Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Ψηφίστηκε το διαβόητο “Μεσοπρόθεσμο” και ο “εφαρμοστικός νόμος” κάτω απ την ισχυρή πίεση των ιμπεριαλιστών της ΕΕ

Πρωτοφανής σε βαρβαρότητα επίθεση των ΜΑΤ και αιματοκύλισμα των διαδηλωτών τις μέρες της απεργίας

Προσχεδιασμένη επίδειξη δύναμης της Αστυνομίας με εντολή της κυβέρνησης

Η ψήφιση του διαβόητου “Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος”, κάτω από την ισχυρή πίεση της ιμπεριαλιστικής ΕΕ προκάλεσε “ανακούφιση” στο ντόπιο κεφάλαιο αλλά και επιπλέον “ικανοποίηση” στους εκπροσώπους του μονοπωλιακού κεφαλαίου της ΕΕ.

Έτσι ολόκληρος ο ντόπιος μεγαλοαστικός τύπος χαιρέτισε πρωτοσέλιδα την ψήφισή του με πηχυαίους τίτλους με χαρακτηριστική περίπτωση “ΤΑ ΝΕΑ” που στο πρωτοσέλιδό τους αναφέρουν: “155 ΨΗΦΟΙ = 12 δισ. Ευρώ, ανακούφιση μετά το θρίλερ στη Βουλή” (“ΤΑ ΝΕΑ”, 30/6/2011, σελ. 1). “Με την αναμενόμενη ψήφιση και του εφαρμοστικού νόμου, ανοίγει ο δρόμος, πέρα απ' την εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου για ένα νέο πρόγραμμα-μαμούθ ύψους 120 δισ. Ευρώ το οποίο εκτιμάται ότι θα καλύψει τις ανάγκες μας ως το 2014” (δηλ. τις ανάγκες του ντόπιου μεγάλου κεφαλαίου) σημειώνει η μεγαλοαστική εφημερίδα (από τις 155 ψήφους οι 154 ήταν της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και μια της Ε. Παπαδημητρίου που αποχώρησε από τη ΝΔ)

Βέβαια, όπως ήταν αναμενόμενο, ψηφίστηκε στις 30 Ιούνη και το “εφαρμοστικό πρόγραμμα” (τα 49 άρθρα ψήφισαν οι βουλευτές του μεγαλοαστικού ΠΑΣΟΚ και από αυτά τα 22 τα ψήφισαν εκείνοι του μοναρχοφασιστικού κόμματος της ΝΔ).

Μεγάλη ήταν και η ικανοποίηση των εκπροσώπων των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών ΔΝΤ-ΕΚΤ-Κομισιόν και σε πρώτη γραμμή των Γερμανών και Γάλλων ιμπεριαλιστών.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι και ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε γραπτή κοινή ανακοίνωσή τους εκ μέρους της Κομισιόν υπογραμμίζουν ότι η Ελλάδα “έκανε ένα σημαντικό βήμα μπροστά, στο δρόμο αναγκαίας δημοσιονομικής σταθεροποίησης και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα επαναφέρουν ανάπτυξη. Αλλά και παράλληλα, έγινε ένα ζωτικής σημασίας βήμα για να αποφευχθεί το πολύ σοβαρό ενδεχόμενο πτώχευσης” (“ΤΑ ΝΕΑ”, 30/6/2001, σελ.13) και συνεχίζουν για την ψήφιση του “εφαρμοστικού νόμου” ότι μια θετική ψήφος “θα συμβάλλει στο να πάει μπροστά η χώρα και να αποκατασταθεί η ελπίδα στον ελληνικό λαό”.

Η δε Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η ψήφιση του “μεσοπρόθεσμου” πρόκειται “πραγματικά για μια καλή είδηση” και “γενναία όσο και αναγκαία” εξήρε τη στάση όλων εκείνων που ψήφισαν υπέρ, εξέφρασε τη στήριξή της στην κυβέρνηση και ταυτόχρονα τη λύπη της για τη στάση της ΝΔ (αδελφό της κόμμα): “βρίσκω ότι είναι ιδιαίτερα λυπηρό ότι η ελληνική κοινοβουλευτική αντιπολίτευση δεν στηρίζει αυτό το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα”.

Από τη πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλωντ Γιούνκερ δήλωσε “ευτυχής και ανακουφισμένος” για το αποτέλεσμα και ταυτόχρονα υπογράμμισε οτι η ψήφιση ανοίγει το δρόμο για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης και απαίτησε από την αντιπολίτευση “να στηρίξει την κυβέρνηση σε αυτούς τους δύσκολους και κρίσιμους καιρούς για την Ελλάδα, ο δρόμος για την παροχή της πέμπτης δόσης του δανείου της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ είναι πλέον ανοιχτός”.

Έτσι το Eurogroup θα αποφασίσει μέσω τηλεδιάσκεψης να εγκριθεί οριστικά η εκταμίευση της πέμπτης δόσης των 12 δισ. Ευρώ, ενώ αναμένεται να διαβεβαιώσει το ΔΝΤ για να χορηγηθεί και το μερίδιό του στην πέμπτη δόση.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της θριαμβολογεί ότι έτσι “διασώθηκε” η ήδη χρεοκοπημένη ελληνική οικονομία.

Όμως η εργατική τάξη και ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζουν ότι τόσο η πέμπτη δόση όσο και το νέο δάνειο θα το “χρυσοπληρώσουν” με το τοκογλυφικό επιτόκιο που χορηγείται, μα προπαντός με τη διαρκή εξαθλίωση δεκαετιών που του επιβάλλεται με το διαβόητο “μεσοπρόθεσμο” και προπαντός με την πρωτοφανή και αποικιοκρατικού χαρακτήρα λεηλασία του πλούτου της χώρας από το ξένο αλλά και το ντόπιο κεφάλαιο.

Το “ενδιαφέρον” των ιμπεριαλιστικών χωρών για τη “σωτηρία” της Ελλάδας απορρέει και από τα προβλήματα της κλυδωνιζόμενης οικονομίας των χωρών της Νότιας Ευρώπης, γιατί η περίπτωση της Ελλάδας απειλεί και τις οικονομίες αυτών των χωρών που έχουν υψηλό εξωτερικό χρέος (Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία) αλλά και τις Ευρωπαϊκές τράπεζες που έχουν ελληνικά ομόλογα καθώς επίσης και την οικονομία των ΗΠΑ, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που διαρκεί η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση υπερπαραγωγής.

Η 48ωρη πανελλαδική απεργία 28-29 Ιούνη που εξαγγέλθηκε να πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της ψήφισης του “Μεσοπρόθεσμου” και του “εφαρμοστικού νόμου” από τις ρεφορμιστικές ηγεσίες των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ σημείωσε μεν επιτυχία, όμως στις πορείες διαμαρτυρίας υπήρξε μικρότερη συμμετοχή σε σχέση με την απεργία της 15 Ιούνη. Μαζικότητα απέκτησαν μόνο όταν συνενώθηκαν με τους διαδηλωτές της πλατείας Συντάγματος. Οι ρεφορμιστές ηγέτες του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν και πάλι ξεχωριστή απεργοσπαστική συγκέντρωση, στάθηκαν για λίγο στο Σύνταγμα και από εκεί κατηφόρησαν ως συνήθως για “δροσερό αέρα” προς τη Συγγρού, υποταγμένοι πλήρως στην αστική νομιμότητα.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της έδωσε εντολή να χτυπηθούν οι διαδηλωτές ώστε να εκκενωθεί η πλατεία Συντάγματος. Τα ΜΑΤ εξαπέλυσαν μια πρωτοφανή σε βαρβαρότητα επίθεση κατά των διαδηλωτών και έριξαν πολλαπλάσιες ποσότητες χημικών ουσιών, μετατρέποντας το κέντρο της Αθήνας σε θάλαμο επικίνδυνων αερίων τραυματίζοντας περισσότερους από 500 διαδηλωτές που μεταφέρθηκαν αιμόφυρτοι στα νοσοκομεία. Έριξαν ακόμα χημικά στο Μετρό και στον Ιατρικό σταθμό Α' Βοηθειών. Το σχέδιο της Αστυνομίας περιλάμβανε και τη συμμετοχή ομάδων ασφαλιτών κουκουλοφόρων αλλά και φασιστικές ομάδες κρούσης όπως αυτοί των κουκουλοφόρων ναζιφασιστών της ΕΘΕΛ και άλλες, όπως έδειξαν οι φωτογραφίες που τραβήχτηκαν, μια επίθεση κατά των διαδηλωτών που μετέτρεψε το κέντρο της Αθήνας σε πεδίο μάχης.

Η βάρβαρη επίθεση των ΜΑΤ αποτελεί μια προσχεδιασμένη επίδειξη δύναμης της Αστυνομίας, με εντολή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, προειδοποίηση και απειλή για βίαιη αιματηρή καταστολή των μελλοντικών κινητοποιήσεων των εργαζομένων. Ταυτόχρονα αποτελεί ένα ακόμα επεισόδιο στην αλυσίδα του βαθέματος της φασιστικοποίησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: