Σάββατο 25 Ιουνίου 2022

Ευρωπαϊκή διακήρυξη για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη: ΕΞΩ από το ΝΑΤΟ και απ’ όλες τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες! Σταματήστε τον πόλεμο τώρα! Ψωμί, Ειρήνη και Ελευθερία για τους εργάτες και τους λαούς!

 

Είναι αναμφισβήτητο, ότι ο αγώνας μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για το ξαναμοίρασμα του ήδη μεταξύ τους μοιρασμένου κόσμου, για την κατάκτηση νέων αγορών, πρώτων υλών και σφαιρών επιρροής είναι η βασική αιτία για το ξέσπασμα του πόλεμου στην Ουκρανία. Σ’ αυτή τη σύρραξη τα στρατιωτικά γυμνάσια για την επέκταση του ΝΑΤΟ και η περικύκλωση της Ρωσίας έπαιξαν ένα  μεγάλο ρόλο.


Σ’ αυτό το πολεμικό σκηνικό που απειλεί να επεκταθεί, πραγματοποιείται στις 29 και 30 Ιούνη 2022 η XXXII Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ. Αυτή η πολεμοκάπηλη Οργάνωση θα καθορίσει τη «στρατηγική της για το 2030», που αποτελεί μια συνεπή στρατηγική προσαρμογή στις διαρκώς οξυνόμενες ενδο-ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις σ’ όλες τις περιοχές του κόσμου.


Τα νέα ΝΑΤΟϊκά σχέδια όπως η «συλλογική άμυνα», η «διαχείριση κρίσεων» και η «συλλογική ασφάλεια» έχουν μια σημασία: ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός θέλει να χρησιμοποιήσει το ΝΑΤΟ για να διατηρήσει την παγκόσμια ηγεμονία του, αντιμετωπίζοντας  τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις Ρωσία και Κίνα ως μόνιμους εχθρούς και μέσω της αύξησης των στρατιωτικών δαπανών και του διαρκούς εξοπλισμού διατηρεί μια στρατιωτική υπεροχή. Όμως παρόλο που φαίνεται τώρα να είναι έτσι, ότι το ΝΑΤΟ είναι «ενωμένο» κάτω από την ηγεσία του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, συνεχίζονται παραπέρα οι αντιθέσεις μεταξύ των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, όπως για παράδειγμα μεταξύ των ΗΠΑ, Γερμανίας και Γαλλίας.


Η στρατηγική των ΗΠΑ αποσκοπεί σε μια νέα κατανομή των ρόλων στα πλαίσια του ΝΑΤΟ: οι ευρωπαίοι σύμμαχοι να συμμετέχουν ισχυρότερα στην αποδυνάμωση της Ρωσίας καθώς και στις στρατιωτικές επεμβάσεις στην Αφρική και στην Εγγύς Ανατολή. Το Πεντάγωνο θα ασχοληθεί ολοένα και περισσότερο με το στρατιωτικό περιορισμό του ανερχόμενου κινέζικου ιμπεριαλισμού. Τα σχέδια που  εκπονούνται για τη Βόρεια Αφρική εγκατάστασης ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων στα Κανάρια νησιά για να σταματήσουν τους ανταγωνιστές τους, τα θεωρούν ως υποχρέωση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Το Μαρόκο θα ισχυροποιηθεί με κάθε τρόπο ως χωροφύλακάς τους στην περιοχή. Αυτό θα οξύνει τις συγκρούσεις στο Μαγρέμπ, θα προκαλέσει μεγαλύτερα δεινά στους λαούς της περιοχής και θα αποσταθεροποιήσει το δυτικό τμήμα της περιοχής της Μεσογείου.


Το ΝΑΤΟ με τον προϋπολογισμό τρισεκατομμυρίων Ευρώ και τους αμέτρητους στρατιώτες, με τα πυρηνικά τους, χημικά, βιολογικά και τα συμβατικά όπλα σε εκατοντάδες στρατιωτικές βάσεις, που είναι εγκατεστημένες στις διάφορες χώρες, είναι σήμερα μια παγκόσμια πολεμική και τρομοκρατική μηχανή.


Η επιβαλλόμενη απ’ τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό απαίτηση για την χρησιμοποίηση 2% του ΑΕΠ για το στρατιωτικό προϋπολογισμό των χωρών-μελών έχει σχεδόν εκπληρωθεί. Ο Γερμανικός ιμπεριαλισμός με τα 100 δισεκατομμύρια για τον στρατιωτικό προϋπολογισμό θα γίνει η μεγαλύτερη στρατιωτική συμβατική δύναμη της Ευρώπης.  

Σ’ ολόκληρη την Ευρώπη αυξάνονται τώρα οι πολεμικές δαπάνες. Τα κέρδη της εξοπλιστικής πολεμικής  βιομηχανίας εκτινάσσονται στα ύψη. Ο πληθωρισμός αυξάνεται ταχύτατα ως συνέπεια του πολέμου. Ενώ οι καπιταλιστές γίνονται ολοένα και πλουσιότεροι, οι εργάτες και οι λαοί γίνονται ολοένα και φτωχότεροι.

Το ΝΑΤΟ μεταφέρει στρατεύματα από την Αρκτική ως την Αφρική και από τη Δυτική Ευρώπη ως την Ινδο-ειρινική περιοχή. Αυτό είναι ένας πραγματικός κίνδυνος για την ειρήνη και την ασφάλεια όλων των εργατών και των λαών του κόσμου, ένας ισχυρός παράγοντας της Αντίδρασης, Επέμβασης και Πολέμων.

Καλούμε τους εργάτες/εργάτριες και εργαζομένους, τη νεολαία, τις γυναίκες, τους καταπιεσμένους λαούς να συμμετέχουν στις αντι-πολεμικές και αντι-ΝΑΤΟϊκες κινητοποιήσεις στους δρόμους όλων των χωρών με την ευκαιρία της Συνόδου κορυφής της Μαδρίτης.

Με τους εργάτες και τους ανθρώπους όλων των χωρών βροντοφωνάζουμε:

ΕΞΩ από το ΝΑΤΟ και απ’ όλες τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες! 

Σταματήστε τον πόλεμο τώρα!

ΝΑΤΟ και βάσεις των ΗΠΑ έξω από τις χώρες μας!

Καλούμε την εργατική τάξη και τις λαϊκές μάζες να ενωθούν, να αντιταχθούν και να παλέψουν ενάντια στη φιλοπόλεμη πολιτική των κυβερνήσεων και την επέκταση του ΝΑΤΟϊκού πολεμικού συνασπισμού.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη στον Ουκρανικό λαό, που είναι θύμα της στρατιωτικής επέμβασης του ρώσικου ιμπεριαλισμού, της φιλοπόλεμης πολιτικής του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και των συμμάχων του καθώς και της αντιδραστικής κυβέρνησης του V. Zelensky.


Υποστηρίζουμε τις λαϊκές κινητοποιήσεις στη Φινλανδία και στη Σουηδία ενάντια στην απόφαση της κυρίαρχης ολιγαρχίας των χωρών τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ, όπως και τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Ισπανία, Ιταλία, Νορβηγία και Δανία ενάντια στη δημιουργία νέων στρατιωτικών βάσεων.

Υποστηρίζουμε την αυξανόμενη αντίσταση της εργατικής τάξης και του πληθυσμού, που ολοένα και περισσότερο αρνούνται να πληρώσουν για τον πόλεμο και τις συνέπειές του. Υποστηρίζουμε τα αιτήματα όπως στη Γερμανία


100 δισεκατομμύρια Ευρώ για το σύστημα Υγείας, για το σύστημα Παιδείας, για την αύξηση των Συντάξεων – όχι για τον Πόλεμο!

Υποστηρίζουμε όλες τις δράσεις ενάντια στη στρατιωτικοποίηση σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ενάντια στην αύξηση των στρατιωτικών δαπανών. Το εργατικό κίνημα και ο λαός απαιτούν: 

Δεν θέλουμε να πληρώσουμε για τον Πόλεμό σας!


Υποστηρίζουμε τις δράσεις των εργατών και των λαών για υψηλότερους μισθούς, για δημόσιες παροχές (Υγεία, Παιδεία, κοινωνική στήριξη, συντάξεις, κλπ. …), για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.

Καταδικάζουμε τον εξοπλιστικό ανταγωνισμό, την πώληση όπλων για μονοπωλιακά κέρδη, την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών.


Πόρους για τις βασικές ανάγκες των εργατών και των λαϊκών μαζών!

Αγωνιζόμαστε για έναν κόσμο χωρίς ατομικά όπλα!

Ενάντια στο μιλιταρισμό και το σοβινισμό υψώνουμε τη σημαία της διεθνούς αλληλεγγύης μεταξύ των εργατών και των καταπιεσμένων λαών όλων των χωρών, τη σημαία της αδελφοσύνης των λαών.


Καπιταλισμός και ιμπεριαλισμός σημαίνουν πόλεμο, εκμετάλλευση, καταπίεση και εξαθλίωση, μόνο η επανάσταση και ο σοσιαλισμός φέρνουν ειρήνη, μια καλύτερη ζωή και ελευθερία για τους εργάτες/εργάτριες και τους λαούς!  

Τα ευρωπαϊκά μέλη της διεθνούς Σύσκεψης των μαρξιστικών-λενινιστικών Κομμάτων και Οργανώσεων (CIMPLO):


Κομμουνιστικό Κόμμα Εργατών,  AKP Δανίας

Οργάνωση για την Οικοδόμηση του Κομμουνιστικού Κόμματος  Εργατών Γερμανίας

Κομμουνιστικό Κόμμα Εργατών Γαλλίας - PCOF

Κομμουνιστική Πλατφόρμα – για ένα Κομμουνιστικό Κόμμα του Προλεταριάτου Ιταλίας

Κομμουνιστικό Κόμμα Ισπανίας (Μαρξιστές-Λενινιστές) – PCE(ml)

Κόμμα Εργασίας, EMEP Τουρκίας

Κίνηση για την Ανασύνταξη του ΚΚΕ 1918-55, Ελλάδας       

                                                                                                                                               Ιούνης 2022


Δεν υπάρχουν σχόλια: