Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Ερνέστο Σάμπατο – Φασιστική δικτατορία του Βιντέλα και οι υπερασπιστές της σοσιαλδημοκράτες του «Κ»ΚΕ

Ο αργεντινός συγγραφέας Ερνέστο Σάμπατο
Με αφορμή το θάνατο του αργεντινού συγγραφέα Ερνέστο Σάμπατο (26/6/1911-30/4/2011) ο «Ριζοσπάστης» «πληροφορεί» τους αναγνώστες του γράφοντας μεταξύ άλλων: «Το 1984 τιμήθηκε με το βραβείο «Θερβάντες», την υψηλότερη διάκριση για ισπανόφωνο λογοτεχνικό έργο.
Την ίδια χρονιά ο Σάμπατο ανακηρύχθηκε πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τους Εξαφανισθέντες (Conadep) και κατέγραψε τα εγκλήματα της δικτατορίας του 1976-83 στο βιβλίο «Ποτέ ξανά». Το έργο αυτό αποτέλεσε το βασικό κατηγορητήριο στην ιστορική δίκη εναντίον της ηγεσίας της στρατιωτικής χούντας το 1985.» («Ρ» 3/5/2011, σελ. 33).
Ασφαλώς ο αντιφασίστας συγγραφέας Έρνεστο Σάμπατο ήταν αντίπαλος και εχθρός της φασιστικής δικτατορίας του αιμοσταγούς εγκληματία στρατηγού Χόρχε Βιντέλα που δολοφόνησε πάνω από 30.000 αντιφασίστες και κομμουνιστές, την οποία όχι μόνο καταπολέμησε αλλά συγκέντρωσε πολύτιμο υλικό για τα εγκλήματά της που περιέχονται στο βιβλίο του «Ποτέ ξανά».
Ποια ήταν όμως η στάση του «Ριζοσπάστη» και των σοσιαλδημοκρατών ηγετών του «Κ»ΚΕ; Η αστική ρεφορμιστική φυλλάδα «Ριζοσπάστης» αποφεύγει να πληροφορήσει τους αναγνώστες για τη στάση που κράτησε εκείνη την περίοδο αλλά και οι σοσιαλδημοκράτες ηγέτες του χρουτσωφικου «Κ»ΚΕ ή μήπως «δικαιώθηκαν» με τους 30.000 δολοφονημένους όταν τότε υπερασπίζονταν το αιματοβαμμένο φασιστικό καθεστώς του στρατηγού Βιντέλα;
Ο «Ριζοσπάστης» αποσιωπά ότι οι ηγέτες το «Κ»ΚΕ όχι μόνο υπεράσπισαν τη φασιστική δικτατορία στην Αργεντινή, παρουσιάζοντας την ως «δημοκρατικό» καθεστώς αλλά απόκρυβαν από την εργατική τάξη και το λαό και τα εγκλήματα που διέπραττε το φασιστικό καθεστώς Βιντέλα. Μάλιστα βουλευτής του «Κ»ΚΕ είχε δηλώσει τη Βουλή (9 Μάη 1977) υπερασπίζοντας το φασιστικό καθεστώς του Βιντέλα: «Κύριε Πρόεδρε, κατά τη δική μας εκτίμηση στην Αργεντινή υπάρχει ένα αυταρχικό και ανώμαλο καθεστώς. Όμως δεν πρόκειται για καθαρά φασιστικό καθεστώς» (!!!).
Το φασιστικό καθεστώς Βιντέλα υπεράσπιζε και το «Κ»Κ Αργεντινής, αδελφό κόμμα του «Κ»ΚΕ. Ο αργεντινός ρεβιζιονιστής δημοσιογράφος Μάρκος Μάρτιν έγραφε: «οι κομμουνιστές της Αργεντινής δημοσίεψαν, προς υποστήριξη του Προέδρου (εννοεί το φασίστα στρατηγό Βιντέλα, σ.σ.) ένα ντοκουμέντο, υπογραμμένο από τον Ροντόλφο Γκιόλντι και άλλους κομματικούς ηγέτες» («Ρ» 26/5/1977). Ένα χρόνο αργότερα το «Κ»Κ Αργεντινής ισχυρίζονταν: «το στρατιωτικό καθεστώς της Αργεντινής είναι βαθύτατα διαιρεμένο σε νεοφασιστικές και φιλοδημοκρατικές ομάδες δήλωσαν τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Αργεντινής Άθος Φάβα και Φερνάντο Νάντρα» και ακόμα ότι «ο Πρόεδρος Χόρχε Ραφαέλ Βιντέλα διακήρυξε, όμως, επανειλημμένα, την επιθυμία του να εγκαθιδρυθεί, σε λογικό χρόνο, μια αντιπροσωπευτική, ομοσπονδιακή και ανανεωμένη δημοκρατία» («Ρ» 29/7/1978). Προφανώς θεωρούσαν τον φασίστα Βιντέλα «δημοκρατικό» (!!!) Ο δε σοσιαλδημοκράτης Δ. Σάρλης για να αποπροσανατολίσει και να αφήσει στο απυρόβλητο το φασιστικό καθεστώς του Βιντέλα έγραφε πως το κόμμα του «καταδικάζει κατηγορηματικά την εγκληματική δράση των οργανωμένων φασιστικών ομάδων στην Αργεντινή» («Ρ» 17/6/1978) που δεν ήταν τάχα το ίδιο το φασιστικό καθεστώς του στρατηγού Βιντέλα αλλά κάποιες άλλες «θεϊκές» και «αόρατες» δυνάμεις.
Από τα παραπάνω είναι φανερό ότι ο μεν αργεντινός συγγραφέας Ερνέστο Σάμπατο κράτησε μια σαφέστατα αντιφασιστική στάση – και είναι προς τιμήν του- και επιπλέον συγκέντρωσε και το ανάλογο υλικό σε βιβλίο που χρησιμοποιήθηκε στη δίκη των αιμοσταγών φασιστών στρατηγών της Αργεντινής, ο δε Ριζοσπάστης και οι σοσιαλδημοκράτες ηγέτες του «Κ»ΚΕ κράτησαν αντίθετα μια ανοιχτά φιλοφασιστική στάση, υποστηρίζοντας το αιματοβαμμένο καθεστώς του Στρατηγού Βιντέλα, παρουσιάζοντάς το μάλιστα «ως «δημοκρατικό» στην εργατική τάξη και το λαό μας. «Αγουροξυπνημένοι» αργότερα και τώρα εμφανίζονται χωρίς ίχνος αυτοκριτικής για τη φιλοφασιστική στάση τους ως δήθεν «αντίπαλοι» αυτής της φασιστικής δικτατορίας, εξαπατώντας τον ελληνικό λαό.

Διαβάστε επίσης: «La Negra»-Μ.Σόσα – φασιστική χούντα του Βιντέλα και ο «Ριζοσπάστης»

Δεν υπάρχουν σχόλια: