Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Όχι στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Λιβύη – Αλληλεγγύη στο λαό της

Η αντιδραστική συμμαχία των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που επιτίθενται στη Λιβύη στρατιωτικά, υπό την πρόφαση της προστασίας του άμαχου πληθυσμού και κρύβονται πίσω από ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, διεξάγει μία ακόμη επίθεση κατά των λαών, τώρα της Λιβύης, χθες των Βαλκανίων, του Ιράκ και του Αφγανιστάν, οι οποίοι δέχθηκαν βίαιη επίθεση κάτω από την ίδια ψευδή πρόφαση. Ο συνασπισμός της Γαλλίας, της Μεγάλης Βρετανίας και των ΗΠΑ, με την ενεργό συνενοχή των αντιδραστικών κυβερνήσεων της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Δανίας ... και τη παθητική συνενοχή της Ρωσίας και της Κίνας, δεδομένου ότι οι δύο χώρες δεν ασκούν το δικαίωμά τους για βέτο έστω υποκριτικά, ενέκρινε την επιθετικότητα, αυτού του αντιδραστικού συνασπισμού ο οποίος έχει δείξει στην πράξη την πραγματική του φύση. Στόχος του δεν είναι η ασφάλεια του άμαχου πληθυσμού, αλλά το πετρέλαιο, η στρατηγική θέση της Λιβύης και η τρομοκράτηση των εξεγέρσεων και των επαναστατικών αγώνων των αραβικών λαών.
Με την έγκριση της επίθεσης κατά της Λιβύης, η οποία στηρίζεται σε ψήφισμα του ΟΗΕ, ο ιμπεριαλισμός για άλλη μια φορά κάνει σαφές ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά αν υπάρχουν ψηφίσματα του ΟΗΕ ή όχι, αυτό που έχει σημασία είναι τα συμφέροντά του, όπως αποδεικνύεται από το γεγονός ότι πάντα εμπόδιζαν τα πολυάριθμα ψηφίσματα υπέρ των λαών της Παλαιστίνης και της Σαχάρας.

Οι αντάρτες που μάχονται εναντίον της αντιδραστικής κυβέρνησης του Μουαμάρ Καντάφι σύντομα θα ανακαλύψουν ότι αυτοί δεν είναι οι «προστάτες» τους αλλά βίαιοι ληστές και εκμεταλλευτές, οι οποίοι, αν καταφέρουν να τον ανατρέψουν, θα αντικαταστήσουν τον Καντάφι από ένα άλλο πιόνι που θα βρίσκεται στην υπηρεσία του ιμπεριαλισμού. Πρέπει να θυμάται κανείς ότι τα μέλη του συνασπισμού, και των άλλων ιμπεριαλιστικών και καπιταλιστικών χωρών, στο παρελθόν είχαν φλερτάρει με τον Καντάφι, όπως άλλωστε έκαναν και με τον σατράπη τους στην Τυνησία, τον Μπεν Αλί, και τον όχι λιγότερο αντιδραστικό Χόσνι Μουμπάρακ (μέλος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς!) στην Αίγυπτο, που και οι δύο ανατράπηκαν από λαϊκές εξεγέρσεις.
Οι εξεγέρσεις, που ταράζουν τις χώρες του Μαγκρέμπ και της Εγγύς Ανατολής (Μαρόκο, Υεμένη, Μπαχρέιν, Συρία και πιθανόν Αλγερία), θέτουν σε κίνδυνο τα στρατηγικά συμφέροντα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Αυτό οδηγεί στην όξυνση των δικών τους αντιφάσεων, όπως συμβαίνει και με την επίθεση κατά της Λιβύης, μεταξύ του γαλλικού ιμπεριαλισμού, με επικεφαλής τον αρχι-αντιδραστικό Σαρκοζί, και του γερμανικού ιμπεριαλισμού με την επίσης αντιδραστική Μέρκελ. Τα βαθιά πλήγματα σε αυτό το μέρος του κόσμου, που πραγματοποιούνται από τους λαούς ενάντια σε αυταρχικά ή δικτατορικά καθεστώτα, καθώς και ενάντια στις μεγάλες κοινωνικές αδικίες, κάνουν τις θέσεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και των συμμάχων τους να τρέμουν.

Η Διεθνής Σύσκεψη των μαρξιστικών-λενινιστικών κομμάτων και οργανώσεων καταδικάζει έντονα την βίαιη επίθεση κατά της Λιβύης. Στηρίζει το δίκαιο αγώνα του λαού της ενάντια στην αντιδραστική κυβέρνησης Καντάφι, για να κερδίσει τη δημοκρατία, την ελευθερία και την αξιοπρέπειά του. Καταγγέλλουμε, επίσης, τα διπλά πρότυπα που εφαρμόζει ο ΟΗΕ, καθώς και τη δολιότητα και την υποκρισία όλων των χωρών με τις δήθεν δημοκρατικές κυβερνήσεις, τη στήριξη της επιθετικότητας σε ορισμένες περιπτώσεις και την παθητικότητα σε άλλες. Καλούμε σε αλληλεγγύη με τον λαό της Λιβύης και των άλλων λαών που αγωνίζονται με κάθε τρόπο.

Συντονιστική Επιτροπή της Διεθνούς Σύσκεψης μαρξιστικών-λενινιστικών κομμάτων και οργανώσεων

Μάρτης 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: