Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Διάλυση της Πολιτικής Αστυνομίας στην Τυνησία: μια ελλιπής κίνηση

Μετάφραση από athens.indymedia.org

Ο Υπουργός Εσωτερικών δήλωσε σήμερα στην Τύνιδα ότι «ασπάζεται τις αξίες και τις αρχές της επανάστασης, στέκεται με σεβασμό στο γράμμα του νόμου και δρα για τη δημιουργία ενός κλίματος εμπιστοσύνης και διαφάνειας στις σχέσεις των δυνάμεων της Τάξης και των πολιτών, φροντίζοντας για την επούλωση των πληγών που δημιουργήθηκαν σε αυτές επί παλαιού καθεστώτος, και αποφασίζοντας την κατάργηση του τμήματος της κρατικής ασφάλειας και την τελική ρήξη με ό,τι ονομαζόταν Πολιτική Αστυνομία, ως προς τις δομές, τις αρμοδιότητες και τη δράση της». Μολονότι αυτή η απόφαση έρχεται χρονικώς καθυστερημένα, ήρθε ως επιστέγασμα των αγώνων και των προσπαθειών των τυνήσιων γυναικών και ανδρών οι οποίοι υπέφεραν από τα εγκληματικά έργα και ημέρες αυτού του μηχανισμού, που βρισκόταν στα χέρια του Μπεν Άλι όπως και στην υπηρεσία του Μπουργκίμπα προηγουμένως, και οι οποίοι ζητούσαν από καιρό τη διάλυση και την απαλλαγή από τις εξευτελιστικές του δράσεις.

Παρ’ όλα αυτά, αν και αυτή η απόφαση είναι σημαντική, είναι, ωστόσο, ελλιπής και δεν ανταποκρίνεται στις φιλοδοξίες του τυνησιακού λαού, αφού είναι γεμάτη ασάφειες: Εξαιρουμένης της αναφοράς περί «κατάργησης του τμήματος της κρατικής ασφάλειας» δεν αναφέρεται κανένα μέτρο σχετικό με την απόφαση που θα ληφθεί για τα υπόλοιπα τμήματα της πολιτικής αστυνομίας, όπως τα τμήματα που εποπτεύουν όλους τους τομείς «ασφαλείας» σε όλες τις πτυχές και τις σφαίρες της κοινωνικής ζωής, και ειδικότερα τα τμήματα που σχετίζονται με την παρακολούθηση των συνδικαλιστών και των διανοούμενων κ.α. τομείς της δημόσιας ζωής, οι οποίοι παρακολουθούνταν από την πολιτική αστυνομία. Αυτό είναι δηλωτικό των προθέσεων της τωρινής κυβέρνησης να παραπλανήσει την εγχώρια κοινή γνώμη, «ανταποκρινόμενη» στο αίτημα για διάλυση του μηχανισμού της πολιτικής αστυνομίας με την παράλληλη, όμως, διατήρηση πλήθους ρόλων και τμημάτων της.

Γι’ αυτό, το Κομμουνιστικό Κόμμα Εργατών Τυνησίας καλεί εκ νέου σε:

-Διάλυση ολόκληρου του μηχανισμού και των τμημάτων της πολιτικής αστυνομίας, κατάργηση όλων των αρμοδιοτήτων της και των τομέων ανάμειξής της.

-Δημοσίευση του αρχείου αυτού του μισητού μηχανισμού, ώστε να πληροφορηθούν οι πολίτες και οι ερευνητές για τις αχρειότητες που αυτός διέπραξε εναντίον των δικαιωμάτων των πολιτών, ων πολιτικών αγωνιστών, των ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των φοιτητών κ.α.

- Δημόσια έρευνα για την ανεύρεση κάθε συμμετοχής της σε πράξεις σωματικού και ψυχικού βασανισμού και δολοφονιών, είτε εντεταλμένων είτε όχι.

-Αποζημίωση σε κάθε θύμα βασανιστηρίων και των οικογενειών των νεκρών μαρτύρων από αυτά.

Καλούμε κάθε ελεύθερο Τυνήσιο, κόμμα, οργάνωση, σύλλογο και προσωπικότητες, σε συνέχιση του αγώνα για το οριστικό ξερίζωμα αυτής της λαίλαπας από την τυνησιακή γη και την επαγρύπνηση έναντι κάθε απόπειρας επαναφοράς αυτού του βαμπίρ της πολιτικής αστυνομίας υπό νέα μορφή και ρόλους.

Κομμουνιστικό Κόμμα Εργατών Τυνησίας

Τύνιδα, 7 Μάρτη 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: