Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Συνέχιση της επαγρύπνησης και των λαϊκών κινητοποιήσεων για την επίτευξη μιας αποφασιστικής νίκης της επανάστασης

Μετάφραση από athens.indymedia.org

 Στο λόγο που εκφώνησε τη νύχτα της Πέμπτης 3 Μάρτη ο προσωρινός πρόεδρος ανακοίνωσε την εγκατάλειψη των σχεδίων που είχε αποφασίσει να υλοποιήσει την ημέρα που ανέλαβε την εξουσία μετά την ανατροπή του Μπεν Άλι, αναφέρθηκε στο ζήτημα της διεξαγωγής προεδρικών εκλογών εντός του σημερινού συνταγματικού πλαισίου, ενώ αναγνώρισε την αναγκαιότητα εκλογών για Συντακτική Συνέλευση στις 24 του ερχόμενου Ιούλη που «θα έρχεται σε ρήξη με τα παλιά δεδομένα».
Ο προσωρινός πρόεδρος δήλωσε ότι θα παραμείνει στην εξουσία αυτός και η μεταβατική κυβέρνηση της οποίας επικεφαλής ανέδειξε τον Μπέτζι Κάιντ Ας Σέμπσι μέχρι την ημέρα έναρξης των εργασιών της Συντακτικής Συνέλευσης. Αναφέρθηκε επίσης στο ότι ο οργανισμός ονόματι «Οργανισμός για την Επίτευξη των Στόχων της Επανάστασης, για τις Πολιτικές Μεταρρυθμίσεις και τη Μετάβαση στη Δημοκρατία», θα αποτελείται από πλήθος νομικών εμπειρογνωμόνων που θα είναι εκλεγμένοι.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Εργατών Τυνησίας επιθυμεί να επισημάνει στον τυνησιακό λαό, μετά από αυτό το λόγο, τα παρακάτω σημεία:
1. Η αναγνώριση από τον προσωρινό πρόεδρο της αναγκαιότητας εκλογών για Συντακτική Συνέλευση που θα προετοιμάσει ένα νέο Σύνταγμα συνιστά μια νέα νίκη του τυνησιακού λαού και της επανάστασής του, ειδικά για τις εκατοντάδες χιλιάδες τυνήσιων γυναικών και ανδρών οι οποίοι διαδήλωναν και πρόσφεραν από τις τάξεις τους μάρτυρες και τραυματίες για την ανατροπή της κυβέρνησης του Μοχάμεντ Γανούσι, ο οποίος κωλυσιεργούσε σε βάρος του τυνησιακού λαού που συνεχίζει την επανάσταση μέχρι την επίτευξη των στόχων της.
2. Αυτή η σημαντική νίκη παραμένει, ωστόσο, μερική, καθώς το σχέδιο δράσης που παρέθεσε ο προσωρινός πρόεδρος για να φτάσουμε στις εκλογές για Συντακτική Συνέλευση, δεν συντάχθηκε μετά από διαβούλευση με τις αφοσιωμένες στην επανάσταση και τους στόχους της πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, έχει ασάφειες και πολλές παγίδες, και αν δεν αναθεωρηθεί, μπορεί να καταφέρουν οι εχθροί της επανάστασης να κυβερνούν, φέροντες τα συνθήματα της επανάστασης.
3. Οι εκλογές για τη Συντακτική Συνέλευση για να σηματοδοτούν το τέλος της τυραννίας, να αντανακλούν τη θέληση του τυνησιακού λαού και να επιτυγχάνουν τους πολιτικούς, κοινωνικούς και εθνικούς στόχους του χρειάζονται:
Πρώτον: τη συμφωνία για την ημερομηνία διεξαγωγής τους, χωρίς βιασύνες, μέχρις ότου να είναι καλά προετοιμασμένες οι ίδιες οι πολιτικές δυνάμεις και μέχρι να μπορεί, επίσης, ο τυνησιακός λαός να συμμετέχει συνειδητά και αποτελεσματικά, ειδικά αφού οι εκλογές αυτές αφορούν τη δημιουργία νέου συντάγματος που θα έχει πολλές νέες και διάφορες πρόνοιες και θα συνιστά το πολιτικό, κοινωνικό και πολιτιστικό πλαίσιο της Τυνησίας στο μέλλον.
Δεύτερον: τη λήψη συγκεκριμένων και πρακτικών μέτρων για τη δημιουργία κλίματος στο οποίο να μπορεί ο τυνησιακός λαός να ασκήσει πραγματικά το δικαίωμά του αυτό και στο οποίο να μπορούν οι πολιτικές δυνάμεις να γνωστοποιούν τις θέσεις και τις απόψεις τους χωρίς καμία πίεση ή βία.
Και για να γίνουν αυτά προϋποτίθενται τα εξής:
α) Διάλυση του μηχανισμού της πολιτικής αστυνομίας και φυλάκιση των υπευθύνων για τη διάπραξη των εγκλημάτων του βασανισμού και των δολοφονιών σε βάρος του λαού.
β) Κατάργηση των ελευθεριοκτόνων νόμων ή τουλάχιστον παύση της εφαρμογής τους: του νόμου περί Τύπου, του νόμου για το Συνεταιρίζεσθαι, του νόμου περί Κομμάτων και του νόμου περί του Συνέρχεσθαι και των Διαδηλώσεων κλπ,αντικατάστασή τους από προσωρινούς διακανονισμούς που να εγγυώνται την άσκηση αυτών των ελευθεριών και αναγνώριση όλων των κομμάτων και των οργανώσεων που το επιθυμούν.
γ) Εκκαθάριση της διοίκησης από όλα τα σύμβολα της τυραννίας και της διαφθοράς και ανάδειξη νέων αρμόδιων, κοινής αποδοχής, επικεφαλής των υπουργείων και των διπλωματικών αντιπροσωπειών, δεδομένης της επιρροής αυτών στην εκλογική διαδικασία.
δ) Εκκαθάριση του δικαστικού μηχανισμού από όλα τα σύμβολα της τυραννίας και της διαφθοράς, με τη συμμετοχή των συλλόγων των δικαστών, για να εξασφαλιστεί η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης κατά τη διάρκεια των εκλογών.
ε) Προετοιμασία ειδικού για τη Συντακτική Συνέλευση εκλογικού νόμου που θα εγγυάται τη συμμετοχή όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων μέχρι να είναι σε εκείνο το επίπεδο προετοιμασίας και μέχρι να μπορεί ο λαός της Τυνησίας να εκφράσει τη θέλησή του: εκλογικό σύστημα, κατανομή ρόλων κλπ.
στ) Δημιουργία πανεθνικών ανεξάρτητων οργανισμών κοινής αποδοχής από όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις για την εποπτεία των εκλογών.
ζ) Ορισμός τρόπου δημόσιας χρηματοδότησης για τις εκλογές, ώστε να αποτραπεί η πλαστογράφηση της λαϊκής θέλησης μέσω της εξαγοράς συνειδήσεων με χρήματα από το εσωτερικό, από αντεπαναστατικές δυνάμεις, ή από το εξωτερικό, από αντιδραστικές και αποικιοκρατικές χώρες οι οποίες θέλουν να καταστείλουν την επανάσταση του τυνησιακού λαού και να επαναφέρουν το παλαιότερο καθεστώς που υποστήριζαν.
4. Το «Πανεθνικό Συμβούλιο για την Προστασία της Επανάστασης» εκπροσωπεί το κατάλληλο πλαίσιο συμφωνίας για το σχέδιο δράσης για την υλοποίηση της δημοκρατικής μετάβασης η οποία να έρχεται σε ρήξη με τη δικτατορία. Όσοι αντιτίθενται σε αυτό το Συμβούλιο, ισχυριζόμενοι ότι «δεν έχει νομιμοποίηση» (δηλαδή δεν αναδείχτηκε από λαϊκές εκλογές) ξεχνούν ότι η μόνη νομιμότητα που υπάρχει σήμερα είναι η νομιμότητα της Επανάστασης και ότι το Συμβούλιο αυτό είναι το πλαίσιο στο οποίο εκπροσωπούνται ευρέως οι δυνάμεις οι οποίες υπερασπίζονται την επανάσταση και είναι αφοσιωμένες στους στόχους της.
Η προσωρινή προεδρία και η μεταβατική κυβέρνηση δεν πρέπει να παραμένουν χωρίς έλεγχο από το λαό και από τις δυνάμεις της επανάστασης, αφού λαμβάνουν αποφάσεις και μέτρα.
5. Η συνέχιση της λαϊκής κινητοποίησης και η σταθεροποίηση του πλαισίου το οποίο δημιούργησε η επανάσταση (το Πανεθνικό Συμβούλιο και οι Τοπικές & Περιφερειακές Επιτροπές για την Προστασία της Επανάστασης) και η μόνιμη ενεργοποίησή του είναι η βασική εγγύηση σήμερα για τον έλεγχο της προσωρινής προεδρίας και της μεταβατικής κυβέρνησης και για την εμβάθυνση της επαναστατικής διαδικασίας για την επίτευξη μιας αποφασιστικής νίκης της επανάστασης στη χώρα μας.
Οι εχθροί της επανάστασης μέχρι σήμερα δεν έπαυσαν να είναι ισχυρότεροι σε όρους χρήματος και πλούτου και έχοντας και τον κρατικό μηχανισμό και στήριξη από το εξωτερικό. Εναποθέτουν τις ελπίδες τους στον τερματισμό της θύελλας ώστε να εφορμήσουν εκ νέου στο λαό και να τον υποτάξουν, και μέχρι αυτή τη στιγμή δεν διστάζουν να επιτίθενται στους πολίτες και τις περιουσίες τους με την επιστράτευση εγκληματικών συμμοριών, με τη διασπορά ψευδών ειδήσεων και με την εξαπόλυση απειλών εναντίον των λαϊκών και επαναστατικών δυνάμεων.
6. Το Μέτωπο 14 Γενάρη καλείται να φέρει το βάρος της ευθύνης σε αυτή την καθοριστική περίσταση για την προστασία της επανάστασης και για να βαδίσουμε μπροστά, μαζί με τους εργάτες, τους εργαζόμενους, τους φτωχούς, τους φοιτητές, τους διανοούμενους, τους προοδευτικούς καλλιτέχνες και δημιουργούς και όλα τα λαϊκά στρώματα, και για να παρεμποδίσουμε οποιαδήποτε προσπάθεια καταστολής της επανάστασης, διακοπής της στη μέση του δρόμου και περιορισμού της μόνο στη «μεταρρύθμιση» του προηγούμενου καθεστώτος, χωρίς καταστροφή των οικονομικών και κοινωνικών θεμελίων και πυρήνων του.
Κομμουνιστικό Κόμμα Εργατών Τυνησίας
5 Μάρτη 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: