Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017

Ε. Χότζα: Ομιλία στην Συνταγματική Συνέλευση σχετικά με την παρουσίαση της παραίτησης της κυβέρνησης

Ιανουάριος 12 1946
Μέλη της Συνταγματικής Συνέλευσης

Στις 22 Οκτωβρίου 1944, στην Μπεράτ, το Αντιφασιστικό Εθνικό Απελευθερωτικό Συμβούλιο της Αλβανίας ανέθεσε σε μένα με τη μεγάλη τιμή της καθοδήγησης της πρώτης δημοκρατικής κυβέρνησης της Αλβανίας, η οποία είχε τα χαρακτηριστικά μίας προσωρινής κυβέρνηση.

Υπεύθυνη γσον λαό για την επίτευξη των βαρέων καθηκόντων που ανατέθηκαν σε αυτήν και πιστοί στις αποφάσεις της Αλβανίας, η κυβέρνηση ενήργησε με τον πιο δημοκρατικό τρόπο για την εκλογή της Συνταγματικής Συνέλευσης1 του Αλβανικού λαού.
Σήμερα θεωρώ καθήκον μου να παρουσιάσω σε αυτήν την κυρίαρχη Συνέλευση, η οποία αντιπροσωπεύει ολόκληρο το λαό, την παραίτηση της κυβέρνησης που έχω την τιμή να οδηγώ.

Είμαι σίγουρος ότι η Δημοκρατική κυβέρνηση της Αλβανίας έχει πραγματοποιήσει με τιμή, πίστη, και επιτυχία τα καθήκοντα που στρώθηκαν μπροστά της. Κάτω από την κατεύθυνση της, ο ηρωικός πόλεμος του λαού μας ενάντια στους κατακτητές συνεχίστηκε με τη μέγιστη ένταση, και η αγαπημένη μας χώρα απελευθερώθηκε. Κάτω απο την ηγεσία της λαϊκή εξουσία εδραιώθηκε, και η τάξη και ηρεμία ιδρύθηκαν. Οι η αξιοθρήνητες οικονομικές συνθήκες της χώρας μας, οι οποίες είχαν προκύψει από ένα καταστροφικό πόλεμο, είχαν βελτιωθεί, μέρος μέρος από ότι ο εχθρός είχε καταστρέψει ανοικοδομήθηκε, μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις  υλοποιήθηκαν προς όφελος των εργαζομένων ανθρώπων, η δημόσιο εκπαίδευση ανακαινίστηκε και βελτιώθηκε, και ο ηρωικός μας στρατός, ο αήττητος υπερασπιστής των λαϊκών συμφερόντων, και της Αλβανικής ανεξαρτησίας, ενισχύθηκε, και ο εκσυγχρονισμός του είχε ξεκινήσει.

Μέσω της δίκαιης και σοφής πολιτικής της, η δημοκρατική κυβέρνηση της Αλβανίας εξασφάλισε για τον λαό μας την υγιή και ειλικρινή φιλία των προοδευτικών λαών τους, συμμάχους και τους φίλους τους, και εδραίωσε την διεθνή θέση της Αλβανίας αποκτώντας αναγνώριση από πολλά ισχυρά και προοδευτικά Ευρωπαϊκή κράτη.  Δημοκρατική κυβέρνηση της Αλβανίας λειτουργεί με επιτυχία για να κάνει την μικρή μας χώρα έναν σημαντικό παράγοντα για την Αδελφότητα και ειρήνη στα Βαλκάνια και την Ευρώπη.

Έχουμε δεσμευθεί στον λαό μας ότι θα πραγματοποιήσουμε το καθήκον με το οποίο μας χρεώσατε στην ποιότητα κρίσιμη στιγμή. Εξαρτάται τώρα από εσάς να κρίνεται τις πράξεις μας και να λάβετε τις απαραίτητες αποφάσεις στο συμφέρον της πατρίδας.

Μαζί με την παρουσίαση της παραίτησης της κυβέρνησης,2 έχω την μεγάλη τιμή να ευχαριστήσω το Αντιφασιστικό  Συμβούλιο της Αλβανίας, όλους τους κρατικούς λειτουργούς και το σύνολο του Αλβανικού λαού για τη μεγάλη βοήθεια παρείχαν στην κυβέρνηση κατά την άσκηση των καθηκόντων της, και δεσμευόμαστε στον λαό μας, ότι θα παραμείνουμε οι ανίκητοι τους στρατιώτες, πιστοί μέχρι τον θάνατο στο ιερό τους καθήκον.

Ζήτω ο Αλβανικός λαός!

Σημειώσεις:

1. Οι εκλογές στις 2/12/1945 ήταν δημοκρατικές, μυστικές, ελεύθερες, ίσες και άμεσες. παρά τις μανούβρες την ιμπεριαλιστών της Βρετανίας και των ΗΠΑ, και τις προσπάθειες της εσωτερικής αντίδρασης, 90 τις εκατό των ψηφοφόρων πήγαν στις κάλπες, και 93 τις εκατό από αυτούς ψήφισαν για τους υποψηφίους του Δημοκρατικού Μετώπου.

2. Κατά την πρόταση που έγινε από μια ομάδα αναπληρωτών και μετά από την ομόφωνη απόφαση από την Συνταγματική Συνέλευση, ο σύντροφος Ένβερ Χότζα κλειδώθηκε να πραγματοποιήσει την πρώτη Κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Αλβανίας.

Πηγή: Διαλεκτά Έργα. Τόμος 3.

Δεν υπάρχουν σχόλια: