Σε μια σημαντική πρωτοβουλία συμμετείχε πρόσφατα το Μέτωπο των εργαζομένων του Πακιστάν, ένα από τα κόμματα που συνυπέγραψαν πρόσφατα μαζί με την Κίνηση για Ανασύνταξη του ΚΚΕ 1918-55 το Γενάρη κείμενο ενάντια στην καταδίκη του Κομμουνισμού.
Στα μέσα Μάρτη του 2006, 6 κόμματα της αριστεράς ενώθηκαν και δημιούργησαν το Λαϊκό Δημοκρατικό Κίνημα (Awami Jamhoori Tehreek – AJT) το οποίο έχει την πεποίθηση ότι θα γίνει σύντομα το πέμπτο μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα στο Πακιστάν. Το AJT έχει στόχο να συμμετάσχει στις εκλογές του 2007. Το γεγονός αναφέρθηκε σε διάφορα αριστερά έντυπα του εξωτερικού. Μεταφέρουμε τα γεγονότα προς ενημέρωση των αναγνωστών μας.
Τα κόμματα που συμμετείχαν στην δημιουργία του AJT είναι το Εθνικό Κόμμα Εργατών (NWP), το Εργατικό Κόμμα Πακιστάν (LPP), το Λαϊκό Κίνημα (Awami Tehreek – AT), Το Mazdoor Kissan (PMKP), Το Μέτωπο των εργαζομένων του Πακιστάν (Pakistan Mazdoor Mehaz - PMM ) και η Οργάνωση του Meraj Mohammed Khan (MMK).
Συγκροτήθηκε 12μελής διοικούσα επιτροπή η οποία αποτελείται από 2 μέλη από κάθε οργάνωση.
Το AJT ανακοίνωσε ότι ξεκινάει καμπάνια ενάντια στον αυξανόμενο μιλιταρισμό, στην ιμπεριαλιστική περικύκλωση και στο θρησκευτικό φονταμενταλισμό του Πακιστάν. Στις 18 Μαρτίου το κόμμα οργάνωσε πορεία με αφορμή τα 3 χρόνια κατοχής του Ιράκ.
Με αφορμή την ένωση ο γ.γ. του LPP Φαρούκ Ταρίκ παραχώρησε συνέντευξη τύπου όπου παρουσίασε τα υπόλοιπα κόμματα που συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια.
Αναδημοσιεύουμε αποσπάσματα από τη ομιλία του.
«Το NWP είναι ένα γνωστό κόμμα στο Πακιστάν το οποίο προέκυψε από συνένωση του Εργατικού Κόμματος και του Πακιστανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις αρχές του 1990.
»Το PMKP είναι ένα πρώην μαοϊκό κόμμα το οποίο κυρίως δρας στην Βορειοδυτικά Συνοριακή Επαρχία, (σ.τ.μ. την μικρότερη από τις τέσσερις επαρχίες του Πακιστάν).
»Το PMM έχει κυρίως δυνάμεις στο Καράτσι και δυνατή βάση μέσα στους εργάτες.
»Το Λαϊκό Κίνημα (AT) είναι το μεγαλύτερο από τα κόμματα που δημιούργησαν AJT.
»Το MMK είναι η ομάδα γύρω από τον Meraj Mohamed Khan, έναν από τους σημαντικότερους ηγέτες των φοιτητών τη δεκαετία του ’60 που πρωταγωνίστησαν στον αγώνα της Πακιστανικής νεολαίας ενάντια στην στρατιωτική δικτατορία του Ayub Khan. Υπήρξε επίσης ο ιδρυτής το Πακιστανικού Λαϊκού Κόμματος (PPP) μαζί με τον Zulfikar Ali Bhutto. Υπήρξε υπουργός της κυβέρνησης Bhutto από την οποία παραιτήθηκε όταν η κυβέρνηση εξαπόλυσε επίθεση και σκότωσε εργάτες στην μεγάλη απεργία του 1972».
Ο Tufail Abbas, πρόεδρος του Mazdoor Mahaaz και ένας από τους σημαντικότερους κομμουνιστές του Πακιστάν ο οποίος συμμετείχε και συμμετέχει σε όλους τους σημαντικούς αγώνες του λαού του ενάντια στον ιμπεριαλισμό, τη φεουδαρχία και στην στρατοκρατία παραχώρησε συνέντευξη στο περιοδικό «Επαναστατική Δημοκρατία» της Ινδίας (τόμος ΧΙΙ, τ. 1, Απρίλης 2006) και αναφέρθηκε τόσο στη ένωση αυτή όσο και στην οργάνωσή του.
Μεταφέρουμε μερικά αποσπάσματα από την συνέντευξη: «Το Mazdoor Mahaaz είναι ένα κόμμα εργατών και αγροτών. Είναι ένα κόμμα με κεντρική δομή και παρέμβαση και στις τέσσερις επαρχίες του Πακιστάν με τη βοήθεια επαρχιακών επιτροπών. […] Κάτω από την καθοδήγηση της εργατικής τάξης και με την ένωση με τους αγρότες και όλες τις πατριωτικές δυνάμεις θα προκύψει η επαναστατική και ποιοτική αλλαγή για να απαλλαχθούμε από τις φεουδαρχικές και ιμπεριαλιστικές δυνάμεις το οποίο είναι εφικτό αν δουλέψουμε με επαναστατική ιδεολογία και ταχτική, να χτίσουμε ένα επαναστατικό κίνημα για να κάνουμε επανάσταση στο Πακιστάν. […] Κατά τη φυλάκισή μου το 1954, έτυχε να διαβάσω το περιοδικό «Για Διαρκή Ειρήνη και Λαϊκή Δημοκρατία» το οποίο εκδίδονταν στο Βουκουρέστι. […] Μέσα έγραφε στις κεντρικές ειδήσεις ότι ο τάφος του Στάλιν ξεσκάφθηκε. Είπα στους συναδέλφους μου στη φυλακή ότι αν μπόρεσε αυτό να συμβεί μια μέρα θα ξεσκάψουν και τον τάφο του Λένιν –και αυτό συνέβη μετά το θάνατο του Στάλιν. Το ΚΚΣΕ υιοθέτησε ρεβιζιονιστική γραμμή και η πολιτική του είχε σαν αποτέλεσμα της διάλυση της Σοβ. Ένωσης. Τώρα πλέον η πρώην Σοβ. Ένωση είναι πλήρως στο δρόμο της καπιταλιστικής οικονομίας και αγοράς. […]».
Το μέλλον θα δείξει αν η δημιουργία του AJT θα παίξει θετικό ρόλο στον αγώνα των εργαζομένων του Πακιστάν. Σαν «Ανασύνταξη» θα παρακολουθήσουμε το θέμα και θα ξαναγράψουμε αν χρειαστεί μόλις λάβουμε και την ιδρυτική διακήρυξη του νέου αυτού κόμματος ή προκύψει κάτι νεότερο.
Εφημερίδα Ανασύνταξη, Αρ. Φύλ. 227 1-15 Μάη 2006
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου