Τετάρτη 11 Απριλίου 2007

Οι Ιάπωνες ιμπεριαλιστές αποφασισμένοι να προωθήσουν τις στρατιωτικές επεμβάσεις σε άλλες χώρες

Η ιμπεριαλιστική Ιαπωνία μετά τη στρατιωτική της ήττα στο Β΄ παγκόσμιο πόλεμο υποχρεώθηκε, πέρα από τα άλλα, να συμπεριλάβει στο Σύνταγμα του 1947 άρθρο που απαγορεύει την αποστολή στρατευμάτων σε άλλες χώρες και την οποιαδήποτε πολεμική εμπλοκή.

Το δυνάμωμα όμως του ιαπωνικού ιμπεριαλισμού τις τελευταίες δεκαετίες, σε οικονομικό επίπεδο και σε ανταγωνισμό με τις άλλες ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, θέτει σήμερα ζήτημα αλλαγής της ως τώρα στρατιωτικής πολιτικής της Ιαπωνίας δηλ. αλλαγή που θα επιτρέπει την αποστολή στρατευμάτων της σε άλλες χώρες.

Για να υλοποιηθεί η αλλαγή της στρατιωτικής πολιτικής είναι απαραίτητο να τροποποιηθεί το Σύνταγμα του 1947 που αποτελεί το κύριο εμπόδιο.

Είναι βέβαια γνωστό ότι η Ιαπωνία παρά την ύπαρξη του σημερινού Συντάγματος και του ανάλογου άρθρου έστειλε, για πρώτη φορά, στρατό έξω από τη χώρα με την αποστολή 600 στρατιωτών στο Ιράκ που τον Ιούλη του 2006 αποσύρθηκαν. Ωστόσο για την αλλαγή της στρατιωτικής πολιτικής και την αποστολή στρατευμάτων απαιτείται αναθεώρηση-κατάργηση του άρθρου 9 του Συντάγματος που θα «λύνει» εντελώς τα χέρια του ιαπωνικού ιμπεριαλισμού για στρατιωτικές επεμβάσεις σ’ άλλες χώρες.

Έτσι ο νέος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε παρόλο που έχει μόνο 4 μήνες σ’ αυτό το αξίωμα της χώρας του βιάζεται να προχωρήσει στην κατάργηση του άρθρο 9 του συντάγματος ώστε να επαναφέρει εκ νέου τη χώρα του στο διεθνές προσκήνιο δράσης με στρατό όπως κάνουν και οι άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Ο φιλόδοξος εκπρόσωπος του ιαπωνικού ιμπεριαλισμού Άμπε έχει θέσει καθώς φαίνεται ως πρώτη προτεραιότητα την αλλαγή της στρατιωτικής πολιτικής της χώρας του για να προωθήσει και στρατιωτικά τα συμφέροντα του ιαπωνικού ιμπεριαλισμού σ’ άλλες χώρες, προσπάθεια που την εμφανίζει ως δήθεν «ενεργητικότερη συμμετοχή της Ιαπωνίας σε επιχειρήσεις διατήρησης της ειρήνης», ενώ στην πραγματικότητα δεν αφορά τη διατήρηση της ειρήνης αλλά τις στρατιωτικές επεμβάσεις για την υπεράσπιση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων της Ιαπωνίας, όπως συμβαίνει και με τις στρατιωτικές αποστολές των άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.


Εφημερίδα Ανασύνταξη, αρ.φυλ. 246, 15-31 Μάρτη 2007

Δεν υπάρχουν σχόλια: