πολιτικά γεγονότα στην Τουρκία. Σίγουρα, δεν είναι μόνο μια σπίθα που άναψαν τη φωτιά.

Η κυβέρνηση του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), ο πιο πιστός σύμμαχος των ΗΠΑ και του Δυτικού ιμπεριαλισμού στη Μέση Ανατολή, ένας σημαντικός παίχτης στη ευρύτερη Μεσανατολική πρωτοβούλία και το πιο πιστό όργανο εφαρμογής του νεοφιλελεύθερου μοντέλου με τις πολιτικές της να συναντούν, για χρόνια, εκεταμένες διαμαρτυρίες.

Πολιτικές όπως η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας σε πολυεθνικούς οργανισμούς και σε ντόποιους μεγιστάνες, οι μαζικές απολύσεις, η αναδιοργάνωση του εργασιακού βίου σε βάρος των εργαζομένων εξωτερική ανάθεση, η διάλυση συνδικάτων, ο περιορισμός κοινωνικών δικαιωμάτων, οι χαμηλότεροι μισθοί, η αύξηση της εκμετάλλευσης της εργασίας, στο όνομα της αύξησης της απόδοσης, στάθηκαν αιτίες εξέγερσης καθημερινά σε εργοστάσια και οργανισμούς.

Απ΄την άλλη, η πολιτική αφομοίωσης του Κουρδικού λαού και οι μαζικές πρποσαγωγές προκάλεσαν τεράστιες επιπτώσεις.

Η αστική τάξη είχε ενοχληθεί από τις θρησκευτικές πρακτικές και τις δηλώσεις της κυβέρνησης του ΑΚΡ. Η εφαρμογή της υποχρεωτικής θρησκευτικής εκπαίδευσης στα γυμνάσια και λύκεια, η αναδιάρθρωση του εκπαιδευτικού συστήματος ανάλογα με θρησκευτικές αναφορές, η αύξηση του αριθμού των θρησκευτικών σχολείων, τοΥπουργείο Θρησκευμάτων, το οποίο απασχολεί ένα τεράστιο στρατό των κληρικών για ζητήματα διαιτησίας, οι περιορισμοί στην πώληση οινοπνευματωδών ποτών και στο κάπνισμα, η στελέχωση του γραφειοκρατικού μηχανισμού από θρησκευόμενα στοιχεία πιστά στο ΑΚΡ.

Το ΑΚΡ, με τη δημιουργία υψηλών επιτοκίων και την πώληση του δημόσιου τομέα στο ξένο κεφάλαιο σε πολύ χαμηλές τιμές, εξασφάλισε μια ροή ζεστού χρήματος και προσπάθησε να προσελκύσει μετοχικό κεφάλαιο που αποφεύγει να επενδύσει στη Μέση Ανατολή ή στις δυτικές τράπεζες και εταιρίες. Έτσι, η κυβέρνηση του ΑΚΡ σημείωσε σχετικά μεγαλύτερη επιτυχία σε σύγκριση με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ όσον αφορά το μετρίασμα των επιπτώσεων της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Όμως, τον τελευταίο καιρό, η παροχή ζεστού χρήματος από το εξωτερικό έχει μειωθεί. Η κυβέρνηση του AKP προσπάθησε να αντιμετωπίσει τα οικονομικά προβλήματα ξεκινώντας μια οικοδομική εκστρατεία γνωστής και ως «αστικός μετασχηματισμός». Οι πιο πολύτιμες περιοχές στις μεγάλες πόλεις απαλλοτριώθηκαν, πολυώροφα κτίρια κατασκευάστηκαν σε δημόσιους χώρους που πωλούνται σε πολύ υψηλές τιμές. Το εντεινόμενο κυκλοφοριακό πρόβλημα, η καταστροφή των χώρων πρασίνου και οι μεροληπτικές πολιτικές χάρη στις οποίες οπαδοί του ΑΚΡ γεμίζουν τις τσέπες τους, οδήγησαν σε μια γενικευμένη δυσαρέσκεια.

Η πολιτική της κυβέρνησης του ΑΚΡ στο συριακό ζήτημα προκάλεσε μεγάλη δυσαρέσκεια στο λαό. Η χρηματική βοήθεια προς υποστήριξη ακραίων ισλαμικών οργανώσεων και ομάδων και την ανάπτυξη αυτών των ομάδων στα σύνορα της Συρίας δημιούργησε πολλά προβλήματα. Οι ακραίοι ισλαμιστές έγιναν μια απειλητική δύναμη για την Αλεβίτικη πλειοψηφία στα σύνορα. Η υπόθαλψη ακραίων ισλαμιστών έπληξε το εμπόριο και την οικονομία της περιοχής.

Τα λουκέτα και η ανεργία έχουν αυξηθεί. Εκτός αυτού, οι αρνητικές επιπτώσεις της δαπάνης 5 εκατομμυρίων δολαρίων για τη στήριξη των αντιπάλων του Άσαντ έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους.

Σ΄αυτές τις συνθήκες, ο πρωθυπουργός Ερντογάν ανακοίνωσε ότι ένα εμπορικό κέντρο θα οικοδομηθεί στο πάρκο Ταξίμ. Το εμπορικό κέντρο θα κατασκευαστεί ως στρατώνας. Kατά την αστική επανάσταση του 1908, βρίσκονταν σ΄αυτό το σημείο ο στρατώνας Ταξίμ και ήταν γνωστός ως το επιτελείο της εξέγερσης των αντιδραστικων δυνάμεων. Με την αναγέννηση του στρατώνα, το ΑΚΡ παίρνει το μέρος της αντιδραστικης εξέγερσης της 31 Μαρτίου 1908 και επίσης θέλει να εκδικηθεί την επανάσταση του 1908. Έτσι είδε ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού την ανακατασκευή του στρατώνα. Επιπλέον, περιβαλοντικές ομάδες της περιοχής Ταξίμ ενοχλήθηκαν απ΄ το ενεδεχόμενο να μην μείνει καθόλου πράσινος χώρος στο εμπορικό κέντρο. Η απόφαση του Ερντογάν ν’ αλλάξει το τοπίο της της πόλης χωρίς τη συναίνεση τόσο μεγάλης μερίδας της κοινής γνώμης άνοιξε το δρόμο στην εξέγερση εναντίον των δικατορικών του πολιτικών.

Η αντίσταση στο πάρκο Ταξίμ Γκεζί άρχισε. Οι μπουλνόζες που ετοιμάζοταν ν’ αναλάβουν δράσης προσέλκυσαν χιλιάδες ανθρώπους στο πάρκο. Αργά το βράδυ, αφού η κύρια μάζα των διαμαρτθρομένων είχε φύγει απ ΄το πάρκο, οι αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε μικρή ομάδα ατόμων που κοιμούνταν σε σκηνές. Οι σκηνές κάηκαν από την αστυνομία, οι ακτιβιστές ξυλοκοπήθηκαν και ψεκάστηκαν με αέριο πιπεριού.

Πριν από ένα μήνα, στην Πρωτομαγιάτικη διαδήλωση στην πλατεία Ταξίμ, η κυβέρνηση του ΑΚΡ απαγόρευσε την είσοδο σε μια απόσταση είκοσι μιλίων για να την ματαιώσει, διακόπηκαν τα δρομολόγια με τα μέσα μαζικής μεταφοράς προς την απαγορευμένη ζώνη, απέκλεισαν την πρόσβαση προς το ασιατικό και ευρωπαϊκό τμήμα της πόλης, όλη την ημέρα, και οι μάζες δέχθηκαν επίθεση με δακρυγόνα αερίου και κανόνια νερού. Όλα αυτά τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση του ΑΚΡ εξόργισαν όλο το λαό στην Κωνσταντινούπολη και τους τουρίστες.

Τώρα, πάλι, η ίδια μέθοδος χρησιμοποιείται για να τερματιστεί η μαζική δράση στο πάρκο Γκεζί. Η τελευταία επίθεση, εξόργισε ένα πολύ ευρύ φάσμα των μαζών και δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ξεκίνησαν για περιοχή Ταξίμ. Όταν έληξε το ωράριο εργασίας, το πλήθος κόσμου που μαζεύτηκε εκεί έφτασε τις εκατό χιλιάδες. Δακρυγόνα και κανόνια νερού χρησιμοποιήθηκαν στην αστυνομική επίθεση. Παρά τη λογοκρισία των αστικών ΜΜΕ, το κοινό πληροφορήθηκε τα γεγονότα χάρη στις προσπάθειες των κοινωνικών μέσων δικτύωση και μερικά επαναστατικές και δημοκρατικές εφημερίδες. Οι διαμαρτυρίες εξαπλώθηκαν στην Άγκυρα και τη Σμύρνη. Οι άνθρωποι δεν έφυγαν απ΄ τους δρόμους μέχρι νωρίς το πρωί. Στη Σμύρνη, την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη οι συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και τους ακτιβιστές είχαν γίνει σκληρές. Φτιάχτηκαν οδοφράγματα. Στην διάρκεια των συγκρούσεων, κάποιοι νεαροί έχασαν τη ζωή τους στην Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη και στο Χατάι. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και συλληφθεί. Ο επικεφαλής της οργάνωσης νεολαίας του κόμματός μας στην Άγκυρα έχει επίσης τραυματιστεί και συλληφθεί.

Οι περισσότεροι από τους διαδηλωτές ήταν νέοι και γυναίκες. Φίλαθλοι ποδοσφαιρικών ομάδων συμμετείχαν επίσης στις διαδηλώσεις βάζοντας στην άκρη τις μεταξύ τους διαφορές. Τα συνθήματα που ακούγονταν περισσότερο ήταν "Κυβέρνηση παραιτήσου" και "Ταγίπ παραιτήσου". Οι μάζες που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις ήταν συχνά ανοργάνωτες.

Το κόμμα μας, όλα τα επαναστατικά και δημοκρατικά κόμματα, οι πράσινοι, οι οικολόγοι, οι σύλλογοι γιατρών, μηχανικών και αρχιτεκτόνων, τα συνδικάτα εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, οι Αλεβίτες, οι διανοούμενοι και οι καλλιτέχνες, οι δικηγόροι, οι εθνικιστικές ομάδες αποτέλεσαν όλα τα κοσμικά τμήματα τα οποία συμφωνούν ότι η κυβέρνηση του ΑΚΡ οικοδομεί σταδικά ένα θρησκευτικό σύστημα δικαίου.

Το Κόμμα μας, συμμετέχονας στις διαδηλώσεις με όλα τα στελέχη και τις οργανώσεις του, προσπάθησε να προσελκύσει τους εργαζόμενους, τους προλετάριους και τα συνδικάτα σε δράση. Να στερεώσει το σχηματισμό καθογητικών οργάνων των κινητοποιήσεων και να συμβάλει στην εξειδίκευση των αιτημάτων.

Το Κόμμα μας έκανε έκκληση για μια δημοκρατική και λαϊκή λύση του κουρδικού προβληματος, για την κατάργηση των περιορισμών της ελευθερίας του Τύπου, της έκφρασης και του συνεταιρίζεσθαι, για τα δικαιώματα του Αλεβιτών, για την επιστροφή των σφετερίστηκαν τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και των εργατών, την κατάργηση του εκλογικού ορίου, για τον προσδιορισμό και την τιμωρία των υπευθύνων για σφαγές, όπως στο Roboski και στο Reyhanli, την απαγόρευση του αέριο-ψεκασμού των διαδηλωτών απ’ την αστυνομία, την απαγόρευση της καταστροφής των χώρων πρασίνου και το τερματσμό της υλοτομίας. Έκκληση για γενική απεργία και την αντίσταση.

Κάλεσε το λαό να οργανωθεί και να αγωνιστεί. Σήμερα, η Δημόσια Ένωση Εργατών (KESK) και η Επαναστατική Συνομοσπονδία Εργατικών Ενώσεων κυρήσσουν γενική απεργία. Τα γεγονότα στην Τουρκία αυτή την εβδομάδα, έχουν παρόμοιες αλλά και διαφορετικές πτυχές από τις εξελίξεις στην Τυνησία, την Αίγυπτο και άλλες αραβικές χώρες. Οι ομοιότητες είναι: πλατιές μάζες που φωνάζουν «Ως εδώ!» κατακλύζοντας τους δρόμους και η αποφασιστικότητα για πάλη. Οι διαφορές βρίσκονται στο οργανωτικό επίπεδο των μαζών και στα αιτήματα. Τα τελευταία πέντε χρόνια, παρόμοια γεγονότα έλαβαν χώρα όχι μόνο σε αραβικές χώρες ή στην Τουρκία, αλλά και σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Γαλλία και η Αγγλία καθώς και σε ορισμένες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Κοινός τόπος όλων αυτών των γεγονότων είναι η εξέγερση των μαζών ενάντια στην καταπίεση και την εκμετάλλευση του καπιταλισμού.

Η εξέγερση του λαού ενάντια στην άρχουσα τάξη για τα δικαιώματα και την ελευθερία του, θα ενισχυθεί με τη διεθνή αλληλεγγύη και την ενότητα.

Κόμμα Εργασίας (EMEP)

Τουρκία,
4 Ιούνη 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: