Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2006

Συνεργασία ΟΤΕ - Vimpel-Communications

Σε συμφωνία με την ρώσικη εταιρία Vimpel-Communications κατέληξε ο ΟΤΕ, την πρώτη βδομάδα του Νοεμβρίου, για την πώληση του μεριδίου του ύψους 90% που κατέχει στην Armenia Telephone Company CJSC (ArmenTel), τον κύριο παροχέα τηλεφωνίας της Αρμενίας.

H VimpelCom είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας της Ρωσίας και στο δεύτερο τρίμηνο του 2006 κατέγραψε κέρδη 194,9 εκατ. δολ. Είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της N. Υόρκης και στο μετοχικό της κεφάλαιο συμμετέχουν η νορβηγική Telenor με ποσοστό 29% και η ρωσική Alfa Group με 24,5%. Επισημαίνεται δε ότι έχει 51,9 εκατ. συνδρομητές στη Ρωσία, όπου δραστηριοποιείται με το εμπορικό σήμα Beeline. Η εταιρία έκανε πρόσφατα εξαγορές στην Ουκρανία, το Ουζμπεκιστάν, τη Τατζικιστάν και τη Γεωργία ενώ συνεχίζει να χρησιμοποιεί τα brands "K-mobile" και "Excess" στο Καζακστάν.

Είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε ότι η ίδια εταιρία το Μάρτη προχώρησε σε υπογραφή σύμβαση με τη Γερμανός ΑΒΕΕ, για την πώληση του 20% που κατέχει στην εταιρία κινητής τηλεφωνίας Unitel στο Ουζμπεκιστάν η οποία είναι κάτοχος εθνικών αδειών GSM-900 και 1800 Ενδιαφέρον για την απόκτηση της ArmenTel είχε εκδηλώσει η επίσης ρώσικη MTS.

Οι κινήσεις αυτές φανερώνουν και επιβεβαιώνουν πρώτο, το μεγάλο ενδιαφέρον του ρώσικου ιμπεριαλισμού για επέκταση και ενίσχυση της κυριαρχίας του στην περιοχή των πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών, δεύτερο, την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων στην περιοχή, η εκμετάλλευση της οποίας αποτελεί πεδίο σύγκρουσης μεταξύ του ρώσικου ιμπεριαλισμού με τις ισχυρές ιμπεριαλιστικές χώρες της ΕΕ αλλά και με τις ΗΠΑ και τρίτο, τον μεταπρατικό χαρακτήρα της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας ο οποίος κάνει βραχύβιες οικονομικές επενδύσεις στην ίδια περιοχή δείχνοντας ότι η οικονομία της Ελλάδας δεν ξεφεύγει από τα όρια μιας οικονομίας εξαρτημένης, εξυπηρετικής για τον επεκτατισμό του ξένου μονοπωλιακού κεφαλαίου στην γύρω περιοχή αναλαμβάνοντας η ίδια το ρίσκο των επενδύσεων στις ασταθείς οικονομίες των πρώην ΣΣΔ.

Το τελευταίο αποτελεί μια ακόμα επιβεβαίωση ότι οι θεωρίες των διάφορων οπορτουνιστών (ΝΑΡ, Αριστερή Ανασύνταξη, κλπ) αλλά και προσφάτως και των θεωρητικών του «Κ»ΚΕ (βλ. ομιλία της Α. Παπαρήγα στην ΚΟΑ «Ρ» 1.2.2005, σελ. 16) περί «ισχυρής ελληνικής οικονομίας» και «ισχυρού ελληνικού εξαγωγικού κεφαλαίου» είναι εντελώς απατηλές, αστήριχτες και αβάσιμες.

Ανασύνταξη, Αρ. Φύλ. 240 15-31 Δεκέμβρη 2006

Δεν υπάρχουν σχόλια: