Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Για την κατάσταση στην περιοχή της Δυτικής Αφρικής και στο Μάλι

Για την κατάσταση στην περιοχή της Δυτικής Αφρικής και στο Μάλι

Από το 2010 η περιοχή της Δυτικής Αφρικής και ιδιαίτερα η υποσαχάρια ζώνη χαρακτηρίζεται από αναμίξεις και επεμβάσεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Οι λόγοι αυτών των αναμείξεων είναι οι εξής:

- Γεωστρατηγικοί και στρατιωτικοπολιτικοί που σχετίζονται με τον αγώνα για το μοίρασμα του κόσμου και της Αφρικανικής Ηπείρου.

- Οικονομικοί (πρόσβαση στο πετρέλαιο του Κόλπου της Γουινέας, Ακτής του Ελεφαντοστού, του ουρανίου της Νιγηρίας και των πολύτιμων μετάλλων που βρίσκονται στην περιοχή, της ηλιακής ενέργειας, κακάου, καφέ, κλπ)

- Ο αγώνας των Αγγλοσαξόνων (ΗΠΑ, Μεγ. Βρετανία) και των Γάλλων ιμπεριαλιστών για να αντιμετωπίσουν τη διείσδυση νέων παιχτών όπως η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία, κλπ.

- Η βούληση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων να καταπνίξουν κάθε είδους διαμαρτυρία των λαϊκών μαζών που πλήττονται από την ανέχεια και την έλλειψη πολιτικών ελευθεριών και την καταπίεση που εξασκείται πάνω τους από τις διεφθαρμένες κυβερνήσεις- μαριονέτες, η βούληση να καταπνίξουν κάθε εξεγερμένο επαναστατικό κίνημα.

Η πολιτικο-στρατιωτική κρίση μετά το πραξικόπημα του CNR DER (Εθνική Επιτροπή για την Αποκατάσταση της Άμυνας και του κράτους), στις 22 Μαρτίου 2012 και η στρατιωτική κατοχή στο βόρειο Μαλί από το MNLA (Εθνικό Απελευθερωτικό Κίνημα του Azawad) και οι τζιχαντιστές (AQMI, ANSAR DINE, MUJAO, Boko Haram, κ.λπ.) συνθέτουν αυτό το συνολικό πλαίσιο.

Η πολιτική-στρατιωτική κρίση στο Μάλι έχει για τους γείτονές της (ιδιαίτερα για την Ακτή Ελεφαντοστού, Αλγερία, Νιγηρία, Μπουρκίνα Φάσο, Μαυριτανία) και όλες τις χώρες της περιοχής της Δυτικής Αφρικής σοβαρές συνέπειες (αποσταθεροποίηση κρατών, διάδοση όπλων, μαζική φυγή του πληθυσμού προς το νότιο Μάλι, ακόμη και εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες στις γειτονικές χώρες).

Η πολιτική-στρατιωτική κρίση στο Μάλι είναι επίσης μια απειλή για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών, ιδιαίτερα των Γάλλων, στο Μάλι και στην περιοχή. Ως εκ τούτου, ξεκινάν οι προετοιμασίες μιας ανοιχτής στρατιωτικής επέμβασης στο Μάλι, από τα στρατεύματα των χωρών μελών της ECOWAS (Οικονομική Κοινότητα Κρατών Δυτικής Αφρικής) με την υλικοτεχνική υποστήριξη των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων (Γαλλία, ΗΠΑ) και τα Ηνωμένα Έθνη υπό το πρόσχημα της «ασφάλειας της μετάβασης» και ότι θα πρέπει να προβεί σε «αποκατάσταση της συνταγματικής ζωής» και την «αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας του Μάλι».

Πρόκειται για ένα αντιδραστικό σχέδιο των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και των συμμάχων τους στην περιοχή για να διατηρήσουν και να δυναμώσουν την κυριαρχία τους.

Απέναντι σε αυτή την δύσκολη κατάσταση:

Η  ICMLPO καταγγέλλει και καταδικάζει τα καθεστώτα-μαριονέτες που έχουν διαθέσει το έδαφός τους (κυρίως Ακτή Ελεφαντοστού, Μάλι, Μπουρκίνα Φάσο, Νιγηρία, Μαυριτανία και Σενεγάλη) για τα στρατεύματα της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας.
- Καταγγέλλει και καταδικάζει τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας από το Εθνικό Απελευθερωτικό Κίνημα του Azawad, που είναι όργανο του γαλλικού ιμπεριαλισμού.
- Καταγγέλλει και καταδικάζει τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν εναντίον του λαού στο βόρειο Μαλί από την τρομοκρατική οργάνωση AQMI (Al-Qaida στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ) και τις ισλαμικές ομάδες ANSAR DINE, MUJAO MNLA.

- Υποστηρίζει τη γενναία αντίσταση των λαών, ιδιαίτερα της νεολαίας, ενάντια στην καταπίεση και την μιλιταριστική πολιτική αυτών του αντιδραστικών και οπισθοδρομικών ομάδων.
- Καταγγέλλει και καταδικάζει την αντιδραστικό σχέδιο της ECOWAS και των ιμπεριαλιστών, ιδιαίτερα των Γάλλων, και αντιτίθεται στην αποστολή στρατευμάτων της ECOWAS στο Μάλι.

- Απευθύνει έκκληση για υποστήριξη του προλεταριάτου και του λαού του Μάλι για την πραγματοποίηση της επαναστατικής διεξόδου από την πολιτικο-στρατιωτική κρίση.
- Απευθύνει έκκληση για την υποστήριξη του προλεταριάτου και των λαών της περιοχής της Δυτικής Αφρικής ενάντια στην κυριαρχία των ιμπεριαλιστών και της Αφρικανών υποτελών τους.
- Απευθύνει έκκληση στο λαούς καθώς και τις δημοκρατικές και επαναστατικές δυνάμεις των ιμπεριαλιστικών χωρών και τις καλεί να πάρουν θέση ενάντια στην στρατιωτική επέμβαση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στο Μαλί.

Διεθνής Σύσκεψη Μαρξιστικών-Λενινιστικών Κομμάτων και Οργανώσεων

Τυνησία, Νοέμβρης 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: