Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020

ΗΠΑ: η εξέγερση των Αφρο-αμερικανών κατά του ρατσισμού, της αστυνομικής βίας και της φασιστικης καταπίεσης

ΗΠΑ: η εξέγερση των Αφρο-αμερικανών κατά του ρατσισμού, της αστυνομικής βίας και της φασιστικης καταπίεσης

Η φρικτή αποτρόπαιη εν ψυχρώ δολοφονία του Αφρο-αμερικανού Τζορζ Φλόϊντ το Μάη από λευκό αστυνομικό στη Μινεάπολι πυροδότησε δικαιολογημένα κύμα μεγάλων μαζικότατων μαχητικών διαδηλώσεων, Αφρο-αμερικανών και λευκών, κατά του ρατσισμού, πρωτοφανούς έκτασης, σε διάφορες πόλεις των ΗΠΑ.

Αργότερα, τρεις βδομάδες μετά τη δολοφονία του Φλόϊντ, στις 13 Ιούνη, και ενώ συνεχίζονταν οι μαζικές διαδηλώσεις, δολοφονείται ο 27χρονος οικοδόμος Ρεϊσαρντ Μπρουκς, πατέρας 5 κοριτσιών, στην Ατλάντα. Στη συνέχεια, 26 Αυγούστου αστυνομικοί πυροβόλησαν 7 φορές στην πλάτη άλλον Αφρο-αμερικανό, τον άοπλο Τζεϊκομπ Μπλέϊκ, μπροστά στα 3 παιδιά του, κλπ. κλπ..

Στις ΗΠΑ οι κινητοποιήσεις-διαδηλώσεις κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας πήραν μεγάλες μαζικότατες διαστάσεις ενώ οξύτατες ήταν οι συγκρούσεις με την Αστυνομία που συντάραξαν ολόκληρη την Αμερική και έφεραν την κυβέρνηση των ΗΠΑ σε πολύ δύσκολη θέση, με τους κυβερνήτες να θέτουν τις περιοχές τους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η κατάσταση αυτή ανάγκασε το θρασύδειλο αλητο-φασιστοειδές Τραμπ να κρυφτεί πανικόβλητος στα υπόγεια καταφύγια του Λευκού Οίκου, φρουρούμενος από ισχυρή στρατιωτική δύναμη.

Στη ρατσιστική καταπίεση και τις δολοφονίες Αφρο-αμερικανών παίρνει μέρος όχι μόνο η αστυνομία αλλά και πολλά ναζι-φασιστικά εγκληματικά καθάρματα και μάλιστα σε πολύ νεαρή ηλικία όπως ο 17χρονος Καϊλ Ρίτενχαουζ που σκότωσε 2 διαδηλωτές και τραυμάτισε σοβαρό έναν άλλον στην Κενόσα του Ουισκόνσιν των ΗΠΑ την τελευταία βδομάδα του Αυγούστου.

Το πρώτο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των διαδηλώσεων αυτών ήταν ότι, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, πήραν τέτοια έκταση, ενώ ταυτόχρονα επεκτάθηκαν και σε πολλές χώρες της Ευρώπης (Αγγλία, Γαλλία. Ισπανία, Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία κλπ.).

Ένα δεύτερο χαρακτηριστικό ήταν ότι στράφηκαν και κατά της βάρβαρης καταπίεσης και εκμετάλλευσης των περασμένων αιώνων: της παλιάς αποικιοκρατίας αλλά και της νεότερης της ιμπεριαλιστικής περιόδου του καπιταλισμού, με στόχο την αποκαθήλωση της πληθώρας αγαλμάτων των εκπροσώπων τους στις διάφορες χώρες. Ας αναφερθούν μόνο δυο απ’ τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις: το γκρέμισμα του αγάλματος του μεγάλου αρχι-δουλεμπόρου του 17ου αιώνα Έντουαρτ Κόλστον στο Μπρίστολ της δυτικής Αγγλίας που στη συνέχεια κατέληξε στα νερά του ποταμού Έϊβον και η άλλη χαρακτηριστική περίπτωση υπήρξε ο βανδαλισμός και το γκρέμισμα του αγάλματος του αιμοσταγούς Λεοπόλδου Β΄, βασιλιά του Βελγίου, που κυβέρνησε πριν 100 περίπου χρόνια το Κονγκό, ο οποίος κατάσφαξε τους κατοίκους του και ευθύνεται για την εξόντωση 10.000.000 κατοίκων αυτής της χώρας. Την ίδια «τύχη» είχαν και σειρά μισητών αγαλμάτων σε διάφορες χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: