Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018

Πρωθυπουργός και Μητσοτάκης στη ΔΕΘ


Πρωθυπουργός και Μητσοτάκης στη ΔΕΘ
Πρωθυπουργός
Η φετινή ομιλία του ρεφορμιστή Τσίπρα στη ΔΕΘ δεν παρουσίασε καμία έκπληξη ούτε ήταν δυνατό να παρουσιάσει. «Προσγειωμένος» πλέον απ’ τις γνωστές ισχυρές πιέσεις των ιμπεριαλιστών εγκατέλειψε τις παλιές δημαγωγίες της πρώτης προεκλογικής περιόδου και κινήθηκε αυστηρά στα επιτρεπόμενα πλαίσια των συμφωνηθέντων με τους ιμπεριαλιστές δανειστές της ΕΕ – διεθνών Οργανισμών αλλά και των λεγόμενων «θεσμών».
Έχει εφαρμόσει ως τώρα με συνέπεια τα επιβληθέντα στη χώρα εξοντωτικά οικονομικά μέτρα – στη βάση του οικονομικού ελέγχου της χώρας – που εξαθλίωσαν τους εργαζόμενους και εκμηδένισαν τις κατακτήσεις τους, κλπ. ενώ πρόσδεσαν τη χρεοκοπημένη οικονομία της χώρας για πολλές δεκαετίες στο ξένο μεγάλο κεφάλαιο και το διεθνή οικονομικό έλεγχο, με το δημόσιο χρέος να έχει αυξηθεί το «α’ τρίμηνο του 2018 στα 322,6 δισ. ευρώ ή στο 180,4% του ΑΕΠ» (Μ.Δρεττακης: «Εφ.Συν» 29/08/2018).
Σ’ αυτή την καταστροφική πορεία, η χώρα μπήκε, ως γνωστόν, μετά την πλήρη οικονομική χρεοκοπία που οδηγήθηκε το 2009 απ’ την κυβέρνηση της ΝΔ με πρωθυπουργό τον Κ.Kαραμανλή.
Δεν είναι απαραίτητος εδώ ένας λεπτομερής σχολιασμός της ομιλίας του Πρωθυπουργού, αφού δεν περιέχει τίποτα το καινούριο.
Κ.Μητσοτάκης
Ο αδίστακτος, σοβαροφανής και ανίκανος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευση Κ.Μητσοτάκης, σε στυλ των γελοίων φασιστοειδών Σαμαρά-Γεωργιάδη, «ξεχνώντας», ότι η ΝΔ ήταν εκείνη, όπως προαναφέρθηκε, που οδήγησε τη χώρα σε πλήρη οικονομική χρεοκοπία, γεγονός παραδεκτό απ’ το μεγαλοαστικό Δεξιό τύπο τόσο τον παλιότερο («Καθημερινη») όσο και το σημερινό («Νεα»-«Βημα» του εφοπλιστή Μαρινάκη, κουμπάρο της Ντόρας), εμφανίστηκε στη Θεσσαλονίκη ως μελλοντικός «σωτήρας» της χώρας με τις πιο ακραίες και πασίγνωστες νεοφιλελεύθερες απόψεις, οι οποίες κατέστρεψαν τη χώρα τη «μοιραία 6ετία 2004-2009» («Καθημερινή» 25/3/2012), παραλλαγής «Πινοσέτ», όπως ανοιχτά και προκλητικά διακηρύχθηκε απ το κόμμα του δια στόματος Καραγκούνη.
Τρεις παρατηρήσεις σχετικά με την ομιλία Μητσοτάκη:
Πρώτο, γενικά διαφήμισε την πιο ακραία νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική που οδήγησε τους εργαζόμενους σε εξαθλίωση δηλ. προσφέρει ως «συνταγή» μια ακόμα μεγαλύτερη εξαθλίωση και χειροτέρευση συνολικά της οικονομικής κατάστασης της χώρας.
Δεύτερο, για το Ασφαλιστικό η ΝΔ προτείνει το διαβόητο σύστημα «Πινοσέτ» δηλ. εκείνο του φασίστα δικτάτορα της Χιλής, που πέραν της φασιστικής καταπίεσης, είχε μετατρέψει τη χώρα του σε διεθνές πειραματόζωο του ακρότατου νεοφιλελευθερισμού, καταστρέφοντάς την. Μ’ αυτό το σύστημα η ΝΔ διαλύει και καταστρέφει το δημόσιο χαρακτήρα της δημόσιας κοινωνικής Ασφάλισης, αντικαθιστώντας το με ιδιωτικές Ασφαλιστικές εταιρίες. Ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Σ.Ρομπόλης μιλώντας στις 11 Σεπτέμβρη στην ΕΡΤ μεταξύ άλλων σημείωσε: «είναι οπισθοδρόμηση αυτό που προτείνουν. Οπισθοδρόμηση και χρονική και ουσιαστική στο 1990. Αυτό που υποστηρίζουν «ότι συμβαίνει στην Ευρώπη» δεν ισχύει. Η πρόταη αυτή της ΝΔ σημαίνει ότι θέλει να πάρει την επικουρική ασφάλιση και να την πάει στις ιδιωτικές εταιρείες». Η δε σύνδεσή του με τον Πινοσέτ σημαίνει συγγένεια των πολιτικών φασιστικών απόψεων της ΝΔ με κείνες του Πινοσέτ, παίρνοντας υπόψη και εκείνες των Ναζι-φασιστών της πτέρυγας των Βορίδη-Γεωργιάδη-Πλεύρη, κλπ.
Τρίτο, διακήρυξε την αντίθεσή του στη «Συμφωνία των Πρεσπών» - εκφράζοντας τις πιο ακραίες αντιδραστικές εθνικιστικές-αλυτρωτικές απόψεις της ΝΔ.
Οι ακραίες νεοφιλελεύθερες απόψεις σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο κινούνται στον αστερισμό του φασίστα δικτάτορα Πινοσέτ και του ειδικού του συμβούλου Τάκη Θεοδωρικάκου, πρώην χρουστσοφικού γραμματέα της σοσιαλδημοκρατικής «Κ»ΝΕ και μέλος της ΚΕ του «Κ»ΚΕ. «Θεοδωρικάκους» το ρεφορμιστικό «Κ»ΚΕ έβγαλε μετά την μεταπολίτευση πληθώρα περισσότερο ή λιγότερο γνωστούς.

Η πλήρης οικονομική χρεοκοπία της χώρας
Οι φαιδρότητες του νεαρού ανεύθυνου τυχοδιώκτη Μητσοτάκη δεν έχουν όριο όταν ισχυρίζεται, ότι «διαθέτει» τη «μαγική συνταγή», ζητώντας, αυτόγελοιοποιούμενος, «κάθε μέρα εκλογές» απ’ την επόμενη των εκλογών του 2015, για εφαρμογή της πιο ακραίας νέο-φιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής, λες και η ΝΔ δεν ήταν το κόμμα που οδήγησε τη χώρα το 2009 σε πλήρη οικονομική ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ, με τον αναπληρωτή καθηγητή Δημόσιας Οικονομικής του Παντείου Πανεπιστημίου Ν.Καραβίτη να επισημαίνει για το 2009: «το οικονομικό πλήγμα Καραμανλή φαίνεται καθαρά, αν απλώς παρατηρήσουμε ότι το 2009 οι δαπάνες χωρίς τόκους είχαν αυξηθεί, 5,5 του ΑΕΠ (χωρίς να υπολογίζουμε τα διάφορα χρέη), ενώ τα έσοδα από 39,1% του ΑΕΠ το 2003 έπεσαν στο 36,9% το 2009. Με άλλα λόγια, οι δαπάνες αυξήθηκαν 40 δισ. και τα έσοδα 20 δισ. αυτό είναι φανερό σημάδι κάκιστης δημοσιονομικής πολιτικής». Αλλά ακόμα και η δεξιά μεγαλοαστική εφημερίδα «Καθημερινή» σε σημείωμα του δημοσιογράφου Κ.Καλλίτση κάνει λόγο για «μοιραία 6ετία», στο οποίο μεταξύ άλλων (παρά τις υπαρκτές επιφυλάξεις από πλευράς υπολογισμού στατιστικών στοιχείων δίνει το μέγεθος του εκτροχιασμού) σημειώνει: «την 6ετία 2004-2009, οι κρατικές (χωρίς του τάκους) δαπάνες αυξήθηκαν 50%, όταν η μέση αύξηση στις 27 χώρες της ΕΕ ήταν 22%. Ιδικά οι καταναλωτικές δαπάνες του Δημοσίου (σχεδόν το 70% των συνολικών) αυξήθηκαν 40%, όταν στις 27 αυξήθηκαν 20%. Τα κρατικά έσοδα επίσης αυξήθηκαν 25%, ενώ στις 27 μόνο 11%. Στο δημόσιο χρέος προστέθηκαν 116 δισ. Ευρώ και εκτινάχθηκε από τα 183 στα 300 δισ. Ευρώ, αυξήθηκε 63%, ενώ στους 27 μόνο 33% . Η Ευρώπη και η Ελλάδα ήταν σε αντίθετες τροχιές» («Καθημερινή», 25/3/2012, σελ.2 «Οικονομία»). Και όχι μόνο ο τότε δεξιός τύπος αλλά και ο σημερινός δεξιός τύπος ιδιοκτησίας του Μαρινάκη («Νέα»-«Βήμα»), με το «Βήμα» να σημειώνει για την κυβέρνηση Καραμανλή: «η χώρα ήταν εκτεθειμένη πανταχόθεν και η κυβέρνησή του ξόδευε αφειδώς. Κάπως έτσι φτάσαμε απολύτως απροετοίμαστοι και υπερχρεωμένοι στη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Η Ελλάδα αντιμετωπίστηκε επί των ημερών του ως ασθενής κρίκος της ευρωζώνης» (Α.Καρακούσης: «Βήμα» 16/9/2018, σελ.11 Α11) και στα «Νέα»: «ηταν μια κυβέρνηση της ΝΔ που παρέλαβε το δημόσιο χρέος στα 180 δισ. το 2003 και το παρέδωσε στο 300 δισ. το 2009 … κι είχε επίσης επιτύχει, στον καιρό της απόλυτης πολιτικής της κυριαρχίας και πριν χτυπήσει η κρίση, να εκτοξεύσει το εξωτερικό έλλειμμα από 5,7% του ΑΕΠ, το 2003, στο 14,5% ήδη από το μοιραίο 2007» (Π.Τσίμας: «Νέα» 1-2/9/2018 σελ. 9.)
Αξίζει εδώ ακόμα να υπενθυμιστεί εκ νέου, ότι όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, και η σημερινή κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά και ΟΛΑ τα πολιτικά κόμματα αμφισβήτησαν-αμφισβητούν, ακόμα και σήμερα, την εντελώς εξόφθαλμη ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας, παρουσιάζοντάς την, με πρωτοστατούντες τους ρεφορμιστές ηγέτες, όχι ως υπαρκτό αντικειμενικό γεγονός αλλά ως «επιχείρηση «τρομοκρατίας»», ως «στημένο κόλπο» και «φόβητρο»(«Ρ» 13/12/2009,σελ.14) ή ακόμα στη συνέχεια, κατά Παπαρήγα, ως «σκιάχτρο της χρεοκοπίας» («Ρ»23/4/2010, σελ. 6) και κατά Τσίπρα ως «ωραίο παραμύθι με το δράκο της χρεοκοπίας» («Ελευθεροτυπία» 14/3/2010) (εδώ το μέγεθος της γελοιότητας των προδοτών χρουστσοφικών σοσιαλδημοκρατών ηγετών των «Κ»ΚΕ-ΣΥΝ δεν γνωρίζει όρια).

Δεν υπάρχουν σχόλια: