Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2008

Κοινό Δελτίο Τύπου των Δ.Σ. ΔΟΕ και ΟΛΜΕ

Τα Δ.Σ. της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ συναντήθηκαν την Τετάρτη 1/10/2008 και συζήτησαν για την κατάσταση στην παιδεία, τις γενικότερες κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας και διεθνώς και συμφώνησαν για την ανάγκη κοινών πρωτοβουλιών και αγωνιστικών – απεργιακών δράσεων για να αντιμετωπιστεί η αντιεκπαιδευτική και αντιλαϊκή πολιτική.

Η κοινή πορεία του εκπαιδευτικού κινήματος, η διαμόρφωση των όρων ενός πανεκπαιδευτικού μετώπου και η συνάντησή του με το λαϊκό κίνημα και τους άλλους εργαζόμενους, αποτελούν αδιαμφισβήτητη αναγκαιότητα.

Βιώνουμε όλοι μια πολιτική που χαρακτηρίζεται από:

· Την παρατεταμένη λιτότητα που παγιώνεται και με τον προϋπολογισμό του 2008, πολιτική που προσαρμόζεται στις αντιλαϊκές επιλογές της Ε.Ε., σε συνδυασμό με τη γενικευμένη ακρίβεια, τη σύνδεση μισθού -παραγωγικότητας, τη φορομπηχτική πολιτική και τα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα της κυβέρνησης,

· Την κατεδάφιση της δημόσιας εκπαίδευσης με τη σκόπιμη, σταθερή και βίαιη πολιτική της  υποχρηματοδότησης και της νέας μείωσης των δαπανών στο 3,12% του ΑΕΠ που έχει ως άμεση συνέπεια: το χτύπημα όλων των προγραμμάτων αντισταθμιστικής αγωγής και εκπαίδευσης (τάξεις υποδοχής, τμήματα ένταξης, ενισχυτικής διδασκαλίας και ΠΔΣ), τις συμπτύξεις τμημάτων και τις προτάσεις για υποβιβασμούς σχολείων, τις υποχρεωτικές υπερωρίες, την καταστρατήγηση των εργασιακών σχέσεων και την παγίωση της ωρομισθίας.

· Τον αποκλεισμό 60.000 χιλιάδων προνηπίων από το δημόσιο νηπιαγωγείο και την καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων των νηπιαγωγών

· Τον αποκλεισμό δεκάδων χιλιάδων αποφοίτων β’βάθμιας εκπαίδευσης από ΑΕΙ – ΑΤΕΙ , με την καθιέρωση της βάσης του 10.

· Τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση και περιθωριοποίηση της τεχνικής - επαγγελματικής εκπαίδευσης

· Τη συντηρητική επίθεση στο περιεχόμενο της εκπαίδευσης με: αναλυτικά προγράμματα και βιβλία που εντείνουν τους ταξικούς φραγμούς και την αξιολόγηση – κατηγοριοποίηση σχολείων, μαθητών και εκπαιδευτικών.

· Τη συνεχιζόμενη εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του Δημόσιου σχολείου και Πανεπιστημίου, με την εισβολή των επιχειρηματικών Ομίλων και των εταιρειών στο χώρο της εκπαίδευσης, μετατρέποντας ένα κοινωνικό αγαθό σε προϊόν (ΣΔΙΤ, ΚΕΣ ιδιωτικοποίηση ΟΣΚ, όπως συμβαίνει σε όλη την κοινωνία με την Ολυμπιακή, την ΔΕΗ, τον ΟΤΕ, τα λιμάνια…).

· Τη σχεδιαζόμενη επέκταση των νέων αντιασφαλιστικών μέτρων και στο δημόσιο και τους εκπαιδευτικούς με αύξηση των ορίων ηλικίας και των εισφορών, μείωση των συντάξεων και την παράδοση όλων των αποθεματικών των ταμείων στο χρηματιστηριακό κέρδος.

· Τη διεύρυνση των ελαστικών μορφών εργασίας ( Ωρομίσθιοι, stage κλπ)

· Την ένταση του αυταρχικού και συντηρητικού θεσμικού πλαισίου με: έξαρση της διοικητικής αυθαιρεσίας και των πιέσεων στους εκπαιδευτικούς, τη  «δικτατορία» των εγκυκλίων, την ποινικοποίηση των αγώνων.

Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις στη Δημόσια Εκπαίδευση, μπροστά στο φάσμα της νέας λιτότητας και της αντιασφαλιστικής καταιγίδας, οι εκπαιδευτικοί δε μένουν απαθείς. Οι εκπαιδευτικοί  μπορούν και πρέπει να βγουν ξανά μπροστά, στο δρόμο του πανεκπαιδευτικού μετώπου, στο δρόμο του κοινού αγώνα με ένταση, διάρκεια και προοπτική, στο δρόμο για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Με βάση τα παραπάνω τα Δ.Σ. της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ αποφασίζουν:

1. Την ανακήρυξη της 21ης του Οκτώβρη ως ημέρα πανελλαδικής δράσης για την ανάδειξη των βασικών προβλημάτων της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών σε συντονισμό με το πανεργατικό κίνημα και την πραγματοποίηση συλλαλητηρίου στα Προπύλαια και σε μεγάλες πόλεις της χώρας. Τα συλλαλητήρια αυτά θα συναντηθούν με το ευρύτερο πανεργατικό κίνημα την ίδια μέρα.

2. Την έκδοση κοινής αφίσας και επιστολής προς τους γονείς των μαθητών μας για την ανάδειξη της πραγματικής κατάστασης στην εκπαίδευση ενάντια στην ψευδή εικόνα που προσπαθεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση, καθώς και για την ενημέρωση των εκπαιδευτικών για την απεργία της 21ης του Οκτώβρη.

3. Την πραγματοποίηση κοινών εκδηλώσεων, συσκέψεων, δράσεων το επόμενο διάστημα , με το συντονισμό και στη βάση των Διδασκαλικών συλλόγων και των ΕΛΜΕ.

4. Στην κατεύθυνση αυτή τα Δ.Σ. των δύο Ομοσπονδιών θα εντείνουν την προσπάθειά τους με κοινές συσκέψεις, με στόχο την πραγματοποίηση ενιαίου, παρατεταμένου απεργιακού αγώνα, το επόμενο διάστημα.

Απέναντι στον πολιτισμό της παρακμής, της διαφθοράς και των διαπλοκών προβάλλουμε το σχολείο των κοινωνικών αναγκών και των οραμάτων μας, προβάλλουμε τον κοινό πανεκπαιδευτικό αγώνα.

Tα Δ.Σ. της ΟΛΜΕ και της Δ.Ο.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: