Δευτέρα 2 Μαΐου 2005

Προκλητικότατη η απόφαση όλων των κομμάτων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-«Κ»ΚΕ-ΣΥΝ για αποζημίωση στους αποτυχόντες βουλευτές

Η αποκάλυψη της «Ελευθεροτυπίας» στις 12 Μάη για τη «χορήγηση μηνιαίου επιδόματος για δυο χρόνια σε όλους τους τέως βουλευτές -ελεύθερους επαγγελματίες- που δεν εξελέγησαν στις εκλογές της 7ης Μαρτίου του 2004 ή για κείνους που δεν έθεσαν υποψηφιότητα λόγω ασυμβίβαστου της επαγγελματικής και βουλευτικής ιδιότητας» ξεσήκωσε δικαιολογημένα θύελλα αντιδράσεων σε βάρος όλων των κομμάτων της Βουλής (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-«Κ»ΚΕ-ΣΥΝ) και αποδοκιμάστηκε από τον λαό.

Η απόφαση που πάρθηκε ομόφωνα στη διάσκεψη των προέδρων όλων των πτερύγων της Βουλής (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-
«Κ»ΚΕ-ΣΥΝ) φέρει ημερομηνία 25.4.2005 και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως στις 28 Απριλίου 2005, αριθ. φυλ. 103, δηλαδή παραμονές εορτών του Πάσχα για να περάσει απαρατήρητη και να μην γίνει γνωστή στο λαό.

Με βάση την απόφαση αυτή υπολογίζεται ότι θα δίνονταν στην παραπάνω κατηγορία τέως βουλευτών 468.000 Ευρώ, δηλ. ένα πλουσιοπάροχο επίδομα 3300 Ευρώ το μήνα στον καθένα για δυο χρόνια.

Η επαίσχυντη και προκλητική αυτή απόφαση των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-
«Κ»ΚΕ-ΣΥΝ, σε μια στιγμή που οι πλατιές λαϊκές μάζες ζουν σε κατάσταση μεγάλης φτώχιας και εξαθλίωσης, δεν αποσιωπήθηκε μόνο απ' τα δυο μεγάλο-αστικά κόμματα αλλά και απ' τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα «Κ»ΚΕ-ΣΥΝ και τις εφημερίδες τους «Ριζοσπάστη» και «Αυγή», που καμώνονται ότι «υπερασπίζουν»(!) τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Το χειρότερο, όμως δεν είναι ότι αποσιωπήθηκε αρχικά, αλλά επιπλέον το ότι, και όταν αυτή η απόφαση έγινε γνωστή, απ' την πλευρά της ηγεσίας του
«Κ»ΚΕ επιχειρήθηκε να αποκρυβεί για δεύτερη φορά η ευθύνη του, δηλ. ότι και το ίδιο ψήφισε υπέρ αυτής της απόφασης. Να η παραπλανητική δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του «Κ»ΚΕ Ορ. Κολοζώφ: «Με αφορμή το θέμα που δημιουργήθηκε από την πρόσφατη απόφαση της Βουλής με την οποία ρυθμίζονται θέματα επανόδου στο επάγγελμά τους των βουλευτών μετά τη λήξη της θητείας τους, θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε τις μεγάλες ευθύνες που έχουν εκείνοι που εισηγήθηκαν και ψήφισαν το ασυμβίβαστο των βουλευτών... Επιβεβαιώνοντας έτσι πόσο δίκιο είχε το ΚΚΕ καθώς και εκείνοι που αντιτάχθηκαν τότε στην ψήφιση του ασυμβίβαστου»!!! («Ρ», 13.5.2005, σελ.6).

Στη δήλωση αυτή πρώτο, αποσιωπάται-αποκρύπτεται ότι και το
«Κ»ΚΕ ψήφισε αυτή την επαίσχυντη απόφαση και μετατοπίζοντας το θέμα στο ποια κόμματα «αντιτάχθηκαν τότε στην ψήφιση του ασυμβίβαστου» καλλιεργεί την ψευδή παραπλανητική εντύπωση ότι το «Κ»ΚΕ ήταν τάχα εναντίον και ψήφισε, κατά της πρόσφατης απόφασης και δεύτερο, δεν τοποθετείται, έστω και εκ των υστέρων, κατά της απόφαση, ούτε ζητάει, όπως διαπιστώνει κανείς, αναστολής της.

Πουθενά δεν αναφέρεται ο Ορ. Κολοζώφ ούτε ο
«Ριζοσπάστης» αναφέρει ότι η απόφαση αυτή είχε ψηφισθεί ομόφωνα από όλα τα κόμματα: ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-«Κ»ΚΕ-ΣΥΝ. Όμως στην «Αυγή» διαβάζουμε: «Η διάταξη έγινε ομοφώνως δεκτή στην διάσκεψη των προέδρων, ύστερα από εισήγηση της προέδρου του Κοινοβουλίου Άννας Ψαρούδας-Μπενάκη, αλλά και στην ολομέλεια (στις 20 Απριλίου)» («Αυγή» 13.5.2005, σελ.7) και στην «Ελευθεροτυπία»: «Η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, όπως αποκάλυψε χθες η «Ε», διαμόρφωσε μια απόφαση με τη χορήγηση μηνιαίου επιδόματος για δυο χρόνια σε όλους τους τέως βουλευτές που δεν έθεσαν υποψηφιότητα λόγου του ασυμβίβαστου» («Ελευθεροτυπία» 13.5.2005, σελ.8).

Επομένως η μετέπειτα ανακοίνωση της κοινοβουλευτικής ομάδας του
«Κ»ΚΕ για «μη εφαρμογή της απόφασης» («Ρ» 14.5.2005, σελ. 1 & 9) αλλά και του ΣΥΝ γίνεται κατόπιν εορτής και όταν έχει ξεσπάσει θύελλα αντιδράσεων, που υποχρέωσε όλα τα κόμματα, μαζί και την πρόεδρο της Βουλής Α. Ψαρούδα-Μπενάκη σε άτακτη υποχώρηση. Μάλιστα η πρόεδρος της Βουλής είχε το θράσος να μιλήσει για «παραπληροφόρηση»(!) αλλά μετά τη γενική κατακραυγή υποχρεώθηκε να αναστείλει την επαίσχυντη αυτή απόφαση.

Κανένα από τα κόμματα της Βουλής δεν απαλλάσσεται της ευθύνης για την προκλητική απόφαση με τη δικαιολογία ότι κάποια από αυτά είχαν ταχθεί κατά του ασυμβίβαστου κατά τη συζήτηση του σχετικού άρθρου του Συντάγματος, πράγμα που δεν έχει απολύτως καμία σχέση με την πρόσφατη επαίσχυντη απόφαση. Είναι βέβαια γνωστό ότι τα
«Κ»ΚΕ-ΣΥΝ είχαν τότε απόσχει από την ψηφοφορία για τοι άρθρο 57 του Συντάγματος, στο οποίο αναφέρεται ότι «...τα καθήκοντα του βουλευτή είναι επίσης ασυμβίβαστα με την άσκηση οποιουδήποτε επαγγέλματος»
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: