Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017

Διακήρυξη της Δημοκρατικής Κυβέρνησης της Αλβανίας στη 2η Συνάντηση του Αντιφασιστικού Εθνικοαπελευθερωτικού Συμβουλίου της Αλβανίας

Σε αυτόν τον μεγάλο αντιφασιστικό απελευθερωτικό πόλεμο, στον οποίο όλοι οι προοδευτικοί λαοί, ενωμένοι μπροστά στο πρόσωπό του κινδύνου που απειλούσε την ανθρωπότητα, ρίχθηκαν με όλες τις ενέργειες τους σε μια κοινή προσπάθεια κατά της Ναζιστικής φασιστικής βαρβαρότητας, οι ηρωικοί μας άνθρωποι, με τη μεγαλύτερη δυνατή αυτοθυσία, έχουν κάνει τη συμβολή τους στην απελευθέρωση της πατρίδας και την πάταξη της φασιστικής πανούκλας. Ο Αλβανικός λαός με θάρρος ανέλαβε τον ποιό τρομερό, και ταυτόχρονα τον ποιο λαμπρό πόλεμο που γνώρισε ποτέ στην ιστορία μας, και έχει δείξει σε πράξεις, οι οποίες θα παραμείνουν ως μόνιμα μνημεία για τις μελλοντικές γενιές της χώρας μας, ότι το αίμα των ηρωικών τους προγόνων εξακολουθεί να ρέει στο φλέβες των Αλβανών, και ότι το πνεύμα τους είναι προικισμένο με τις ευγενικές αρετές χαρακτηριστικές του λαού μας. Στο πρόσωπό του μεγάλου χείμαρρου που απείλησε να καταστρέψει την χώρα μας, οι λαοί, ανεξάρτητα από τις ταλαιπωρίες, πείνα, πυρκαγιές, και δολοφονίες, ξεκίνησαν τον μόνο δρόμο της σωτηρίας μέσω του οποίου ήταν δυνατόν να συντρίψουν τα τρομερό δεσμά της δουλείας, το δρόμο του ανελέητο πολέμου κατά της κατοχής και τους προδότες της χώρας. Μέσα από τον πόλεμο τους εναντίον άγριων και ισχυρών εχθρών εξοπλισμένων με τα πιό σύγχρονα όπλα, οι Αλβανική λαοί πολέμησαν τον δρόμο τους βήμα προς βήμα προς τη Δόξα να σηκώσουν ψηλά το όνομα της Αλβανίας και των Αλβανών, κερδίζοντας για τη χώρα μας το σεβασμό ολόκληρου του κόσμου, και μέσα από το αίμα των ένδοξων γιών τους, το δικαίωμα να λάβουν την θέση τους παράλληλα με όλους εκείνους τους λαούς που ανέλαβαν το μεγάλο έργο της σωτηρίας της ανθρωπότητας.
Στην φλόγες αυτού του απελευθερωτικού πολέμου ο ηρωικός Εθνικό Απελευθερωτικός Στρατός μας ιδρύθηκε, ο στρατός του ανίκητου λαού μας, ο οποίος έστειλε θανάσιμα χτυπήματα στους κατοχικούς και προδότες και, πολεμώντας αιματηρές μάχες, εξοπλίστηκε και ατσαλώθηκε ο ίδιος με αποφασιστικότητα, πειθαρχία και μεγάλη εμπειρία. Μέσω του αγώνα και τις προσπάθειες του Εθνικά Απελευθερωτικά Συμβούλια συστάθηκαν, τα οποία έγιναν η αληθινή δημοκρατική κρατική εξουσία των λαών και τα οποία, σε συνδυασμό με το στρατό, αποτέλεσαν τον κύριο παράγοντα για τις νίκες μας. Παράλληλα με τις νίκες του στρατού, η οργάνωση της κρατικής μας δύναμης, κι αυτή, πέρασε από το ένα ένδοξο στάδιο στο άλλο, ώσπου σταδιακά να τελειοποιηθεί. Οι Πετζά, Λαμπινότ, Περμέτ, και Μπεράτ είναι τα τέσσερα ένδοξα στάδια του πολέμου μας. Το μεγάλο Κογκρέσο του Περμέτ, όπου οι αντιπρόσωποι των Αλβανών εξέλεξαν το Αντιφασιστικό Εθνικού Απελευθερωτικό Συμβούλιο της Αλβανίας και του έχουν αναθέσει νομοθετική και εκτελεστική εξουσία, έδωσε στην Αλβανία την Αντιφασιστική Επιτροπής, το κύριο εκτελεστικό και κατευθυντήριο όργανο του αντιφασιστικού Εθνικού Απελευθερωτικού Συμβουλίου. Η δεύτερη ιστορική συνεδρίαση του Αντιφασιστικού Εθνικού Απελευθερωτικού Συμβουλίου της Αλβανίας, πραγματοποιήθηκε στην απελευθερωμένη πόλη της Μπεράτ, έδωσε στην Αλβανία την πρώτη δημοκρατική κυβέρνηση της, το κύριο εκτελεστικό και κατευθυντήριο όργανο μέσω του οποίου το Αντιφασιστικό Εθνικό Απελευθερωτικό Συμβουλίου πληροί τις εκτελεστικές αρμοδιότητες του.
Η Δημοκρατική κυβέρνηση της Αλβανίας με συνείδηση των καθηκόντων που έχει ανατεθεί, θα παραμείνει πιστή στις αποφάσεις που υιοθέτησε το συνέδριο του Περμέτ, θα είναι η συνέχιση της αντιφασιστική Επιτροπής, και θα εφαρμόσει και επικυρώσει όλες τις στρατιωτικές και πολιτικές αρχές του εθνικού απελευθερωτικού κινήματος σε ευρύτερη κλίμακα.
Η κυβέρνηση, εξασκώντας τα καθήκοντά της, δηλώνει στο σύνολο του Αλβανικού λαού:

1. Η Δημοκρατική κυβέρνηση της Αλβανίας θα παραμείνει πιστή στις αποφάσεις που υιοθέτησε το Αντιφασιστικό Εθνικού Απελευθερωτικό Συμβούλιο του Περμέτ και από το Αντιφασιστικό Εθνικού Απελευθερωτικό Συμβούλιο της Αλβανίας. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει στα βήματά της Αντιφασιστικής Επιτροπής.
2. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι η συνέχιση και η επέκταση του πολέμου, η ταχεία και πλήρη απελευθέρωση της Αλβανίας, και η προστασία της ανεξαρτησίας.
3. Η δημοκρατική κυβέρνηση της Αλβανίας, θα συσπειρώσει όλες τις δυνάμεις του αλβανικού λαού γύρω από την εθνικιαπελευθερωτική κρατική εξουσία, και θα ενισχύσει τη δύναμη του Εθνικού Απελευθερωτικού Συμβουλίου.
4. Η Δημοκρατική κυβέρνηση της Αλβανίας, μετά την πλήρη απελευθέρωση της Αλβανίας, και μετά τη σταθεροποίηση της κατάστασης, θα προχωρήσει στην συγκρότηση ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών στη συντακτική συνέλευση, η οποία θα αποφασίσει σχετικά με τη μορφή του κράτους και να διαμορφώσει την ίδρυσή του συντάγματος της Αλβανικού κράτους.
5. Η Δημοκρατική κυβέρνηση της Αλβανίας, θα επανεξετάσει όλες τις πολιτικές, στρατιωτικές, και οικονομικές συμφωνίες που συνάφθηκαν με ξένα έθνη υπό το καθεστώς Ζογού, και θα ακυρώσει όλες εκείνες που είναι σε βάρος των Αλβανών και του έθνους
6. Δημοκρατική κυβέρνηση της Αλβανίας, θα εγγυάται και υπερασπίζεται όλα τα πολιτικά δικαιώματα των πολιτών.
7. Η Δημοκρατική κυβέρνηση της Αλβανίας, θα προσπαθήσει να καθιερώσει τη στενότερη συνεργασία με τους μεγάλους συμμάχους: Την Μεγάλη Βρετανία, την Σοβιετική Ένωση, και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, καθώς και με όλα τα άλλα μέλη του Αντιφασιστικού μπλόκ.
8. Η Δημοκρατική κυβέρνηση της Αλβανίας, θα επιδιώξει την αναγνώριση ως η μοναδική κυβέρνηση της Αλβανίας από τους μεγάλους συμμάχους: την Μεγάλη Βρετανία,τη Σοβιετική Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, καθώς και όλα τα μέλη της Αντιφασιστικού μπλοκ.
Για λογαριασμό της δημοκρατικής κυβέρνησης της Αλβανίας πρωθυπουργός και ανώτατος διοικητής του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού της Αλβανίας γενικός συνταγματάρχης Ενβέρ Χότζα.

Πηγή: Διαλεκτά Έργα Τόμος Ι. Εκδοτικός οίκος 8 Νοεμβρίου, Τίρανα, Αλβανία, 1974. σελίδα. 384-387.
 

Μετάφραση από τα Αγγλικά: Μ.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια: