Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Παγκόσμια Διάσκεψη των Γυναικών της Βάσης στο Καράκας από 4 έως 8 Μαρτίου 2011

Χιλιάδες Γυναίκες από 40 χώρες σε όλες τις ηπείρους Ασία, Αφρική, Ευρώπη, Βόρεια και Νότια Αμερική συμμετείχαν στην Παγκόσμια Διάσκεψη των Γυναικών της Βάσης.

Η Διάσκεψη φιλοξενήθηκε στο Μπολιβαριανό Πανεπιστήμιο και η πρωτοβουλία για τη διοργάνωσή της ξεκίνησε από οργανώσεις της Γερμανίας, της Βενεζουέλας, του Ισημερινού και της Αργεντινής.

H έναρξη ήταν μαγευτική. Ένα πολύχρωμο ποτάμι γυναικών, μαχητριών Γυναικών, ξεχύθηκε στους δρόμους. Το Καράκας πλημμύρισε από χιλιάδες Γυναίκες, που ένωναν τις δυνάμεις τους και διαδήλωναν ενάντια στον καπιταλισμό και την πατριαρχία. Η Παγκόσμια Διάσκεψη των Γυναικών της Βάσης είναι ένα γεγονός μεγάλης εμβέλειας. Αναπτύχθηκε σε δύο πυλώνες: ένας πυλώνας η Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων κι άλλος πυλώνας τα θεματικά εργαστήρια ανάλυσης των προβλημάτων των Γυναικών της Βάσης, η επεξεργασία θέσεων και η χάραξη στρατηγικών του Παγκόσμιου Κινήματος των Γυναικών. Στόχος της Διάσκεψης είναι η ώθηση προς τα εμπρός του Παγκόσμιου Κινήματος των Γυναικών, ψυχή του Κινήματος η μαζική συμμετοχή των Γυναικών της Βάσης και η συμπόρευση με Μαχητικές οργανώσεις Γυναικών. Το πρόγραμμα περιελάμβανε πολλές εκδηλώσεις πολιτισμού, περίπτερα οργανώσεων και Γυναικών. Στις συζητήσεις οι Γυναίκες των λεγόμενων αναπτυγμένων χωρών προέβαλαν την πραγματική τους θέση, ενδεικτικά αναφέρθηκαν στην Ελβετία που με πολύ ζόρι και μόλις τα τελευταία 40 χρόνια, κατέκτησαν το δικαίωμα της ψήφου ή μετά από σκληρούς αγώνες, μόλις το 2005, νομοθετήθηκε η άδεια μητρότητας! Οι Γυναίκες από την Ευρώπη μίλησαν για την ανισότητα των αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών για το ίδιο είδος εργασίας, τη βία, το trafficking και ένα σωρό προβλήματα που μαστίζουν τις Γυναίκες της Βάσης, οι Γυναίκες των πλουσίων χωρών βιώνουν και την εκμετάλλευση και τη διάκριση. Οι Τουρκάλες αγωνίζονται με πάθος ενάντια στη θανάτωση Γυναικών για λόγους τιμής. Οι Γαλλίδες κατήγγειλαν τον γαλλικό ιμπεριαλισμό σε βάρος της Αφρικής. Γυναίκες από την Ασία, την Αφρική και τις άλλες ηπείρους αντάλλαξαν εμπειρίες, προσδιόρισαν ότι στις χώρες τους η αναθέρμανση του ιμπεριαλισμού, οι ιδιωτικοποιήσεις και ο νεοφιλελευθερισμός τσακίζουν τις Γυναίκες. Δεν υπάρχει άλλη λύση παρά μόνο η Παγκόσμια ενότητα των Γυναικών στον αγώνα ενάντια στον θρησκευτικό φονταμενταλισμό, στον ιμπεριαλισμό, που χρησιμοποιεί τη θρησκεία ως όπλο, την εκμετάλλευση και κτηνωδία του καπιταλισμού.

Την 8 Μαρτίου 2011 στο Καράκας έγινε η αρχή,

ο δρόμος είναι μακρύς…

Δεν υπάρχουν σχόλια: