Τρίτη 10 Μαΐου 2022

ΔΥΝΑΜΩΣΤΕ ΤΗΝ ΠΑΛΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ!


Ενότητα των εργατών και των λαών για κοινωνική πρόοδο, δημοκρατικά δικαιώματα, σεβασμό της λαϊκής κυριαρχίας και ειρήνης! 

Ανακοίνωση της ευρωπαϊκής συνάντησης της διεθνούς σύσκεψης των μαρξιστικών-λενινιστικών Κομμάτων και Οργανώσεων ICMLPO     

 

Στην Ευρώπη φυσάει πάλι αέρας πολέμου. Η πολεμική προπαγάνδα εντείνεται. Στην Ουκρανία και γύρω από αυτή συνεχίζεται να αναπτύσσεται η πιο μεγάλη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων από το β’ παγκόσμιο πόλεμο. Η τωρινή οξυμένη κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σ’ ένα πόλεμο που μπορεί να επεκταθεί και σ’ άλλες χώρες.


Η σημερινή σύγκρουση είναι μια σύγκρουση μεταξύ των ιμπεριαλιστών, αυτός είναι ο βασικός του χαρακτήρας και καθορίζει όλα τα καθημερινά γεγονότα.


Η πηγή της τωρινής σύγκρουσης είναι οι ενδοιμπεριαλιστικές αντιθέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και Ρωσίας και την Κίνα στο βάθος. Πρόκειται για την εντατικοποίηση της πάλης για αγορές, αλλά και για οικονομικές και πολιτικές σφαίρες επιρροής, για τη λεηλασία του φυσικού πλούτου, τον έλεγχο του ενεργειακό πλούτου, ιδιαίτερα του φυσικού αερίου και την εξαγωγή κεφαλαίου, για ένα νέο ξαναμοίρασμα του κόσμου. Ένας αγώνας που οξύνθηκε εν μέσω οικονομικών κρίσεων και της Πανδημίας, τα οποία έχουν οδηγήσει σε μεγαλύτερη διάσπαση και αστάθεια στις διεθνείς σχέσεις.


Αυτή η σύγκρουση δεν ξέσπασε ξαφνικά. Προετοιμάζονταν δεκαετίες μέσω της πολιτικής πολέμου, της επέκτασης του ΝΑΤΟ και της ΕΕ προς τα ανατολικά, κυρώσεις και προβοκάτσιες, αντικαταστάσεις κυβερνήσεων και τοπικές συγκρούσεις στην Ουκρανία, εξοπλισμοί και εγκαταστάσεις πυραύλων, επιθετικός εθνικισμός και εκπαίδευση φασιστικών πολιτοφυλακών και ενορχήστρωση προσφυγικής κρίσης.


Οι βασικοί συνήγοροι του πολέμου είναι η ΗΠΑ. Η στρατηγική τους συνίσταται  στο να διατηρήσουν την ηγεμονική τους θέση στον κόσμο και να την ισχυροποιήσουν. Κατά συνέπεια η δική τους πολιτική του πολέμου προσανατολίζεται:  


- να κατακτήσουν περιοχές και χώρες , οι οποίες πριν βρίσκονταν υπό ρωσική επίδραση, και να τις ενσωματώσουν στο ΝΑΤΟ,


- να περικυκλώσουν στρατιωτικά τη Ρωσία και να την αδυνατίσουν οικονομικά, ώστε να την εμποδίσουν να συμμετέχει ως ισχυρός παίκτης στον ενδοιμπεριαλιστικό αγώνα,


- να ενισχύσουν την νομιμότητα του ΝΑΤΟ και την εσωτερική ενότητα του μπλοκ και να πειθαρχήσουν τον αβέβαιο σύμμαχο γερμανικό ιμπεριαλισμό, που διατηρεί στενές οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία και την Κίνα,


- να καταφέρουν ισχυρό πλήγμα στις εμπορικές και ενεργειακές σχέσεις των ευρωπαϊκών χωρών με τη Ρωσία (π.χ. μέσω του αποκλεισμού του North Strean 2 αγωγού αερίου), για να αδυνατήσουν κράτη και μονοπώλια, που πρέπει να εκσυγχρονίσουν τη βιομηχανική τους βάση,


- να δημιουργήσουν τη δυνατότητα για να πουλήσουν στην Ουκρανία και στις χώρες της ΕΕ αέριο, πετρέλαιο, όπλα και μαχητικά αεροπλάνα.


Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι ο βασικός ανταγωνιστής του αμερικάνικού ιμπεριαλισμού είναι ο κινέζικος σοσιαλιμπεριαλισμός. Δεν μπορούν να περιορίσουν και να συγκρουστούν με την Κίνα χωρίς την υποστήριξη των ιμπεριαλιστών «συμμάχων» τους. Γι’ αυτό προσπαθούν τώρα δημιουργήσουν μια ατμόσφαιρα ψυχρού πολέμου, για να δυναμώσουν την ηγετική τους θέση στην Ευρώπη.


Η ιστορική παρακμή του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, η ήττα του στο Αφγανιστάν, η εξασθένηση της οικονομίας του, η υπερχρέωση και ο πληθωρισμός, η απώλεια της ισχύος του Δολλαρίου, η δραματικές συνέπειες της Πανδημίας, οι ρατσιστικές συγκρούσεις και η απώλεια της εμπιστοσύνης του λαού στην κυβέρνησή του είναι οι παράγοντες, οι οποίοι οδηγούν τον αμερικάνικό ιμπεριαλισμό να στραφεί προς τον πόλεμο, για να αποσπάσει την προσοχή από τα εσωτερικά πολιτικά προβλήματα.


Ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός βρίσκεται σε επίθεση, όμως και η Ρωσία δεν είναι «άγγελος ειρήνης», αλλά μια επιθετική ιμπεριαλιστική δύναμη. Οι καπιταλιστικές αντιθέσεις στη Ρωσία οξύνονται, και η κυρίαρχη ιμπεριαλιστική κλίκα αναζητά τη σωτηρία της στο μιλιταρισμό. Το ενδιαφέρον της για την Ουκρανία δεν συνίσταται στο να απελευθερώσει το λαό από την εκεί αντιδραστική κυβέρνηση, αλλά να δυναμώσει τη θέση της και να διασφαλίσει τη σφαίρα επιρροής στην περιοχή.


Ταυτόχρονα η Ρωσία διευρύνει τη σχέση της με την Κίνα, για να αντιμετωπίσει τους δυτικούς ανταγωνιστές. Οι δυο χώρες συνεργάζονται στους τομείς της οικονομίας, πολιτικής, τεχνολογίας και στο στρατιωτικό τομέα. Οι συμφωνίες που υπέγραψαν τα γιγάντια μονοπώλια για την παράδοση πετρελαίου και αερίου αποτελούν μια άμεση προειδοποίηση προς τις χώρες της ΕΕ, οι οποίες είναι σε μεγάλη εξάρτηση  απ τις ρώσικες ενεργειακές πηγές.


Η ΗΠΑ ισχυρίζονται  ότι θέλουν να «συνεργάζονται» με την ΕΕ, αλλά είναι ολοφάνερο, ότι υπάρχουν αντιθέσεις μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ και των ΗΠΑ. Η μπουρζουαζία των διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών δεν θέλει να θυσιαστεί σε έναν πόλεμο ΗΠΑ-ΝΑΤΟ ενάντια στη Ρωσία. Είναι επίσης προφανές, ότι διάφορες ΕΕ-ΝΑΤΟ υποτελείς χώρες υποστηρίζουν το σχέδιο Biden-Blinken, και στέλνουν στρατεύματα, τανκς, πολεμικά αεροπλάνα και πλοία γύρω από την περιοχή της Ρωσίας.


Η ΕΕ είναι τμήμα της πολιτικής του πολέμου

Σε σχέση μ’ αυτό, μερικές κυβερνήσεις, πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις παρουσιάζουν την ΕΕ ως ένα σχηματισμό, ο οποίος θα μπορούσε να στρατευθεί «για την ειρήνη για την Ευρώπη». Στην πραγματικότητα η ΕΕ στο στρατιωτικό τομέα είναι στενά συνδεδεμένη με το ΝΑΤΟ, όπως περιέχεται σε κάθε συμφωνία – ιδιαίτερα από τη Σύνοδο Κορυφής της Λισσαβόνας το 2011, στην οποία αποφασίστηκε να αναπτυχθεί μια ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας, συνδεδεμένη στενά με το ΝΑΤΟ. Η ΕΕ ως ιμπεριαλιστικός σχηματισμός συμμετέχει στην πολιτική πολέμου,και πολλά κράτη, που είναι μέλη της ΕΕ έστειλαν στρατιωτικές δυνάμεις στην κινητοποίηση του ΝΑΤΟ γύρω απ’ τη Ρωσία.


Πρέπει επίσης να καταδικάσουμε τη στρατικοποίηση της Βοριάς Ευρώπης, όπου ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός δυναμώνει ανοιχτά τη στρατιωτική παρουσία «ενάντια στο ρώσικο κίνδυνο». Ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός αναδιατάσσει τις στρατιωτικές βάσεις στην Ευρώπη και θέλει να εγκαταστήσει στρατιωτικές βάσεις στη Δανία και τη Νορβηγία.


Ως συνοδευτικό φαινόμενο της κρίσης στην Ευρώπη και της όξυνσης  των ενδοιμπεριαλιστικών συγκρούσεών, δεν υπάρχει ούτε στα Βαλκάνια ειρήνη. Οι κυρίαρχες μαριονέτες-κλίκες υποκινούν προσεχτικά, αλλά επίμονα τις εθνικιστικές εντάσεις στα Βαλκάνια, εξοπλίζονται και βλέπουν το παιχνίδι των υπερδυνάμεων ως δική τους προοπτική, για να αποφύγουν την οργή των λαών, που έχουν χορτάσει από τη διαφθορά τους.


Προειδοποιούμε για τον κίνδυνο διάδοσης αυταπατών για την ΕΕ και στηλιτεύομαι όλες τις προσπάθειες δημιουργίας μιας «εθνικής ενότητας» με τη μπουρζουαζία. Καμιά εμπιστοσύνη στον ιμπεριαλιστικό «πασιφισμό», που παραλύει τις μάζες και στην πραγματικότητα προετοιμάζει τον πόλεμο. Μόνο η εργατική τάξη και οι εργαζόμενες μάζες μπορούν να σταματήσουν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, με το να καταπολεμούν αποφασιστικά τις κυρίαρχες τάξεις.


Τα καθήκοντά μας 

Εμείς, τα μαρξιστικά-λενινιστικά Κόμματα και Οργανώσεις της Ευρώπης, στηλιτεύομαι τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα του πολέμου και απορρίπτομαι την πολιτική που οδηγεί στον πόλεμο όλων των συμμετεχόντων ιμπεριαλιστικών και καπιταλιστικών δυνάμεων.


Καλούμε τους εργάτες και τους λαούς να σταματήσουν τον πόλεμο και τους επικίνδυνους εξοπλισμούς, εξηγώντας τους, ότι ο κύριος εχθρός βρίσκεται στο σπίτι τους, στις δικιές τους χώρες: είναι η μπουρζουαζία! 


Για τις εργαζόμενες μάζες, τη νεολαία, τις γυναίκες ο πόλεμος σημαίνει ολοένα και περισσότερες μειώσεις των κοινωνικών δαπανών, μια ισχυρότερη πίεση, αύξηση της εκμετάλλευσης και μείωση των μισθών, την καταστροφή των δικαιωμάτων τους καθώς και την οικοδόμηση Αστυνομικών κρατών και δυνάμωμα της πίεσης σε νέους ανθρώπους υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας.


Η πάλη για τις ανάγκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών μαζών συνδέεται στενά με τον αγώνα ενάντια στον πόλεμο και το μιλιταρισμό, για γνήσια δημοκρατία, για ειρήνη και για διεθνή αλληλεγγύη.


Καλούμε την εργατική τάξη όλων των συμμετεχόντων χωρών στη σύγκρουση, να δυναμώσει την ενότητα δράσης ενάντια στη μπουρζουαζία της δικής της χώρας, η οποία με την πώληση όπλων αποκομίζει κέρδη και καταπιέζει τις διαμαρτυρίες των εργατών.


Δουλειά, ψωμί, κοινωνικές παροχές, σπίτια, όχι πόλεμο! 


Καλούμε στον αγώνα ενάντια στην αντιδραστική, σοβινιστική και φασιστική ιδεολογία και πολιτική του μίσους και τη διάσπαση μεταξύ των προλετάριων και των καταπιεσμένων λαών διαφόρων χωρών και σε ανάπτυξη της προλεταριακής αλληλεγγύης και του προλεταριακού διεθνισμού. Στηλιτεύουμε τις ιμπεριαλιστικές στρατιωτικές συμμαχίες όπως το ΝΑΤΟ και την ΕΕ και τις  καταδικάζουμε. Ας απορρίψουμε την πολιτική του πολέμου σε κάθε μορφή και με οποιοδήποτε πρόσχημα, η οποία μας οδηγεί, να υποστηρίξουμε το «δικό μας» ιμπεριαλισμό ή να ακολουθήσουμε μια ιμπεριαλιστική δύναμη ενάντια στην άλλη.


- Όχι στις πιστώσεις και τις στρατιωτικές δαπάνες, τα χρήματα να χρησιμοποιούνται για την υγεία, το σχολείο  και τα δημόσια Μέσα Μεταφοράς, για μια σταθερή και σίγουρη δουλειά, για την αύξηση των μισθών και για τη μείωση του υψηλού κόστους διαβίωσης!


- Άμεση αποχώρηση στρατευμάτων, όπλων και στρατιωτικών-«συμβούλων», που έχουν σταλεί σε άλλες χώρες! Τέρμα με τους φιλοπόλεμους πολιτικούς! Στόπ με τις διεθνείς στρατιωτικές ασκήσεις!


- Έξω από φιλοπόλεμες και αντιδημοκρατικές συμμαχίες, όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ!


- Όχι σε επέκταση του ΝΑΤΟ, αντί γι’ αυτό διάλυση της πολεμικής- και τρομοκρατικής οργάνωσης!


- Κλείσιμο των βάσεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη!


Να αναπτύξουμε τη διαμαρτυρία και τους αγώνες στον τόπο δουλειάς, στις μαζικές Οργανώσεις, στους δρόμους, παντού. Να κινητοποιήσουμε την εργατική τάξη και τις πλατιές μάζες σ’ ένα Λαϊκό Μέτωπο ενάντια στους πολεμοκάπηλους και να καταδικάσουμε το καπιταλιστικό-ιμπεριαλιστικό σύστημα, που προκαλεί στους εργάτες και τους λαούς μόνο εκμετάλλευση, φτώχεια, αρρώστιες, καταπίεση και πόλεμο.


Μια επαναστατική διέξοδος από τη γενική κρίση του καπιταλισμού γίνεται ολοένα και πιό αναγκαία!


Φλεβάρης 2022   



pastedGraphic.png






 

             

          

Δεν υπάρχουν σχόλια: