Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2009

Η πλήρης χρεοκοπία της οικονομίας και ο προκλητικός εμπαιγμός των αγροτών

Παραμένουν πολλά μπλόκα παρά τις «διαρροές»

Η ακραία νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική, η πρωτοφανής ανικανότητα της αντιδραστικής κυβέρνησης Καραμανλή αλλά και οι διάφορες αδαείς Αλογοουρές του «οικονομικού» επιτελείου οδήγησαν την οικονομία της χώρας σε πλήρη χρεοκοπία που σήμερα διαπιστώνεται και από ξένους οικονομικούς Οργανισμούς.

Ενώ πριν τις εκλογές του 2004 το σκιώδες «οικονομικό» επιτελείο της ΝΔ διαβεβαίωνε-«εκτιμούσε» ότι όλοι οι δείκτες της οικονομίας κινούνται σε καλά επίπεδα και επιτρέπουν παροχές στο λαό, μόλις λίγους μήνες αργότερα μετά τη συγκρότηση κυβέρνησης ξαφνικά όλα αναποδογυρίζουν για να βρεθεί η χώρα, με κυβερνητική ευθύνη, υπό την επιτήρηση των Οργάνων της ιμπεριαλιστικής ΕΕ και για να αποκαλυφθεί έτσι απ’ την πρώτη στιγμή η ακραία ανικανότητα της κυβέρνησης Καραμανλή, αφήνοντας ανεκπλήρωτες όλες τις γνωστές προεκλογικές υποσχέσεις.

Στα επόμενα 5 χρόνια ως τα σήμερα με την εφαρμογή της πιο ακραίας φιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής αλλά και την άφθαστη ανικανότητα της κυβέρνησης – πέραν των νόμων λειτουργίας του καπιταλιστικού συστήματος – όλοι οι δείκτες της οικονομίας της χώρας χειροτέρευσαν αισθητά, στην πραγματικότητα κατρακύλησαν, μ’ αποτέλεσμα το εξωτερικό χρέος να σκαρφαλώσει σε δυσθεώρητα ύψη, ενώ απανωτά  κύματα πρωτοφανούς ακρίβειας εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού και της αχαλίνωτης κερδοσκοπίας, έπληξαν και πλήττουν το σύνολο της οικονομίας, που όλα μαζί οδήγησαν σε απότομη και μεγάλη πτώση του βιοτικού επιπέδου των πλατιών λαϊκών μαζών και σε ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης της εργατικής τάξης.

Η μεγάλη φτώχεια και η απόλυτη εξαθλίωση που έχει αγκαλιάσει τις πλατιές λαϊκές μάζες επιτείνονται ακόμα περισσότερο με τη διαρκή αύξηση της μαζικής ανεργίας, παρά τις στατιστικές κυβερνητικές αλχημείες περί του αντιθέτου, και τα συνεχιζόμενα κύματα ακρίβειας.

Την ίδια ώρα το ανίκανο και γελοίο «οικονομικό» επιτελείο των Αλογοσκούφηδων, Δούκα, Παπαθανασίου, Φώλια, Βλάχου κλπ., με επικεφαλής έναν ακόμα πιο γελοίο και ανίκανο πρωθυπουργό, για το πρόβλημα του πληθωρισμού καταφεύγει στην εξόφθαλμη ανοησία περί «εισαγόμενου» πληθωρισμού, τη στιγμή που οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ έχουν πολύ χαμηλότερο πληθωρισμό από τη χώρα μας, ενώ για τα μεγάλα και πρωτοφανή κύματα κερδοσκοπικής ακρίβειας προτείνουν ως λύση ανοησίες του τύπου των «41 μέτρων» για να φτάσουν να συνιστούν στους καταναλωτές να «παίρνουν σβάρα» όλη την ημέρα όλα τα Supermarket των πόλεων και τα βενζινάδικα για να «πέσουν» οι τιμές (Φώλιας, Βλάχος, κλπ.).

Όταν ξέσπασε η παγκόσμια οικονομική κρίση – η κρίση στον κατασκευαστικό τομέα της χώρας μας είχε ήδη προηγηθεί – και πάλι το οικονομικό επιτελείο και ο σοβαροφανής πρωθυπουργός-άδειο κοστούμι διαβεβαίωναν σε όλους τους τόνους ότι οι τράπεζες και η οικονομία της χώρας είναι «θωρακισμένα», για να έλθουν ούτε καν δυο 24ωρα αργότερα να ανακοινώσουν ότι «διασφαλίζονται» οι καταθέσεις αρχικά των 20 χιλιάδων και ύστερα των 100 χιλιάδων Ευρώ, ενώ σε ελάχιστες μέρες ψηφίζουν 28 δις. Ευρώ προίκα προς τις τράπεζες για να ενισχυθεί η ρευστότητά τους, τη στιγμή που και αυτές υποτίθεται ότι ήταν «θωρακισμένες» απέναντι στη χρηματοπιστωτική κρίση.

Αργότερα φτάνουμε στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2009 που το Αλογοσκουφειο επιτελείο αποπειράται τρεις φορές να τον καταρτίσει αλλά δεν τα καταφέρει μα παρόλα αυτά παραδίνει στο Σιούφα μια «στοίβα χαρτιά» άσχετων αριθμών, χασκογελώντας για το «μεγάλο κατόρθωμά» «κατάρτισης» ενός πλασματικού προϋπολογισμού, ο οποίος την ίδια ώρα που συζητιέται στη Βουλή έχει ήδη αναθεωρηθεί.

Τώρα με τη γενίκευση και το βάθεμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που πλήττει – πέρα απ’ τα προαναφερόμενα προβλήματα – και την οικονομία της χώρας το οικονομικό επιτελείο αποδίδει τα πάντα στην παγκόσμια οικονομική κρίση για να δικαιολογήσει την πλήρη αποτυχία της ακραίας φιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής και τη διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση της οικονομίας, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να αποκρύψει απ’ την εργατική τάξη και το λαό ότι η χώρα βρίσκεται σε πλήρη οικονομική χρεοκοπία και η ελληνική οικονομία έχει οδηγηθεί, αποκλειστικά με κυβερνητική ευθύνη, ουσιαστικά σε καθεστώς δεύτερης επιτήρησης απ’ την ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Παρά την εξαιρετικά δυσχερή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η οικονομία της χώρας, το κυβερνητικό παιδικό τσίρκο εξακολουθεί να «παίζει» στην παιδική χαρά του Μεγάρου Μαξίμου, προσφέροντας ανύπαρκτες, προεκλογικού χαρακτήρα, «παροχές» σε διάφορες περιπτώσεις και πρώτα απ’ όλα στους αγρότες που τους εμπαίζει με τον πιο κυνικό και προκλητικό τρόπο με τα 500 εκατ. Ευρώ γιατί: πρώτο, αυτό το ποσό είναι δικά τους χρήματα που έπρεπε να είχαν πάρει ήδη απ’ το 2008, δεύτερο, γιατί δεν υπάρχουν στα κρατικά ταμεία και πρέπει να τα δανειστούν, τρίτο, γιατί δεν είναι ούτε καν ψίχουλα επειδή δεν καλύπτουν απολύτως τίποτε στο σύνολο της αγροτικής παραγωγής (αναλογούν στο στάρι ανά κιλό 2 λεπτά παρόλο που η τιμή του στάρι έχει πέσει στα «μισά» σε σχέση με πέρυσι).

Η κατάσταση των αγροτών είναι δραματική, κι’ ακριβώς αυτό το αδιέξοδο είναι που τους έχει εξαγριώσει και τους έσπρωξε στους δρόμους και τα πανελλαδικά μπλόκα. Αυτή η εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση στην αγροτική οικονομία έχει οδηγήσει στο ξεκλήρισμα μεγάλο τμήμα της φτωχο-μεσαίας αγροτιάς και το υπόλοιπο στην υπερχρέωση, όλα αποτέλεσμα όχι μόνο της αντιαγροτικής πολιτικής (ΚΑΠ) της ΕΕ, αλλά και του υψηλού κόστους παραγωγής και των εξευτελιστικών τιμών των αγροτικών προϊόντων εξαιτίας της μεγάλης ύψωσης των τιμών πετρελαίου, λιπασμάτων, σπόρων κλπ. αλλά και της αρπαγής των αγροτικών προϊόντων απ’ τους μεγαλοκαρχαρίες. Τράπεζες, μεγαλέμποροι, αλευροβιομήχανοι, γαλακτοβιομήχανοι, κλπ. καταληστεύουν τους αγρότες (τη στιγμή που ένα κιλό σιτάρι πουλιέται απ’ τους αγρότες 15 λεπτά, χωρίς να καλύπτεται το κόστος, το ψωμί πουλιέται το ζυγισμένο κιλό 2 Ευρώ και πλέον. Κάτι ανάλογο γίνεται με το γάλα και τις τιμές γάλακτος στα Supermarket που αρχίζουν από 1,40 και φτάνουν ως και 2 Ευρώ το λίτρο (κατσικίσιο) αλλά και τις τιμές όλων των τυριών, ενώ το εισαγόμενο γάλα π.χ. Αυστρίας με πολύ υψηλότερο κόστος παραγωγής αλλά και επιπλέον με μεταφορικά και μεγάλο κέρδος των ντόπιων Supermarket κοστίζει 1 Ευρώ το λίτρο).

Η πανελλαδική κινητοποίηση των αγροτών είναι πολύ μεγάλη, μαχητική και με μαζική συμμετοχή στα μπλόκα που επίσης είναι πολυάριθμα.

Τα 500 εκατ. Ευρώ ψίχουλα – απάτη και πρόκληση της κυβέρνησης Καραμανλή απέναντι στους αγρότες – δεν ικανοποιούν καμιά απ’ τις ανάγκες τους ούτε λύνουν κανένα απ’ τα προβλήματά τους.

Η συνέχιση των κινητοποιήσεων και η διατήρηση των μπλόκων είναι ο μόνος δρόμος για να αποσπάσουν κάποια ψίχουλα παραπάνω οι αγρότες. Όμως η κυβέρνηση προσπάθησε και δυστυχώς πέτυχε να διασπάσει τους αγρότες με τους αντιδραστικούς αγροτοπατέρες, τους διάφορους Κοκκινούληδες, που πρόδωσαν τον αγώνα των αγροτών και αποχώρησαν, διαλύοντας το μπλόκο των Τεμπών. Παρά τις κάποιες «διαρροές», ορισμένα μπλόκα εξακολουθούν να είναι ισχυρά.

Ιδιαίτερη εντύπωση όμως προκαλεί γιατί οι αγροτοπατέρες του «Κ»ΚΕ με επικεφαλής το Β.Μπούτα προτίμησαν τη Νίκαια της Λάρισας – ενέργεια-επιλογή εξαιρετικά ύποπτη – και όχι τα Τέμπη. Μένει να φανεί, αν έστω και καθυστερημένα, θα «μετακομίσουν» απ’ τη Νίκαια στα Τέμπη για να κλείσουν τα στενά, μετά και την επίσημη, από την τηλεόραση («Μega» 29 Γενάρη 2009), εύστοχη πρόταση-πρόσκληση, προφανώς πιεστική, από αγρότη συνδικαλιστή στην οποία ο Μπούτας απέφυγε να δώσει ευθέως έστω την προσωπική του απάντηση, λέγοντας ότι θα το συζητήσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: