Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Η αθώωση του Άρη Σειρηνίδη μια σημαντική λαϊκή νίκη σε περίοδο όξυνσης της ταξικής πάλης και διαρκούς βαθέματος του προτσές της φασιστικοποίησης

Στις 24 Ιούνη το μεσημέρι, μετά το πέρας της διαδικασίας στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, ήταν φανερό ότι είχε καταρριφθεί ολοσχερώς το εξόφθαλμα διάτρητο κατηγορητήριο και μαζί με αυτό είχε καταρρεύσει και η σκευωρία της Ασφάλεια σε βάρος του Άρη Σειρηνίδη, που επισφραγίστηκε με την αθώωσή του κατά πλειοψηφία (4 ένορκοι ψήφισαν απαλλακτικά και 3 ταχτικοί δικαστές καταδικαστικά, ακολουθώντας την καταδικαστική πρόταση της εισαγγελέως).

Η αθώωση του Άρη Σειρηνίδη είναι μια σημαντική νίκη του λαού σε περίοδο όξυνσης της ταξικής πάλης και επικίνδυνου διαρκούς βαθέματος του προτσές της φασιστικοποίησης της κοινωνικής ζωής γενικά, ειδικότερα του εκφασισμού του αστικού κράτους και μετατροπής σε παγκόσμια κλίμακα, τις τελευταίες δεκαετίες, των αστικών κρατών -πέρα των ανοιχτά φασιστικών- σε αστυνομικά κράτη.

Η δίκη και αθώωση του Άρη Σειρηνίδη δεν είναι μόνο μια λαϊκή νίκη αλλά είναι ακόμα σημαντική και επειδή: πρώτο, έδειξε ότι η μαζική συμπαράσταση και αλληλεγγύη μπορεί να έχει, και είχε, θετικά αποτελέσματα, δεύτερο, κατέρρευσε η σκευωρία της Ασφάλειας, τρίτο, οι δικηγόροι (Φυτράκης Σπύρος, Παπαρούσου Άννυ, Βρεττος Γιάννης) πέτυχαν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, με πολύ καλή προετοιμασία, να ανασκευάσουν το διάτρητο και προκατασκευασμένο κατηγορητήριο, τέταρτο, ματαιώθηκε-αχρηστεύτηκε η απόπειρα να κριθεί μια δίκη με μόνο “αποδειχτικό” στοιχείο το γενετικό υλικό (DNA) (κι αυτό αμφίβολης προέλευσης και από τα εργαστήρια της Ασφάλειας) χωρίς άλλα αποδειχτικά στοιχεία.

Αποφασιστικά συνέβαλαν για τη διαμόρφωση ορθής γνώμης του δικαστηρίου οι εμπεριστατωμένες αγορεύσεις των τριών δικηγόρων τόσο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας όσο και κατά το πέρας της, ιδιαίτερα καταλυτική υπήρξε η αγόρευση του Σπύρου Φυτράκη, με το δικό του ιδιόμορφο εντυπωσιακό τρόπο, για το τελικό θετικό αποτέλεσμα.

Η απολογία του Άρη Σειρηνίδη είχε πολύ καλή συγκρότηση καθώς επίσης πολύ καλή συγκρότηση είχαν και οι καταθέσεις σειράς μαρτύρων φίλων του.

Η διαδικασία έκλεισε με την πολιτική δήλωση του Άρη Σειρηνίδη λίγο πριν οι ταχτικοί δικαστές και οι ένορκοι αποσυρθούν για να βγάλουν την απόφαση: «Στην επίμονη ερώτησή σας για τη θέση μου ως προς τον ένοπλο αγώνα, η απάντηση που αναμένετε είναι η δήλωση νομιμοφροσύνης. Η δήλωση νομιμοφροσύνης στην αστική τάξη και τους εκπροσώπους της. Αυτή δεν θα τη λάβετε από μένα ποτέ. Επαναλαμβάνω, λοιπόν, σταθερά τη θέση που είχα προβάλει στην απολογία μου. Στο οικογενειακό και πολιτικό μου περιβάλλον, η ρήση του Μαρξ από το Κομμουνιστικό Μανιφέστο ότι οι “κομμουνιστές θεωρούν ανάξιό τους να κρύβουν τις επιδιώξεις τους για τη βίαιη ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος” αποτελούσε αξιακή επιταγή. Υπάρχει κάτι χειρότερο από τη φυλακή. Η απουσία της αξιοπρέπειας. Καταγόμαστε από μια παράδοση αγώνα που πηγαίνει βαθιά στο παρελθόν και προχωρά ορμητικά στο μέλλον. Και αυτή δεν πρόκειται να την πετάξουμε σαν ένα πουκάμισο αδειανό».

Καθ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας αλλά και με το κατηγορητήριο και την απόφαση (3 ταχτικοί δικαστές υπέρ της καταδίκης και 4 ένορκοι υπέρ της αθώωσης) κουρελιάστηκαν εντελώς τα αντιδραστικά αστικά μυθεύματα περί “ουδετερότητας” και “ανεξαρτησίας” της αστικής Δικαιοσύνης που δεν είναι παρά μια ταξική Δικαιοσύνη στην υπηρεσία των ταξικών συμφερόντων του κεφαλαίου και εκείνων της κυρίαρχης αντιδραστικής αστικής τάξης. Αυτό ήταν ήδη εξόφθαλμο τόσο από το περιεχόμενο του προσχεδιασμένου κατηγορητηρίου στην υπηρεσία της σκευωρίας της Ασφάλειας που ως κύριο και αποκλειστικό στόχο είχε την εξουδετέρωση της ενοχλητικής για την αστική τάξη πολιτικής δράσης του Άρη Σειρηνίδη στην περιοχή διαμονής του και ευρύτερα -ένα ολωσδιόλου διάτρητο κατηγορητήριο που του στοίχισε την παράνομη (17 ολόκληρους μήνες) κράτησή του στις φυλακές- όσο και στην αγόρευση της εισαγγελέως που πρότεινε την ενοχή του, επικαλούμενη την εκ μέρους του Άρη Σειρηνίδη υπεράσπιση του ένοπλου αγώνα δηλ. ενοχή με βάση τις πολιτικές του πεποιθήσεις και όχι συγκεκριμένες πράξεις. Φάνηκε επίσης στη μεθόδευση και την επανάληψη της δίκης και τέλος στο αθωωτικό αποτέλεσμα με τους 3 ταχτικούς δικαστές, υπακούοντας τις εντολές της αστικής Εξουσίας, να προτείνουν την καταδίκη του και τους 4 ενόρκους, που διείδαν, μέσα από την πολυήμερη διαδικασία, τη σκευωρία της Ασφάλειας και πρότειναν την απαλλαγή-αθώωση του κατηγορουμένου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: