Το κορυφαίο αντιρατσιστικό γεγονός της χρονιάς πλησιάζει. Οι ετοιμασίες έχουν μπει στην τελική ευθεία. με αφισοκολλήσεις της ελληνικής, αγγλικής και της πολύγλωσσης αφίσας, τα ραδιοφωνικά σποτ και τα αεροπανώ, τις εξορμήσεις στα στέκια μεταναστών και τις γειτονιές. Το 12ο αντιρατσιστικό φεστιβάλ της Αθήνας ανοίγει τις πύλες του την Παρασκευή 6 Ιούλη, και φιλοδοξεί να είναι πιο μεγάλο και πιο πετυχημένο από κάθε άλλη φορά. Μετά από την κατάφορα αντιδημοκρατική και ρατσιστικής έμπνευσης απαγόρευση χρήσης του χώρου της Πανεπιστημιούπολης στα Ιλίσια από το Πρυτανικό Συμβούλιο, το φεστιβάλ μετακομίζει στη γνώριμη και φιλόξενη Πλατεία Πρωτομαγιάς (Πεδίο του Άρεως).
Οι συζητήσεις φέτος περιλαμβάνουν μια μεγάλη γκάμα θεμάτων της πολιτικής επικαιρότητας από τη χρονιά που πέρασε: σχετικά με το εκπαιδευτικό κίνημα που γκρέμισε την αναθεώρηση του άρθρου 16, για την καταστολή και το ρόλο των ΜΜΕ, τον εθνικισμό και το βιβλίο της ΣΤ δημοτικού. Αλλά και για το αντιπαγκοσμιοποιητικό κίνημα μετά το Ροστόκ και για τα δικαιώματα των μεταναστών/τριών δεύτερης γενιάς, το ρόλο των κοινοτήτων στην κοινωνική ένταξη των μεταναστών. Ιδιαίτερη σημασία μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη Γάζα και τη Δυτική όχθη αποκτά η συζήτηση «Αλληλεγγύη στην Ιντιφάντα-Εμπάργκο στο Ισραήλ», με συμμετοχή ομιλητών από την Παλαιστινιακή αριστερά. Όπως επίσης και η κεντρική συζήτηση της Παρασκευής με θέμα «Πόλεμος – Ισλαμοφοβία – Ευρώπη φρούριο», ένα χρόνο μετά την ήττα του Ισραήλ στο Λίβανο και εν μέσω βαλτώματος των ΗΠΑ στο Ιράκ. Τέλος ιδιαίτερη αξία έχει η Κυριακάτικη κεντρική συζήτηση «Εργασιακά δικαιώματα-Κοινωνική εξίσωση των μεταναστών», καθώς η εργασιακή ιδιότητα του μετανάστη μπαίνει πια στο κέντρο των συζητήσεων του αντιρατσιστικού φεστιβάλ, την ίδια ώρα που η πάλη για τα δικαιώματα των μεταναστών εργατών αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία για το αντιρατσιστικό κίνημα.
Οι συναυλίες του 12ου φεστιβάλ επιφυλάσσουν εκπλήξεις. Το «κλασσικό» σχήμα των προηγούμενων φεστιβάλ που είχαν μία σκηνή για τους μετανάστες και μια άλλη για τα ελληνικά και διεθνή σχήματα, αποτελεί παρελθόν. Φέτος θα υπάρχουν δύο σκηνές όπου επαγγελματίες και ερασιτέχνες, έλληνες και μετανάστες, θα αναμείξουν τους ήχους από πολλά σημεία της γης και διαφορετικά μουσικά στυλ, σε κοινές συναυλίες με πολυεθνικό κοινό. Από τις συμμετοχές του εξωτερικού, ξεχωρίζουν οι Fuat Saka (Τουρκία), η Δημοτική Μπάντα Χάλκινων Πνευστών Σαντάνσκι (Βουλγαρία) και το Δημοτικό Συγκρότημα Αυλώνας (Αλβανία). Από τις διεθνείς συμμετοχές ο κορυφαίος του dub Mad Proffessor με τη μπάντα του. Από την ελληνική σκηνή μεταξύ άλλων θα παρελάσουν καλλιτέχνες όπως ο Βαγγέλης Γερμανός και ο Γιάννης Χαρούλης, η Μάρθα Φριτζήλα, οι Σπυριδούλα με τον Μπάμπη Στόκα και το Δημήτρη Πουλικάκο. Όπως πάντα θα υπάρχουν προβολές ταινιών, εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, πολυεθνικές κουζίνες, παιδότοπος και θεατρικά δρώμενα.
Μετά από τις φετινές αντιρατσιστικές κινητοποιήσεις της 10 Φλεβάρη και της 31 Μάη, αλλά και τη συμμετοχή μεταναστών στην Πρωτομαγιά και τις αντιπολεμικές διαδηλώσεις, τις κινητοποιήσεις που έγιναν ενάντια στη συγκάλυψη των απαγωγών των Πακιστανών και το κίνημα συμπαράστασης στον πρόεδρο της Πακιστανικής Κοινότητας, τα πράγματα με το αντιρατσιστικό-μεταναστευτικό κίνημα έχουν πάει ένα βήμα παρακάτω από τις προηγούμενες χρονιές. Γι’ αυτό το 12ο Αντιρατσιστικό φεστιβάλ μπορεί να μην είναι μόνο ένας πολύχρωμος τόπος συνάντησης και ανάδειξης των διαφορετικών πολιτισμών, αλλά μια γιορτή αλληλεγγύης και κοινής δράσης απέναντι στο ρατσισμό, τη φτώχεια και τον πόλεμο.
Ας μη λείψει κανείς μας!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου