Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Ο Μπέρτολντ Μπρεχτ, το «Βραβείο ΣΤΑΛΙΝ» και οι αρχιψευταράδες χρουστσοφικοί γκεμπελίσκοι του «Ριζοσπάστη»

Ο Μπρεχτ για το θάνατο του Στάλιν: «σταμάτησαν οι καρδιές των καταπιεσμένων και των πέντε ηπείρων, και εκείνων που έχουν απελευθερωθεί, και όλων, όσων  αγωνίζονται για την παγκόσμια ειρήνη όταν άκουσαν ότι ο Στάλιν είναι νεκρός. Αυτός ήταν η ενσάρκωση των ελπίδων τους. Όμως τα πνευματικά και υλικά όπλα, που αυτός δημιούργησε υπάρχουν και η διδασκαλία του είναι εδώ, για να δημιουργηθούν νέα» («Sinn und Form» 3/1953, σελ.10)

Η αστική σοσιαλδημοκρατική φυλλάδα «Ριζοσπάστης», όργανο της ΚΕ του «Κ»ΚΕ (΄56), γράφει για πολλοστή φορά ότι ο Μπέρτολτ Μπρεχτ τιμήθηκε τάχα με κάποιο ανύπαρκτο για εκείνη την περίοδο «Βραβείο ΛΕΝΙΝ»: «από την ομιλία του Μπρεχτ στην απονομή του Βραβείου «Λενιν» για την Ειρήνη το 1955» («Ρ» 4/5/2007, σελ. 25, και «Ρ» 5/5/2007, σελ. 3) – ένα απ’ τα χοντροειδέστατα, ανάμεσα σε πολλά άλλα, ιστορικά ΨΕΥΔΗ που διαδίδουν οι χρουστσοφικοί ρεβιζιονιστές όλων των χωρών εδώ και πάνω από μισό αιώνα με δυό πολιτικούς στόχους: α) να εξαφανίσουν το όνομα του μεγάλου επαναστάτη και κλασικού του Μαρξισμού ΙΩΣΗΦ ΣΤΑΛΙΝ απ’ την ιστορία, β) να δηλητηριάσουν πρώτα απ’ όλα τη νεολαία και φυσικά την εργατική τάξη και τους λαούς, με αστικά χρουστσοφικά ψεύδη, ακολουθώντας πιστά τη συνταγή του ναζιφασίστα Γκέμπελς.

Για τους επαναστάτες κομμουνιστές σταλινιστές-ζαχαριαδικούς είναι ολωσδιόλου κατανοητό να μην αναφέρεται το όνομα του μεγάλου επαναστάτη απ’ τους λακέδες του κεφαλαίου σοσιαλδημοκτάτες ηγέτες του «Κ»ΚΕ, αφού είναι γνωστό ότι κάθε αναφορά του ονόματος του ΙΩΣΗΦ ΣΤΑΛΙΝ προκαλεί, εξαιτίας του ταξικού μίσους, τρόμο και αλλεργικό σοκ σ’ αυτούς τους προδότες των συμφερόντων της εργατικής τάξης, της προλεταριακής επανάστασης και του σοσιαλισμού-κομμουνισμού.

Όμως σ’ αντίθεση με τον ψευδή ισχυρισμό (τιμήθηκε τάχα με το «Βραβείο Λένιν») των σοσιαλδημοκρατών ηγετών του «Κ»ΚΕ ’56, ο Μπρεχτ τιμήθηκε με το «Βραβείο ΣΤΑΛΙΝ» και αυτό έχει καταγραφεί από τότε, δυστυχώς για τους ηγέτες του «Κ»ΚΕ, ως ιστορικό γεγονός σ’ ολόκληρο τον ευρωπαϊκό και το διεθνή τύπο, όπως και στον τύπο της ΛΔΓ που ως το 1957 τουλάχιστον, μεταξύ άλλων, και στο περιοδικό “Sinn und Form”, Zweites Sonderheft Bertolt Brecht, 1/1957 γράφεται: «Bertolt Brecht sprach in Moskau, Rede anlaeβlich der Verleihung des internationalen Stalin-Preises» (σελ.562) και στην εφημερίδα “Neues Deutschland” (28 Mai 1955). 

Ο μεγάλος Γερμανός επαναστάτης κομμουνιστής ποιητής Μπέρτολτ Μπρέχτ τιμήθηκε με το «Βραβείο Στάλιν» στις 21 Δεκέμβρη του 1954 και στις 25 Μάη του 1955 πήγε στη Μόσχα να το παραλάβει.

Όλες οι εκδόσεις έργων του Μπρεχτ από τη «Σύγχρονη Εποχή», εκδοτικό των χρουστσοφικών του «Κ»ΚΕ, επαναλαμβάνουν συνειδητά προκλητικά και μέχρι γελοιοποίησης το πασίγνωστο χρουστσοφικό ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΨΕΥΔΟΣ, ότι ο Μπρεχτ τιμήθηκε με το ανύπαρκτο τότε «Βραβείο Λένιν». Γι’ αυτό είναι προς τιμή δυο περιοδικών που καταγράφουν ακριβώς το ιστορικό γεγονός και γράφουν την αλήθεια: το ένα είναι η «Ε.Τ.»: «1954 21 Δεκέμβρη: του απονέμεται το Βραβείο Στάλιν. 1955 ταξίδι του Μπρεχτ στη Μόσχα να πάρει το Βραβείο Στάλιν» («Επιθεώρηση Τέχνης», τ. 83, Νοέμβριος 1961, σελ. 418, αφιέρωμα στον Μπρεχτ), το άλλο το περιοδικό «ΔΙΑΒΑΖΩ»: «1954 21 Δεκεμβρίου: τιμάται με το Διεθνές Βραβείο Στάλιν για την Ειρήνη» («ΔΙΑΒΑΖΩ», τ. 211/1989, σελ. 26, αφιέρωμα στο Μπρεχτ).

Τέλος, πέρα απ’ το ότι οι χρουστσοφικοί σοσιαλδημοκράτες «προσαρμόζουν» το επαναστατικό έργο του Μπρεχτ στη ρεφορμιστική τους γραμμή, παρουσιάζουν και τον ίδιο, ψευδέστατα βέβαια, όπως και όλοι οι αστοί και σοσιαλδημοκράτες, ως «μαθητή» του αντικομμουνιστή Καρλ Κορς («διδάχτηκε το Μαρξισμό απ’ τον αντιφασίστα βουλευτή του γερμανικού κομμουνιστικού κόμματος Καρλ Κορς», («Ρ», 14/8/2004, σελ. 28). Όμως ο Μπρεχτ υπήρξε αποκλειστικά και μόνο μαθητής των ΜΑΡΞ-ΕΓΚΕΛΣ-ΛΕΝΙΝ-ΣΤΑΛΙΝ και επιπλέον υπερασπιστής της δικτατορίας του προλεταριάτου και του «σοσιαλιστικού χαρακτήρα της Σοβιετικής Ένωσης» (Μπ.Μπρεχτ: Για τη Φιλοσοφία και το Μαρξισμό, σελ. 60-64, Αθήνα 1977).Και ακόμα πιο σημαντικό: υπεράσπισε και τις «δίκες της Μόσχας» (στο ίδιο, σελ. 71-76) σ’ εκείνη την πολύ δύσκολη και κρίσιμη για τη Σοσιαλιστική Σοβιετική Ένωση ιστορική περίοδο, παραμονές των πολεμικών προετοιμασιών της χιτλερικής Γερμανίας εναντίον της.

ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ, Αρ. Φύλ. 250 15-31 Μάη 2007

Δεν υπάρχουν σχόλια: