Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

ΓΙΑΡΟΣΛΑΒ ΝΤΟΜΠΡΟΦΣΚΙ

Σα σήμερα, 23 του Μάη του 1871, σκοτώνεται ένδοξα στη μάχη για την υπεράσπιση της παρισινής κομμούνας ο Πολωνός πατριώτης Γιάροσλαβ Ντομπρόφσκι.

Ο ηρωικός αυτός αγωνιστής αποτελεί το πρώτο, και ίσως το πιο μεγάλο για την εποχή του, παράδειγμα ΠΑΤΡΙΩΤΗ και ΔΙΕΘΝΙΣΤΗ, παράδειγμα προλετάριου επαναστάτη. Στην Πολωνία πάλεψε με όλη τη δύναμη και την ψυχή του για την απελευθέρωση της πατρίδας του από την τριπλή κατοχή (Αυστρίας, Ρωσίας, Πρωσίας), και στη Γαλλία πάλι με όλη τη δύναμη και την ψυχή του, για την απελευθέρωση του προλεταριάτου, για τη λευτεριά και την ειρήνη όλων των λαών.

Ο Γιάροσλαβ Ντομπρόφσκι γεννήθηκε στις 13 Νοέμβρη του 1836, και σε ηλικία 9 χρονών στρατολογήθηκε από τους Ρώσους, που έκαναν τότε αναγκαστική επιστράτευση των Πολωνών στον τσαρικό στρατό. Έφτασε μέχρι το βαθμό του στρατηγού, και μαζί με άλλους Πολωνούς πατριώτες μέσα στο ρωσικό στρατό οργάνωσαν μυστικούς πυρήνες αντίστασης και συννενοήθηκαν με την πολωνική επαναστατική οργάνωση «Γη και Ελευθερία».

Το 1863, στην πολωνική επανάσταση του Γενάρη, που συμμετείχε ενεργά, πιάστηκε από τους Ρώσους και εξοίστηκε στη Σιβηρία, από όπου κατάφερε να αποδράσει το 1865 και να φύγει στη Γαλλία.

ΣΤΑ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΜΜΟΥΝΑΣ

Όταν ξέσπασε η εργατική εξέγερση στο Παρίσι το 1871, ο Ντομπρόφσκι πήρε από τους πρώτους τα όπλα μαζί με τους εργάτες και τις εργάτριες, ενάντια στους γάλλους μοναρχικούς και αστούς, και ενάντια στους πρώσους που πολιορκούσαν το Παρίσι. Συμμετείχε πρώτα στο Συμβούλιο της Κομμούνας και όταν ξεκίνησε η πολιορκία έγινε αρχηγός όλων των ενόπλων εργατών, έχοντας το γενικό πρόσταγμα για την άμυνα της πόλης.

Πέθανε ηρωικά πάνω στα οδοφράγματα, υπερασπίζοντας τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, μια μέρα σα σήμερα, 23 του Μάη του 1871.

Η ΘΥΜΗΣΗ ΤΟΥ

Στην Πολωνία, εκατοντάδες δρόμοι, σχολεία και η Τεχνική Στρατιωτική Ακαδημία της Βαρσοβίας έχουν το όνομά του.

Στον ισπανικό εμφύλιο του 1936-39, μια από τις Διεθνείς Ταξιαρχίες που πολέμησαν για την υπεράσπισης της εργατικής δημοκρατίας ενάντια στο φασισμό, είχε το όνομά του, και αποτελούνταν από εξόριστους Πολωνούς κομμουνιστές.

Το όνομα αυτού του ηρωικού προλετάριου επαναστάτη και αγωνιστή πρέπει να μένει πάντα χαραγμένο στις μνήμες κάθε ανθρώπου τις εργατιάς, για να θυμίζει ότι πατριώτης και διεθνιστής δεν είναι, όπως λένε οι αντικομμουνιστές, κάτι «αδύνατο», αλλά πατριώτης και διεθνιστής σημαίνει να αγωνίζεσαι για την πατρίδα σου, και με το ίδιο φλογερό πάθος να αγωνίζεσαι για τη λευτεριά όλου του κόσμου.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΓΙΑΡΟΣΛΑΒ ΝΤΟΡΜΠΡΟΦΣΚΙ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ», 18.03.1952, ΠΟΛΩΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: