Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022

Σαν σήμερα 18 Δεκεμβρίου γεννήθηκε ο Ιωσήφ Στάλιν


Ι.Β. ΣΤΑΛΙΝ - 144 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου προλετάριου επαναστάτη, καθοδηγητή του παγκόσμιου προλεταριάτου και κλασικού του μαρξισμού.

Ο Στρατάρχης της ΕΣΣΔ Γκεόργκι Ζούκοφ, πρώτος αναπληρωτής του Στάλιν στον Πατριωτικό Πόλεμο του σοβιετικού λαού (1941-1945) κατά του φασισμού, 4 φορές ήρωας της Σοβιετικής Ένωσης γράφει για τον Στάλιν: «Ο Ιωσήφ Στάλιν δεν ήταν άνθρωπος, που να μην μπορούσες να του θυμίσεις τα δύσκολα προβλήματα, που να μην μπορούσες να λογομαχείς μαζί του και μάλιστα να επιμένεις ενεργά στη γνώμη σου. Αν ορισμένοι μιλάνε διαφορετικά, εγώ βεβαιώνω, ότι αυτά που λένε είναι ψέματα. Ο Στάλιν ήταν πολυμορφωμένος, με εκπληκτική μνήμη, με εξαιρετικό μυαλό εκ φύσεως, επίσης με συγκλονιστικές ευρείς γνώσεις. Ο Στάλιν άκουγε προσεκτικά, κάποτε έκανε ερωτήσεις, απαντούσε. Όταν τελείωναν οι συζητήσεις, διατύπωνε τα συμπεράσματα με ακρίβεια».

Ο αμερικανός διπλωμάτης Ούλιαμ Χάριμαν τόνιζε ότι ο Στάλιν είχε «μεγάλο μυαλό, απίθανη ικανότητα να διεισδύει στις λεπτομέρειες, οξυδέρκεια, και θαυμαστή ανθρώπινη ευαισθησία. Ήταν καλύτερα πληροφορημένος από τον Ρούσβελτ, πιο ρεαλιστής από τον Τσόρτσιλ, σε πολλές σχέσεις ο πιο αποτελεσματικός καθοδηγητής του πολέμου».

Ο Στάλιν πλάι στον Λένιν συνέβαλε ουσιαστικά, αποφασιστικά στη νίκη της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης του 1917, στον Εμφύλιο (1918-1920). στην επιτυχή υπερθαυμαστή οικοδόμηση του σοσιαλισμού-κομμουνισμού στην ΕΣΣΔ, στην πλήρη συντριβή του χιτλερικού φασισμού και του γιαπωνέζικου μιλιταρισμού το 1945, στη νίκη της Μεγάλης Λαϊκής Επανάστασης στην Κίνα το 1949, στη δημιουργία του σοσιαλιστικού συστήματος στην Ευρώπη και την Ασία: ΛΔ Κίνας, ΛΔ Βόρειας Κορέας, ΛΔ Βιετνάμ με πληθυσμό γύρω στο ενάμισι δισεκατομμύριο κατοίκους, όπου καταργήθηκε η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.
Δημήτρης ΠΑΝΟΣ

Από ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ, Αρ. Φύλ. 165 1-15 Σεπτέμβρη 2003

Δεν υπάρχουν σχόλια: