Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Μήνυμα αλληλεγγύης στη Mery Zamora

Τα Μαρξιστικά-Λενινιστικά Κομμάτα και Οργανώσεις της εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στη Mery Zamora, η οποία είναι αναπληρωματική διευθύντρια του Εθνικού Λαϊκοδημοκρατικού Κινήματος (MPD), του Ισημερινού, και πρώην προέδρος της Εθνικής Ένωσης Εκπαιδευτικών (UNE) και η οποία καταδικάστηκε σε οκτώ χρόνια φυλάκιση για "δολιοφθορά και τρομοκρατία”.

Η απόφαση που πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης του κ. Κορέα, ήταν μια πραγματική φάρσα, χωρίς συνταγματικά ερίσματα, ούτε τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κανένα στοιχείο δεν δικαιολογεί αυτή την βάρβαρη καταδίκη.

Η κυβέρνηση του κ. Κορρέα προσπαθεί να χτυπήσει τους αριστερούς αγωνιστές που παλεύουν για κοινωνικές μεταρρυθμίσεις υπέρ του λαού, και δεν φοβούνται να καταγγείλουν την αυθερεσία της κυβέρνησης του Ισημερινού που προσπαθεί να φιμώσει τις επικριτικές φωνές.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στη Mery Zamora και όλους τους κοινωνικούς αγωνιστές, αυτόχθονες, επαναστάτες και κομμουνιστές πολιτικούς κρατούμενους στον Ισημερινό. Δεν είναι τρομοκράτες, αλλά αγωνιστές για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια των λαών.

Όπως είπε και η Mery Zamora: «Ο Κορρέα προσπαθεί να με λυγίσει και να με τρομάξει, αλλά δεν γνωρίζει ότι οι αριστερές γυναίκες είναι ειλικρινής και σταθερές στις πεποιθήσεις τους, δεν πουλιούνται και δεν παραδίδονται"

Αλληλεγγύη στη Mery Zamora!
Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωσή της!

Γερμανία, 16 Ιουνίου 2013

Οργάνωση για την δημιουργία ενός Κομμουνιστικού  Εργατικού Κόμματος στη Γερμανία (Arbeit Zukunft)
Κομμουνιστικό Κόμμα Εργατών Δανίας (APK)
Κομμουνιστικό Κόμμα Ισπανίας (μαρξιστικό-λενινιστικό)
Κομμουνιστικό Κόμμα Εργατών Γαλλίας (PCOF)
Κομμουνιστική Πλατφόρμα Ιταλίας
Κίνηση για την Ανασύνταξη του ΚΚΕ 1918-55
Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας (TDKP)

Διαβάστε Περισσότερα »

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

17Ο ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΑΣ

afisa_kentriky (1)Σημαία μας η ισότητα - Όπλο μας η αλληλεγγύη

28, 29, 30 Ιουνίου 2013

Ποδηλατοδρόμιο ΟΑΚΑ

(Στάση ΗΣΑΠ Ειρήνη)

Διαβάστε Περισσότερα »

Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Η Κίνηση για Ανασύνταξη του ΚΚΕ 1918-55 συμμετέχει στο 16ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (5-7/7/2013, Στρατόπεδο Παύλου Μελά)

Η Κίνηση για Ανασύνταξη του ΚΚΕ 1918-55 συμμετέχει στο 16ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (5-7/7/2013, Στρατόπεδο Παύλου Μελά).

Η φετινή προκήρυξη είναι διαθέσιμη εδώ και έτοιμη για τύπωμα:

ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ: κοινός εχθρός του ΕΝΙΑΙΟΥ Προλεταριάτου
Διαβάστε Περισσότερα »

Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Συνάντηση των μαρξιστικών-λενινιστικών Κομμάτων και Οργανώσεων ευρωπαϊκών χωρών στη Στουτγκάρδη


Το Ιούνη πραγματοποιήθηκε στη Στουτγκάρδη της Γερμανίας συνάντηση των μαρξιστικών-λενινιστικών Κομμάτων και Οργανώσεων ευρωπαϊκών χωρών. Σε αυτή συμμετείχαν κόμματα και οργανώσεις από Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα και Τουρκία.

Εκδόθηκε ανακοίνωση αλληλεγγύης στις διαμαρτυρίες του λαού της Τουρκίας η οποία θα αναρτηθεί σύντομα και στα ελληνικά.

Θυμίζουμε ότι η περσινή Σύσκεψη έγινε στο Παρίσι, η προπέρσινη στην Κοπενχάγη και αυτή του 2010 στο Παρίσι. Η Κίνηση για Ανασύνταξη του ΚΚΕ 1918-55 συμμετείχε σε όλες τις συναντήσεις.

Διαβάστε Περισσότερα »

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

EMEP: Κρατική τρομοκρατία στην Τουρκία

emep17 Ιουνίου 2013

Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) έχει, για άλλη μια φορά, προσπάθησε να καταστείλει την πάλη του λαού για ελευθερία και δημοκρατία όπως αυτή εκφράζεται με διαδηλώσεις στο Πάρκο Γκεζί με την επίθεση στο πάρκο το βράδυ της 15ης Ιουνίου. Η απόλυτη κρατική τρομοκρατία κατευθύνεται σε ανθρώπους που διεκδικούν τα αιτήματά τους μέσα από δημοκρατικές και ειρηνικές διαδηλώσεις.

Αν και η έκταση των επιθέσεων έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο ώστε να έχει την πρόθεση να σκοτώνει ανθρώπους, παρόμοια με περιόδους χούντας, δεν κατέστη δυνατό να λάβουμε οποιαδήποτε νέα από εκείνους που βρίσκονται υπό αστυνομική κράτηση. Οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν ενισχυθεί με τις στρατιωτικές μονάδες και η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν ανώνυμο στρατιωτικό νόμο, με μια κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν χρησιμοποιεί μια τέτοια ρητορική όπως: "Αυτά τα γεγονότα είναι αποτέλεσμα εξωτερικών δυνάμεων που συνωμοτούν εναντίον μου και ενάντια στην κυβέρνησή μου, αυτές καταστρώνουν σχέδια, ομάδες πίεσης συμφερόντων, παράνομη εξτρεμιστικές οργανώσεις κλπ.” σαν να έσωζαν ζωές. Ωστόσο, δεν είναι παρά λόγια, προπέτασμα καπνού σε μια κατασκευασμένη δημαγωγία, προκειμένου να συκοφαντήσει τις νόμιμες διαμαρτυρίες του λαού και να καλύψει τις φασιστικές ενέργειες.

Η επίθεση ξεκίνησε, ενώ ήταν σε εξέλιξη (μια σειρά) συναντήσεις που διοργανώνονται από την πλατφόρμα Αλληλεγγύης Ταξιμ, προκειμένου να καθορίσει τις τάσεις, όσον αφορά στο πάρκο Γκεζί και ως αποτέλεσμα της προσωπικής εντολής που δόθηκε από τον Πρωθυπουργό Ερντογάν κατά τη διάρκεια της πορείας της Άγκυρας και υπό τον έλεγχο τόσο του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης όσο και του Αρχηγού της Αστυνομίας. Το γεγονός αυτό από μόνο του είναι αρκετό για να αποδείξει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν και η κυβέρνηση του ΑΚΡ δεν έχει καμία πρόθεση ή την επιθυμία να λυθεί το θέμα με ειρηνικά μέσα από διάλογο αλλά ότι, αντιθέτως, υπάρχει μια κλίση για τη συλλογή νέων πολιτικών οφελοώναπό το "χάος" κλιμακώνοντας τις συγκρούσεις και την ένταση.

Παρ 'όλα αυτά ο ρόλος του “θύματος”, που ενήργησε με μεγάλη επιτυχία για τον Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 ετών, δεν θα εξυπηρετήσει αυτή τη φορά το σκοπό του. Με αυτά τα τελευταία γεγονότα, ο λαός μας έχει πλήρως κατανοήσει ότι αυτό που αντιμετωπίζουμε είναι "ένας λύκος με ένδυμα προβάτου”. Όπως κάθε ενθουσιώδης δικτάτορας ο Ταγίπ Ερντογάν  προχωρά προς το αναπόφευκτο τέλος σε πλήρη ταχύτητα.

Καμία δύναμη δε μπορεί να αντισταθεί στη βούληση του λαού ... Ως εκ τούτου, ούτε ο Ταγίπ Ερντογάν και η κυβέρνησή του.

Οι επιθέσεις προς το λαό πρέπει να σταματήσουν αμέσως. Η αστυνομία πρέπει να αποσυρθεί από τους δρόμους και οι υπεύθυνοι πρέπει να απομακρυνθούν από τα καθήκοντά τους, προκειμένου να δικαστούν. Η πολιτική ευθύνη των γεγονότων αυτών ανήκει στον πρωθυπουργό Ερντογάν και την κυβέρνηση του ΑΚΡ. Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του πρέπει να ζητήσουν συγνώμη από το λαό και να αποδεχτούν τα αιτήματα του λαού.

Καλώ τις δυνάμεις της εργασίας και της δημοκρατίας της χώρας μας και όλων των πολιτών μας, να ενωθούν και να αγωνιστούν ώστε να τερματιστεί αυτή η κρατική τρομοκρατία που έχει στόχο τα δίκαια, δημοκρατικά αιτήματα του λαού μας.

Selma Gurkan
Πρόεδρος

Διαβάστε Περισσότερα »

Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

ΕΚΤΑΚΤΟ - ΤΟΥΡΚΙΑ

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις με εντολή της κυβέρνησης Ερντογάν εισέβαλλαν στο πάρκο Γκεζί! Μάχες σώμα με σώμα. Προσπαθούμε να έχουμε τηλεφωνική επικοινωνία με τους συντρόφους μας από το Κόμμα Εργασίας αλλά είναι αδύνατον αυτή τη στιγμή!

Διαβάστε Περισσότερα »

Το Χαγιάτ θα συνεχίσει να εκπέμπει!

hayat_logoΓράφει ο Σεΐτ Αλντογάν

Το ανώτατο ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι ακυρώνει την απόφαση η οποία είχε σταλθεί στο τηλεοπτικό κανάλι Χαγιάτ για κλείσιμο.

Το κανάλι σε όλη την διάρκεια του λαϊκού ξεσηκωμού είχε γίνει η φωνή των διαδηλωτών και σε 24ωρη βάση πραγματοποιούσε εκπομπές και μετέδιδε ζωντανά τις εξελίξεις.

Το ανώτατο ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο πρώτα αποφάσισε το κλείσιμο και μετά ύστερα μετά τις τεράστιες αντιδράσεις στο εσωτερικό όσο και το εξωτερικό αποφάσισε να πάρει πίσω την απόφαση του.

Ο αρχισυντάκτης του καναλιού Γκιοκχάν Τσετίν στην ανακοίνωσή του ευχαρίστησε όλους όσους παρευρέθηκαν και συμπαραστάθηκαν στο σταθμό.

Ο Τσετίν είπε ακόμα ότι αυτά είναι “τα νύχια” των εργατών, των εργαζομένων και όλων των καταπιεσμένων που δεν επέτρεψαν να σιωπήσει η φωνή τους.

Διαβάστε Περισσότερα »

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

ΕΚΤΑΚΤΟ: Κλείνουν την Hayat TV!

Η Hayat TV, ένα προοδευτικό τούρκικο κανάλι του εργαζόμενου λαού, της νεολαίας, των γυναικών και της διανόησης απειλείται με κλείσιμο.

Πιστεύουμε ότι αυτό είναι ένα χτύπημα στην ελευθερία του λαού στην ενημέρωση.

Η απόφαση για το κλείσιμο έγινε από το Ανώτατο Συμβούλιο Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης (RTUK) με το πρόσχημα ότι η Hayat TV δεν έχει άδεια.

Αυτό δεν είναι αλήθεια. Η Hayat TV εκπέμπει από τις 21 Μαρτίου 2007 με άδεια από την Ofcom μέσω του δορυφόρου TURKSAT. Όμως, μια πρόσφατη αλλαγή στη ραδιοτηλεόραση των κανόνων μέσω TURKSAT απαιτεί από τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς να αποκτήσουν άδεια από την RTUK ώστε να μεταδίδουν μέσω δορυφόρου.

Η αιτησή μας μας για άδεια από την RTUK έχει υποβληθεί και εκκρεμεί η έκδοση απόφασης. Έχουμε λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα και η RTUK συμφώνησε ότι μπορούμε να συνεχίσουμε τις ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές, μέχρι να μας χορηγηθεί άδεια.

Ωστόσο, η RTUK παίρνει τώρα μια αυθαίρετη απόφαση να κλείσει το κανάλι μας, κατά τη γνώμη μας, λόγω των εκπομπών μας από πρόσφατες διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη και σε ολόκληρη την Τουρκία.

Η RTUK λέει ότι διερευνώνται "οι καταγγελίες που έλαβε για την κάλυψή που κάναμε στις διαδηλώσεις στο πάρκο Gez" και πήρε την απόφαση για το κλείσιμο.

Πιστεύουμε ότι αυτό το κλείσιμο αποτελεί μέρος της συνολικής καταστολής των μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών στο πάρκο Gezi οι οποίες έχουν κρατήσει παραπάνω από δυο βδομάδες. Η RTUK έχει δώσει πρόστιμο σε τέσσερα ακόμα τηλεοπτικά κανάλια  λόγω της κάλυψής των πρόσφατων γεγονότων.

Η RTUK  απέστειλε επιστολή στον Turksat να θέσει τέλος στην τηλεοπτική μετάδοση της Hayat στις 12:00 μ.μ. την Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2013.

Πιστεύουμε ότι αυτή η αυθαίρετη και παράνομη απόφαση πρέπει να ανακληθεί.

Καλούμε όλους τους δημοκρατικά σκεπτόμενους ανθρώπους να δείξουν την αλληλεγγύη τους στην Hayat TV.

Mustafa Kara
Υπεύθυνος μετάδοσης της Hayat TV

Διαβάστε Περισσότερα »

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Τουρκία 11/6/2013: H αστυνομία εισέβαλε στην πλατεία Ταξίμ

emep

Τουρκία, 11/6/2013

Τα τουρκικά ΜΑΤ ελέγχουν την πλατεία Ταξίμ, μετά την είσοδο τους στον γύρω χώρο κατά τις 7:30 π.μ. σήμερα και περικύκλωσαν το άγαλμα του Ατατούρκ μετά τη χρήση δακρυγόνων και νερού υπό πίεση για τους διαδηλωτές. Ήταν η πρώτη φορά που η αστυνομία μπήκε στην πλατεία αφού υποχώρησε από το χώρο την 1η Ιουνίου.

Η αστυνομία αφαίρεσε βίαια τα πανό και τις σημαίες που είχαν αναρτηθεί στο πολιτιστικό κέντρο AKM και το άγαλμα του Ατατούρκ. Μόνο μια τουρκική σημαία και μια αφίσα Ατατούρκ παρέμεινε στο ΑΚΜ.

Αστυνομικές δυνάμεις αφαίρεσαν και τα οδοφράγματα που είχαν κατασκευαστεί από τους διαδηλωτές στους δρόμους που οδηγούν στην περιοχή Ταξίμ.

ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ δύο τραυματίες

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις. Ένας από τους τραυματίες ήταν αναίσθητος, ενδεχομένως λιποθύμησε. Μια ομάδα διαδηλωτών προσπάθησε να δημιουργήσει μια ουδέτερη ζώνη μεταξύ της αστυνομίας και του πλήθους για να αποτρέψει κάθε πλευρά από τη βία. Ένας άγνωστος διαδηλωτής πέταξε μια βόμβα μολότοφ στην ουδέτερη ζώνη αλλά ένας μεγάλος αριθμός των διαδηλωτών στο χώρο ισχυρίστηκε ότι αυτός που το έκανε ήταν στην πραγματικότητα ένας μυστικός αστυνομικός.

Παρόμοιοι ισχυρισμοί για δράση μυστικών αστυνομικών, μεταμφιεσμένων ως διαδηλωτές, στην υποκίνηση της βίας έρχονται στην επιφάνεια όλο το πρωί, με τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης να κατηγορούν σε μεγάλο βαθμό από την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να απονομιμοποιήσει τις διαδηλώσεις.

Εκατοντάδες χιλιάδες ΗΤΑΝ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι πλημμύρισαν την πλατεία Ταξίμ, την Κυριακή, ως απάντηση στην πρόσκληση της οργάνωσης «Ταξίμ Αλληλεγγύη», με αποτέλεσμα τις 15 ημέρες αντίστασης στο πάρκο Gezi. Εργαζόμενοι, γιατροί, καλλιτέχνες, διανοούμενοι, θρησκευόμενοι, Τούρκοι, Κούρδοι, Αλεβίτες, οι Αρμένιοι, οι σοσιαλιστές, οι γυναίκες, οι άνδρες, νεολαία, παιδιά, ηλικιωμένοι, όλα τα αντιπολιτευόμενα τμήματα του πληθυσμού ήρθαν στην πλατεία Ταξίμ.

Σε απάντηση στις επιθέσεις της αστυνομίας στην Άγκυρα, τα συνθήματα της «Αντιστάσου Άγκυρα, η Taksim είναι μαζί σου" που φώναζαν κατά τη διάρκεια του αγώνα. Παρόμοια συνθήματα "αντίστασης" ακούστηκαν στη συνέχεια σε κάθε πόλη όπου πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις. "Έχω κοιμηθεί μόνο πέντε ώρες για μέρες. Μου έριξαν αέριο πιπεριού πολλές φορές! Θα με ρωτήσετε αν θα σώσω τη χώρα. Ακόμα κι αν δεν μπορεί να το την σώσω, θα πεθάνω προσπαθώντας" Η αυτή τελευταία ανάρτηση στα κοινωνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης από τον Abdullah Comerţ – που σκοτώθηκε σε μια επίθεση της αστυνομίας - διαβάστηκε επίσης στη διαδήλωση.

Η συμφωνηθείσα δήλωση που διαβάστηκε στη διαδήλωση από τον αρχιτέκτονα Mücella Yapıcı είπε, "Δεν είναι νόμος κάθε λέξη του πρωθυπουργού. Ώς οι άνθρωποι που το έχουν καταφέρει αυτό, αντιλαμβανόμαστε ότι θα σταματήσουμε αυτές τις πολιτικές που εξυπηρετούν τους λίγους που οδηγούνται από την οικονομική απληστία, που είναι αντεργατικές, αντιδημοκρατικές, κατά τεχνών και της επιστήμης».

ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΤΑΞΙΜ

Αυτά είναι τα αιτήματα που εκφράστηκαν από την Αλληλεγγύης στην πλατεία Ταξίμ:

- Το πάρκο Γκεζί να παραμείνει ένα πάρκο. Να εκδοθεί επίσημη δήλωση που θα αποκλείει κάθε προγραμματισμένη οικοδόμησηση - είτε λέγεται Topçu Kışlası είτε όχι - στο χώρο του πάρκου και ότι η κατεδάφιση του Atatürk Kültür Merkezi (ΑΚΜ) θα ακυρωθεί

- Την απομάκρυνση όλων των εκείνων που εμπόδισαν την άσκηση του δημοκρατικού δικαίωματος των πολιτών να διαμαρτύρονται, αρχής γενομένης στο πάρκο Taksim Gezι, που διέταξαν τη βίαιη καταστολή, που επέβαλαν και εκτέλεσαν αυτές τις διαταγές αυτές, και προκάλεσαν χιλιάδες θύματα και δύο θανάτους. Κυρίως οι κυβερνήτες και οι αστυνομικοί διευθυντές στην Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα και στη Hatay

- Να απαγορευθεί η χρήση αερίου πιπεριού και παρομοίων αερίων

- Όλοι οι πολίτες που τέθηκαν υπό κράτηση σ’ όλη τη χώρα να ελευθερωθούν αμέσως και να δοθεί εγγύηση ότι δεν θα διωχθούν

- Όλες οι πλατείες – και πρώτα και κύρια οι χώροι της Πρωτομαγιάς αρένες στις πλατείες Taksim και Kızılay – να γίνουν ξανά δημόσιοι χώροι και ν’ άνοιξουν για συναντήσεις, συγκεντρώσεις και άλλες δραστηριότητες και να αρθούν όλοι οι περιορισμοί στην ελευθερία του λόγου

Ο Ερντογάν έχει επώνυμα τα «τρομοκράτες» οι δρόμοι

Ο πρωθυπουργός Erdoğan οργάνωσε συγκεντρώσεις στα Άδανα, στην Μερσίνα και στην Άγκυρα, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες ζητούσαν την παραίτηση της κυβέρνησης στην πλατεία Ταξίμ. Ο Ερντογάν είπε ότι «πρέπει ν’ αντιμετωπίσουμε το λόμπι συμφερόντων. Αυτό το λόμπι έχει εκμεταλλευτεί τη σκληρή δουλειά του λαού μου. Δεν πρόκειται να το κάνουν άλλο πια. Έχουμε κάνει υπομονή. Απευθύνομαι στις τράπεζες και στους άλλους που στηρίζουν αυτό το λόμπι. Θα πληρώσετε ακριβά που αρχίσατε αυτήν την εκστρατεία εναντίον μας. Αυτοί που ξεδιάντροπα προσπαθούν να προκαλέσουν την κατάρρευση του χρηματιστηρίου, τους λέω ότι ο Tayyip Erdoğan δεν έχει χρήματα στο χρηματιστήριο. Μόνο εσείς θα καταστραφείτε. Εμείς ποτέ δεν δώσαμε στους κερδοσκόπους αυτήν την ευκαιρία, και δεν θα το κάνουμε ποτέ. Αν σας πιάσουμε να κερδοσκοπείτε θα σας πνίξουμε. Δεν θα μπορείτε να εκμεταλλευτείτε αυτή τη χώρα ξανά. Αυτές οι μέρες έχουν περάσει».

Ο Ερντογάν υποστήριξε ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΒΙΑ

Ο Ερντογάν μίλησε επίσης για την αστυνομική βία που ευθύνεται για το θάνατο δύο ατόμων και προκάλεσε πέντε χιλιάδες θύματα. Υπερασπίστηκε την αστυνομία ως εξής: «Αυτή είναι η αστυνομία του λαού και προέρχεται απ΄αυτόν. Αγωνίζεται για την τάξη και την ασφάλεια του λαού. Έπρεπε να εγκαταλείψει τις πλατείες στους αναρχικούς; Για τι πράγμα αγωνίζονται αυτοί; Η αστυνομία αγωνίζεται για να μας υπερασπιστεί».

Κόμμα Εργασίας της Τουρκίας (EMEP)

Διαβάστε Περισσότερα »

ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ: 24ωρη απεργία 13/6 για το κλείσιμο της ΕΡΤ

Την κήρυξη 24ωρης απεργίας την Πέμπτη, 13 Ιουνίου, αποφάσισε η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ μετά την κυβερνητική απόφαση για αναστολή της λειτουργίας της ΕΡΤ.

Η Κίνηση για Ανασύνταξη του ΚΚΕ 1918-55 καλεί σε συμμετοχή στην απεργία.

Διαβάστε Περισσότερα »

Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Τουρκία: Η αστυνομία μπήκε στην πλατεία Ταξίμ! 11/6/2013

emepΑνακοίνωση του Κόμματος Εργασίας (EMEP) στα αγγλικά:

Turkey: Police entered Taksim Square
Διαβάστε Περισσότερα »

Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

EMEP: Για τις εξελίξεις στην Τουρκία

Πώς μπορεί κανείς να ερμηνεύσει τις συνεχιζόμενες εκτεταμένες μαζικές διαδηλώσεις που ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα; Ώς την «τούρκική άνοιξη»; Ώς μια γενική αναταραχή; Ή ως μια απόπειρα πραξικοπήματος από τους εθνικιστές;

Για να γίνει μια ρεαλιστική ερμηνεία, πρέπει κανείς να εξετάσει τα τελευταία πολιτικά γεγονότα στην Τουρκία. Σίγουρα, δεν είναι μόνο μια σπίθα που άναψαν τη φωτιά.

Η κυβέρνηση του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), ο πιο πιστός σύμμαχος των ΗΠΑ και του Δυτικού ιμπεριαλισμού στη Μέση Ανατολή, ένας σημαντικός παίχτης στη ευρύτερη Μεσανατολική πρωτοβούλία και το πιο πιστό όργανο εφαρμογής του νεοφιλελεύθερου μοντέλου με τις πολιτικές της να συναντούν, για χρόνια, εκεταμένες διαμαρτυρίες.

Πολιτικές όπως η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας σε πολυεθνικούς οργανισμούς και σε ντόποιους μεγιστάνες, οι μαζικές απολύσεις, η αναδιοργάνωση του εργασιακού βίου σε βάρος των εργαζομένων εξωτερική ανάθεση, η διάλυση συνδικάτων, ο περιορισμός κοινωνικών δικαιωμάτων, οι χαμηλότεροι μισθοί, η αύξηση της εκμετάλλευσης της εργασίας, στο όνομα της αύξησης της απόδοσης, στάθηκαν αιτίες εξέγερσης καθημερινά σε εργοστάσια και οργανισμούς.

Απ΄την άλλη, η πολιτική αφομοίωσης του Κουρδικού λαού και οι μαζικές πρποσαγωγές προκάλεσαν τεράστιες επιπτώσεις.

Η αστική τάξη είχε ενοχληθεί από τις θρησκευτικές πρακτικές και τις δηλώσεις της κυβέρνησης του ΑΚΡ. Η εφαρμογή της υποχρεωτικής θρησκευτικής εκπαίδευσης στα γυμνάσια και λύκεια, η αναδιάρθρωση του εκπαιδευτικού συστήματος ανάλογα με θρησκευτικές αναφορές, η αύξηση του αριθμού των θρησκευτικών σχολείων, τοΥπουργείο Θρησκευμάτων, το οποίο απασχολεί ένα τεράστιο στρατό των κληρικών για ζητήματα διαιτησίας, οι περιορισμοί στην πώληση οινοπνευματωδών ποτών και στο κάπνισμα, η στελέχωση του γραφειοκρατικού μηχανισμού από θρησκευόμενα στοιχεία πιστά στο ΑΚΡ.

Το ΑΚΡ, με τη δημιουργία υψηλών επιτοκίων και την πώληση του δημόσιου τομέα στο ξένο κεφάλαιο σε πολύ χαμηλές τιμές, εξασφάλισε μια ροή ζεστού χρήματος και προσπάθησε να προσελκύσει μετοχικό κεφάλαιο που αποφεύγει να επενδύσει στη Μέση Ανατολή ή στις δυτικές τράπεζες και εταιρίες. Έτσι, η κυβέρνηση του ΑΚΡ σημείωσε σχετικά μεγαλύτερη επιτυχία σε σύγκριση με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ όσον αφορά το μετρίασμα των επιπτώσεων της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Όμως, τον τελευταίο καιρό, η παροχή ζεστού χρήματος από το εξωτερικό έχει μειωθεί. Η κυβέρνηση του AKP προσπάθησε να αντιμετωπίσει τα οικονομικά προβλήματα ξεκινώντας μια οικοδομική εκστρατεία γνωστής και ως «αστικός μετασχηματισμός». Οι πιο πολύτιμες περιοχές στις μεγάλες πόλεις απαλλοτριώθηκαν, πολυώροφα κτίρια κατασκευάστηκαν σε δημόσιους χώρους που πωλούνται σε πολύ υψηλές τιμές. Το εντεινόμενο κυκλοφοριακό πρόβλημα, η καταστροφή των χώρων πρασίνου και οι μεροληπτικές πολιτικές χάρη στις οποίες οπαδοί του ΑΚΡ γεμίζουν τις τσέπες τους, οδήγησαν σε μια γενικευμένη δυσαρέσκεια.

Η πολιτική της κυβέρνησης του ΑΚΡ στο συριακό ζήτημα προκάλεσε μεγάλη δυσαρέσκεια στο λαό. Η χρηματική βοήθεια προς υποστήριξη ακραίων ισλαμικών οργανώσεων και ομάδων και την ανάπτυξη αυτών των ομάδων στα σύνορα της Συρίας δημιούργησε πολλά προβλήματα. Οι ακραίοι ισλαμιστές έγιναν μια απειλητική δύναμη για την Αλεβίτικη πλειοψηφία στα σύνορα. Η υπόθαλψη ακραίων ισλαμιστών έπληξε το εμπόριο και την οικονομία της περιοχής.

Τα λουκέτα και η ανεργία έχουν αυξηθεί. Εκτός αυτού, οι αρνητικές επιπτώσεις της δαπάνης 5 εκατομμυρίων δολαρίων για τη στήριξη των αντιπάλων του Άσαντ έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους.

Σ΄αυτές τις συνθήκες, ο πρωθυπουργός Ερντογάν ανακοίνωσε ότι ένα εμπορικό κέντρο θα οικοδομηθεί στο πάρκο Ταξίμ. Το εμπορικό κέντρο θα κατασκευαστεί ως στρατώνας. Kατά την αστική επανάσταση του 1908, βρίσκονταν σ΄αυτό το σημείο ο στρατώνας Ταξίμ και ήταν γνωστός ως το επιτελείο της εξέγερσης των αντιδραστικων δυνάμεων. Με την αναγέννηση του στρατώνα, το ΑΚΡ παίρνει το μέρος της αντιδραστικης εξέγερσης της 31 Μαρτίου 1908 και επίσης θέλει να εκδικηθεί την επανάσταση του 1908. Έτσι είδε ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού την ανακατασκευή του στρατώνα. Επιπλέον, περιβαλοντικές ομάδες της περιοχής Ταξίμ ενοχλήθηκαν απ΄ το ενεδεχόμενο να μην μείνει καθόλου πράσινος χώρος στο εμπορικό κέντρο. Η απόφαση του Ερντογάν ν’ αλλάξει το τοπίο της της πόλης χωρίς τη συναίνεση τόσο μεγάλης μερίδας της κοινής γνώμης άνοιξε το δρόμο στην εξέγερση εναντίον των δικατορικών του πολιτικών.

Η αντίσταση στο πάρκο Ταξίμ Γκεζί άρχισε. Οι μπουλνόζες που ετοιμάζοταν ν’ αναλάβουν δράσης προσέλκυσαν χιλιάδες ανθρώπους στο πάρκο. Αργά το βράδυ, αφού η κύρια μάζα των διαμαρτθρομένων είχε φύγει απ ΄το πάρκο, οι αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε μικρή ομάδα ατόμων που κοιμούνταν σε σκηνές. Οι σκηνές κάηκαν από την αστυνομία, οι ακτιβιστές ξυλοκοπήθηκαν και ψεκάστηκαν με αέριο πιπεριού.

Πριν από ένα μήνα, στην Πρωτομαγιάτικη διαδήλωση στην πλατεία Ταξίμ, η κυβέρνηση του ΑΚΡ απαγόρευσε την είσοδο σε μια απόσταση είκοσι μιλίων για να την ματαιώσει, διακόπηκαν τα δρομολόγια με τα μέσα μαζικής μεταφοράς προς την απαγορευμένη ζώνη, απέκλεισαν την πρόσβαση προς το ασιατικό και ευρωπαϊκό τμήμα της πόλης, όλη την ημέρα, και οι μάζες δέχθηκαν επίθεση με δακρυγόνα αερίου και κανόνια νερού. Όλα αυτά τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση του ΑΚΡ εξόργισαν όλο το λαό στην Κωνσταντινούπολη και τους τουρίστες.

Τώρα, πάλι, η ίδια μέθοδος χρησιμοποιείται για να τερματιστεί η μαζική δράση στο πάρκο Γκεζί. Η τελευταία επίθεση, εξόργισε ένα πολύ ευρύ φάσμα των μαζών και δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ξεκίνησαν για περιοχή Ταξίμ. Όταν έληξε το ωράριο εργασίας, το πλήθος κόσμου που μαζεύτηκε εκεί έφτασε τις εκατό χιλιάδες. Δακρυγόνα και κανόνια νερού χρησιμοποιήθηκαν στην αστυνομική επίθεση. Παρά τη λογοκρισία των αστικών ΜΜΕ, το κοινό πληροφορήθηκε τα γεγονότα χάρη στις προσπάθειες των κοινωνικών μέσων δικτύωση και μερικά επαναστατικές και δημοκρατικές εφημερίδες. Οι διαμαρτυρίες εξαπλώθηκαν στην Άγκυρα και τη Σμύρνη. Οι άνθρωποι δεν έφυγαν απ΄ τους δρόμους μέχρι νωρίς το πρωί. Στη Σμύρνη, την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη οι συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και τους ακτιβιστές είχαν γίνει σκληρές. Φτιάχτηκαν οδοφράγματα. Στην διάρκεια των συγκρούσεων, κάποιοι νεαροί έχασαν τη ζωή τους στην Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη και στο Χατάι. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και συλληφθεί. Ο επικεφαλής της οργάνωσης νεολαίας του κόμματός μας στην Άγκυρα έχει επίσης τραυματιστεί και συλληφθεί.

Οι περισσότεροι από τους διαδηλωτές ήταν νέοι και γυναίκες. Φίλαθλοι ποδοσφαιρικών ομάδων συμμετείχαν επίσης στις διαδηλώσεις βάζοντας στην άκρη τις μεταξύ τους διαφορές. Τα συνθήματα που ακούγονταν περισσότερο ήταν "Κυβέρνηση παραιτήσου" και "Ταγίπ παραιτήσου". Οι μάζες που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις ήταν συχνά ανοργάνωτες.

Το κόμμα μας, όλα τα επαναστατικά και δημοκρατικά κόμματα, οι πράσινοι, οι οικολόγοι, οι σύλλογοι γιατρών, μηχανικών και αρχιτεκτόνων, τα συνδικάτα εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, οι Αλεβίτες, οι διανοούμενοι και οι καλλιτέχνες, οι δικηγόροι, οι εθνικιστικές ομάδες αποτέλεσαν όλα τα κοσμικά τμήματα τα οποία συμφωνούν ότι η κυβέρνηση του ΑΚΡ οικοδομεί σταδικά ένα θρησκευτικό σύστημα δικαίου.

Το Κόμμα μας, συμμετέχονας στις διαδηλώσεις με όλα τα στελέχη και τις οργανώσεις του, προσπάθησε να προσελκύσει τους εργαζόμενους, τους προλετάριους και τα συνδικάτα σε δράση. Να στερεώσει το σχηματισμό καθογητικών οργάνων των κινητοποιήσεων και να συμβάλει στην εξειδίκευση των αιτημάτων.

Το Κόμμα μας έκανε έκκληση για μια δημοκρατική και λαϊκή λύση του κουρδικού προβληματος, για την κατάργηση των περιορισμών της ελευθερίας του Τύπου, της έκφρασης και του συνεταιρίζεσθαι, για τα δικαιώματα του Αλεβιτών, για την επιστροφή των σφετερίστηκαν τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και των εργατών, την κατάργηση του εκλογικού ορίου, για τον προσδιορισμό και την τιμωρία των υπευθύνων για σφαγές, όπως στο Roboski και στο Reyhanli, την απαγόρευση του αέριο-ψεκασμού των διαδηλωτών απ’ την αστυνομία, την απαγόρευση της καταστροφής των χώρων πρασίνου και το τερματσμό της υλοτομίας. Έκκληση για γενική απεργία και την αντίσταση.

Κάλεσε το λαό να οργανωθεί και να αγωνιστεί. Σήμερα, η Δημόσια Ένωση Εργατών (KESK) και η Επαναστατική Συνομοσπονδία Εργατικών Ενώσεων κυρήσσουν γενική απεργία. Τα γεγονότα στην Τουρκία αυτή την εβδομάδα, έχουν παρόμοιες αλλά και διαφορετικές πτυχές από τις εξελίξεις στην Τυνησία, την Αίγυπτο και άλλες αραβικές χώρες. Οι ομοιότητες είναι: πλατιές μάζες που φωνάζουν «Ως εδώ!» κατακλύζοντας τους δρόμους και η αποφασιστικότητα για πάλη. Οι διαφορές βρίσκονται στο οργανωτικό επίπεδο των μαζών και στα αιτήματα. Τα τελευταία πέντε χρόνια, παρόμοια γεγονότα έλαβαν χώρα όχι μόνο σε αραβικές χώρες ή στην Τουρκία, αλλά και σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Γαλλία και η Αγγλία καθώς και σε ορισμένες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Κοινός τόπος όλων αυτών των γεγονότων είναι η εξέγερση των μαζών ενάντια στην καταπίεση και την εκμετάλλευση του καπιταλισμού.

Η εξέγερση του λαού ενάντια στην άρχουσα τάξη για τα δικαιώματα και την ελευθερία του, θα ενισχυθεί με τη διεθνή αλληλεγγύη και την ενότητα.

Κόμμα Εργασίας (EMEP)

Τουρκία,
4 Ιούνη 2013

Διαβάστε Περισσότερα »

ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ: κοινός εχθρός του ΕΝΙΑΙΟΥ Προλεταριάτου

Διαβάστε Περισσότερα »

ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ: κοινός εχθρός του ΕΝΙΑΙΟΥ Προλεταριάτου

Έλληνες-ξένοι εργάτες ΕΝΩΜΕΝΟΙ

ΕΡΓΑΤΕΣ-ΑΓΡΟΤΕΣ-ΝΕΟΛΑΙΟΙ:

Τσακίστε τα δολοφονικά πογκρόμ των φασιστών και  ναζι-φασιστών «Χρυσής Αυγής»-ΛΑΟΣ κατά των ξένων εργατών

Καταπολεμείστε μαχητικά: ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ – ΡΑΤΣΙΣΜΟ – ΦΑΣΙΣΜΟ – ΝΑΖΙ-ΦΑΣΙΣΜΟ  

Μια ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΑΤΗ – ΕΝΑ  χοντρό ΨΕΜΜΑ: «Οι ξένοι μας παίρνουν τις δουλειές» – «αυξάνουν» την ΑΝΕΡΓΙΑ

«Οι ξένοι μας παίρνουν τις δουλειές» «αυξάνουν» την ανεργία! Να το ΠΡΩΤΟ, ανάμεσα σε πολλά άλλα, και πολύ μεγάλο ΨΕΜΜΑ, γιατί οι ξένοι εργάτες ΟΥΤΕ τις δουλειές «παίρνουν» ΟΥΤΕ την ΑΝΕΡΓΙΑ αυξάνουν: το ντόπιο ΚΕΦΑΛΑΙΟ είναι εκείνο που «παίρνει τις δουλειές» δηλ. καταστρέφει «ΘΕΣΕΙΣ εργασίας» με το κλείσιμο των επιχειρήσεων. Ο ντόπιος καπιταλισμός γεννάει την ΑΝΕΡΓΙΑ, η οποία είναι ένας μόνιμος και αναπόφευκτος συνοδοιπόρος του εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος και μια μεγάλη μάστιγα για την εργατική τάξη και τους λαούς όλων των χωρών.

Η σημερινή ΜΑΖΙΚΗ ΑΝΕΡΓΙΑ στην Ελλάδα πηγάζει: 1) απ’ τους αντικειμενικούς οικονομικούς νόμους ύπαρξης, λειτουργίας και ανάπτυξης του καπιταλισμού, αλλά και τις ιδιομορφίες του ντόπιου καπιταλισμού, 2) απ’ τον ανταγωνισμό των καπιταλιστικών επιχειρήσεων που οδηγεί πολλές απ’ αυτές στη χρεοκοπία και την αναπόφευκτη αύξηση της ανεργίας, 3) απ’ τη βαθιά οικονομική κυκλική καπιταλιστική κρίση υπερπαραγωγής, 4) απ’ το κλείσιμο επιχειρήσεων για κερδοσκοπικούς λόγους (δάνεια, κλπ) ή τη μεταφορά τους σε άλλες χώρες με φθηνά εργατικά χέρια που και τα δυο «παράγουν» ανεργία, 5) απ’ την εξάρτηση της χώρας απ’ την ιμπεριαλιστική ΕΕ (ιδιαίτερα σε βιομηχανία-γεωργία), 6) απ’ τη σημερινή πλήρη ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας που χρονολογείται απ’ το 2006 και ανοιχτά από το 2009.

Τέλος, η εφαρμοζόμενη ακραία νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική οξύνει το φαινόμενο της μαζικής ανεργίας και συμβάλλει στην παραπέρα αύξησή της. 

Επομένως, αποκλειστικά και ΜΟΝΟ το ντόπιο ΚΕΦΑΛΑΙΟ (αλλά και το ξένο) είναι εκείνο που «παίρνει» τις δουλειές από τους ντόπιους και ξένους εργάτες: εκείνο είναι που καταστρέφει εκατοντάδες χιλιάδες ΘΕΣΕΙΣ εργασίας με το κλείσιμο των επιχειρήσεων, αυξάνοντας έτσι τη μαζική ΑΝΕΡΓΙΑ με πολλές εκατοντάδες χιλιάδες νέους ανέργους.

Εκτός των προαναφερόμενων παραγόντων, ο τελευταίος 6ος παράγοντας είναι ο σημαντικότερος που προκαλεί την τωρινή αλματώδη αύξηση της μαζικής ΑΝΕΡΓΙΑΣ δηλ. η πλήρης ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας που χρονολογείται απ’ το 2006 και ανοιχτά από το 2009, χρόνο για τον οποίο ο αναπληρωτής καθηγητής Δημόσιας Οικονομικής του Παντείου Πανεπιστημίου Ν.Καραβίτης επισημαίνει: «το οικονομικό πλήγμα Καραμανλή φαίνεται καθαρά, αν απλώς παρατηρήσουμε ότι το 2009 οι δαπάνες χωρίς τόκους είχαν αυξηθεί, 5,5 του ΑΕΠ (χωρίς να υπολογίζουμε τα διάφορα χρέη), ενώ τα έσοδα από 39,1% του ΑΕΠ το 2003 έπεσαν στο 36,9% το 2009. Με άλλα λόγια, οι δαπάνες αυξήθηκαν 40 δισ. και τα έσοδα 20 δισ. Αυτό είναι φανερό σημάδι κάκιστης δημοσιονομικής πολιτικής», ενώ ακόμα και η δεξιά μεγαλοαστική εφημερίδα «Καθημερινή» χαρακτηρίζει «την 6ετία 2004-2009» Καραμανλή «μοιραία 6ετία» («Καθημερινή», 25/3/2012, σελ.2 «Οικονομία»).

Στις 27 Ιούνη 2012, στις εκθέσεις «Κομισιόν-ΟΟΣΑ» σημειώνονταν για την Ελλάδα ότι «400.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν το πρώτο τρίμηνο» του 2012, πορεία που συνεχίζεται με τους ίδιους ρυθμούς ως τα σήμερα, ενώ στη Νεολαία η ανεργία έχει ξεπεράσει το 65%.

Σ’ αντίθεση με τα χοντροκομμένα ΨΕΜΑΤΑ όλων των αντιδραστικών, οι μετανάστες προλετάριοι με την εργασία τους σε σειρά τομείς της οικονομίας (γεωργία, βιομηχανία, βιοτεχνία, κλπ.) συμβάλουν στην αύξηση του ΑΕΠ της χώρας, ενώ ως πάμφθηνη εργατική δύναμη υποβάλλονται στην πιο βάρβαρη εκμετάλλευση και καταπίεση και συμβάλλουν στη γιγαντιαία αύξηση των κερδών των ντόπιων μαφιόζων καπιταλιστών, οι οποίοι μόνο στις ελβετικές τράπεζες «έβγαλαν» 600.000.000 000 Ευρώ δηλ. ποσό διπλάσιο απ’ το εξωτερικό χρέος της χώρας.

Ένα άλλο μέρος τους εργάζεται στην καθαριότητα και στην περιποίηση ηλικιωμένων και αρρώστων (χωρίς ένσημα, ασφάλιση, κλπ.). Σημαντική είναι η συμβολή των εργαζομένων μεταναστών και στο Ασφαλιστικό.

Για τους λεγόμενους «παράνομους μετανάστες» την ευθύνη φέρουν οι ιμπεριαλιστικές χώρες με τους πολέμους που δολοφονούν και ξεριζώνουν τους λαούς αλλά και οι ελληνικές κυβερνήσεις και πρώτα και κύρια η ιμπεριαλιστική ΕΕ.

Και στην περίπτωση της υπαρκτής εγκληματικότητας, η διαβόητη «εγκληματικότητα των ξένων» δεν κατέχει τα πρωτεία, αλλά, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, έχει δευτερεύουσα θέση απέναντι σ’ εκείνη των Ελλήνων.

Το πολύ ατελές και εντελώς «ακρωτηριασμένο» – ως προς τη «λύση» ορισμένων προβλημάτων των προλετάριων μεταναστών – μεταναστευτικό νομοσχέδιο του 2010, δεν ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα: «το νομοσχέδιο υπερψήφισαν το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το καταψήφισαν η ΝΔ και ο ΛΑΟΣ» («Ρ»11/3/2010) και το «Κ»ΚΕ δήλωσε «παρών»(!!!) δηλ. το νομοσχέδιο ψηφίστηκε ΜΟΝΟ απ’ τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Έτσι  η σοσιαλδημοκρατική ηγεσία του  «Κ»ΚΕ, αποβάλλοντας τη «φιλομεταναστευτική» μάσκα, έπραξε αυτό που και πρωτοσέλιδα είχε προβάλλει ο «Ριζοσπάστη»: «το ΚΚΕ δεν πρόκειται να ψηφίσει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό» («Ρ» 9/2/2010, σελ. 1), ακυρώνοντας μ’ αυτή την εθνικιστική-ρατσιστική πράξη από μόνη της την άκρατη και πιο ελεεινής μορφής δημαγωγία απέναντι στα ταξικά μας αδέλφια, τους μετανάστες προλετάριους που ζουν και δουλεύουν στη χώρα μας.

Και δεν  ψήφισε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο για το «μεταναστευτικό» όχι επειδή αυτό ήταν «ατελές και ελλιπές», ανολοκλήρωτο και εντελώς «κουτσουρεμένο» αλλά αντίθετα επειδή και αυτό το πολύ ατελές και εντελώς «κουτσουρεμένο» νομοσχέδιο δημιουργούσε τάχα «θέμα μειονότητας και για τους μετανάστες» («Ρ» 9/2/2010, σελ.15), ή αλλιώς εξαιτίας του κινδύνου «δημιουργίας και ανακίνησης μειονοτικών και εθνικιστικών ζητημάτων μέχρι και την αλλαγή συνόρων» («Ρ» 7/3/2010, σελ. 7), δηλ. για το φόβο μιας δήθεν μελλοντικής αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας(!), και όχι επειδή δεν «έλυνε» τα προβλήματα τα μεταναστών, όπως ΨΕΥΔΕΣΤΑΤΑ τώρα ισχυρίζεται («ΚΟΜΕΠ» 3/2012, σελ. 66, «Ρ» 5/3/2013, σελ. 24, κ.α.)

Οι τρομοκρατικές δολοφονικές επιθέσεις των φασιστών και των ναζι-φασιστών «Χρυσής Αυγής»-ΛΑΟΣ εναντίον των μεταναστών εργαζομένων έχουν πάρει εκρηκτικές διαστάσεις – και απαιτούν άμεση αντιμετώπιση απ’ τους αντιφασίστες – ενώ ο ρατσιστής και νεόκοπος πρωθυπουργός Α.Σαμαράς απειλεί να «ανακαταλάβει τις πόλεις» απ’ τους μετανάστες, συνεχίζοντας το φασιστικό πογκρόμ και ενθαρρύνοντας-στηρίζοντας τις δολοφονικές επιθέσεις ακόμα και τους εν ψυχρώ πυροβολισμούς των διαφόρων θρασύδειλων δολοφονικών ρατσιστικών αποβρασμάτων - τρομοκρατών μπράβων των «τσιφλικάδων»-αγροτοκαπιταλιστών όπως συνέβη και πρόσφατα στη Μανωλάδα της Ηλείας.

Οι επαναστάτες μαρξιστές δηλ. οι λενινιστές-σταλινιστές πρέπει, μαζί με όλους τους αντιφασίστες, να αγωνιστούν για τη συγκρότηση ενός πλατιού Αντιφασιστικού Μετώπου αλλά και για την ταξική ΕΝΟΤΗΤΑ του προλεταριάτου: ΝΤΌΠΙΩΝ ΚΑΙ ΞΕΝΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, σφυρηλατώντας την αλληλεγγύη και την ΕΝΟΤΗΤΑ στην κοινή πάλη για την υπεράσπιση των συμφερόντων τους, την πάλη  ενάντια στη φασιστικοποίηση, το ρατσισμό και τον εθνικισμό, το φασισμό και ναζι-φασισμό όσο και στην πάλη για την προλεταριακή επανάσταση.

Ιούνης 2013

Διαβάστε Περισσότερα »

Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

17o Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Αθήνας – 28, 29, 30 Ιουνίου 2013 –Ποδηλατοδρόμιο ΟΑΚΑ (Στάση ΗΣΑΠ Ειρήνη)

Σημαία μας η ισότητα – Όπλο μας η Αλληλεγγύη

Ζοφεροί καιροί για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Αλλά και για τους ντόπιους εργαζόμενους και εργαζόμενες, οι μέρες δεν είναι λιγότερο άγριες. Οι «από κάτω» στο σύνολό τους πιέζονται μέχρι συνθλίψεως απ’ τους «από πάνω» για να πληρώσουν μια βαθιά κρίση που δε δημιούργησαν οι ίδιο. Παράλληλα, βλέπουν το «κράτος έκτακτης ανάγκης» να περιστέλλει ταχύτατα δημοκρατικές κατακτήσεις και δικαιώματα σε όλο τους το φάσμα. Μαζί με τη λεηλασία της ζωής μας, γινόμαστε μάρτυρες μιας σειράς καθημερινών εικόνων που άλλοτε θυμίζουν Μεσαίωνα, άλλοτε ναζιστική Γερμανία κι άλλοτε αμερικανικό Νότο της εποχής των σκλάβων. Μετανάστες πυροβολούνται στο ψαχνό από τσιφλικάδες ενώ διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους, πρόσφυγες κυριολεκτικά απάγονται και παραδίδονται στους κυνηγούς τους τη στιγμή που ζητούν άσυλο, άνθρωποι που πέρασαν απ’ τα σαράντα κύματα για να ζήσουν μια καλύτερη, πιο ασφαλή, ζωή βλέπουν τα μαγαζιά τους να καίγονται από ρατσιστικούς εμπρησμούς, άλλοι οδηγούνται στο νοσοκομείο τραυματισμένοι από φασίστες, ενώ στα παιδιά τους η πολιτεία αρνείται την Ιθαγένεια –και μαζί μια ισότιμη θέση στον αγώνα για ζωή… Ζούμε το αίσχος των στρατοπέδων συγκέντρωσης, αλλά και των αδιανόητων συνθηκών διαβίωσης στα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων της χώρας, που έχουν μετατραπεί παράνομα σε φυλακές για εκατοντάδες μετανάστες και όχι μόνον. Βιώνουμε τη βαρβαρότητα της φασιστικής/ρατσιστικής βίας που εκτός απ’ τους «ξένους», απειλεί και τους ντόπιους που έχουν «ενοχλητική» ιδεολογία ή «ενοχλητικό» σεξουαλικό προσανατολισμό. Μπροστά μας εκτυλίσσεται η νομιμοποίηση της ναζιστικής Ακροδεξιάς, οι ρητορείες και τα εγκλήματα μισανθρωπισμού τείνουν να γίνουν ρουτίνα. Την ίδια στιγμή το ζήτημα ενός «αντιρατσιστικού νόμου» εξελίσσεται σε φιάσκο.

Το 17ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ, η μεγαλύτερη αντιρατσιστική γιορτή της πόλης, υψώνει τη σημαία της ισότητας, σηκώνει το όπλο της αλληλεγγύης και καλεί για μαζικά, ηχηρά, δυνατά «όχι» στη ρατσιστική βία, «όχι» στην περιστολή των δικαιωμάτων Ελλήνων και Μεταναστών, «όχι» στην απαξίωση της κοινωνίας. Αντλεί τη δύναμη και την ελπίδα του από τους όλο και περισσότερους χώρους και ανθρώπους που αυτοργανώνονται και αντιστέκονται –πολλές φορές με τρόπους ιδιαίτερα αποτελεσματικούς και απολύτως φρέσκους. Απ’ τις εκατοντάδες δομές Αλληλεγγύης που ανθίζουν στις γειτονιές προσφέροντας τροφή, φάρμακα και ενισχυτική διδασκαλία σε όσους έχουν ανάγκη μέχρι τα αυτοδιαχειριστικά εργατικά/εργασιακά εγχειρήματα των τελευταίων χρόνων και από την πανσπερμία των αυτοργανωμένων Στεκιών των Συνοικιών μέχρι τις Λαϊκές Συνελεύσεις και τις Αντιφασιστικές Πρωτοβουλίες που στήνονται καθημερινά κατά τόπους απ’ άκρη σ’ άκρη στη χώρα, είναι αμέτρητοι οι άνθρωποι εκείνοι που δείχνουν αποφασισμένοι να μη συναινέσουν παθητικά στην εδραίωση του τοπίου της μνημονιακής καταστροφής.

Με μια τριήμερη γιορτή στην καρδιά της Αθήνας γεμάτη μουσικές, ιστορίες και γεύσεις από όλες τις γωνιές της γης, θα έχουμε και φέτος την ευκαιρία για παράλληλη κουβέντα, ανταλλαγή απόψεων και ιδεών. Θα συζητήσουμε για το τι σημαίνει να είσαι μετανάστης στην Ελλάδα των μνημονίων, της φασιστικής βίας και της καταστολής, θα διεκδικήσουμε Ιθαγένεια για όλα τα παιδιά, νομιμοποίηση για τους μετανάστες και άσυλο για τους πρόσφυγες, θα προβληματιστούμε για την εργασιακή επισφάλεια, την κατάργηση των συμβάσεων, τις πολιτικές επιστρατεύσεις, θα προβάλουμε την ανάγκη συντονισμού των εργατικών και κοινωνικών αγώνων, θα κουβεντιάσουμε το παράδειγμα της Χαλκιδικής με τον ηρωικό αγώνα της ενάντια στις εξορύξεις χρυσού και το ξεπούλημα των κοινών δημόσιων αγαθών και θα αναζητήσουμε τρόπους αντιμετώπισης του σεξισμού και της αυξανόμενης ομοφοβίας. Τέλος, στο τριήμερο αυτό, θα λειτουργήσουν και αρκετοί αυτοργανωμένοι χώροι.

Info: 28, 29, 30 Ιουνίου 2013 –Ποδηλατοδρόμιο ΟΑΚΑ (Στάση ΗΣΑΠ Ειρήνη), περισσότερα στο http://www.antiracistfestival.gr

Διαβάστε Περισσότερα »

Πανελλήνια συνάντηση ανταρτών του ΔΣΕ στη Νάουσα 30/6

Την Κυριακή 30 Ιούνη θα πραγματοποιηθεί στο Άγιο Νικόλαο Νάουσας η Πανελλήνια Συνάντηση των ανταρτών του ΔΣΕ.

Διαβάστε Περισσότερα »

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Κυκλοφορεί το τεύχος Vol. XIX, No. 1, April, 2013 του περιοδικού “Επαναστατική Δημοκρατία”

Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του αγγλόφωνου θεωρητικό 6μηναιίου περιοδικού “Επαναστατική Δημοκρατία” τόμος 19, τεύχος 1, Απρίλης 2013.

Το τεύχος περιέχει όλες τις πρόσφατες ανακοινώσεις-αποφάσεις της Διεθνούς Σύσκεψης Μαρξιστικών-Λενινιστικών Κομμάτων και Οργανώσεων (ICMLPO).

Διαβάστε επίσης:

Άρθρα της Κίνησης για Ανασύνταξη του ΚΚΕ (1918-55) στο θεωρητικό περιοδικό “Επαναστατική Δημοκρατία”
Διαβάστε Περισσότερα »

Ο Ερντογάν απειλεί, οι επιθέσεις της αστυνομίας συνεχίζονται, οι μάζες αντιστέκονται

Του Σεϊτ Αλντογκάν

Σχεδόν σε όλες τις πόλεις της Τουρκίας συνεχίζονται οι διαδηλώσεις ενάντια στο καθεστώς με πιο μαζικό χαρακτήρα.

Ο Ερντογάν σε σημερινή του δήλωση για άλλη μία φορά κατηγόρησε τις μάζες που αγωνίζονται για ελευθερία και δημοκρατία σαν τρομοκράτες και εξτρεμιστές.
Βέβαια αυτή είναι η πάγια θέση της κυβέρνησης που προσπαθεί να υπονομεύσει τις ξεκάθαρες απαιτήσεις του λαού, που αυτές τις μέρες βρίσκεται στους δρόμους, και να καλλιεργήσει μία προπαγάνδα όπως «ξένος δάκτυλος», «προβοκάτορες», «σκοτεινές δυνάμεις» κ.λπ. Ο ίδιος πριν 4 μέρες είχε κάνει μία δήλωση στο αεροδρόμιο λέγοντας ότι με το ζόρι κρατάει στο σπίτι το 50% των ψηφοφόρων του. Φαίνεται πως και οι παρακρατικοί πήραν το μήνυμα και ξεκίνησαν να επιτεθούν σε διάφορες πόλεις μαζί με την αστυνομία στους διαδηλωτές.

Στην πόλη Ρίζε μία ομάδα που κατευθυνόταν απ’ τους παρακρατικούς και την αστυνομία επιτέθηκαν στους διαδηλωτές. Η αστυνομία απλά παρατηρούσε τις επιθέσεις και έριξε δακρυγόνα πάνω στους αντιφασίστες. Επίσης στην πόλη Τσόρουμ 10.000 διαδηλωτές σχεδόν όλη μέρα πραγματοποιούσαν διαδηλώσεις. Σ’ αυτή τη διαδήλωση οι εθνικιστές που αποτελούνται απ’ το εργατικό κόμμα (ΙΡ), συντηρητικοί οπαδοί του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος αλλά και του φασιστικού συνδικάτου Turk Metal προσπάθησαν να δημιουργήσουν προβοκάτσια και συνεχώς ενόχλησαν τους διαδηλωτές ώστε να πουν τον τουρκικό ύμνο και να κρατήσουν την τουρκική σημαία. Οι διαδηλωτές αντέδρασαν έντονα και φώναξαν συνθήματα εναντίον τους.

Στην Άγκυρα οι διαδηλωτές δεν υποχώρησαν και όλη νύχτα χτες συνέχισαν τη διαδήλωση. Μετά τις 12 το βράδυ η αστυνομία επιτέθηκε στους διαδηλωτές τραυματίζοντας αρκετά απ’ αυτούς. Ο Υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας στη σημερινή συνέντευξη Τύπου τόνισε ότι η κεντρική πλατεία Κιζιλάι δεν μπορεί επί τόσες μέρες να είναι κλειστή γιατί παραλύεται ολόκληρη η πόλη. Ο Υπουργός εξαπέλυσε για άλλη μία φορά απειλές λέγοντας ότι όλοι οι διαδηλωτές δεν είναι αθώοι, υπάρχουν εξτρεμιστές ανάμεσά τους.

Στα γεγονότα της Άγκυρας πέθανε ο εργαζόμενος του Δήμου Ιρφάν Τούνα από ασφυξία που δημιούργησαν τα δακρυγόνα. Επίσης στην Άγκυρα οι αστυνομικοί έριξαν απ’ την αερογέφυρα ένα δωδεκάχρονο αγόρι. Η αστυνομία και ο Υπουργός υποστήριξε πως το πέταξαν οι διαδηλωτές, ενώ οι μάρτυρες έχουν δηλώσει ότι ήταν πράξη των αστυνομικών που φορούσαν πολιτικά.

Στα Άδανα πέθανε ο διοικητής της διμοιρίας την ώρα που καταδίωκε τους διαδηλωτές στην πεζογέφυρα πέφτοντας από ύψος 6 μέτρων.
Στην ίδια πόλη όλη τη νύχτα και σήμερα η αστυνομία προσπαθούσε να εμποδίσει την έλευση του κόσμου στη διαδήλωση. Παρ’ όλες τις άγριες επιθέσεις οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν.

Μεγάλες διαδηλώσεις συνεχίζονται και στις υπόλοιπες πόλεις όπως Προύσα, Χατάι, Εσκισεχίρ, Ντέρσιμ κ.α.

Στην Κων/πολη συνεχίζονται οι διαδηλώσεις όπως την πρώτη μέρα. Καθημερινά δεκάδες χιλιάδες λαού μαζεύονται σε διάφορες συνοικίες όπως και στην κεντρική πλατεία Ταξίμ δηλώνοντας την αποφασιστικότητά τους. Στις σημερινές διαδηλώσεις πήραν μέρος και οι δημόσιοι υπάλληλοι και τα εργατικά συνδικάτα. Πάρα πολλά πρωτοβάθμια συνδικάτα δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι τη νίκη.

Εντωμεταξύ ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Δικηγορικού Συλλόγου δήλωσε τις μεσημεριανές ώρες ότι ο αριθμός των τραυματισμένων έχει φτάσει τους 4.350 και μάλιστα οι 47 απ” του οποίους φέρουν τόσο σοβαρά τραύματα που πιθανόν να μην είναι αναστρέψιμες οι βλάβες που έχουν υποστεί στον οργανισμό τους.. (Να αναφέρουμε ότι οι τραυματίες είναι πολλοί περισσότεροι γιατί οι διαδηλωτές αποφεύγουν να πάνε στα νοσοκομεία όπου καταγράφονται τα στοιχεία τους και αναζητούν άλλους τρόπους για την περίθαλψη τους). Ο ακριβής αριθμός των συλλήψεων δεν είναι γνωστός.

Ανακοινώθηκε επίσης από τις τούρκικες αρχές η απέλαση 4 ξένων φοιτητών   που βρίσκονται στην Τουρκία στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus.

Τις απογευματινές ώρες ο υπεύθυνος Υπουργός για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση Εγκμεμέν Μπαγκίς δήλωσε ότι το πρόβλημα των διαδηλώσεων δεν είναι μερικά δέντρα, υπάρχουν παράνομες οργανώσεις που έχουν άλλο σκοπό. Ο Μπαγκίς στη συνέχεια είπε πως ο Ερντογάν θα κάνει αύριο σημαντικές δηλώσεις για τα γεγονότα. Απ’ τις σημερινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης, την στάση των Υπουργών και την δήλωση του Ερντογάν είναι φανερό ότι απ” την μεριά της κυβέρνησης και τον μηχανισμών της έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία προβοκάτσιας, σε συνδυασμό με δημαγωγική προπαγάνδα περί τρομοκρατίας.

Πηγή:Βαθύ Κόκκινο

Διαβάστε Περισσότερα »

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Το Κόμμα Εργασίας του Ιράν (Τουφάν) μποϋκοτάρει τις προεδρικές εκλογές στο Ιράν και ζητεί δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες για το λαό!

Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, ο πρόεδρος της χώρας εκλέγεται από την άμεση λαϊκή ψήφο και όχι μέσω των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων. Οι προεδρικές εκλογές στο Ιράν θα πραγματοποιηθούν στις 14 Ιουνίου 2013.

Κάθε τέσσερα χρόνια, οι ιρανικές αρχές κάνουν έκκληση προς τους πολίτες για την ψήφο τους, προκειμένου να νομιμοποιήσουν την εξουσία τους σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Κατά τη διάρκεια των προεκλογικών εκστρατειών, οι ισλαμικές αρχές υπόσχονται να βελτιώσουν τις οικονομικές συνθήκες των μαζών και να καλυτερέψουν το μέλλον των πολιτών. Αντίθετα οι οικονομικές-κοινωνικές-πολιτικές συνθήκες κάθε χρόνο επιδεινώνονται για την εργατική τάξη. Όταν οι λαοί βγαίνουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης, όταν οι μάζες αμφισβητούν τις αρχές, τους δίνεται η απάντηση ότι ο «ανώτατος ηγέτης» δεν είναι δεσμευμένος από τις ψήφους του λαού, ότι οι πυλώνες της Δημοκρατίας στηρίζονται στο Ισλάμ και όχι στην τήρηση των δημοκρατικών αρχών, των αιτημάτων και των των πολιτών.

Αυτή η έλλειψη σεβασμού για τη γνώμη, τα αιτήματα, και τις ψήφους των λαών υπάρχει από το πρώτο έτος ίδρυσης της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Η επανάληψη της φάρσας, οι υποκριτικές και παραπλανητικές παραστάσεις από το ισλαμικό καθεστώς έχουν προκαλέσει στους λαούς γέλιο και γελοιοποιούν την Ισλαμική Δημοκρατία.

Οι υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές έχουν περάσει από τα φίλτρα από του «Συμβουλίο των Φρουρών» και του «Ανώτατου Ηγέτη». Ο ένας υποψήφιος είναι χειρότερος από τον άλλο. Ο ένας είναι πιο διεφθαρμένός, με μεγαλύτερη συμμετοχή στην υπεξαίρεση, πιο αντιδραστικός και πιο εγκληματικός από τον άλλο. Ο ιρανικός λαός δεν  πρέπει να επιλέξει μεταξύ του κακού και του χειρότερου. Κάνοντας μια επιλογή μεταξύ του κακό και του χειρότερου δημιουργήται ένας φαύλος κύκλος που μπορεί να συνεχιστεί για πάντα. Όσο η Ισλαμική Δημοκρατία ήταν στην εξουσία, υπήρξαν φατρίες και διαμάχες μεταξύ των φατριών. Όλες οι παρατάξεις έχουν πλήρη προσήλωση στο αντιδραστικό Σύνταγμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας και τον κανόνα του «Ανώτατου Ηγέτη». Όλες οι παρατάξεις και όλοι οι υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές υποστήριξαν τη σφαγή των πολιτικών κρατουμένων το 1988, υποστήριξαν όλων τις πολιτικές εκτελέσεις και δολοφονίες, συμμετείχαν στην καταστολή των ακτιβιστών εργαζομένων, αρνήθηκαν  την ελευθερία της έκφρασης και του συνέρχεσθαι και τη δημιουργία ανεξάρτητων εργατικών οργανώσεων, κλπ.

Η στρατηγική γραμμή του Κόμματος Εργασίας του Ιράν (Τουφάν) είναι η ανατροπή του εγκληματικού, διεφθαρμένου, δεσποτικού και θεοκρατικού καθεστώτος της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Η αφαίρεση τηε εξουσίας της Ισλαμικής Δημοκρατίας θα εξαλείψει τα εμπόδια για την ανάπτυξη ενός δημοκρατικού Ιράν, και θα ανοίξει το δρόμο για τη συμμετοχή των εργαζομένων στην πολιτική ζωή της χώρας.

Στην παρούσα κατάσταση, καλούμε όλο τον ιρανικό λαό να μην συμμετάσχει στις προεδρικές εκλογές. Μέσα από αυτή την ενεργό και δυναμική κλήση, θα μποϋκοτάρουν πλήρως τις εκλογές. Το Κόμμα Εργασίας του Ιράν (Τουφάν) απαιτεί την ελευθερία όλων των πολιτικών κομμάτων και οργανώσεων, την ισότητα ανδρών και γυναικών σε όλες τις σφαίρες της ζωής, την κατάργηση της λογοκρισίας, την ελευθερία της έκφρασης και του συνέρχεσθαι, την ελευθερία όλων των πολιτικών κρατουμένων, την ελευθερία των συνδικαλιστικών οργανώσεων και των συντεχνιών δραστηριότητες. Αυτά τα απλά και λογικά αιτήματα έχουν ευρεία εξάπλωση στήριξη στην κοινωνία και θα μονοπωλήσει το καθεστώς και το «ανώτατος ηγέτης». Θεωρητικά, αυτά τα αιτήματα θα μπορούσαν να επιτευχθούν σε οποιοδήποτε συνηθισμένο αστικό κράτος. Αλλά παράδοση του ισλαμικού καθεστώτος σε αυτές τις απαιτήσεις, ένα καθεστώς με ιστρία τριών δεκαετιών διαφθοράς και υπεξαίρεση και την εκτέλεση και ... - είναι μια μεγάλη ήττα για την «Ανώτατου Ηγέτη». Αυτές οι απαιτήσεις θα κατασκευάσει ένα ισχυρό κίνημα ανεξάρτητο από τις φατρίες του καθεστώτος που βάζει τέλος στην δισταγμό των μαζών κάνει μια επιλογή μεταξύ των κακών και χειρότερα.

Η αναγνώριση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των μαζών αποτελεί προϋπόθεση και προαπαιτούμενο για τις όποιες ελεύθερες εκλογές.

-Αποχή από τις προεδρικές εκλογές στο Ιράν!

- Όχι στο καθεστώς της Ισλαμικής Δημοκρατίας!

- Όχι στις ιμπεριαλιστικές κυρώσεις και τις απειλές κατά του Ιράν!

Κόμμα Εργασίας του Ιράν (Τουφάν)
Μάιος 2013

Διαβάστε Περισσότερα »

Ιταλία: Πραγματοποιήθηκε ημερίδα με τίτλο “Με τον Στάλιν για το Σοσιαλισμό”

constalinΜε επιτυχία πραγματοποιήθηκε στη Φλωρεντία της Ιταλίας (17 Μάρτη 2013) ημερίδα με θέμα “Με τον Στάλιν για το Σοσιαλισμό” με αφορμή τα 60 χρόνια από το θάνατο του Ιωσήφ ΣΤΑΛΙΝ.

Η ημερίδα είχε αποφασιστεί μετά από κοινλή σύσκεψη που πραγματοποίησαν στα τέλη Δεκεμβρίου 2012 το Ιταλικό Κομμουνιστικό Κόμμα Μαρξιστικό-Λενινιστικό και η Κομμουνιστική πλατφόρμα.

Στην ημερίδα συμμετείχαν αρκετά κόμμα και οργανώσεις της Ιταλίας με αναφορά στο μαρξισμό-λενινισμό ενώ χαιρέτισε και η Συντονιστική Επιτροπή της Διεθνούς Σύσκεψης Μαρξιστικών-Λενινιστικών Οργανώσεων και Κομμάτων (ICMLPO).

Διαβάστε Περισσότερα »

EMEP: Σχετικά με τις εξελίξεις στην Τουρκία

Πώς μπορεί κανείς να ερμηνεύσει τις συνεχιζόμενες εκτεταμένες μαζικές διαδηλώσεις που ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα; Έχουμε μια τουρκική άνοιξη; Μια δημόσια αναστάτωση; Ή μια απόπειρα πραξικοπήματος που υποκινείται από τους εθνικιστές;

Για να δοθεί μια ρεαλιστική ερμηνεία, πρέπει κανείς να εξετάσει τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία. Σίγουρα, δεν είναι μόνο μια σπίθα που πυροδότησε τη φωτιά.

Η κυβέρνηση του AKP, ο πιο πιστός σύμμαχος των ΗΠΑ και του Δυτικού ιμπεριαλισμού στη Μέση Ανατολή, ένας σημαντικός παράγοντας στη ευρύτερη “πρωτοβουλία για τη Μέση Ανατολή” και από τους πιο αφοσιωμένους εκτελεστές του νεο-φιλελευθερισμού και των πρακτικών του, έγινε ο δέκτης εκτεταμένων διαμαρτυριών για χρόνια.

(Σε λίγο η συνέχεια)

Διαβάστε Περισσότερα »

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

8η μέρα: Η αντίσταση είναι πιο μαζική, πιο δυναμική

Του Σεΐτ Αλντογκάν – Ανταποκριτή της εφημερίδας Evrensel

Η 8η μέρα των διαδηλώσεων των λαών της Τουρκίας συνεχίζεται πιο μαζικά σε όλες τις γωνιές της χώρας.

Η κυβέρνηση και οι κρατικές αρχές έχουν εξαπολύσει τεράστιες επιθέσεις σε κάθε επίπεδο (κοινωνικό, οικονομικό, κατασταλτικό) ενάντια στους λαούς της Τουρκίας. Η κυβέρνηση απ’ τη μία μεριά απειλεί τις μάζες ότι θα κάνει «τα απαραίτητα» κι απ’ την άλλη μεριά προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τις μάζες με δήθεν διαλλακτικές δηλώσεις αξιωματούχων του καθεστώτος.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς σε σημερινή του δήλωση τόνισε ότι οι διαδηλωτές έχουν δίκιο και ότι οι  διαδηλώσεις είναι σωστές. Ο Αρίντς στη συνέχεια ζήτησε συγνώμη για την αρχική παρέμβαση της αστυνομίας στην πλατεία Ταξίμ, όχι όμως για τις σημερινές διαδηλώσεις που κατά τη γνώμη του είναι πια βανδαλισμοί. Ενώ ο πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχώς καλεί σε ηρεμία τη στιγμή που σε όλες τις πόλεις οι μάζες δέχονται την πρωτοφανή βαρβαρότητα της αστυνομίας με αποτέλεσμα ακόμα και θανάτους διαδηλωτών.

Την 8η μέρα των διαδηλώσεων τα ΜΜΕ, φιλοκυβερνητικοί διανοούμενοι αλλά και κάποιοι υποτιθέμενοι «δημοκράτες» και «αριστεροί», στο όνομα της ηρεμίας, προσπαθούν να παίξουν το ρόλο του πυροσβέστη αλλά και να κουκουλώσουν τον αγώνα των λαών που συνεχίζεται αυτή τη στιγμή με πολιτικά και κοινωνικά αιτήματα.

Αρχικά ο ξεσηκωμός βγήκε από μία σπίθα που άρπαξε στην πλατεία Ταξίμ. Όμως ο χαρακτήρας των αντιστάσεων και οι απαιτήσεις των μαζών είναι ξεκάθαρες και ο στόχος είναι η κυβερνητική πολιτική που εδώ και πολλά χρόνια έχει καταδικάσει τους λαούς της Τουρκίας σε φτώχεια, πείνα, καταπίεση και τρομοκρατία.

Σε όλες τις πόλεις της Τουρκίας οι κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν και σήμερα από το πρωί με ακόμα μαζικότερο τρόπο. Στην Κων/πολη σε διάφορες περιοχές οι πλατείες μετατράπηκαν σε πεδίο μάχης. Η αστυνομία με τον γνωστό τρόπο προσπάθησε να διαλύσει τις διαδηλώσεις. Ο αριθμός των τραυματισμένων μόνο στην Πόλη έχει περάσει τους 3.000.

Η αστυνομία σχεδόν όλη την νύχτα προσπαθούσε να μην ενωθούν οι πορείες.

Στην Άγκυρα, υπήρξαν ολονύχτιες συγκρούσεις διαδηλωτών  με την αστυνομία γύρω απ’ το πρωθυπουργικό μέγαρο. Το κύριο χαρακτηριστικό των συγκρούσεων ήταν η μαζική συμμετοχή των μαθητών του Λυκείου που μέχρι τις πρωινές ώρες δεν διαλύθηκαν και είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στις συγκρούσεις των διαδηλωτών με την αστυνομία. Ανάμεσα  στους 600 συλληφθέντες εχτές το βράδυ οι 50 ήταν μαθητές Λυκείου.

Από το σωματείο εργαζομένων Υγείας ανακοινώθηκε ότι από τους πάρα πολλούς τραυματίες οι 15 είναι σε σοβαρή κατάσταση. Μερικούς απ’ αυτούς η αστυνομία τους πέταξε απ’ την αερογέφυρα που βρίσκεται πάνω απ’ τις κεντρικές αρτηρίες

Μετά την επίσημη ανακοίνωση του πρώτου νεκρού, του Μεχμέτ Αϊβαλίτας που δολοφονήθηκε από τους αστυνομικούς στη διαδήλωση στην περιοχή Γκαζί, ο δεύτερος δολοφονημένος διαδηλωτής ήταν στην πόλη Χατάι. Η αστυνομία άνοιξε πυρ στο ψαχνό και ο Αμπντουλάχ Τζομέρτ έχασε τη ζωή του. Η κηδεία του Τζομέρτ έγινε σήμερα το απόγευμα με τη συμμετοχή χιλιάδων διαδηλωτών.

Η Συνομοσπονδία Δημοσίων Υπαλλήλων κήρυξε δύο μέρες γενική απεργία και από σήμερα το πρωί, οι υπάλληλοι, βρίσκονται στους δρόμους ενώνοντας τη φωνή τους με τους διαδηλωτές. Η συμμετοχή στη γενική απεργία είναι αρκετά μεγάλη. Οι δημόσιοι υπάλληλοι το μεσημέρι ανέβηκαν στην πλατεία Ταξίμ όπου έμειναν μεγάλο χρονικό διάστημα δίνοντας ραντεβού ξανά το απόγευμα. Η δυναμική απεργία των δημοσίων υπαλλήλων βρήκε ανταπόκριση σχεδόν σε όλες τις πόλεις όπως στην Κων/πολη.

Η εργατική Ομοσπονδία DISΚ εξέφρασε την συμπαράστασή της στις κινητοποιήσεις των δημοσίων υπαλλήλων και στον λαϊκό ξεσηκωμό. Το DISK αύριο καλεί σε πανεργατική απεργία στην οποία θα συμμετέχουν μαζικά εργαζόμενοι της Υγείας, μηχανικοί, εργάτες, κλπ. Αναμένεται ο αριθμός των απεργών να ξεπεράσει τους εκατοντάδες χιλιάδες.

Η πορεία και οι διαδηλώσεις των δημοσίων υπαλλήλων σε Άγκυρα και Κων/πολη δέχτηκε την επίθεση των αστυνομικών. Στην Άγκυρα τραυματίστηκε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των Εργατών Δήμων της Άγκυρας.

Συνεχίστηκαν και σήμερα οι αντιδράσεις των διαδηλωτών ενάντια στα ΜΜΕ μπροστά στα κτίρια των μεγάλων τηλεοπτικών καναλιών που αδιαφορούν για τα γεγονότα με εντολή της κυβέρνησης. Πάρα πολλοί δημοκρατικοί φορείς, διανοούμενοι και οργανώσεις έχουν βγάλει ψήφισμα για την στάση των ΜΜΕ που αναλαμβάνουν το ρόλο της ντουντούκας της κυβέρνησης.

Τις απογευματινές ώρες πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του Βουλευτή του Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας Σιρρί Σουρεϊγιά Οντέρ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Οντέρ εξερχόμενος δήλωσε ότι βρισκόμαστε σε περίοδο ειρήνης και ελπίζει στο τέλος της εβδομάδας να σταματήσουν τα γεγονότα και οι διαδηλωτές να χρησιμοποιήσουν μόνο ειρηνικό τρόπο. Φυσικά αυτή η στάση φαίνεται πως θα προκαλέσει την αντίδραση των διαδηλωτών, οργανώσεων και φορέων που συνεχώς καλούν τον κόσμο να συνεχίσουν τις διαδηλώσεις.

- Το παρακάτω link είναι της εφημερίδας Evrensel και μέσα απ” αυτό μπορείτε να συνδεθείτε με το τηλεοπτικό κανάλι Hayat που εκπέμπει επί 24ωρου βάσεως  τα γεγονότα. (Η κυβέρνηση προσπαθεί να μην μπορεί να εκπέμπει στο Ιντερνέτ το κανάλι Hayat γ” αυτό απρόσκοπτη σύνδεση υπάρχει μόνο μέσα από δω) http://www.evrensel.net/

Πηγή: http://tsak-giorgis.blogspot.gr/2013/06/8.html

Διαβάστε Περισσότερα »

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Η συνέχιση της σφαγής στον Ριζοσπάστη ας διαλύσει τις αυταπάτες

Του ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΡΕΠΟΡΤΕΡ

Το τσουνάμι των απολύσεων στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ συνεχίζεται σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό της φράξιας που παριστάνει την ηγεσία του κόμματος που εδρεύει στον Περισσό, παρά το ότι υποτίθεται ότι από το πρόσφατο Συνέδριο προέκυψε νέα ηγεσία. Και μπορεί μεν το «πουλέν» της Αλέκας Παπαρήγα (ο Στέφανος Λουκάς για τους μη γνωρίζοντες) να μην επανεξελέγη στο νέο Πολιτικό Γραφείο, παραμένει όμως ακλόνητος στη θέση του διευθυντή της εφημερίδας, τουλάχιστον έως ότου ολοκληρώσει την αποστολή του. Και ως τώρα τα πάει μία χαρά. Ήδη έχουν απολυθεί σχεδόν όλα τα ενοχλητικά κομματικά μέλη και οι περισσότεροι από τους μη κομματικούς δημοσιογράφους που τόλμησαν να διαμαρτυρηθούν για την πολύμηνη καθυστέρηση πληρωμής του μισθού τους και να τον διεκδικήσουν δικαστικά.

Πολλοί λένε, και έχουν δίκιο, ότι ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, δηλαδή η φράξια που έχει αρπάξει τον τίτλο του ΚΚΕ, αλλοιώνοντας τελείως τον χαρακτήρα του Κόμματος, λειτουργεί ως πιλοτικό εργαστήρι εφαρμογής των νέων εργασιακών σχέσεων, ενώ δίνει άλλοθι σε όλους τους άλλους εργοδότες για την πιο αποτελεσματική εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής της πολιτικής καθυπόταξης και εξόντωσης των εργαζομένων με πρόσχημα την καπιταλιστική κρίση.

Η μία πλευρά του ζητήματος είναι η αλλοίωση των κομμουνιστικών χαρακτηριστικών του ΚΚΕ που έγινε από την φράξια αργά, αλλά σταθερά, και με σχεδιασμό. Πρώτα αλώθηκαν τα μεσαία Όργανα που εκλέγουν την ΚΕ και μετά εκλέχτηκαν-διορίστηκαν  σ’ αυτή  άτομα απόλυτα ελεγχόμενα και εξαρτώμενα οικονομικά-επαγγελματικά από την φράξια. Ο στόχος ανομολόγητος, αλλά σαφής: ΤΟ ΚΚΕ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΑΝ 5Η ΦΑΛΑΓΓΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ, ΔΙΑΣΠΩΝΤΑΣ ΚΑΙ ΥΠΟΝΟΜΕΥΟΝΤΑΣ ΚΑΘΕ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΤ’ ΑΡΧΗΝ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ, ΔΟΜΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΕΧΕΙ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΣΣΟΥ.

Υπάρχει όμως και μια άλλη πλευρά. Πολλοί ήταν οι καλοπροαίρετοι που έτρεφαν αυταπάτες πριν το 19ο Συνέδριο του «Κ»ΚΕ, ότι ίσως αν αλλάξει ηγεσία, αλλάξει και πολιτική. Αρκετοί πανηγύρισαν όταν ο Δημήτρης Κουτσούμπας διαδέχτηκε την Αλέκα Παπαρήγα στην ηγεσία του κόμματος του Περισσού, αγνοώντας, ή αρνούμενοι να δεχτούν το ότι η φράξια απλά διόρισε σ’ αυτή την θέση μία μαριονέτα. Η Αλέκα Παπαρήγα συνεχίζει να κατευθύνει το κόμμα, ακόμα κι απ’ το σπίτι της. Και ΤΙΣ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ ΟΤΙ Η ΕΚΛΟΓΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΑΙ «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ» ΣΤΟ «Κ»ΚΕ, ΤΑ ΟΣΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ ΤΗΝ …«ΑΛΛΑΓΗ», ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΙΣ ΔΙΕΛΥΣΑΝ.

Η συνέχιση της σφαγής στον Ριζοσπάστη δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών για τις διαθέσεις και τον ρόλο του «Κ»ΚΕ και μετά το 19ο Συνέδριο.

Σημείωση «Ανασύνταξης»: «Κομμουνιστικά χαρακτηριστικά» το σημερινό «Κ»ΚΕ δεν είχε ποτέ, γιατί απ' την ίδρυσή του το Μάρτη του 1956 (χρουτσωφική παρασυναγωγή «6ης Ολομέλειας») συγκροτήθηκε ως ένα αστικό σοσιαλδημοκρατικού τύπου κόμμα που αντικατέστησε το παλιό ηρωικό επαναστατικό ΚΚΕ που διαλύθηκε απ' την ανοιχτή επέμβαση των σοβιετικών ρεβιζιονιστών της αποστάτριας κλίκας των Χρουστώφ-Μπρένιεφ-κλπ. Ασφαλώς με το 19ο Συνέδριο το «Κ»ΚΕ πήγε ακόμα δεξιότερα.

Διαβάστε Περισσότερα »

Ανασύνταξη αρ.φυλ. 386Β (1-31/5/2013)

Διαβάστε Περισσότερα »

Κυκλοφορεί η εφημερίδα Ανασύνταξη αρ.φυλ. 386Β (1-31/5/2013)

Διαβάστε Περισσότερα »

Τουρκία: Παντού αντίσταση, παντού συγκρούσεις

Του Σεΐτ Αλντογάν, ανταποκριτή της εφημερίδας Evrensel

Σχεδόν σε όλες τις πόλεις της Τουρκίας ξύπνησαν σήμερα 7η μέρα με φωνές και διαδηλώσεις για τις πολιτικές ελευθερίες και για τα δημοκρατικά δικαιώματα. Μέχρι τις πρωινές ώρες, ιδιαίτερα στην Κων/πολη, Άγκυρα, Σμύρνη, Κοτζάελι, Εσκισεχίρ, Κάισερι, Ντέρσιμ και πολλές άλλες μεγάλες και μικρές πόλεις έγιναν ογκώδεις διαδηλώσεις από κάθε ηλικία, φύλο, εργάτες και εργαζόμενους. Στην Άγκυρα συνεχίστηκαν οι διαδηλώσεις όλη μέρα ενώ μόλις σκοτείνιασε η αστυνομία επιτέθηκε ενάντια στους διαδηλωτές με αύρες, πυροσβεστικά και άλλα οχήματα. Ενώ ένα περιπολικό με φόρα μπήκε στο χώρο της διαδήλωσης. Τέσσερις διαδηλωτές τραυματίστηκαν απ’ τους οποίους ο ένας σοβαρά. Οι μεγαλύτερες συγκρούσεις έγιναν γύρω απ’ το πρωθυπουργικό μέγαρο. Η αστυνομία σ’ αυτό το σημείο άνοιξε πυρ και τραυματίστηκαν πάρα πολλοί διαδηλωτές. Μόνο σ’ αυτό το σημείο πάνω από 1000 άτομα οδηγήθηκαν σε κλειστά γήπεδα απ’ την αστυνομία.

Το σωματείο εργαζομένων της Υγείας δήλωσε ότι σε πολλά σημεία δημιουργήθηκαν προσωρινά κέντρα περίθαλψης και η αστυνομία επανειλημμένες φορές επιτέθηκε και στους εργαζόμενους της υγείας. Όμως οι άγριες και δολοφονικές επιθέσεις της καταστολής δεν μπορούσαν να εμποδίσουν τη λαοθάλασσα που προσπαθούσε να πάει στην κεντρική πλατεία Κιζιλάι. Τελικά οι διαδηλωτές κατάφεραν να ενωθούν με τους διαδηλωτές στην Κιζιλάι. Μέχρι τις πρωινές ώρες συνεχίστηκαν οι συγκρούσεις, παντού φτιάχτηκαν οδοφράγματα. Γύρω απ’ το πρωθυπουργικό μέγαρο υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις.

Ενώ στην Κων/πολη, στην πλατεία Ταξίμ υπήρχε μία σχετική ηρεμία γιατί οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν αποσυρθεί. Όμως γύρω απ’ την πλατεία έγιναν σφοδρές συγκρούσεις με εκατοντάδες τραυματίες και πάρα πολλές συλλήψεις. Ο αριθμός των συλλήψεων μόνο στην Κων/πολη είναι χιλιάδες και ο κόσμος επιμένει στις διαδηλώσεις. Σχεδόν απ’ όλες τις συνοικίες ο κόσμος τις βραδινές ώρες βγήκε έξω χτυπώντας κατσαρόλες στα χέρια και παρόλο τις επιθέσεις της αστυνομίας δεν διαλύθηκαν. Στην περιοχή Μπεϊλίκντουζού 30000 κόσμος επί ώρες έκλεισε τις κεντρικές οδικές αρτηρίες. Παρόμοιες διαδηλώσεις έγιναν σε όλες τις συνοικίες και οι διαδηλωτές συνεχώς φώναζαν τα συνθήματα όπως «παντού Ταξίμ, παντού αντίσταση», «θάνατος στο φασισμό λευτεριά στο λαό».

Εντωμεταξύ μαζικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν μπροστά στα συγκροτήματα των μεγάλων ΜΜΕ. Ο κόσμος φώναξε συνθήματα ενάντια στα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ όπως «πουλημένοι». Σ’ αυτές τις διαδηλώσεις οι καλλιτέχνες και οι ηθοποιοί διάβασαν μία κοινή ανακοίνωση καταδικάζοντας την φιλοκυβερνητική θέση των ΜΜΕ. Σε πάρα πολλές διαδηλώσεις ο κόσμος έδιωξε τα συνεργεία των τηλεοπτικών καναλιών εκτός απ’ το κανάλι Hayat.

Τα ΜΜΕ ήταν χτες ακόμα πιο συγκρατημένα, σχεδόν την ώρα που σε όλη την Τουρκία γινόταν διαδηλώσεις τα κανάλια αφιέρωναν ελάχιστο χρόνο για τα γεγονότα. Απ’ όλες τις διαδηλώσεις έρχονταν συνεχώς ροή πληροφοριών στο κανάλι Hayat που έκανε απευθείας συνδέσεις.

Την ώρα που ήταν σε εξέλιξη οι μαζικές διαδηλώσεις δεκάδες αστυνομικά οχήματα κάηκαν, ενώ ένα αστυνομικό τμήμα δέχτηκε την οργή των διαδηλωτών. Κάηκαν και πολλά λεωφορεία των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς που κουβαλούσαν τις αστυνομικές δυνάμεις στα σημεία των διαδηλώσεων. Σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν ιδιαίτερα στην περιοχή Μπεσίκτας. Όπως σε όλη την Τουρκία και σ’ αυτή την περιοχή η αστυνομία πραγματοποιούσε επιθέσεις στις πολυκατοικίες, στα νοσοκομεία, στους κοινόχρηστους χώρους για να κάνει συλλήψεις.

Στην πόλη Hatay 100000 κόσμος μέχρι αργά τη νύχτα συνέχιζε τη διαδήλωση. Στην συγκεκριμένη πόλη που γειτονεύει με τη Συρία ο κόσμος φώναζε συνεχώς συνθήματα ενάντια στις παρεμβάσεις της Τουρκίας στα εσωτερικά της Συρίας.

Επίσης, εξίσου σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν στη Σμύρνη και τα Άδανα. Δεκάδες χιλιάδες κόσμος μέχρι τις πρωινές ώρες συγκρούστηκε με τις αστυνομικές δυνάμεις και συνεχώς ο πληθυσμός πίσω απ’ τα οδοφράγματα μεγάλωνε.

Το Υπουργείο Εσωτερικών μόνο μέχρι χτες το απόγευμα ανακοίνωσαν ότι 89 αστυνομικά οχήματα έχουν καεί. Όμως δεν δίνουν τον αριθμό των συλλήψεων και των τραυματισμένων. Ο δικηγορικός σύλλογος της Σμύρνης ανακοίνωσε ότι μόνο εκεί υπάρχουν χιλιάδες συλλήψεις. Προς την ίδια κατεύθυνση έγιναν δηλώσεις και απ’ τον δικηγορικό σύλλογο της Άγκυρας.

Οι διαδηλωτές παραβρίσκονται σε όλες τις πόλεις στις πλατείες και έχουν δώσει ραντεβού για διαδηλώσεις τις βραδινές ώρες.

Ο Ερντογάν σε χτεσινή ανακοίνωσή του τόνισε ότι τα γεγονότα είναι υποκινούμενα και δεν θα σκύψει το κεφάλι «σε μία χούφτα τραμπούκων». Ενώ ο δήμαρχος της Κων/πολης ζήτησε συγνώμη απ’ τον κόσμο και τόνισε ότι όλα τα δέντρα που ξεριζώθηκαν θα φυτευτούν ξανά.

Μία μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ προσπαθεί να μετατρέψει τον χαρακτήρα των διαδηλώσεων μόνο σε περιβαλλοντικά συνθήματα. Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και η κυβέρνηση. Όμως σε όλες τις διαδηλώσεις οι διαδηλωτές απαιτούν δημοκρατικές ελευθερίες, κατάργηση των συντηρητικών νόμων. Τα συνθήματα και όλες οι απαιτήσεις κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Όλα τα ψηφίσματα και οι προκηρύξεις έχουν πολιτικό πλαίσιο και η κυβέρνηση του Ερντογάν κατηγορείται ως υπεύθυνη για τη φτώχεια, ανεργία και καταπίεση.

Διαβάστε Περισσότερα »

Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Παραπέρα αύξηση της ανεργίας στην ευρωζώνη

Η παραπέρα αύξηση της ανεργίας στην ευρωζώνη τον Απρίλη (12,2%), που φτάνει πλέον στο μεγαλύτερο ύψος από τότε που τέθηκε στην κυκλοφορία το ευρώ και προσθέτει 95 χιλιάδες επιπλέον εργαζόμενους στα 19,4 εκατομμύρια της ευρωζωνικής στρατιάς των ανέργων, επιβεβαιώνει το βάθος και τις συνέπειες της ευρωζωνικής, ευρωενωσιακής και διεθνούς καπιταλιστικής κρίσης υπερπαραγωγής -σε αντίθεση με την αντιμαρξιστική φλυαρία «κρίσης υπερσυσσώρευσης» της σοσιαλδημοκρατικής ηγεσίας του «Κ»ΚΕ (= συνονθύλευμα αντιμαρξιστικών απόψεων των H.Grossman–P.Mattick–D.Yaffe–E.Altvater, κλπ)

Η Ελλάδα, με το 27% της ανεργίας παγιωμένο, με βάση τα επίσημα στοιχεία, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Τα τεράστια ποσοστά της νεανικής ανεργίας (πάνω από 65%) διαμορφώνουν μια κατάσταση δραματικών αδιεξόδων τόσο για τους νέους όσο και για το σύνολο της εργατικής τάξης. Τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το "ευρωβαρόμετρο» από τις Βρυξέλλες, αποτυπώνουν την μαζική αποδοκιμασία της νεολαίας, στην χώρα μας και στις χώρες της ευρωζώνης γενικότερα, προς την ΕΕ και τους καπιταλιστικούς εκμεταλλευτικούς θεσμούς της, αλλά και ένα μεγάλο ρεύμα αντίθεσης και αποχής από τα «θεσμικά όργανα» του ευρωζωνικού καπιταλισμού, όπως το λεγόμενο ευρωκοινοβούλιο.

Οι μεγάλες και συνεχείς λαϊκές κινητοποιήσεις ενάντια στην καπιταλιστική πολιτική λιτότητας - εργατικής εξαθλίωσης που κλιμακώνονται σε πολλές χώρες, σηματοδοτούν την κοινωνική πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί αλλά και την ενίσχυση του δρόμου της εργατικής αντίστασης και της ταξικής πάλης, σαν το μονόδρομο των εξαθλιωμένων εργατών.

Στην ευρύτερη περιοχή μας, αυξάνεται η λαϊκή αντίσταση στις αντιλαϊκές μεθοδεύσεις των αστικών κυβερνήσεων και των ιμπεριαλιστικών κέντρων. Η μεγάλη λαϊκή εξέγερση που ξέσπασε στην Τουρκία και συνεχίζεται, με βασικά συνθήματα «να παραιτηθεί η κυβέρνηση Ερντογάν - ενωμένοι ενάντια στο φασισμό» , εξέγερση που χτυπήθηκε ανελέητα από το τουρκικό κράτος καταστολής, ξεμασκάρεξε παγκόσμια τους «δημοκράτες» τύπου Ερντογάν και ανάγκασε τα ιμπεριαλιστικά κέντρα να δώσουν εντολές προσωρινής αναδίπλωσης. Από την άλλη, η ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Συρία κλιμακώνεται ακόμα περισσότερο μετά και την απόφαση της ΕΕ για «άρση» του υποτιθέμενου εμπάργκο όπλων και για μαζικό εξοπλισμό των «αντιπολιτευόμενων». Η αδυναμία όμως του Νατοϊκού ιμπεριαλισμού να ενισχύσει στρατιωτικά τις θέσεις του στην Συρία είναι καταφανής, γεγονός που διαμορφώνει νέα δεδομένα στην χώρα αυτή και την ευρύτερη περιοχή.

Η επιστροφή της Τρόικα στην Ελλάδα (4 Ιούνη) αποτελεί μια γενική επιθεώρηση, της βαθιά εξαρτημένης και εξαθλιωμένης χώρας μας, από τα διεθνή ιμπεριαλιστικά καπιταλιστικά κέντρα, πριν την μεγάλη Φθινοπωρινή επιθεώρηση. Η πρόσφατη συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΝΤ με αναφορές στην Ελλάδα, επιβεβαιώνει τις σκληρές αρπακτικές διαθέσεις των διεθνών κέντρων, που εκφράστηκαν με τις σχετικές δηλώσεις της Λαγκάρντ. Παραπέρα βάθεμα της εξάρτησης και της ληστείας σε βάρος της χώρας, διάλυση του Δημόσιου τομέα, με έμφαση στην κατάργηση των λεγόμενων «κοινωνικών δομών» του, χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων, οργάνωση του γενικευμένου φορομπηχτικού συστήματος, επιπλέον «απελευθέρωση» της «αγοράς ενέργειας», επιτάχυνση των ξεπουλημάτων - ιδιωτικοποιήσεων προς κάθε δυνατή κατεύθυνση και πολλά άλλα βρίσκονται στις προτεραιότητες...

Την ίδια ώρα, χωρίς ουσιαστικά Εθνική Σύμβαση Εργασίας (ΕΣΕ), μετά την μη υπογραφή της από τον ΣΕΒ και στο πλαίσιο μιας ευρείας «συναινετικής διάθεσης» που εκφράστηκε και με την παρουσία Τσίπρα στην συνέλευση του ΣΕΒ και τις «φιλικές» δηλώσεις Δασκαλόπουλου προς την αξιωματική αντιπολίτευση, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα αλέθονται κυριολεκτικά στον μύλο της εκμετάλλευσης και των «ατομικών συμβάσεων εργασίας». Το εγχώριο καπιταλιστικό κράτος της εξάρτησης, της λαϊκής εξαθλίωσης και υποδούλωσης, ενισχύει τα κέρδη της τάξης που υπηρετεί και δυναμώνει - θωρακίζει τους αστικούς κατασταλτικούς μηχανισμούς και τις αυταρχικές αντιλαϊκές δομές του, νομοθετικά. Αξιοποιώντας το αστικό κατασκεύασμα, το δικό τους κατασκεύασμα που είναι οι φασίστες, οι ρατσιστές και οι συμμορίες («Χρυσή Αυγή» κλπ) δυναμώνει την τρομοκρατία, την καταστολή, την εκτροπή όπως έδειξε και η φασιστική προληπτική επιστράτευση των Καθηγητών.
Ενώ η αστική επίθεση ενάντια στο λαό επιταχύνεται, ενώ η κατάσταση έχει γίνει δραματική, οι ηγεσίες του συμβιβασμού και της προδοσίας, σε συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο, δεν παρακολουθούν μόνο απλά αδιάφορα, σαν παρατηρητές και θεατές τις εξελίξεις αλλά σαμποτάρουν ανοιχτά και προδίδουν τους αγώνες των εργαζομένων όπως έδειξε η πρόσφατη «απεργία»  των εκπαιδευτικών, αυτή που δεν έγινε. Είναι μια περίπτωση με σημασία..

Με το μεν ΠΑΜΕ να συγκροτεί ευθύς εξαρχής, ακολουθώντας την κυβερνητική πολιτική, τον ΠΡΩΤΟ και ΜΟΝΑΔΙΚΟ απεργοσπαστικό μηχανισμό της κυβέρνησης Σαμαρά, πράγμα που δεν αποτόλμησε καμιά άλλη συνδικαλιστική Παράταξη – ούτε καν η φιλοκυβερνητικές ΔΑΚΕ(ΝΔ)-ΠΑΣΚΕ (ΠΑΣΟΚ) – εγκαινιάζοντας μαζί μ’ όλα τα κόμματα την απομόνωση των Καθηγητών με παντός είδους συκοφαντίες και μεθοδεύοντας τη ματαίωση της απεργίας. Οι μόνιμα «θαρραλέοι» υπηρέτες των συμφερόντων του κεφαλαίου ρεφορμιστές ηγέτες των «Κ»ΚΕ-ΠΑΜΕ, είναι τώρα, για πολλοστή φορά, και «θαρραλέοι»-μαχητικοί ΑΠΕΡΓΟΣΠΑΣΤΕΣ. Οι δε ΔΑΚΕ (ΝΔ), ΠΑΣΚΕ (ΠΑΣΟΚ), Αυτόνομη Παρέμβαση (ΣΥΡΙΖΑ) ξεπούλησαν-πρόδωσαν το δίκαιο αγώνα, αποφασίζοντας τη ματαίωση της απεργίας των Καθηγητών. Αν όλα τα πολιτικά κόμματα πολέμησαν με «νύχια και με δόντια» τον αγώνα των Καθηγητών κατασυκοφαντώντας τον, ΟΛΕΣ οι συνδικαλιστικές παρατάξεις, μαζί και οι ρεφορμιστές ηγέτες των ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ, ΠΡΟΔΩΣΑΝ τον αγώνα των καθηγητών με πρωτοπορία το ΠΑΜΕ, που αφού για μέρες κατασυκοφαντούσε την απεργία ως «τυχοδιωκτική πρόταση για 5ήμερη απεργία στις εξετάσεις»(«Ρ» 17/5/2013, σελ.1, και αλλού), το ΜΟΝΟ που το ενδιέφερε ΔΕΝ ήταν βέβαια οι «μαθητές-γονείς», αλλά η ΣΤΗΡΙΞΗ της κυβέρνησης Σαμαρά: «Εμείς λέμε ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν οι εξετάσεις οι πανελλαδικές σαν μέσο εκβιασμού της κυβέρνησης» (Σοφιανός-«Κ»ΚΕ, MEGA 9/5/2013 «Κοινωνία ώρα MEGA»).

Τα κόμματα της χρουτσωφικής σοσιαλδημοκρατικής «αριστερά » (ΣΥΡΙΖΑ - «Κ» ΚΕ) πραγματοποιούν αναλόγως την περίσταση, «παρεμβάσεις» με την μορφή ανακοινωθέντων δημοσιογραφικού τύπου...

Η μαζική και μαχητική ενίσχυση και έκφραση της λαϊκής εργατικής αντίστασης από τη βάση του λαού, της εργατικής τάξης, των ανέργων. των εξαθλιωμένων, της νεολαίας, σε ουσιαστική και βαθιά, διαφορετική πολιτική κατεύθυνση και στόχευση, αποτελεί άμεσο ζήτημα για το λαϊκό κίνημα και τον λαό.

Διαβάστε Περισσότερα »

Οι «Μανωλάδες» του καπιταλισμού

Δεν πέρασαν παρά λίγοι μόλις μήνες, από τα δραματικά αιματηρά γεγονότα του Αυγούστου 2012, τη μαζική σφαγή στα ορυχεία της Νότιας Αφρικής όταν πάνοπλες αστυνομικές δυνάμεις άνοιξαν «πυρ» εναντίον μεταλλωρύχων που διαμαρτύρονταν για τις άθλιες συνθήκες εργασίας τους καθώς και της στέρησης για μεγάλα χρονικά διαστήματα του πενιχρού ημερομισθίου τους. Στα γεγονότα της Νοτίου Αφρικής (με 34 νεκρούς εργάτες μεταλλωρύχους και 78 τραυματίες), τα κροκοδείλια δάκρυα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, των αστικών κυβερνήσεων και των λακέδων τους ανά τον κόσμο περίσσευαν, μεταξύ των οποίων η προδοτική, παλαιά και νέα χρουτσωφική σοσιαλδημοκρατία, ιδιαίτερα η ηγεσία του «Κ»ΚΕ που δεν καταδίκασε αλλά αντίθετα υπεράσπισε τη μαζική σφαγή - σφαγή που διαπράχθηκε από την κυβέρνηση της Ν. Αφρικής στην οποία συμμετέχουν το αδελφό της χρουτσωφικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα NA«Κ»K και το αδελφό ρεφορμιστικό συνδικάτο του ΠΑΜΕ COSATU: «Στην κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής συμμετέχουν το Αφρικάνικο Εθνικό Κογκρέσο ANC, το Νοτιοαφρικάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα και τα συνδικάτα COSATU» («Ρ», 26/8/2012, σελ. 17). Αυτός που έδωσε την ΕΝΤΟΛΗ της πρωτοφανούς σφαγής των μεταλλωρύχων ήταν η πολυεθνική «LONMIN» και αυτός που ΔΙΕΤΑΞΕ την αστυνομία να τους δολοφονήσει ήταν η κυβέρνηση του Τζέικομπ Ζούμα.

Αποτροπιασμός και αισθήματα «ντροπής» κατέκλυζαν τις ανακοινώσεις τους, με εμετικές αναφορές για τις προόδους που έχει καταγράψει η Νότιος Αφρική μετά την πτώση του καθεστώτος –απαρτχάιντ- και προβάλλοντας την έκπληξή τους για την αναβίωση του στις άθλιες συνθήκες βάρβαρης εκμετάλλευσης του εργατικού δυναμικού (που σύμφωνα με στατιστικές του ΟΗΕ επιβιώνει με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα). Μολονότι εξεγέρσεις εργατών συνεχίστηκαν και συνεχίζονται στην Νότια Αφρική στις μονάδες ορυχείων από τους μεταλλωρύχους και άλλων εταιριών για την αντιμετώπιση ίδιων συνθηκών, τα καθεστωτικά ΜΜ«Ε» γρήγορα ξέχασαν τα γεγονότα και το δημοσιογραφικό τους ενδιαφέρον μετατοπίστηκε σε άλλα ζητήματα ποιο ουσιαστικά για τους κεφαλαιοκράτες εντολοδόχους τους.

Τα γεγονότα της Νοτίου Αφρικής (τον σκουπιδότοπο των ιμπεριαλιστών) ίσως είναι πολύ μακριά για να αγγίξουν την ευρωπαϊκή και ιδιαίτερα την ελληνική κοινωνία, «σκέφτονταν οι αστοί». Έχει περάσει λίγος καιρός από την βάναυση μεταχείριση των μεταναστών εργατών στην Μανωλάδα Ηλίας, από «μεγαλοτσιφλικάδες» -καπιταλιστές του αγροτικού κόσμου, που έφερε στην επιφάνεια την βάναυση εκμετάλλευση των μεταναστών από το δυτικό κεφάλαιο, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για άλλη μια φορά τα κροκοδείλια δάκρυα των ιμπεριαλιστών της Ε.Ε., του Δ.Ν.Τ., του ΟΗΕ, και της δικής μας αστικής τάξης και των λακέδων της κατέκλεισαν τα δελτία ειδήσεων. Αλλεπάλληλες ήταν οι ανακοινώσεις των αστικών κομμάτων και των εντολοδόχων τους, ενημερώσεις «καταδίκης» της άθλιας μεταχείρισης των μεταναστών, προσθέτοντας πάμπολλες φορές δίπλα στην λέξη –μετανάστη- την λέξη –παράνομος-. Φαίνεται πώς οι ιμπεριαλιστές της Ε.Ε. έχουν μικρή μνήμη καθώς έχουν διαγράψει από την ιστορική τους σκέψη την επί αιώνες αποικιοκρατία, την καταλήστευση και βαθύτατη εκμετάλλευση του εργατικού δυναμικού των αποικιών τους. Και τώρα, ενώπιων των αποτελεσμάτων της αποικιοκρατίας, των ιμπεριαλιστικών πολέμων, της εκμετάλλευσης, του σύγχρονου δουλεμπορίου σφυρίζουν αδιάφορα μπροστά στις καθημερινές εικόνες της καπιταλιστικής καταπίεσης σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ε.Ε., μίας καθημερινότητας που η Μανωλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση αλλά τον κανόνα. Σύντομα τα καθεστωτικά ΜΜ«Ε» θα εντοπίσουν άλλα ζητήματα ποιο σημαντικά για το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο και το ζήτημα «Μανωλάδα» θα εξαφανιστεί, όπως χάθηκε από την ειδησεογραφία η ανασφάλιστη εκμετάλλευση οικιακού προσωπικού αλλοδαπών εργατών από υπουργό της κυβέρνησης της μοναρχοφασιστικής Νέας Δημοκρατίας πριν λίγα χρόνια.

Ας αναφέρουμε ωστόσο ορισμένα στατιστικά στοιχεία. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας, η αδήλωτη εργασία στην Ελλάδα ξεπερνά το 30%, ενώ σε επιχειρήσεις φασόν και γεωργικές εκμεταλλεύσεις φθάνει ακόμα και το 70%. Στελέχη των φορέων κοινωνικής ασφάλισης υποστηρίζουν ότι το 50% της αδήλωτης εργασίας αφορά αλλοδαπούς, συνήθως χωρίς άδεια, ενώ από τα στοιχεία της επιθεώρησης εργασίας προκύπτει ότι το 47% των αλλοδαπών εργαζομένων που ελέγχθηκαν κατά το περασμένο έτος σε ολόκληρη τη χώρα, ήταν ανασφάλιστο. Εμπρός στην κατάσταση που περιγράφουν τα στοιχεία αυτά, τίθεται το ερώτημα; Ποιος κερδίζει από την εκμετάλλευση των μεταναστών; Μήπως αυτή (η εκμετάλλευση) αφορά μόνο μετανάστες; Ποιος ο ρόλος της ιμπεριαλιστικής Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Στα παραπάνω ερωτήματα που τέθηκαν θα απαιτούνταν πολλές πολλές σελίδες αρθρογραφίας για να αναλυθούν οι συνθήκες κυριαρχίας του ιμπεριαλιστικού χρηματιστικού κεφαλαίου ανά τον κόσμο. Εδώ ας αναφερθεί μόνο το έργο του  Φ. Ένγκελς «Η κατάσταση της εργατικής τάξης στην Αγγλία» που περιέγραψε ζωντανά την εκμετάλλευση των εργαζομένων από τους κεφαλαιοκράτες στα πλαίσια της βιομηχανικής επανάστασης. Μετέφερε μέσα από τις γραμμές του έργου του, την εξαθλίωση, την καταπίεση, την ανέχεια, την φτώχεια που αντιμετώπιζαν καθημερινά οι εργάτες στις βιομηχανίες/βιοτεχνίες, την εκμετάλλευση νεαρών παιδιών από την ηλικία των 6 ετών καθώς και την θέση της γυναίκας τόσο στον χώρο εργασίας όσο και στο νοικοκυριό. Από τότε έως σήμερα, το κεφάλαιο έγινε ιμπεριαλιστικό χρηματιστικό και η εκμετάλλευση ακόμα πιο βίαιη και βάναυση. Η διάσταση μεταξύ ολιγαρχίας του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου και εργατικής τάξης αυξήθηκε ακόμη περισσότερο. Το σύγχρονο δουλεμπόριο με τα δικά του χαρακτηριστικά σκλαβοπάζαρου αποτελεί την εικόνα των υπανάπτυκτων χωρών, σε Αφρική Ασία κ.α. Στις δυτικές ανεπτυγμένες χώρες και τις ΗΠΑ, η εκμετάλλευση ίσως δεν έχει την ολοφάνερη εικόνα του σκλαβοπάζαρου αλλά έχει τα άμεσα χαρακτηριστικά της ανασφάλιστης εργασίας, της παραβίασης του ωραρίου, των απειλών απολύσεων με φόντο τα ποσοστά ανεργίας κ.α. Άμεσα κερδισμένος σε κάθε περίπτωση είναι μία χούφτα κεφαλαιοκρατών, σε πλαίσια διεθνών ομίλων (μονοπωλίων), με τις μορφές ευέλικτης εργασίας και χαμηλού επιπέδου ημερομισθίου να αποτελούν το σκαλοπάτι για την αύξηση της υπεραξίας των ιδιοκτητών-καπιταλιστών. Η πολιτική που προωθεί η αντιδραστική Ε.Ε. σε στενή συνεργασία με το Δ.Ν.Τ. και τις Ιμπεριαλιστικές ΗΠΑ, είναι πολιτική αποικιοποίησης των σχετικά αναπτυγμένων χωρών με στόχο το ευρωπαϊκό κεφάλαιο να καταστεί ανταγωνιστικό σε σύγκριση με το καπιταλιστικό κεφάλαιο στην Ασία (Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία), προσπαθώντας να κρύψει την επιθετικότητάς της με στόχο την περαιτέρω υποδούλωση της εργατικής τάξης, φορτώνοντας στις πλάτες της τελευταίας τις απώλειες από το χρηματιστικό παιχνίδι των τραπεζιτών, ευαγγελίζοντας την ανάπτυξη. Κρύβοντας τεχνηέντως τις μορφές που η ανάπτυξη αυτή θα προσαρμόσει τους εργαζόμενους σε νέα πιο βάρβαρη εκμετάλλευση. Την ίδια στιγμή που προωθεί τον ναζιφασιστικά κόμματα τρομοκρατώντας τους αντιφασίστες εργαζομένους, χύνοντας το δηλητήριο του εθνικισμού και του ρατσισμού, με τελικό αποτέλεσμα την διαίρεση μεταξύ εργατών ντόπιων και ξένων ακολουθώντας την πολιτική «διαίρει και βασίλευε»!

Οι εργάτες που βιώνουν την εκμετάλλευση, γνωρίζουν από πρώτο χέρι, πώς η εκμετάλλευση δεν αφορά μόνο τους μετανάστες αλλά όλους τους εργαζομένους ανεξαρτήτως εθνικότητας, χρώματος, ή θρησκευτικής πίστης. Τα καθεστωτικά ΜΜ«Ε» στην Ελλάδα αλλά και στις υπόλοιπες δυτικές χώρες αναφέρονται στιγμιαία ή προσπαθούν να κρύψουν ολοκληρωτικά την καταπίεση, την βαναυσότητα και τις άθλιες συνθήκες εργασίας που αντιμετωπίζουν και οι «ντόπιοι» εργάτες. Πτυχιούχοι νέοι φεύγουν προς άλλες κατευθύνσεις, σε άλλες χώρες για να βιώσουν μία εξευρωπαϊσμένη εκμετάλλευση, ή εάν μείνουν στον τόπο τους, αναγκάζονται να εργαστούν σε αντικείμενο διαφορετικό από τον επαγγελματικό αντικείμενο. Οι συνθήκες εργασίας είναι άθλιες και σε κάποιες περιπτώσεις πλησιάζουν εκείνες της Μανωλάδας Ηλείας. Με σύμμαχο το αστικό καθεστώς, οι καπιταλιστές εκμεταλλεύονται τους νόμους που θεσπίζονται προς όφελός τους, την ανυπαρξία ελεγκτικών μηχανισμών, την διάβρωση του δικαστικού συστήματος, για να εντείνουν την βαναυσότητα απέναντι στους εργαζόμενους.

Έσπευσαν τα καθεστωτικά ΜΜ«Ε» στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, να διαδώσουν την είδηση περί ακύρωσης συμφωνιών προμηθειών διαφόρων εταιριών για τις φράουλες Μανωλάδας. Η υποκρισία περισσεύει στους εντολοδόχους των αστών. Οι εταιρίες από Ρωσία και Ιταλία που ακύρωσαν τις προμήθειες φράουλας, δεν συγκινήθηκαν από τις αποτρόπαιες συνθήκες εκμετάλλευσης των μεταναστών εργατών, αλλά αντίθετα έσπευσαν να ακυρώσουν τις συμφωνίες για να κλείσουν νέες συμφωνίες από άλλες χώρες παραγωγής φράουλας π.χ. Τουρκία, με ακόμη χαμηλότερο το κόστος αγοράς. Άραγε η Ε.Ε., θα διεξάγει έρευνες στους τόπους παραγωγής φράουλας στην Τουρκία και την κάθε Τουρκία, να διαγνώσει την ανασφάλιστη εργασία, την καταπίεση και την βαναυσότητα των καπιταλιστών; Προφανώς και όχι. Η στάση τους παραμένει υποκριτική, καθώς η εκμετάλλευση των εργαζομένων, η αποικιοποίηση των εξαρτημένων χωρών, η ανασφάλιστη εργασία, η παραβίαση του ωραρίου, οι απειλές περί απόλυσης κ.α. είναι η ίδια η πολιτική της Ε.Ε. που έχει συμφωνηθεί εδώ και χρόνια στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και πλέον με αφορμή την οικονομική κρίση, προωθούν τους στόχους τους απροκάλυπτα. Το ζήτημα δεν περιορίζεται εντός των εθνικών συνόρων... ήδη από τις αρχές του 19ου αιώνα, με το έργο του ο Β.Ι. Λένιν «Ιμπεριαλισμός ανώτατο στάδιο του καπιταλισμού» τόνιζε πως το κεφάλαιο ξεπερνάει τα εθνικά σύνορα, σε μονοπωλιακό επίπεδο εντείνει την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης διεθνώς και όχι τοπικώς.

Το συμπέρασμα είναι: «Μανωλάδες» έχει γεμίσει ο καπιταλιστικός κόσμος ολόκληρος. Οι αστοί που σφυρίζουν αδιάφορα είναι οι ίδιοι που ασκούν μια ολοένα και πιο βάρβαρη εκμετάλλευση που θα βαθαίνει ολοένα και περισσότερο, όσο το προλεταριάτο δεν οργανώνεται και δεν αντιμετωπίζει την κεφαλαιοκρατική επίθεση με τρόπο συστηματικό και αποφασιστικό.

Διαβάστε Περισσότερα »

Δυναμικές λαϊκές αντιδράσεις και άκρατη κρατική καταστολή στην Κωνσταντινούπολη

Γράφει ο Σειτ Αλντογκάν

Αναδημοσίευση από vathikokkino.com

Για τέσσερις μέρες οι κάτοικοι της Κωνταντινούπολης που διαμαρτύρονται στην κυβερνητική πρόθεση να πεζοδρομήσει ένα μέρος από την πλατεία Ταξίμ στερώντας το πράσινο και τον χώρο αναψυχής που υπάρχει (θα φτιάξουν εκεί κυβερνητικά κτίρια, τζαμιά, τεράστια εμπορικά κέντρα καταστρέφοντας ένα πνεύμονα πρασίνου), αντιμετωπίζουν  την άκρατη κρατική καταστολή.

Την πρώτη μέρα των λαϊκών κινητοποιήσεων υπήρξαν πραγματικές μάχες σώμα με σώμα των δυνάμεων καταστολής με διαδηλωτές που είχαν σαν αποτέλεσμα να υπάρξουν εκατοντάδες τραυματίες (ανάμεσα σ’ αυτούς δουλευτές, δημοσιογράφοι και τουρίστες που συμπαρατάχτηκαν με τους κατοίκους) όπως και 62 συλλήψεις.

Το όργιο καταστολής δεν μπόρεσε να ανακόψει τις λαϊκές αντιδράσεις και καθημερινά το κύμα διαμαρτυρίας μεγάλωνε.
Σήμερα δεκάδες χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταξίμ συναντώντας παρατεταγμένες τις δυνάμεις καταστολής που προσπάθησαν να εμποδίσουν την διαδήλωση.
Αύρες τις αστυνομίας, πυροσβεστικά, και άλλα οχήματα των δυνάμεων καταστολής επιτέθηκαν με βαρβαρότητα στους διαδηλωτές, πνίγοντας με χημικά τα πάντα, ακόμα και εστιατόρια και ξενοδοχεία.

Οι διαδηλωτές με πέτρες και κάθε άλλο μέσον αντιστέκονται. Το σύνθημα που δονεί αυτή την στιγμή όλη την Κωνσταντινούπολή είναι να παραιτηθεί η κυβέρνηση, η οποία φαίνεται να υπαναχωρεί δηλώνοντας ότι θα επανεξετάσει την απόφαση της.

Τελευταίες ειδήσεις αναφέρουν ότι  11 άτομα νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, εξ αιτίας της αστυνομικής βίας στα νοσοκομεία, ενώ ο υπουργός Δημόσιας Τάξης της Τουρκίας δήλωσε ότι οι διαδηλωτές είναι υποκινούμενοι από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Μέχρι αυτή την στιγμή συνεχίζονται τα επεισόδια και από το αρχικό σύνθημα «όχι στα πράσινα δολάρια, ναι στον πράσινο χώρο» οι διαδηλωτές πέρασαν στον σύνθημα «ενωμένοι ενάντια στον φασισμό».

Τα γεγονότα της πλατείας Ταξίμ πυροδότησαν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και σε άλλες πόλεις της Τουρκίας όπως στην Αγκυρα την Σμύρνη Αδανα κλπ.

Διαβάστε Περισσότερα »

Harry Pollitt: Εισήγηση στο 21ο Εθνικό Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος, Νοέμβρης 1949

Pollitt-at-Desk

(Απόσπασμα από το 7: Το Κομμουνιστικό Κόμμα)

Το Κομμουνιστικό Κόμμα είναι ένα επαναστατικό κόμμα βασισμένο στη διδασκαλία των Μαρξ- Ένγκελς-Λένιν-Στάλιν. Ιστορική αποστολή του είναι να οδηγήσει τους εργαζόμενους σε νίκη επί του καπιταλισμού, στη συντριβή του καπιταλιστικού συστήματος και στην αντικαταστασή του από την εξουσία της εργατικής τάξης.

Διαβάστε Περισσότερα »