Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016

Ψηφίστηκε ο νέος εκλογικός νόμος από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-ΕΝ. ΚΕΝΤΡΩΩΝ

«Αυγή», 17/07/2016, Β. Λεβέντης: «Με Απλή Αναλογική
θα είχαμε βγει προ εξαετίας από το αδιέξοδο»

Διατήρηση του 3% «για εθνικούς λόγους»!

Στις 21 Ιουλίου υπερψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-ΕΝ.ΚΕΝΤΡΩΩΝ (με 179 ψήφους) η πρόταση της συγκυβέρνησης για το νέο εκλογικό νόμο. Μία πρόταση που καταργεί μεν το παράλογο και αντιδημοκρατικό bonus των 50 εδρών στο 1ο σε ψήφους κόμμα, όμως διατηρεί ανέπαφο το όριο εισόδου στη βουλή, στο 3%. Η πρόταση της συγκυβέρνησης δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τις 200 βουλευτικές ψήφους για να εφαρμοστεί στις αμέσως επόμενες εκλογές, κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να καταργηθεί πριν καν εφαρμοστεί.
Ένας εκλογικός νόμος που δεν έχει καμία σχέση με την Απλή Αναλογική η οποία είναι μία από τις διεκδικήσεις της Αριστεράς, από τα χρόνια της ΕΔΑ, ούτε και με τις βασικές εξαγγελίες του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ από το 2012. Θυμίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος ο Α. Τσίπρας είχαν δεσμευτεί για την εφαρμογή της «Απλής και ανόθευτης Αναλογικής» ως εκλογικού συστήματος (Αθηναΐδα 31/5/2012).


Οι δηλώσεις του Α. Τσίπρα στην «Αθηναΐδα» για την Απλή Αναλογική (55:20)

Και δεν έχει καμία σχέση γιατί η διατήρηση του πλαφόν του 3% για την είσοδο στη Βουλή κατατάσσει τις ψήφους στις Αστικοδημοκρατικές εκλογές σε δύο κατηγορίες. Σε αυτούς που η επιλογή τους μετρά μιας και ο εκλογικός συνδυασμός που επέλεξαν ξεπερνά το 3% και σε αυτούς που η επιλογή τους πετιέται στον κάλαθο των αχρήστων, που απαξιώνεται και που τελικά ενισχύει το 1ο, σε εκλογική δύναμη, κόμμα.
Η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας για να μπορέσει να «περάσει» από τη βουλή ένα νέο αντιδημοκρατικό (αν και λιγότερο από τον προηγούμενο) εκλογικό νόμο με τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις ακολούθησε κι εδώ την ίδια τακτική. Βάφτισε το μαύρο - άσπρο ή αλλιώς το κρέας - φασόλια. Ονόμασε «Απλή Αναλογική» την πρόταση της συγκυβέρνησης (η οποία δεν είχε καμία σχέση με Απλή Αναλογική), βγάζοντας πύρινους λόγους υπέρ της Απλής Αναλογικής που ο ίδιος δεν σκόπευε να φέρει προς ψήφιση! («Σήμερα για πρώτη φορά η απλή αναλογική θα υπερψηφιστεί από την πλειοψηφία του ελληνικού κοινοβουλίου και θα γίνει νόμος»  και «Γι αυτό και η απλή αναλογική είναι ρήξη με το παρελθόν και τομή» - από τη συζήτηση προ της ψηφοφορίας για το νέο εκλογικό νόμο). Αρωγούς στην προσπάθεια εξαπάτησης του λαού βρήκε όλα τα συστημικά ΜΜΕ, τα οποία ακολούθησαν και στήριξαν την τακτική του, ονομάζοντας κι αυτά με τη σειρά τους ως «Απλή Αναλογική» την πρόταση νόμου της συγκυβέρνησης.
Για να γίνει ακόμα πιο πειστικός (ότι δηλαδή η πρόταση νόμου που εισήγαγε στη βουλή ήταν η Απλή Αναλογική) δεν δίστασε να δώσει βήμα στον πρόεδρο της ΕΝ. ΚΕΝΤΡΩΩΝ Β. Λεβέντη, ο οποίος, βεβαίως, ακολούθησε την ίδια ακριβώς τακτική εξαπάτησης του λαού (βλ. πρωτοσέλιδο «Αυγής», 17/07/2016, «Με Απλή Αναλογική θα είχαμε βγει προ εξαετίας από το αδιέξοδο»).

Διατήρηση του ορίου 3% για «Εθνικούς Λόγους»!


Σα να μην έφταναν οι τακτικές εξαπάτησης της συγκυβέρνησης από την πλευρά και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των ΑΝΕΛ («Η δημοκρατία αποκτά ακόμα πιο ουσιαστική μορφή για τους Έλληνες πολίτες με την υπερψήφιση της απλής αναλογικής», Τέρενς Κουίκ, βουλευτής των ΑΝΕΛ και υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, «Κανάλι Ένα Λαμίας», 23/07/2016, μπορείτε να την βρείτε εδώ), οι ΑΝΕΛ έθεσαν βέτο για την παραμονή του πλαφόν του 3% για την είσοδο στη βουλή για «Εθνικούς λόγους». Αφορμή για την συγκεκριμένη επίκληση είναι ο μουσουλμανικός πληθυσμός της Θράκης και ο «κίνδυνος» εισόδου στη βουλή κόμματος υποστηριζόμενου κυρίως από εκείνους. Εκτός του ότι μία τέτοια δήλωση είναι αντιδημοκρατική (παραδοχή ότι κάποιοι πολίτες αυτής της χώρας εμποδίζονται να πάρουν μέρος στις δημοκρατικές διαδικασίες έχοντας ίδια δικαιώματα), είναι και βαθιά αντιδραστική, διαχωρίζοντας τους πολίτες μιας χώρας ανάλογα με τα θρησκευτικά τους πιστεύω. Στην πραγματικότητα, όμως αυτό που περισσότερο φοβούνται είναι η είσοδος στη βουλή κομμάτων και εκλογικών συνδυασμών που ακόμα και με 1-2 βουλευτές, θα εκφράζουν ένα διαφορετικό λόγο από αυτό της TINA (There Is No Alternative, μετάφραση: δεν υπάρχει άλλος δρόμος), της λιτότητας και της υποτέλειας.
Το αίτημα του προοδευτικού κομματιού της χώρας για Απλή Αναλογική δεν ικανοποιήθηκε, παρόλο που δεν είχε δημοσιονομικό κόστος και παρόλο που οι ιμπεριαλιστές-δανειστές δεν θα έπρεπε να είχαν (ούτε εκφράστηκε καμία) αντίρρηση στην εφαρμογή της. Ο αγώνας για μια πραγματικά λαϊκή δημοκρατία συνεχίζεται. Η υπεράσπιση των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης και της φτωχής αγροτιάς επιτυγχάνεται καλύτερα, όταν οι αστικές κυβερνήσεις είναι αδύναμες και απαιτούν ευρεία συναίνεση των αστικών κομμάτων για να σταθούν, όταν η ανασύνταξη του κόμματος της εργατικής τάξης στις αρχές του Μαρξισμού - Λενινισμού - Σταλινισμού προχωρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: