Παρασκευή 15 Ιουνίου 2001

Καπετάν Καρτσιώτης (Γιώργος Βόγιας)

Τον Ιούλη κλείνουν 54 χρόνια από τότε που έπεσε ηρωικά στον Κόζιακα ο καπετάν Καρτσιώτης, υποστράτηγος του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ).

Ο επαναστάτης κομμουνιστής Βόγιας Γιώργης, γνωστός στους μεγάλους και ηρωικούς αγώνες του λαού μας με το ψευδώνυμο Καπετάν ΚΑΡΤΣΙΩΤΗΣ, γεννήθηκε στο χωριό Καρίτσα Αγίας Λάρισας.

Μεγάλωσε στο χωριό του με τους θρύλους Κίσαβου-Ολύμπου και από μαθητής Γυμνασίου δέχτηκε την επίδραση των επαναστατικών κομμουνιστικών ιδεών. Μπαίνοντας στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και οργανωμένος πλέον στην ΟΚΝΕ (και ύστερα στο ΚΚΕ) παίρνει ενεργά μέρος στους φοιτητικούς αγώνες πράγμα που είχε ως αποτέλεσμα να αποβληθεί από το Πανεπιστήμιο για τις επαναστατικές του ιδέες. Τη δράση του συνέχισε καθόλη τη περίοδο της μοναρχοφασιστικής μεταξικής διχτατορίας, Κυνηγήθηκε απ' την Ασφάλεια του Μανιαδάκη. Συνελήφθηκε και φυλακίστηκε.

Όταν κηρύχθηκε ο ιταλο-ελληνικός πόλεμος και οι ορδές του Μουσολίνι επιτέθηκαν στη χώρα μας, ακολουθώντας την επαναστατική γραμμή του ιστορικού γράμματος του Ν. Ζαχαριάδη (31 Οκτώβρη 1940), κατατάχθηκε στο στρατό, πολέμησε στην πρώτη γραμμή τους φασίστες επιδρομείς και διακρίθηκε για την ανδρεία του σε πολλές μάχες.

Ο Γιώργης Βόγιας, μετά την κατάληψη της χώρας από τους ναζιφασίστες κατακτητές καταδιώχθηκε απ' τους ιταλούς αλλά και τους ντόπιους φασίστες συνεργάτες τους. Το Μάη του 1942 επικεφαλής μιας ομάδας συγχωριανών του βγήκε στο βουνό για να πολεμήσει τους κατακτητές, Γίνεται αρχηγός των ανταρτο-ομάδων του ΕΛΑΣ στην περιοχή του Κίσαβου και απ' τις γραμμές του πήρε μέρος σε πολλές μάχες εναντίον των κατακτητών και αναδείχτηκε, πέρα απ' τις πολιτικές του ικανότητες, σ' ένα απ' τα πιο δραστήρια και ικανά στρατιωτικά στελέχη της περιοχής της Θεσσαλίας. «Το 1943 έγινε μέλος της διοίκησης του Αρχηγείου της Βόρειας Θεσσαλίας που αργότερα αποτέλεσε το 5ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ Θεσσαλίας. Αργότερα αναδείχθηκε σε καπετάνιο του 5ου Συντάγματος. Με το Σύνταγμά του πολέμησε παλικαρίσια τους κατακτητές και τον εθνο-προδότη Ζέρβα. Με διάταγμα της ΠΕΕΑ ονομάστηκε ταγματάρχης-καπετάνιος». («Μάρτυρες και ήρωες του αγώνα», 1952).

Μετά την απελευθέρωση της χώρας και την προδοτική συμφωνία της Βάρκιζας που αποτέλεσε το αποκορύφωμα των προδοτικών συμφωνιών της δεξιάς οπορτουνιστικής ηγεσίας Σιάντου (πράχτορα της Ιντέλιντζενς Σέρβις) και ξεπούλησε την εποποιία της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης του γενναίου λαού μας στους άγγλους ιμπεριαλιστές και τους ντόπιους μοναρχοφασίστες-δοσίλογους, ο Βόγιας Γιώργης συνέχισε με μεγαλύτερη ακόμα αποφασιστικότητα την επαναστατική του δράση ενάντια στον ντόπιο μοναρχοφασισμό-δοσιλογισμό, αρχικά σαν υπεύθυνος Αυτοάμυνας στην περιοχή της Καρδίτσας και αργότερα στην περιοχή του Κίσαβου. Συνελήφθηκε και φυλακίστηκε απ' τους μοναρχοφασίστες και το Φλεβάρη του 1946 βγήκε απ' τις φυλακές.

Τον Ιούλη του 1946, ακολουθώντας με συνέπεια την επαναστατική γραμμή του Κόμματος, μετά τη γνωστής απόφαση της ΙΙης Ολομέλειας (12 Φλεβάρη 1946) για έναρξη του δεύτερου αντάρτικου, βγαίνει στο βουνό και το Σεπτέμβρη του ίδιου χρόνου αναδεικνύεται αρχηγός του Αρχηγείου Χασίων και στη συνέχεια αρχηγός του Αρχηγείου Κόζιακα του ΔΣΕ και αγωνίζεται μ' όλες του τις δυνάμεις, εφαρμόζοντας τη γραμμή του Κόμματος, για την ταχεία ανάπτυξη και μαζικοποίηση του αντάρτικου, σ' αντίθεση με την προδοτική στάση του Βαφειάδη και των άλλων υπολειμμάτων της οπορτουνιστικής Σιαντικής ηγεσίας σαμποταριστών της ανάπτυξης του αντάρτικου.

Απ' τις γραμμές του ένδοξου ΔΣΕ πολέμησε γενναία τους ντόπιους μοναρχοφασίστες και διακρίθηκε σε πολλές μάχες για τις διοικητικές και στρατιωτικές του ικανότητες. Τον Ιούλη του 1947 έπεσε ηρωικά στον Κόζιακα στο ύψωμα Δέση. «Τα τελευταία του λόγια ήταν: «Παιδιά η νίκη θα είναι μαζί μας...». Υπο-στράτηγος τιμημένος νεκρός. Διάταγμα 28.12.1947». («Μάρτυρες και ήρωες του αγώνα», 1952).

Ο θάνατος του καπετάν Καρτσιώτη λύπησε βαθιά το επαναστατικό κίνημα, το οποίο στερήθηκε σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή του αγώνα, ένα απ' τα καλύτερα και πιστότερα επαναστατικά στελέχη, και την ανταρτομάνα Θεσσαλία που ο λαός της τραγούδησε την παλικαριά και θρήνησε το χαμό του για την απελευθέρωση της πατρίδας απ' την αγγλοαμερικάνικη κατοχή, τους ντόπιους μοναρχοφασίστες και την καπιταλιστική σκλαβιά.

Ο καπετάν Καρτσιώτης είχε διαμορφωθεί, στις γραμμές του επαναστατικού ΚΚΕ με επικεφαλής το Νίκο Ζαχαριάδη, σ' έναν επαναστάτη κομμουνιστή με πίστη και απεριόριστη αφοσίωση στην υπόθεση της προλεταριακής επανάστασης και του κομμουνισμού, σ' έναν συνεπή και μαχητικό υπερασπιστή των συμφερόντων της εργατικής τάξης και του λαού και σ' έναν αδιάλλακτο εχθρό του ιμπεριαλισμού και του ντόπιου μοναρχοφασισμού, σ' έναν αγωνιστή, διαλεχτό στέλεχος του Κόμματος, που τα έδωσε όλα απλόχερα -και τη ζωή του ακόμα- στον αγώνα του λαού μας για την απελευθέρωσή του απ' τους ναζιφασίστες καταχτητές αλλά και απ' τη νέα κατοχή των αγγλο-αμερικάνων ιμπεριαλιστών και το ντόπιο μοναρχοφασισμό, για την απελευθέρωσή του απ' την καπιταλιστική καταπίεση και εκμετάλλευση.

Θα μείνει για πάντα στο Πάνθεο των ηρώων του ΚΚΕ και του ένδοξου ΔΣΕ, στο Πάνθεο των ηρώων της εργατικής τάξης και του λαού μας, θα ζει στους επαναστατικούς αγώνες της για τη βίαιη επαναστατική ανατροπή του καπιταλισμού, την κοινωνική απελευθέρωση και το σοσιαλισμό-κομμουνισμό.

Από τη στήλη: Μορφές ηρώων αγωνιστών του ΕΛΑΣ και του ένδοξου Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ)

Ανασύνταξη, Αρ. Φύλ. 1111, 1-15 Ιούνη 2001

Δεν υπάρχουν σχόλια: