Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Τούτο το μήνα… (Απρίλης 2015)

enver_hoxha_001011 Απριλίου του 1985 πεθαίνει ο μεγάλος μαρξιστής-λενινιστής κομμουνιστής ηγέτης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Αλβανίας και Γενικός Γραμματέας του ΚΕΑ, Ενβέρ Χότζα. Όρθωσε το ανάστημά του στην Χρουστσο - Μπρεζνιεφική ηγεσία του «Κ»ΚΣΕ που με το 20ο συνέδριο το 1956 ανέτρεψε την δικτατορία του προλεταριάτου και παλινόρθωσε τον καπιταλισμό στην Σοβιετική Ένωση. Συγκρούστηκε με το Μαοϊκό ρεβιζιονισμό. Συγκεκριμένα στις σημειώσεις του με τίτλο «Σκέψεις για την Κίνα», έγραφε ότι «οι Κινέζοι εμφανίζονται ως αντιρεβιζιονιστές, αλλά συνεργάζονται και επεκτείνουν τη συνεργασία με όλη το ρεβιζιονιστικό ρεύμα που έχει προφανείς αντιθέσεις με τους σοβιετικούς ρεβιζιονιστές. Ως εκ τούτου, στην πράξη συμμετέχουν με διάφορους ρεβιζιονιστές για την καταπολέμηση των σοβιετικών ρεβιζιονιστών. Οι Κινέζοι εμφανίζονται ως αντι-ιμπεριαλιστές, υποκρινόμενοι την καταπολέμηση των δύο ιμπεριαλιστικών υπερδυνάμεων (του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και του σοβιετικού σοσιαλιμπεριαλισμού), αλλά τώρα αναπτύσσουν επαφές και συνεργάζονται τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον των Σοβιετικών. Υποτίθεται ότι εκμεταλλεύονται τις μεταξύ τους αντιθέσεις. Δεν λένε ρητά ότι οι Σοβιετικοί είναι ο υπ' αριθμόν ένα εχθρός της ανθρωπότητας, αλλά υποδεικνύουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής δεν είναι ο υπ’ αριθμόν ένα εχθρός»

 

lenin-in-disguise-1916

22 Απριλίου του 1870 (με το νέο ημερολόγιο) γεννιέται στην πόλη Σιμπίρσκ της Ρωσίας ο Β.Ι. Λένιν. Ηγέτης, δάσκαλος και οδηγητής της μεγάλης Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία και της οικοδόμησης του Σοσιαλισμού στην νέα, τότε, Σοβιετική Ένωση. Ηγέτης και δημιουργός του ΚΚΣΕ και της Γ' Διεθνούς. Ο Ουίλιαμ Ζ. Φόστερ αναφέρει στο «Ο Λένιν και ο Στάλιν ως ηγέτες των μαζών»: «Με το μεγάλο θεωρητικό του έργο, ο Λένιν ανέπτυξε και επέκτεινε το Μαρξισμό σε πολλούς τομείς. Στα σημαντικότερα επιτεύγματα του Λένιν περιλαμβάνονται: α) η ανάλυση του ιμπεριαλισμού ως παρασιτικού, καπιταλισμού που σαπίζει, β) η έρευνά του και αξιολόγηση, υπό το πρίσμα του διαλεκτικού υλισμού, πολλών κλάδων της σύγχρονης επιστήμης, γ) η επεξεργασία της θεωρίας της ανισόμετρης ανάπτυξης του καπιταλισμού και οι επιπτώσεις της στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, δ) η προλεταριακή επανάσταση και η υλοποίηση του σοσιαλισμού σε μια μόνη χώρα. Ο Λένιν: α) επεξεργάστηκε τη μέθοδο της μετατροπής του ιμπεριαλιστικού πολέμου σε εμφύλιο πόλεμο, β) ανέλυσε το καπιταλιστικό κράτος και τη δικτατορία του προλεταριάτου, γ) παρουσίασε μια βαθιά θεωρητική εργασία για το εθνικό ζήτημα, δ) ξεκαθάρισε το ρόλο της αγροτιάς στην επανάσταση. Η εξοντωτική πολεμική του εναντίον των ναρόντνικων, των οικονομιστών, των μενσεβίκων και ολόκληρου του δικτύου της διεθνούς σοσιαλδημοκρατίας, των εσέρων, των αναρχικών, των συνδικαλιστών, των Τροτσκιστών, και άλλων ψευτο-επαναστατικών ομάδων και η επίλυση αμέτρητων επιπλέον θεωρητικών και πρακτικών προβλημάτων αποτελεί ύψιστη σημασία για την ενοποίηση θεωρητικής και οργανωτικής δύναμης και για την ενότητα που χάραξε το Μπολσεβίκικο Κόμμα προς την πορεία της νίκης.»

 

guernica

26 Απριλίου του 1937 βομβαρδίζεται από αεροπλάνα των Ναζί Γερμανών και των Φασιστών Ιταλών η πόλη της Ισπανίας Guernica. Η Guernica σημαντική πόλη της χώρας των Βάσκων που μάχονταν στο πλευρό των Δημοκρατικών ενάντια στον φασίστα πραξικοπηματία Φράνκο ήταν ανοχύρωτη. Γι' αυτό και τα αεροπλάνα των ναζι-φασιστών δεν βρήκαν καμία αντίσταση, ισοπεδώνοντας την πόλη με χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες. Ο μεγάλος ισπανός ζωγράφος Πάμπλο Πικάσο όταν πληροφορήθηκε την σφαγή δημιούργησε τον ομώνυμο πίνακα που απεικονίζει την σφαγή, τον πόνο και την καταστροφή που υπέστη ο λαός της Guernica.

Δεν υπάρχουν σχόλια: