Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017

ENVER HOXHA. Σαφέστατη ΑΠΟΡΡΙΨΗ-ΑΝΤΙΚΡΟΥΣΗ της επίθεσης σε KOMINTERN-DIMITROFF

  «Αντίθετα ο Hill επιτίθεται μ’ αυτή την ευκαιρία στην Komintern, την οποία κατηγορεί ότι έχει διαπράξει βαριά λάθη, τα οποία σύμφωνα με δήλωση του αντιλήφθηκε και ο Λένιν… Ο Hill μαζί με την επίθεση στην Komintern επιτίθεται ταυτόχρονα και στο Dimitroff. Κατά τη γνώμη του ο Dimitroff έχει κάνει λάθη εφόσον ο διάσημος λόγος του δέχθηκε δήθεν κριτική από το Στάλιν, επειδή εκεί δεν γίνεται λόγος για Δικτατορία του Προλεταριάτου . Όπως είναι γνωστό σ’ αυτό το λόγο ο Dimitroff ανέπτυξε τις θέσεις πάλης ενάντια στο φασισμό. Μίλησε για την αναγκαιότητα της δημιουργίας Λαϊκών Μετώπων με προοδευτικά στοιχεία και κόμματα, για να αποκρούσει το κίνδυνο του γερμανικού και ιταλικού φασισμού που τότε απειλούσε τους λαούς. Σε μας ως τα σήμερα δεν είναι γνωστό, ότι ο Στάλιν άσκησε κριτική στο λόγο του Dimitroff γι’ αυτό το ζήτημα.
 
Από την άλλη ο Hill βγάζει το συμπέρασμα ότι ο Dimitroff μ’ αυτό το λόγο «προκάλεσε αργότερα συνέπειες με τη μορφή της παρέκκλισης και του εκφυλισμού μαρξιστικών-λενινιστικών κομμάτων», και αναφέρει τα ονόματα πρώην ηγετών τέτοιων κομμάτων – Togliatti, Thorez, Harry Pollitt, Sharkey, κλπ. Δεν παίρνει υπόψη του, ότι ο λόγος του Dimitroff τότε προκάλεσε σε όλο τον κόσμο μια ασυνήθιστα ισχυρή απήχηση, ξεχνά, ότι αυτοί συνέβαλλαν σε μια μεγάλη ανάπτυξη της πάλης ενάντια στο φασισμό και τη δημιουργία Λαϊκών Μετώπων στη Γαλλία και ιδιαίτερα στην Ισπανία, στην πολιτική και ένοπλη αντίσταση ενάντια στο γερμανικό και ιταλικό φασισμό. Ο Hill ξεχνά επίσης, ότι ήταν τα κομμουνιστικά κόμματα της Δύσης, που οργάνωσαν αυτά τα μέτωπα και την πάλη ενάντια στο φασισμό, που προπαγάνδιζε η Komintern. Αργότερα, όταν οι χώρες τους καταλήφθηκαν από το φασισμό, η εκεί μπουρζουαζία συνθηκολόγησε, και κανένας άλλος δεν βρέθηκε στα βουνά και πολέμησε, εκτός από τους γάλλους και τους ιταλούς παρτιζάνους. Ξεχνά να πει, ότι δεν ήταν εκείνοι, ούτε ο Togliatti, ούτε ο Duclos, ούτε o Marty, ούτε o Longo, που διέπραξαν προδοσία στον ισπανικό πόλεμο, αλλά αντίθετα αγωνίστηκαν σε μαρξιστικό-λενινιστικό δρόμο, στο δρόμο της Komintern ενάντια στο φασισμό.
 
Έτσι η κριτική του Hill στην Komintern, που παρουσιάζεται ως πραγματική και θεμελιωμένη, είναι μόνο μια σαπουνόφουσκα» 
 
16 Δεκέμβρη 1976
 
(ENVER HOXHA: «Bertachtungen über China», Bd. II 1973-1977 Aus dem politischen Tagebuch, σελ. 350-352, TIRANA 1979, και στα γαλλικά, σελ, 357-359).

Δεν υπάρχουν σχόλια: